Det vart hela 11 år i Bangkok innan återflytten till Sverige i Maj 2007. Thailand kommer vi tillbaks till. Tills dess kommer jag skriva om livet i Sverige. Allt har sin tid.

lördag, maj 19, 2007

COOP Forum, vill de överleva?

Jag vet inte varför jag gillar att klanka ner på COOP Forum men det är något jag inte kan låta bli med. Jag fattar inte hur man har lyckats köra ett företag så mycket i botten, och jag fattar inte vilka deras visioner är? De finns för sjutton över hela landet och hur jäkla svårt skall det vara att alltid ha billiga och bra produkter av det som efterfrågas? Konkurrenterna måste ju skratta sig hela vägen till banken.

I vilket fall ligger COOP Forum bra strategiskt till för oss, och säkert för en massa andra. Det vart ett besök igår och ett par intressanta iakttagelser gjordes: 1. Kassorna går definitivt inte snabbare är Tesco/Lotus i Bangkok, snarare långsammare. 2. De få människorna som jobbar ute i butiken de vet fasen vad de snackar om, verkar ha ett genuint intresse i prylarna de säljer.

Jag vet inte hur ofta det hände att man hade 10 säljare kring sig i Bangkok, varav hälften inte pratade engelska (men de skulle ändå fram till farangen och försöka), och den andra hälften inte visste mer än priset på produkten de sålde. De svenska säljarna har mycket mer kompetens. Kvantitet framför kvalitet gäller som tur var inte överallt.

En liknelse dock: En grupp chefer var på studiebesök. De stod mest i grupp och hängde, pratade med, och beundrade varandra. De försökte hjälpa förbipasserande när de vart tillfrågade. Jag frågade en av dem om en rem och han såg direkt bortkommen ut men kunde ändå inte låta bli att försöka. Jag vart tvungen att fråga om han åtminstone visste vart den ordinarie personalen fanns, och knappt den kunde han svara på. – Ehh, det skall finnas några killar i orange uniformer här någonstans… INTE imponerad.

Känns det igen?

COOP verkar helt klart domineras av svågerpolitik. Ruggdunk framför kompetens. Den iakttagelsen gjorde jag redan för länge sedan, när jag besökte deras huvudkontor i andra ärenden. Trevliga men oerhört centraliserade.

Kanske därför man använder enbart inkörda leverantörer istället för att vara sin egen, för då tjänar ledningen mer pengar? Kanske leverantörerna ÄR COOP s chefer? Leverantörerna styr COOP, medlemmarna betalar.... Kan det vara så?

Det enda intresset verkar vara att hålla sig flytande och att någon annan skall tjäna pengarna (läs leverantörerna).

Etiketter:

1 kommentarer:

Anonymous Annie alias UFOt sa...

Men ICA är väl inte så mycket bättre? Överhuvudtaget: är det inte väldigt mycket svågerpolitik och centralisering över nästan hela dagligvarubranschen i Sverige?

Själv handlar jag väldigt mycket på Willy´s när jag är i Sverige. Basvaror som toapapper, tvättmedel, havregryn och sånt. Men de är inte bra på allt. Kött t.ex., det köper jag helst i någon annan butik. Till exempel Coop Forum eller ICA...

20/5/07 11:33

 

Skicka en kommentar

Länkar till det här inlägget:

Skapa en länk

Fortsätt läs på dig om Thailand på Thailandsforum. Här diskuteras allt om Resor Thailand samt allt om om att Bo och Jobba i Thailand Allt du behöver veta och lite till! Besök www.thailandsforum.se idag!
<< Startsida