Det vart hela 11 år i Bangkok innan återflytten till Sverige i Maj 2007. Thailand kommer vi tillbaks till. Tills dess kommer jag skriva om livet i Sverige. Allt har sin tid.

måndag, februari 04, 2008

Då var problemen i skolorna löst

Satt och kollade på ett debattprogram om det upptrappade våldet i våra skolor. Det dröjer ju inte så länge innan mina barn är där – i skolorna då förhoppningsvis. Det slog mig att det nog vore en bra ide om man besökta sina barn i deras vardagsmiljö lite oftare än vad man gör. Barnen behöver vuxna förebilder och jag inte så säker på att lärarna varken skall eller kan ta den rollen.

Tyvärr blir det ju lite krystat om man kliver runt på barnens skola bara sådär. Kanske till och med lite pinsamt för barnen. Jag började fundera på hur man får andra vuxna till skolan, utan att det blir för konstlat.

Tanken slog mig - om man öppnade upp skolmatsalen för allmänheten, skulle det inte bli att man käkade lunch med ungarna lite då och då i så fall? Kanske man skulle kunna göra det lite subventionerat bara för sakens skull. Kanske maten skulle bli bättre. Tänk om omgivningen tände på iden de också och tog en lunch på lokala skolan ibland? Skulle det inte bli mer ok med tiden?

När nyhetens behag lagt sig, när det vart som vilken restaurant som helst – ja, bortsätt från att genomsnittsåldern antagligen alltid skulle vara ganska låg – skulle inte detta kunna bli ett nytt grepp nu när vuxna och barn bara glider längre och längre ifrån varandra? Att lära sig respektera varandra.

Åtminstone jag skulle känna mig trygg om jag visste att det fanns andra vuxna som rörde sig på skolorna. Andra vuxna som kanske inte var vardagsblinda.

Sådär ja, då ha jag löst ytterligare ett problem.

Etiketter: ,

11 kommentarer:

Blogger Håkan sa...

Klockrent! Tänker föreslå detta i min sons skola : )

5/2/08 08:38

 
Anonymous Hans Abrahamsson sa...

Klockrent! Tänker också föreslå det i mina sönder skola! :)

Mvh
Hans Abrahamsson

5/2/08 16:21

 
Anonymous Anonym sa...

Det finns åtminstånde några kommuner som redan gör detta ..

5/2/08 20:55

 
Anonymous Anonym sa...

http://www.huddinge.se/h_templates/H_PicturePage____21561.aspx

5/2/08 20:57

 
Blogger Håkan sa...

Det där var intressant, jag bor i Huddinge. Tyvärr fungerar inte länken, kan du skicka den igen?

6/2/08 08:14

 
Blogger Nille sa...

Fasen vad bra - då ökar ju chansen att man kan få det att hända på sin skola.

6/2/08 15:40

 
Anonymous Anonym sa...

länken är inte klickbar , men klipp & klistra så funkar det.

annars gå in på www.huddinge.se & kolla under äldreomsorg.

6/2/08 18:43

 
Blogger Håkan sa...

Japp, misstag av mig. Hela länken visade sig inte förrän man förstorade fönstret....jag trodde att jag såg hela länken : )))

6/2/08 19:45

 
Anonymous Niklas sa...

Intressant, men när jag var barn så var det ju otroligt pinnsamt att bara vara i närheten av sina föräldrar när andra kompisar såg på. Lätt att man får en nerdstämpel, och om man har otur blir ett mobbingoffer.

Men jag tycker det aboslut verkar värt att pröva.

7/2/08 08:05

 
Anonymous Muhlman sa...

I somras skulle jag överraska min syrras ungar på deras dagis, då jag inte varit hemma i Sverige på över ett år. Mailade till föreståndaren innan och presenterade mig etc, då det även skulle vara en överraskning till syrran. Jag fick tvärnobben!

Inga "främlingar" på eller i närheten av dagiset.. Tror det skulle bli samma problem här?! Annars en bra idé!

7/2/08 16:43

 
Blogger Nille sa...

Kanske lite känsligare på dagis än i skola och det är ju bra. Nästa gång får du be din syrra förannonsera att morbror kommr.

Jag tror också det skulle vara pinsamt men tanken var att man nog skulle vänja sig om det hände ofta. Och om alla andra gjorde det också.

Intressant är ju att Thailändare sällan tycker det är pinsamt att deras föräldrar är med... Varför kan man undra?

7/2/08 16:47

 

Skicka en kommentar

Länkar till det här inlägget:

Skapa en länk

Fortsätt läs på dig om Thailand på Thailandsforum. Här diskuteras allt om Resor Thailand samt allt om om att Bo och Jobba i Thailand Allt du behöver veta och lite till! Besök www.thailandsforum.se idag!
<< Startsida