Det vart hela 11 år i Bangkok innan återflytten till Sverige i Maj 2007. Thailand kommer vi tillbaks till. Tills dess kommer jag skriva om livet i Sverige. Allt har sin tid.

lördag, april 21, 2007

Det brinner på (MBK) Mabukrong i Bangkok

Mabukrong är ett väldigt populärt köpcentra i centrala Bangkok. Inte bara Thailändarna älskar stället utan även turisterna. Det är alltid fullsmockat, över helgerna speciellt. Precis när vi parkerat ända uppe på 5:e våningen kommer en vakt springandes och är alldeles stirrig. Han menar att det brinner på 7:e våningen. Plair blir hispig förstås, men även jag går igång. Kör omedelbart ut igen menar han!

Jo, just det. Om det brinner, och alla rusar till sina bilar i ett i övrigt fullsatt parkeringshus, och skall ut samtidigt - det låter Thailändskt logiskt att då köra 5 våningar ned för att komma ut.

Nä, det låter ju som det absolut dummaste man kan göra.

Eftersom jag kände den skarpa brandlukten (även om jag inte såg rök) tog jag situationen på fullaste allvar. Ut med barnen ur bilen, och tillbaks in med barnvagnen i bilen igen (kändes dumt att lämna den utanför när det antagligen var gott om tid, vagnen ville vi ju ha kvar). Bilen är försäkrad och för det andra ganska lätta att byta bort mot barnen, den fick stanna utan tvekan.

Med Sebastian på armen, flickorna i händerna, följde vi strömmen av människor ner i trapphuset. Vissa var HELT panikslagna och sprang nästan omkull varandra i trapporna. Emily och Josefine släpade inte fötterna efter sig denna gång, det kan jag lova. Oj vad de spang de små töserna.

När vi kommit ned till bottenvåningen går det som väntat segt för bilarna att komma ut, det står nästan stilla. Som väntat skall man nog tillägga. Tror ni jag höll på att slå i backen när jag noterar att vakterna sitter och inte bara samlar in parkeringsbiljetterna, utan tar betalt också!?

Eftersom de sitter kvar i sitt bås och gör detta går det segt, mycket segt.

Att antingen bara vinka förbi bilarna eller springa och samla upp biljetterna (varför man nu måste samla up dem) flera stycken det kan man ju inte göra förstås. Inte utan att ha fått ordern. De kan inte ta denna typ av beslut själva för att om branden släcks tidigt och faran är över, då får de bara skit för det. Som hade varit fallet idag.

Minns Tsunamin. Historien upprepar sig. När skall de lära sig? Varför är man så dåliga på att improvisera?

Nästa gång det brinner på MBK kommer de lösa detta bättre, men tyvärr kommer inte BIG C eller något av de andra stormarknaderna att lära sig av detta. Thailand i ett nötskal. Ett tecken på att Thailändsk logik inte är detsamma som vad vi anser i väst.

Köpcentrat var mer eller mindr utrymt när brandbilarna dök upp. Jag skall tillägga att brandbilarna hade ett helvete att komma fram eftersom alla utfarande bilar spärrade vägarna. Men, tänk att jag slutligen fick se brandbilar i action här i Bangkok, det trodde jag aldrig!

Jag var en av de sista att hämta ut min bil i det stängda köpcentrat, eftersom vi istället tillbringade dagen på Discovery Center mitt emot.

Jag har filmat kaoset, men eftersom YouTube och Thailand ligger i luven på varandra kommer den bara kunna ses från utanför Thailand, förstås.

Etiketter: , ,

5 kommentarer:

Anonymous harensjo sa...

Du kan alltid prova....photobucket.com. Jag anvander mig av det nu nar youtube ar nere. Det ar kanske inte kanon, men gor sitt jobb.

22/4/07 04:15

 
Blogger Maleé sa...

Samlar in biljetter och tar betalt - herre min je va korkat! Vilken tur at det inte blev en värre eldsvåda!

22/4/07 05:18

 
Blogger Nille sa...

Tack för de Micke, har öppnat ett konto där, framtida uppladdningar går via dem

22/4/07 15:11

 
Anonymous Tim sa...

For alla er Svenskar som bor har nere i Thailand och vill slippa problemet med att regeringen sparrar webbsidor for oss finns det en enkel losning.
Kallas Proxy och funkar hur smidigt som helst.
Jag har sjalv en proxy server staendes hemma i Sverige.
Skulle nagon vara intresserad av att fa tillgang till den eller mer information om hur det hela funkar far ni garna maila mig pa tim.schill@gmail.com

22/4/07 15:18

 
Anonymous Anonym sa...

jag såg dej i Expressen Kul

22/4/07 15:59

 

Skicka en kommentar

Länkar till det här inlägget:

Skapa en länk

Fortsätt läs på dig om Thailand på Thailandsforum. Här diskuteras allt om Resor Thailand samt allt om om att Bo och Jobba i Thailand Allt du behöver veta och lite till! Besök www.thailandsforum.se idag!
<< Startsida