Det vart hela 11 år i Bangkok innan återflytten till Sverige i Maj 2007. Thailand kommer vi tillbaks till. Tills dess kommer jag skriva om livet i Sverige. Allt har sin tid.

onsdag, februari 21, 2007

Vår blomfarm i Soidao

Familj farmen kanske man snarare skall kalla den. Blommor är alltså vad Plairs mor och styvfar sysslar med när frukten är skördad och man väntar på nästa säsong. Faktum är att alla här uppe verkar ha kommit på samma strålande ide. Just nu är det gula blomfält på var och varannan lediga markplätt.

Dessa gula blommor säljs främst till tempel. Vad de gör är att de noppar av själva blommorna och packar dem i stora påsar. Sedan kommer distributörerna och plockar upp dem med stora flakbilar. De får samtidigt betalt och samtidigt går en del av vinsten till nya frön. En ganska typisk Thailändsk legotillverkning kan man säja. De tvingas att köpa ”deras” speciella frön för överpriser, men i gengäld vet de att de har köpare på sina blommor. Nu pratar vi summor kring 2,000 baht och inte 50 baht för en påse. Med andra ord handlar det mer om korrupta mellanhänder än smarta affärsmän. De får inte handla identiska frön från andra människor. Ibland har jag undrat vad som skulle hända om vi skulle gå ihop och transportera allt upp till Bangkok själva.

Det säkra före det osäkra, och om man misslyckas, misslyckas alla.

Känns det igen? Är det inte mycket i Thailand som är på detta vis?Andra bloggar om: , , ,

Etiketter: , ,

3 kommentarer:

Anonymous I "min" by i Isaan..... sa...

Det typiskt Thailand råkar en grane börja odla något så snart gör alla det priset går ner.

22/2/07 11:00

 
Blogger Nille sa...

Och de är helt omöjliga att få in på andra tankar. Jag frågade sista gången vad man skulle kunna hitta påom man hade 5 rai. Inget sa de, för då måste man ha arbetskraft, och det finns inte....

I give upp!

23/2/07 09:34

 
Blogger Nille sa...

Och... det är synd att man inte kan kommentera i din blog om man inte har konto hos expressen

23/2/07 09:37

 

Skicka en kommentar

Länkar till det här inlägget:

Skapa en länk

Fortsätt läs på dig om Thailand på Thailandsforum. Här diskuteras allt om Resor Thailand samt allt om om att Bo och Jobba i Thailand Allt du behöver veta och lite till! Besök www.thailandsforum.se idag!
<< Startsida