Det vart hela 11 år i Bangkok innan återflytten till Sverige i Maj 2007. Thailand kommer vi tillbaks till. Tills dess kommer jag skriva om livet i Sverige. Allt har sin tid.

torsdag, maj 17, 2007

IKEA, ikea och HM

IKEA har jag saknat. Det finns ingen motsvarighet i Thailand även om flera försöker. Så snart IKEA gör entré tror jag de kommer dräpa. Jag tror det finns utrymme för åtminstone 3 jättebutiker. Av jag förstått är anledningarna till att de ännu inte finns där främst två. Det handlar inte längre bara om deras produkter, det handlar ju om värdet på marken i närområdet också. De vill köpa upp mycket land, som de förstås vill äga själva, och sedan sälja eller hyra ut. Detta blir ju svårt i Thailand eftersom utlänningar inte ens får äga 1% av dessa markägande företag.

Samtidigt skall man komma åt en landplätt tillräckligt stor, som ligger hyfsat strategiskt till, och som inte redan är apdyr. Det finns nog också ett ganska stort motstånd mot IKEA bland topparna i Thailand. Ett utmärkt sätt att inte släppa in dem är att inte släppa till med utrymmet de behöver. Du kan läsa vidare om IKEA i Thailand på denna länk.

Igår vart det i vilket fall en välbehövlig tur till dem. Även om släkten hade fyllt upp skåp och lådor ganska bra åt oss var det mesta mina egna gamla saker från för ca 15 år sedan. Prylarna var varken nyinköpta, kompletta, eller icke kantstötta, ens då. Det var alltså glas, bestick, och tallrikar som stod högst på önskelistan.

Eftersom jag hade en fru med så handlades det förstås en hel del annat också. Jag spjärnade emot allt jag kunde men det slutade ändå med 6 kassar. Allt var prisvärt men glas var RUSKIGT billigt. I övrigt handlade vi nog för lite av allt. 6-pack för bestick och glas räcker ju inte, och inte heller de 8-pack för tallrikarna jag plockade ihop. Det blir att fylla på.

Barnen lämnade vi in på lekavdelningen förstås (tjejerna alltså). En sak som slog mig var att både när jag hämtade och lämnade tjejerna var det fler barn i TV rummet än i bollrummet. Mina barn lekte underligt nog helt själva i bollhavet? Snurrigt, men det var ju för bollarna man själv längtade till IKEA som liten. Vad händer med de svenska barnen?

Efter IKEA vart det en tur till mormor som bor i Barkaby, bara ett stenkast bort. När vi kom dit var morbror Conny där med moster Maggan och min kusin Jessica. Jag måste komma ihåg att föreslå Jessica att använda ett smeknamn om hon en gång åker till Thailand på semester. Jet-Sii-Kha klingar inte väl i alla öron. På Thailändska betyder det rakt upp och ner ”knulla mig tack”. Kolla in denna länk för lite andra språkliga missförstånd (eller lättlärda ord) mellan Thailändska och Svenska.

Jag har fortfarande inte hunnit med att kontakta alla vänner, annat än via e-post. Jag hoppas ha klarat av detta snart. Ursäkta mig.

Idag blir det klädernas IKEA, nämligen H&M.

Etiketter:

8 kommentarer:

Blogger Jessi sa...

hallå där!
Det var kul å äntligen få träffa din familj.
Ska tänka på det där med ett smeknamn, om jag nånsin tar en tripp till Thailand. För det andra vill jag inte heta.

17/5/07 13:58

 
Anonymous Anonym sa...

6-pack bestick i en familj på fem?

17/5/07 18:01

 
Blogger Lagers tabberas sa...

Och korven - den produceras av ett från början litet charkuteri i Småland - nära High Chaparal - och säljs nu av alla IKEA varuhus över hela världen, snacka om bra affär även om avansen per korv är liten så i det stora hela blir det skitmycket pengar. God är den också - ibland åker vi till IKEA i Barkarby för att handla småsaker, en anledning god som någon att smälla i sig tre kokta med bröd för femton pix - nästan thaipriser med andra ord!

17/5/07 18:48

 
Blogger Nille sa...

6-pack vart det, helt idiotiskt, håller med. Även om barnen kanske har egna bestick så räcker det ju inte långt om man bjuder på middag.

Lagers: Japp, korven han vi med förstås! Mycket god, och billig.

17/5/07 20:49

 
Anonymous Anonym sa...

Hej
Välkommen hem till norden!!!
Hoppas jag får träffa dina barn i lekrummet någon dag. Jobbar i Barkarby som bla lektant.
Bra att några använder bollhavet....
Annars Tom och Jerry stor favvis....
Hälsar Åsa Rosander(din gamla klasskompis)

17/5/07 23:07

 
Blogger Nille sa...

Åsa: Men vad kul att höra från dig här! Synd att du inte jobbade i förrgår det hade ju varit ett oväntat möte. Om vi hade kännt igen varandra det vill säga.

Vi är snart där igen eftersom vi behöver några möbler också.

18/5/07 10:23

 
Blogger Anna Malaga sa...

Intressant att läsa.
Har du märkt nâgot av att det är sâ fâ barn ute? Som spontanleker, liksom?
Jag tycker ju det, men jag är kanske pâ fel ställen.
Jag menar, pâ ALV är det t.ex. smockfullt, men lekplatserna är tomma.

20/5/07 08:04

 
Blogger Nille sa...

Jo, det är nog sant men sverige verkar folktomt över lag. Där vi bor finns det massor av lekplatser, ungefär 1 per familj känns det som. Det blir ju ingen kö till gungan direkt...

20/5/07 14:10

 

Skicka en kommentar

Länkar till det här inlägget:

Skapa en länk

Fortsätt läs på dig om Thailand på Thailandsforum. Här diskuteras allt om Resor Thailand samt allt om om att Bo och Jobba i Thailand Allt du behöver veta och lite till! Besök www.thailandsforum.se idag!
<< Startsida