Det vart hela 11 år i Bangkok innan återflytten till Sverige i Maj 2007. Thailand kommer vi tillbaks till. Tills dess kommer jag skriva om livet i Sverige. Allt har sin tid.

lördag, december 15, 2007

Vikings, ett fotbollslag med momentum

Lite tråkigt att vårat veteranlag ”dog” efter jag lämnat det men det var kanske väntat. Ibland undrar jag om folk spelade bara för att vara bussiga mot mig eller inte kunde stå emot mitt tjat. Eller helt enkelt kanske inte fick arslet ur vagnen på egen hand. Oavsett hade veteranverksamheten varit en möjlighet att hålla spelare och kompisar kvar i laget längre. Det finns mycket nytta med detta. Ett mycket trevligt nätverk man inte skall behöva lämna bara för att man blir trasig.

Jag hade ju också hoppats på att det skulle finnas möjligheter att fortsätta att spela boll den dag jag flyttar tillbaks. Lite lättare att starta ett old boys lag från ett veteranlag än från det young boys vi verkar ha nu. Ofta har vi haft spelare i alla åldrar men vi tenderar till att var yngre än 35 i snitt. Att aktivera pensionerade spelare är svårt.

Samma gäller egentligen med den svenska lekgruppen vi startade upp strax innan flytten, även den verkar vara i gungning. Det övergår mitt förstånd hur man kan bo i Bangkok med småbarn och inte ha högsta prioritet för den enda Söndagen per månad som denna grupp samlas. Vad kan vara viktigare? Jag vet inte om det är en slump men jag tycker mig kunna se ett samband mellan inkomst och grad av engagemang…..

Grrrr!

Detta kan ju förklaras av att de som tjänar pengarna inte har tid. Men i så fall – släng in pengarna så vi kan fortsätta med detta på ett rättvist sätt!

Flyttar vi tillbaks vill vi ju vara med på detta igen, kanske även ta det ett steg vidare.

Egentligen var det ju dagens upplaga av Scandinavian Vikings jag skulle skriva om.

En 28 årig Norrman dök tydligen upp på Tisdagens träning. Han snurrade mer friskt än vad någon innan honom gjort. Direkt från norska Divison 1! Kvalitetsmässigt låter det som det bästa vi haft, meritmässigt inte förstås. Vi har ju haft spelare från flera av de högsta serierna, inklusive landslaget och VM deltagare.

I eftermiddags massakrerade de Bangkok Youth (hopplock av spelare från de internationella skolorna) mycket med hjälp av denna norrman. 5 mål stänkte han in innan halvtid. 10-1 slutade matchen. Nu har de momentum, nu går de upp på kvalplats till div 1. Härligt!

Ja, ja. Allt är inte guld som glimmar. Norrmannen skall provspela för ett lag i Thailands högsta serie (i deras proffsliga).

Träning varje Tisdag, matcher varje helg. Alla brukar vara välkommna men checka med tränarna först.

Relaterade webbsidor:
Scandinavian Vikings FC
Internationella Amatörligan i Bangkok
Scandinavian Vikings på Facebook

Etiketter: , ,

måndag, juli 02, 2007

Lekgruppen i Bangkok

Jag noterade just att Erika som tog över lekgruppen efter mig ordnat med en egen blogg för dem. Barngruppen i Thailand heter bloggen och ligger hos Blogger. Eller blogg, varför inte kalla den deras hemsida. Här kommer de skriva om var träff samt länka till fotoalbum. Detta skall bli jättekul eftersom det ger mina barn möjligheten att följa sina gamla kompisar i bilder. Vi kommer definitivt försöka hinna med en träff när vi kommer till Thailand nästa gång, när det nu blir. Till dess blir det via bloggen.

Jag hoppas innerligen att det dyker upp fler lekgrupper i Thailand över tiden, och att de försöker dra nytta av denna blogg. En sida det händer något på är ju något roligare att följa än det ombytta.

Själv har jag planer på att dra igång något liknande här i Stockholm. Vi är nog 7 barn redan tror jag. Personligen tror jag man skulle kunna gå ytterligare ett par steg här i Sverige eftersom jag har en känsla av initiativ av detta slag får gehör hos staten. Är du intresserad kan du ju lägga en kommentar här.

Etiketter: , , ,

torsdag, maj 24, 2007

Nice Shop i Bangkok

Jag saknar min lilla närbutik i Bangkok något.

Försökte köpa skokräm för att snygga till skorna, och en stjärmejsel för att fixa Plairs Thailändska Nokialaddare, men vart mäkta förvånad när varken närbutiken eller prisextra kunde hjälpa oss?

Jag kom ihåg en utbytesstudent som kom till Bangkok för många år sedan. Han var lyriskt över sortimentet i vår lilla närbutik, Nice Shop som den hette på den tiden. Nice Shop lade ner när 7-eleven kom till byn. Nu blommar de upp igen, eftersom 7-eleven flyttar in i deras gamla lokaler.

Det var en mycket sympatiskt familj som körde Nice Shop. Vi var tjenis med dem alla åren, även efter igenbomningen, eftersom de bodde i kåken. Kul att något nu händer i lokalen som stått tom så länge. Områdets bästa lokal skulle jag vilja säga.

Riktigt smart att dra sig ur i ett så tidigt skede. Samtidigt öppnade en annan familjebutik upp lite längre ner på gatan...

Etiketter: ,

onsdag, maj 09, 2007

Regnet kom som en överraskning, igen

När det regnar då stannar Thailand. Ungefär som om det kom som en överraskning!? Återigen noterade jag alla budmoppar som står stilla i regnet. Så fort det börjar dugga så kör de in under en viadukt och tar igen sig lite. Världens bästa ursäkt för att komma sent eller ta sig lite extra rast. Regnkläder vad är det?

Jag minns vår budkille på TVV, som kunde försvinna helt när det regnade. Detta oavsett hur många eller viktiga paket han hade att hämta eller lämna. En gång fann vi honom vid en moppetaxi-stolpe väntandes på kund… i regnkläder.

Visst kan de vara företagsamma om de vill.

Etiketter: ,

måndag, april 30, 2007

En lucka i vardagen!

Vi var bjudna på middag hemma hos John i Lördags. Det var så mycket mat och dryck laddat att vi stannade över natten, och en natt till. Ungarna stormtrivdes förstås.

På toppen av det fick vi en inbjudan att flytta över till dem medan vi väntar på besked från Migrationsverket. Vi kommer nog nappa på det erbjudandet. Detta i kombination med att utnyttja min mors gästfrihet i Pattaya. Fördelen med just detta upplägg är att vi kan flytta över till John innan vi ens flyttat ur klart.

Jag minns att vi fick ett liknande erbjudande från annat håll när Josefine låg på intensiven, att bo närmre sjukhuset. Den gången utnyttjade vi det inte.

Fantastiska vänner man har. Många med stora hjärtan. Dem kommer man sakna förstås.

Det var en skön helg, precis vad vi behövde!

Etiketter: , ,

tisdag, april 24, 2007

Värmerekord i Thailand!

Jag har aldrig någonsin upplevt en sådan värme som den jag upplever nu. Jag skriver inte hetta, utan värme. INGEN är i solen (utom kanske desperata turister) utan alla gömmer sig så långt in i grottan som möjligt. Det slås värmerekord i åtminstone Bangkok och de norra delarna av landet. I Lampang har man uppmätt 42 grader och på massvis av andra platser har man noterat temperaturer på mellan 37-40 grader. Det måste vara någon magisk tröskel där när värmen passerar kroppsvärmen med råge. Jag mår verkligen som piss av detta och då är jag nog endå en av de mer värmetåliga.

Frugan gnäller, jag gnäller, kompisarna gnäller. Det är så varmt så man blir sjuk, eller åtminstone känner sig sjuk. Är du i Thailand på semester och läser detta – var oerhört försiktig med vad du stoppar i munnen för någon vecka framöver.

Temperaturen är 4-6 grader över förra året samma tid. Man har förutspått att värmen skall peaka runt 25-26 april, därefter skall ett Kinesiskt regnväder komma på besök, ett välkommet besök. Jag håller tummarna för att de thailändska meteorologerna åtminstone har vädergudarna på sin sida.

Som köldknäppen 98 (tror jag det var) kommer nog även värmen skörda sina offer. Detta är ingen dag att vara bakfull, och det vet gudarna redan!

The Nation skriver om detta fenomen, klicka här och kom dit!

Etiketter: , ,

söndag, april 22, 2007

3:e träffen för lekgruppen i Bangkok

Det var hemma hos Anna denna gång. De bodde i hus ute vid Rama 9 parken och hon hade ordnat med mat, bad och pyssel. Barnen fick chans att leka med deras kanin och hund som strövade fritt på gården. Idag var vi 10 barn och om du klickar på bilden eller denna länk får du se bilder på de flesta av dem.

Även om det är gemytligt med dessa hemma-hos träffar kan vi nog räkna med att det inte alltid kommer att vara så. Förhoppningsvis blir vi fler framöver och då behöver vi komma åt en offentlig lokal (samtidigt har inte alla utrymmet för detta). Faktum är att vi har 5 barn under 9 månader bara i existerande grupp. Det finns god tillväxt med andra ord.

VI skriver jag!? Jag skall ju hemåt.

Jag valde att lämna Sebastian hemma denna gång. Anna skulle ordna med påskpyssel och jag trodde jag skulle få svårt att alls serva tjejerna om jag tog med honom. Samtidigt ville jag ju hinna slänga några sista ord med alla dessa nyfunna vänner. Jag såg hur John fick jaga sin Alexander och förstod att jag gjort rätt.

Som vanligt tog jag på mig nya uppdrag. Jag lovade att ordna med en hemsida (blogg) och ett konto hos photobucket innan jag drar. Klart vi skall skriva dagbok över utvecklingen samtidigt är det ett bra sätt för intresserade att bekanta sig med oss innan de ansluter.

Jag kom sedan på den smarta iden att be Johan (eller bloggaren Guava som vi känner honom bättre) ordna med detta. Det är ju bara en tidsfråga innan han dyker upp med sin Felicia, så han kan lika bra börja jobba ideellt nu :) Gör jag detta blir det blogger, gör Johan detta blir det word press och eftersom Johan ändå kommer vara den som tar över så....

Nå Guava, vad säger du, tar du hedersuppdraget?

Etiketter: ,

lördag, april 21, 2007

Det brinner på (MBK) Mabukrong i Bangkok

Mabukrong är ett väldigt populärt köpcentra i centrala Bangkok. Inte bara Thailändarna älskar stället utan även turisterna. Det är alltid fullsmockat, över helgerna speciellt. Precis när vi parkerat ända uppe på 5:e våningen kommer en vakt springandes och är alldeles stirrig. Han menar att det brinner på 7:e våningen. Plair blir hispig förstås, men även jag går igång. Kör omedelbart ut igen menar han!

Jo, just det. Om det brinner, och alla rusar till sina bilar i ett i övrigt fullsatt parkeringshus, och skall ut samtidigt - det låter Thailändskt logiskt att då köra 5 våningar ned för att komma ut.

Nä, det låter ju som det absolut dummaste man kan göra.

Eftersom jag kände den skarpa brandlukten (även om jag inte såg rök) tog jag situationen på fullaste allvar. Ut med barnen ur bilen, och tillbaks in med barnvagnen i bilen igen (kändes dumt att lämna den utanför när det antagligen var gott om tid, vagnen ville vi ju ha kvar). Bilen är försäkrad och för det andra ganska lätta att byta bort mot barnen, den fick stanna utan tvekan.

Med Sebastian på armen, flickorna i händerna, följde vi strömmen av människor ner i trapphuset. Vissa var HELT panikslagna och sprang nästan omkull varandra i trapporna. Emily och Josefine släpade inte fötterna efter sig denna gång, det kan jag lova. Oj vad de spang de små töserna.

När vi kommit ned till bottenvåningen går det som väntat segt för bilarna att komma ut, det står nästan stilla. Som väntat skall man nog tillägga. Tror ni jag höll på att slå i backen när jag noterar att vakterna sitter och inte bara samlar in parkeringsbiljetterna, utan tar betalt också!?

Eftersom de sitter kvar i sitt bås och gör detta går det segt, mycket segt.

Att antingen bara vinka förbi bilarna eller springa och samla upp biljetterna (varför man nu måste samla up dem) flera stycken det kan man ju inte göra förstås. Inte utan att ha fått ordern. De kan inte ta denna typ av beslut själva för att om branden släcks tidigt och faran är över, då får de bara skit för det. Som hade varit fallet idag.

Minns Tsunamin. Historien upprepar sig. När skall de lära sig? Varför är man så dåliga på att improvisera?

Nästa gång det brinner på MBK kommer de lösa detta bättre, men tyvärr kommer inte BIG C eller något av de andra stormarknaderna att lära sig av detta. Thailand i ett nötskal. Ett tecken på att Thailändsk logik inte är detsamma som vad vi anser i väst.

Köpcentrat var mer eller mindr utrymt när brandbilarna dök upp. Jag skall tillägga att brandbilarna hade ett helvete att komma fram eftersom alla utfarande bilar spärrade vägarna. Men, tänk att jag slutligen fick se brandbilar i action här i Bangkok, det trodde jag aldrig!

Jag var en av de sista att hämta ut min bil i det stängda köpcentrat, eftersom vi istället tillbringade dagen på Discovery Center mitt emot.

Jag har filmat kaoset, men eftersom YouTube och Thailand ligger i luven på varandra kommer den bara kunna ses från utanför Thailand, förstås.

Etiketter: , ,

fredag, april 20, 2007

Oriental Hotell - Nog kan de ta betalt alltid!

200 usd per natt är helt klart prisvärt för en natt på Oriental Hotel här i Bangkok. Men, jag tycker det klingar illa med alla extrapåslag de jagar utöver det.

1,400 baht för en frukost
4,000 baht för en middag
450 baht per dygn för usel internet.
10% service charge blir ju en del men vore väl ok om det stoppade där.

Eftersom han inte känner värde i den thailändska bahten dricksar han helt vilt, och för mycket (i mina ögon). När han kommer ur hissen sliter de nyckel ur handen på han, öppnar upp, och leder in honom i rummet. 200 baht.

Även denna limousin chaufför hade problem med att bekosta barnens skolgång (som torde vara gratis även för dem). 500 baht.

Är det någon som med säkerhet vet vart "service charge" går, till personalen eller till företaget? Skall man eller ska man inte ge dricks utöver, vad tycker du?

Etiketter: ,

lördag, april 07, 2007

Nu började det regna här i Bangkok

Precis när vi var klara för att åka och hämta den hett efterlängtade bilen på verkstaden, började det regna. Först kom åskan, sedan vinden, och nu regnet. Regnet verkar öka i styrka eftersom, vilket inte är ovanligt för regnväder i Thailand. Det kan också vara som att dra ur en propp, att vattnet bara forsar, och detta är nog vanligare. Jag skojar inte när jag säger att man inte kan springa 2 meter utan att bli dyngsur när det regnar här. Gator och trottoarer svämmar normalt över på nolltid. Nu har det varit torrt ett tag, så nu har vattnet någonstans att ta vägen som tur var.

I vilket fall känns det svalt och skönt och barnen verkar tycka att det är helkul att stå på balkongen och följa ovädret. Och jäklar i gatan vad det regnar nu!

Vad skall vi med Songkran till nu, det kan man undra?

Andra bloggar om: , , ,

Etiketter: ,

torsdag, mars 29, 2007

Soi Cowboy, eller Soi Kopojken som det också kallas

Området är namngett av T.G. ”Cowboy” Edwards, en pensionerad Amerikan som jobbade vid deras flygvapen. Han öppnade den första baren där redan 1973. En storvuxen Afro-Amerikan, Edwards, fick sitt smeknamn eftersom han alltid bar sin cowboy hat.

Området är ett av Bangkoks mest ökända Red-Light distrikt. Kanske det var fler som undrade vart namnet kom från?

Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: ,

onsdag, mars 28, 2007

Bilverkstaden

Mycket bloggande nu. Det brukar bli det när det spinner på för mycket. Samtidigt känner jag att jag börjar komma ifatt eller åtminstone få kontroll över situationen. Jag var nere och badade med barnen nyss, men tydligen räckte det inte för att komma ner i varv. Så jag kör lite mer här..

Jag lämnade in bilen för att fixa försäkringsskadorna i förmiddags. Det verkar som om de kommer måla om bilen igen. Helt sjukt. Det var ju bara 1 ½ år sedan sist!

Jag blir väll inte mer tillskrapad av motorcyklister än någon annan? Med en premie på 15,000 baht om året kan man undra vad försäkringsbolagen skall tjäna pengar på?

Borde det inte vara i allas intresse med en lägre premie och självrisk?

Verkstaden ser inte mycket ut för världen (som förra gången ungefär) så det gäller att vara noggrann när jag hämtar ut kärran. Sist fick de ju måla om. Den nya lacken sprack. Det var mitt fel förstås, eftersom det var så mycket gammal färg under. Förstås låg underarbetet på verkstadens sida, vilket de fick förklarat för sig av försäkringsbolaget. När jag sedan inte ville mötas halvvägs och åtminstone betala lite för deras misstag vart de lite putt tror jag.

Klimatanläggning, fönsterhissar, och spolare var alla trasiga när jag hämtade ut bilen. Verkstaden vägrade fixa och jag åkte på det själv. Lite långsökt att tro att de skulle plocka delar från bilen, gammal som den var redan då. Deras sätt att straffa mig eller en tillfällighet?

Andra bloggar om: , , ,

Etiketter: , ,

lördag, mars 24, 2007

Herrmiddag i Bangkok

Mikael bjöd på herrmiddag på Fredagskvällen. Middagen var till hans gamle anställde, Johans, ära. Han jobbade med dem, och spelade fotboll för Bangkok Vikings, mellan åren 1999-2001 om jag inte minns fel. Nu var han på en 2 dagars konferens i Bangkok. Faktiskt första gången han var tillbaks sedan han jobbade här.

Det var första gången jag såg Mikaels lägenhet. Jag skulle vilja summera den som en ungkarlsdröm. Faktiskt fick jag lite America Phsyco vibbar av den, det vara bara för perfekt. Eftersom han älskar att laga mat, och är duktig på det, hade han tillrätt en flerrätters middag med efterrätt. Vi var 4 som kom efteranmälda, detta löstes genom att dela på portionerna. Det var fantastiskt gott och trevligt!

Vi kom inte iväg ut i natten förrän fram mot 23 tiden. Det vart då Bed and Super Club på Suckumvit soi 11. Som vanligt var det mycket bra och jag kom hem senare än planerat.

Andra bloggar om: , , ,

Etiketter: ,

onsdag, mars 21, 2007

Första spekulanten på bilen

Alldeles nyss ringde en farbror i 50 årsåldern från Suphanburi och berättade att han var intresserad av bilen. Han hittade inte så bra i Bangkok så han ville mötas och titta på bilen i utkanten. Ministry of Transportation vid Jatujak kunde vara lämpligt tyckte jag, det är ju ändå där man ordnar ägarbytet om affären blir av.

Det var tipset från Stefan om www.taladrod.com (thailändsk bilmarknad) som gav oss det första samtalet. Eftersom detta var redan första dagen bådar detta gott. Det blir nog att vi får översätta annonsen till Thai också, gubben hade inte mer än sätt att den såg fin ut på bild. Här är annonsen som den ser ut idag.

Etiketter: ,

söndag, mars 18, 2007

Lekgruppen Söndagen den 18 Mars

Vi var 12 barn mellan 2 och 6 år som lärde och lekte tillsammans denna varma Söndag vid Håkans pool på Sukhumvit Soi 19. De flesta kände varandra sedan tidigare. Håkan och Björn var nya till gruppen och med dem kom 3 nya barn vilket var jättekul. Jag hoppas att vi kan lägga till åtminstone en ny familj för varje träff.

Det vart mycket bad och fri lek. Sista timmen leddes av Elisabeth, Erikas mor, och det vart då organiserad sång och lek. Håkan och hans fru hade ordnat med mat och dryck i överflöd och det var ingen som gick hungrig från denna tillställning.

Vi ser alla fram mot nästa träff som går av stapeln hemma hos Anna Söndagen den 22:a April (helgen EFTER Songkrahn). Anna har utlovat en pysseldag med tema Påsken. Hon uppmanar till oömma kläder eftersom det bland annat kommer bli måla av.

För mig som flyttar hem snart är det med blandade känslor jag medverkar. Det hade känts bättre om jag kunde varit med lite längre än dessa 3, möjligtvis 4 tillfällena (om jag är kvar den 3:e Söndagen i Maj). I vilket fall känns det bra att ha varit med om att starta upp detta, och förhoppningsvis blir det något bestående. Detta är något som det pratats om länge, men aldrig gått av stapeln. Vi har ett bra momentum nu.

Visst, vi har ju den Skandinaviska lekgruppen på kyrkan på Tisdagseftermiddagarna, men för oss som bor här permanent passar den inte så bra (de flesta av oss jobbar ju då). Vi försökte få kyrkan att hjälpa oss med lokal i starten men de var inte speciellt tillmötesgående, antingen gick det inte att ha en ren svensk grupp (det finns en dansk och en finsk är på gång), eller så ville de ha för mycket pengar. Jag antar att det beror på vem som frågar. Överlag tycker jag den Skandinaviska kyrkan här i Bangkok fokuserar lite väl mycket på korttidskandinaverna, och pengarna. Prästparen sätter sin egen prägel på verksamheten, med all rätt. Denna senaste är inte den jag är som mest imponerad av, även om de verkar vänliga. Jag hoppas att jag får anledning att äta upp dessa ord.

Har du barn och bor i Bangkok tycker jag du skall ta dig en titt på Thailandsforumets avdelning om Svenskar som bor i Thailand.

Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: , ,

fredag, mars 16, 2007

Coooooola kvällar i Bangkok

Ikväll blir det en tur på stan. Kompisen Kjelle är på väg hemåt, och avslutar som vanligt sin resa i Bangkok. 3 ggr om året har man sett honom swisha förbi de senaste 8 åren. Egentligen har de varit en grupp med gamla kompisar men numer är det mest Kjelle som åker. I början bodde de på hotelldelen till condominiumet där vi bodde, Jensa och jag. Och på den tiden var vi de perfekta guiderna till Bangkoks nattliv. Nu klarar de sig bättre själva. Jensa är i Sverige sedan länge och jag bara glad att inte behöva springa ute dygnet runt.

Nu är det dags igen. Kamma luggen, stryka skjortan, och kasta sig ut i vimlet.

Jag tänkte om jag för en gångs skull skulle lyckas lura ut dem på lite Stureplanskrogar här i Bangkok. Jag vet att åtminstone Kjelle gillar det stuket. Stureplanskrogarna i Bangkok är hästvägar coolare, häftigare och bättre. Problemet är väll bara att de tycker de har tillräckligt på Stureplan. Bangkoks egen Stureplanskille Mulhman postade en lista (rankad!!) på de för tillfället coolaste ställena i Bangkok, i Thailandsforumet. Länk dit hittar du här.

Nackdelen är väll bara att man måste släpa med sig passet!

Skål!

Andra bloggar om: , , ,

Etiketter: ,

torsdag, mars 15, 2007

Milstolpe 2 avklarad

Även om jag befarat det värsta gick det som vanligt snabbt och smidigt uppe på ambassaden. Trevliga och hjälpsamma människor måste jag säja. Jag har full förståelse för att det kan vara påfrestande med blixtförälskelser från kvällen före, som kommer in strax innan stängning, och vill ansöka om turistvisa. Jag förstår att detta kan vara ett påfrestande yrke. Trots allt är man betald för att göra ett jobb.

Gillar de inte heller situationen, och du saknar papper, ja då får du nog inte mycket service, utan blir hemskickad. Inget lätt yrke.

De bad mig om att för säkerhetsskull komplettera med ett färskt personbevis. Jag hoppas hitta det snabbt på nätet.

Väl på ambassaden stötte jag på bloggaren Guava med familj, inklusive fader på besök från Sverige. Jättetrevligt att slutligen få träffa också hans fru, och att se Felicia i verkligheten. Johan som han heter på riktigt, var upp för att ansöka om turistvisum för sin fru, och pass för sin dotter om jag inte noterade fel. De åker ju till Sverige på semester i sommar.

Milstolpe 3 får bli att kolla upp fraktpriser till Sverige samt att besluta om vad som skall säljas av och vad som skall tas med hem.

Andra bloggar om: , ,

Etiketter: , ,

tisdag, mars 13, 2007

Kaoset nere vid Rama 9 korset

Och andra korsningar i Bangkok skall tilläggas.

För att göra en snabb summering av tidigare inlägg vill jag berätta vad problemet är. Kön ner mot korset är ofta 2-3 km lång och står ganska stilla. Den vänstra filen svänger vänster längre fram och är inte alls trafikerad. Massor av egoistiska bilförare, främst yrkeschaufförer dock, använder denna som en gräddfil förbi oss andra, vanliga människor. Det är inte det att vi inte upptäckt gräddfilen, utan snarare att vi hyser aningen mer respekt för våra medmänniskor än somliga andra.Notera att inga använder hornen för att visa sitt ogillande, det ända de försöker göra är att stänga ute fuskaren. Kollar rakt fram och låtsas som det regnar med förhoppningen om att lyckas. Detta är nästan omöjligt eftersom fuskaren lurar fram tills det blir grönt, och sedan sätter av framåt. Det blir alltid luckor där framme när det blir grönt.

Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: , ,

Nedräkning i Bangkok

Det har blivit en vana för oss att ta sovmorgon sedan barnen gick på lov. 09.00 vaknade vi till liv i morse och inte ens Sebastian hade vaknat och skrikit efter mjölk. Han kan annars vara ganska pålitlig på denna punkt.

Men inte tusen är jag utvilad för det. Jag tänker ta det lugnt fram till lunch, jobba så gott jag kan, och gör sedan ett sent pass på kontoret. Förhoppningsvis får jag under dagen svar från ambassaden om mina frågor. Alla dessa dokument som jag samlar in för sjuttielfte gången. Det skulle förvåna mig mycket om inte Sverige spar allt sådant här.

Jag ringde svenska skattemyndigheten i förra veckan, och bad om kopia på vårt thailändska äktenskapsbevis och inom 3 dagar kom det vidimerat och klart hit till Bangkok. Nu är frågan om Ambassaden tar detta som en auktoriserad översättning eller inte.

Har du gjort allt detta nyligen kan du gärna få kliva in på Thailandsforumets Sverige del, och svara på lite frågor i ämnet.

Varmt är det också, varmt och fuktigt. Inga konstigheter med det men det är lite mer än vanligt. Och ska jag gnälla på något mer så får det bli på att poolen igen är obrukbar. Sist de strödde klor i den så tror jag någon hade blandat ut kloret med sand, för det låg något vitt utspritt över poolbotten, alltså inte upptaget av vattnet. De hade väll prutat för hårt på priset, eller sålt hälften vidare..

Andra bloggar om: , , ,

Etiketter: ,

söndag, mars 11, 2007

40-års kalasen duggar tätt numer

Igår var det dags för John att passera det magiska sträcket. Från skolpojke till mogen man (med tungar rätt i mun) över en natt. För ca 3 månader sedan lät han meddela att han skulle vara i sitt livs form lagom till sin födelsedag. John vill ganska mycket, ganska ofta, och ganska intensivt. Eftersom jag hört den historian förut tog jag den med en nypa salt. Det visade sig att jag gjorde rätt. John och leva hälsosamt rockar inte. Inte ännu.

Kalaset var helt fantastiskt. Catering från den grekiska krogen Athena på soi Ekkamai. Otroligt gott även om jag har ett horn i sidan på den restaurangen. För ett par år sedan när jag jobbade med Scandinavian Society in Siam, struntade de i att betala fakturor för annonsering i vår medlemstidning. De var helt klart bättre på att laga mat än att betala dessa fakturor.

Det var det vanliga svenskgänget med undantag från Johns gamle dyk-business kompis från Phuket tiden, Anders. Anders har ofattbara 19 år i Thailand. Jag räknade till 10 ungar mellan 0 och Emily. Det var verkligen en fest för alla.


Phungs syster och hennes pojkvän stod för baren. Han är bartender på det 5 stjärniga hotellet Lebua i State Tower och har tidigare visat att han är kung på att blanda. Jag säjer inget annat än att det vart alldeles för lite öldrickande och alldeles för många cocktails.

Nu skall jag bara skaka rätt på hjärncellerna innan jag hasar mig över till John för att hämta sakerna vi glömde: videokameran, bilen, …

Andra bloggar om: , , ,

Etiketter: ,

onsdag, mars 07, 2007

Mycket trafik och mördande varmt

Jag var och besökt en fabrik nu på morgonen. Detta tar normalt tar ca 2 timmar inklusive möte, idag tog det nästan 4. Mötet var avklarat på en halvtimme som vanligt, men trafiken, suck, trafiken! Jösses vad det stod stilla i alla riktningar, och på alla gator.

På eftermiddagen promenerade jag en sväng, och det slog mig att JÖSSES vad det var varmt. Varmare än vad jag kan minnas på mycket lång tid. Tankarna drogs nästan tillbaks till 96-98 då jag var ny i Bangkok. På den tiden brukade det vara klarblå himmel från Januari, i Mars avtog sedan brisen, och mot Juni började det bli RIKTIGT varmt. Man gick och väntade på regnet.

Bangkok ser sin chans att bli av med mig för nu visar hon verkligen sin fula sida!

Andra bloggar om: , , ,

Etiketter: , ,

söndag, mars 04, 2007

Ny förstärkare införskaffad

Det tog lite tid och en massa beslutsvånda, men nu står den där i alla fall - den nya förstärkaren. 3 ggr så stor, 3 ggr så tung, och 200 fler uttag på baksidan.

20 försäljare trängdes runt mig. De kunde inget alls, men det är ju så thailändarna vill ha det, mycket rövslickeri och lite action. Jag provlyssnade ett par stycken i min prisklass, sedan nöp jag den som jag tyckte gav mest valuta för pengarna. Det tog 3 killar 10 minuter att få upp den ur kartongen samt testa den. Killen som sålde den hittade inte ens till hissen. Jag tror det var hans första dag.

En tysk Sherman med 5.1 kanaler (duger väl för hemmabio) vart det.

När jag sedan kom hem var så mycket valmöjligheter på baksidan att jag kraftigt övervägde att kontakta en stereo installatör,.. någon annan dag. I vilket fall provade jag, även om jag kände att hornen i pannan började växa ut.

Jag vet inte om det var tur eller skicklighet men jag lyckades koppla ihop den med dvd: n och tv: n på första försöket. Troligtvis var det en kombination av ovan, för jag vart mäkta förvånad när det kom ljud ur högtalarna, men det var alldeles för många knappar och uttag för att vara enbart tur.

Den nya högtalarsladden jag samtidigt införskaffade lyckades jag inte montera, jag fick inte på kontakterna. Ena ändan skulle ju också in i högtalarna. Jobbigt!

Kabeltv:n har vi fortfarande inte fått in i systemet, ljudet kommer ur tv:n fortfarande.

Men inte fasen var det 3 ggr så bättre ljud än den 20 år (!?!) gamla som just dog, inte ännu i alla fall. Från vissa DVD är det som om den inte fångar alla ljudspår.

Det får vara så här nu ett tag…

Andra bloggar om: , , , , ,

Etiketter: ,

torsdag, mars 01, 2007

Härligt med ett dopp, mitt i vintern

Varje dag jag kommer hem är det tjat om bad. Det blir inte att jag badar själv ofta, men visst blir det en tur till poolen. Barnen äääälskar det!Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: , ,

onsdag, februari 28, 2007

Amatörgolfturnering för Svenskar i Thailand

En gammal kompis är i Thailand för att spela golf, han hade 3 dagar i Bangkok. De är en grupp på 10-15 man som reser tillsammans. Alla känner inte varandra utan var snarare på väg ner till samma amatörtävling.

Med andra ord vart det en tur på stan.

Lasse och jag var helt klart bland de yngsta i gruppen. Man börjar bli lite smågammal när man umgås i grupper där den äldsta är en bit över 50. Hade vi haft en 20-åring med oss hade han nog INTE reflekterat över att ungdomarna Lasse och Nille inte riktigt passade in, så illa är det. Tyvärr.

Jag har inga problem alls med detta utan tycker snarare det är intressant att lyssna på folk som varit med ett tag. Det slog mig också vilken skillnad på snacket det är, när man träffar dessa mogna män när de reser med sina fruar, eller som nu, med sina kompisar. Som natt och dag ungefär.

Det var bara gubbar i gruppen, förstås.

En kompis till mig i Hua-Hin, Uffe på SweThai Golf, arrangerar en liknande amatör golftävling i November varje år, bara för svenskar. Det verkar helkul och jag funderar på om jag inte skall försöka att sätta ihop ett lag tills nästa år. Om jag är kvar. Enda problemet är att den spelas över 4 speldagar, och nästan en hel vecka. Det kan bli lite svårt att få Bangkok folk att sluta upp till detta, men inte omöjligt. Nästa problem är väll hur man skall överleva veckan. Det festas ganska hårt och det är ett under att inte fler människor stryker med, blir hemlösa, bortgifta, mm.

Det vart middag på Gullivers (mycket god mat) på Sukhumvit soi 7. Vi tog och tog oss sedan till en av gubbarnas favoritbarer, en utomhusbar, nere på Patpong. Jag bröt mig ur och begav mig hemåt strax efter midnatt. Det var en trevlig kväll och framför allt kul att hinna träffa Lasse. Gubbarna drog vidare mot Pattaya.

Andra bloggar om: , , , , ,

Etiketter: , ,

söndag, februari 25, 2007

Födesledagsfirandet på Nana Hotel

Fredagen var ytterligare en av de dagarna man är glad för att man inte har för ofta och speciellt den efterföljande Lördagsmorgonen vill man inte ha för ofta. Tonnårsfyllor klarar min kropp inte av att bryta ner så bra längre.

Födelsedagsbuffé vid poolen. Den något annorlunda födelsedagspresenten. Ingen öl, bara vin och starksprit. Farligt. Massor av barn. Thailändare och svenskar.

Både barnen, frugan, och jag, trivdes som fisken i vattnet. Vid elvatiden började jag fundera på om vi skulle checka in på deras hotell. Det slutade med att jag skickade hem familjen i limousin (med frugans tillstånd).

Fäderna i de svenska familjerna fick frigång. Första gången i Thailand och – I say no moore!

Just detta om hur man möter Thailand, beroende på umgänget eller ressällskapet man för tillfället har, är intressant. Vad majoriteten av de andra gör och inte gör, det är ribban, vissa går över, och andra under. Vore jag kvinna skulle jag aldrig ge min man frigång i Thailand, hur nördig eller hur korrekt han än må vara. Detta är en utmaning man inte vill göra och jag vågar säja att 8 av 10 blir förvånade över utgången.

Katastrof - Förstås hade Plair inga nycklar, och förstås hör jag inte när min telefon ringer. De fick ringa låssmed mitt i natten.

Frugan är inte speciellt långsint på sådana här saker. Det vore värre om jag skällt ut henne offentligt någonstans. I mitt fall är det ungefär tvärtom. Jag hade antagligen väckt hela korridoren när jag slog in dörren.

På Lördagen var det därför skönt att runda av med ett besök hemma hos John & Phueng. Pizza, öl och lek stod på listan. I dag blir det som vanligt The Mall Bangkapi och deras lekplats under tak och med klimatanläggning.

Tur att man inte festar som i Fredags alltför ofta…

Andra bloggar om: , , ,

Etiketter: , ,

fredag, februari 23, 2007

Snart är det dags för Koh Samed igen

Denna lilla ö bara med stränder 3 timmar från Bangkok är verkligen mitt favoritställe för helgutflykter. Vi burkar alltid undvika högsäsongen. Inte bara för att det blir dyrt utan främst för att det är svårt att få boka boende i förväg. De vill ju inte neka en långliggare för att jag kommer helgen efter.

Vi var ett stort gäng som skulle dra ner nästa Lördag (Måndagen är helgdag) men det slutade med bara mig och Niklas, samt våra familjer. Denna gång blir det Vongduan beach som Niklas rekade när han var där för ett par veckor sedan. Det är fortfarande högsäsong och knepigt med boende.

Nästa Lördag alltså, mm

Sabai Sabai

Kompisen R, eller hans fru den Thailändska organisatören, har bytt 40-årsfirandet från Check Inn 99 till poolområdet på Nana Hotel och till klockan 18:00 istället för 20:00. Det känns som om de vill ha dit oss, trevligt. Trots allt känns det lite som ur askan i elden :)

Andra bloggar om: , , ,

Etiketter: ,

torsdag, februari 22, 2007

Födelsedagsfirande på Check Inn 99

Ikväll var det föräldramöte för lekgruppen. Fram tills nu har det varit ganska mycket hattande fram och tillbaka via e-post och foruminlägg, men ikväll måste jag säja att vi bröt is. Erika ordnade med lokal på sin mans musikskola på Siam Square, och Anna visade varför hennes pånyttfödda cateringfirma kommer bli en succé. Vi var inte helt överens om allt men tog vuxna beslut. Vi fortsätter med var tredje Söndag förmiddag. Nästa träff den 18:e Mars. Du kan läsa mer om detta på Thailandsforumet.

Medan Håkan kastade sig ut i trafiken på sin MC tog jag och Hans det säkra före det osäkra och sky tåget ut mot våra trakter.

Imorgon skall kompisen R fira sin 40-årsdag på den originella restauranten Check Inn 99 vid Suckumvit 5. Eftersom han och hans fru som vanligt bor på Nana Hotel ville de ha nära och bra. Tyvärr, eller kanske inte, så släpper restauranten inte in barn. R har 2 och jag förutsatte att han skulle ordna något barnvänligt. Men icke sa Nicke.

Först tänkte jag strunta i att gå men efter noga övervägande bestämde vi oss för jag skulle gå ändå. Plair får stanna hemma med barnen tyvärr. Han fyller ju 40 och även om arrangemanget passar mig lika bra som en fläskläpp så…

Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: ,

onsdag, februari 14, 2007

Trafiken slog världsrekord idag!

I morse och nu på kvällen var det absolut värsta i trafikväg jag skådat sedan jag kom till Bangkok för 10 år sedan. Jag pratar förstås om området mellan Town in Town där jag bor och slutet av Ekkamai där jag jobbar. Det stod tame tusan stilla från jag kom ur garaget tills jag kom in i nästa. Pratade med kompisen J på vägen och han hade samma problem 15 km längre bort.

På vägen hem var det samma sak. Jag såg att brandkåren hade haft utryckning, och det är verkligen inte varje år man ser en brandbil i aktion i Bangkok, det skall gudarna veta. Jag undrar varför, för brinner gör det ju här med väl? I Sverige tutar de ju på för jämnan. Det var för övrigt ett träsk (?) som brann, eller rykte från. Jag trodde trafiken skulle släppa efter det, men icke.

Som tur var (?) har bilen gått sönder så jag kunde döda lite tid med att lyssna MP3 på min nya telefon.

En glad överaskning är att Thailandsforumet ligger uppe igen. Tänk att det skulle ta dem hela 3 dagar att titta närmre på problemet. Jänkare...

Nu skall jag natta barnen och antagligen som vanligt somna själv på köpet. Gonatt!

Etiketter: ,

fredag, februari 09, 2007

En indirekt 200 bahts investering i en Thailändsk bordell

På vägen tillbaks från gymmet “råkade" jag köra mot orange och tror ni inte att det stod en nitisk polisman mitt i gatan lite längre fram. Här i Thailand sätter man inte direkt hjärtat i halsgropen när sådan händer. Tyvärr får man väll lov att säga.

Nu var frågan: - Jaha, hur mycket skall han ha den här gången.

Givetvis borde jag stannat, och givetvis borde jag inte tillåta mig att muta en statstjänsteman IGEN, men nöden har ingen lag!

Först spelade jag förstås bara dum och sa att klart vi skulle skriva kvitto och att jag sedan kunde lösa ut körkortet på närmsta station. För det var ju det han uuuuuuundrade om jag ville, eller hur. Hmm. Säkert. Han stoppade ner mitt körkort i fickan, hånlog, och undrade om vi skulle skriva kvitto.

Erik som satt bredvid var så arg så han kollade ut åt andra hållet. Han bekräftar fortfarande att detta inte var en rödkörning. Samtidigt tycker han jag var galen som betalade så mycket som 200 baht. Ja, det var ju ett annat sätt att se på saken.

Jag rafflade fram 200 baht lite snyggt. Han sträckte in handen så långt han bara kunde, överlämnade körkortet, och nöp samtidigt pengarna. Fortfarande med ett hånleende på läpparna.

Detta är ju The Land of Smiles, so what?

Pengarna vad händer med dem då?

De samlar upp dem tillsammans och delar upp dem tillsammans. De högsta hönsen får mest, och de lägsta minst.

Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: ,

onsdag, januari 31, 2007

Uppe med tuppen!

Det är inte varje morgon jag vaknar 45 minuter innan klockan ringer men det hände denna morgon. 06.15 stod visaren på när jag förstod att solen snart skulle lysa upp Änglarnas stad (Thailändska namnet på Bangkok: Khrung Thep).

Jag skall inte påstå att jag kände mig varken utvilad eller sugen på att gå upp men det gjorde jag. Tystnaden klimatanläggningen lämnat bakom sig samt den irriterande fläkten som sveper över mig var helt enkelt för mycket. Kan jag bara vänja mig vid detta kommer jag sova som en kung, inget tvivel om det. Men just nu är det bara för mycket nya intryck.

Men snart blir det varmt igen!

Kombinationen morgon- och kvällstrött är inget vidare om man samtidigt tycker det saknas timmar på dygnet!

Etiketter: ,

tisdag, januari 30, 2007

Det kalla vädret biter sig fast

Egentligen borde jag inte klaga så mycket över kylan men tyvärr vart jag ju tagen på sängen. Någon tjock morgonrock äger jag inte. Inte heller några fleecetofflor. Jag får nöja mig med en frotehandduk över axlarna.

På toppen av detta har min duschvattenvärmare sett sina bästa dagar. När det är kallt som nu har jag i bästa fall ljummet vatten. Gissa om det blir kallt när man kliver ur strålen och den kalla brisen biter i huden. Låt mig gissa på att vi har under 18 grader i Bangkok denna morgon. För årstiden måste det vara något slags väderrekord.

En galning simmar i poolen nu på morgonkvisten!!

Etiketter:

måndag, januari 29, 2007

Köldknäpp i Bangkok

Det första frugan säjer efter hon lämnat tjejerna på skolan är:

- Muan Schweeeeeeeeeeeeeeden, Brrrrrrrrrrrrrr

Då fattar ni att det är kallt i Bangkok. Kan det ha varit 23 grader? Staden är inte byggd för detta. Bilarna stannar på vägarna.

Och så skall man återigen tvinga sig in i duschen.

Vad är det som händer med vädret?

Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter:

fredag, januari 12, 2007

Polisen som mitt i gatan står

Det verkar bli längre och längre mellan de tillfällena jag blir väldigt upprörd över min omgivning. Det är nog ett hälsotecken från min sida. Skall jag överleva här måste jag bli lite mer Thai. Men, i morse så hände det igen.

Det är ganska mycket trafik numer och mitt körfält stod som vanligt stilla de sista 500 metrarna. Jag noterade att motåtgående körfält var helt tomt. Lite besynnerligt, men längre fram såg jag varför, en skola var ute och marscherade, mitt i rusningstrafiken! Jag vevade ner rutan så att jag kunde lyssna och se dem bättre. Jag blev verkligen glad av att se alla dessa glada och förväntansfulla unga ansikten. Och det var nog därför jag inte spårade ur helt senare.

De höll hela paraden i en fil, kanske att man kunde ha låtit trafiken röra sig långsamt i den andra, speciellt eftersom poliser och andra vuxna gick med den. I vilket fall, det säkra före det osäkra.

Samtidigt tror jag inte att de behövt gå ut på huvudleden för jag tror deras loop skulle ta dem tillbaks till skolan genom en vänstersväng strax framöver. Glöm inte heller skolans viktighetsfaktor; att kunna stänga av trafiken denna tid på dygnet. Men, man kanske bara kan göra detta i rusningstrafik.

Men ok, låt barnen ha sin parad. Det är inte deras fel att deras skolledning inte vet fram eller bak på en kossa.

Jag kom fram till platsen där jag nu inte, pga. paraden, kunde svänga höger och in i parkeringshuset. Den var ganska lång paraden, kanske 100 meter, och den gick inte fort. Jag saktade ner, förberedde mig på att vänta en stund, och vad händer då!? Den dumma jäkla konstapeln viftar med sin arm och ber mig köra ett varv runt kvarteret. Han vill inte bygga kö bakom mig?

- Varför, frågar jag med ganska het stämma!
- Same same, säjer han... med en lika het stämma!

Hur kul tror ni det är att ta ett extravarv runt kvarteret i Bangkok under rusningstrafiken?

I vilket fall kunde jag snart göra en högersväng in på en genomfartsväg. Jag lyckades sedan hitta en soi jag kunde åka ner till änden av för att vända. När jag sedan kommer upp till huvudleden igen står det en annan polis där och pekar på mig. Han pekar sedan på sin klocka. Eftersom han försöker säja något vevar jag ner rutan.

- Detta är ingen genomfartsled vid denna tid, säjer han, och börjar ta fram sitt kvittoblock!?

Nu vet jag inte om jag skall skratta eller gråta längre. I vilket fall; vilt gestikulerande, och på min bästa thai, försöker jag förklara att den andra polisen tvingade mig att göra denna idiotiska omväg. Jag skiter sedan i vad han säjer och kör vidare.

Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: ,

tisdag, januari 09, 2007

Vintern har verkligen bitit sig fast

I förra veckan var det visserligen svalt och skönt men ändå oroväckande mycket varmare än veckan innan. Jag var rädd för att vintern var slut. I morse var det kallt och skönt igen. Härligt.

Jag hoppas vädret ställer sig på tvären här med. Man har ju sett tendenser på att denna önskan kan infrias.

Andra bloggar om: , , ,

Etiketter:

onsdag, december 20, 2006

Kallt och skönt också i Bangkok

Jag tror jag skrev redan i början av November att vintern var på intågande. Vad fel jag hade. Nu har vi i alla fall haft det svalt och skönt hela 3 dagar (läs mornar, kanske kvällar) i rad. Kanske vintern kom till slut. Jag hade nästan skrivit av den eftersom vi snart går in i kalendersäsongen varmt.

De andra årstiderna, i alla fall kring Bangkok är, varmare, ännu varmare, och varmast, sedan blir det vinter igen, och med lite tur lite svalare. Ibland regnar det men de är som oftast varmt.

Numer är det kallt när man kliver ut ur duschen så det gäller att ha handduken redo efter det att man stängt av varmvattnet. Ja, nu använder hela familjen varmvattnet. Men detta med kyla när man kliver ur duschen i Thailand är knappast något jag lär får några sympatier för från Sverige.

Tjejerna ser roliga ut när de drar på sig sina stickade tröjor från H&M ovanpå skoluniformerna. Den Josefine använder är den vi köpte åt Emily när hon var två. Den sitter lite tajtare på Josefine dock, men hon är ju en bit över 3 så det är nog som det skall. De gillar sina stickade tröjor, och drar gärna på de inbyggda luvorna. Snygga, och MYCKET bra kvalitet på dessa tröjor måste jag säja.

Men vi småfryser lite sådär på morgonkvistarna nu. Kanske vi kan hålla tummarna för snö på julafton... Vad skönt det är ändå!

Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: , ,