Det vart hela 11 år i Bangkok innan återflytten till Sverige i Maj 2007. Thailand kommer vi tillbaks till. Tills dess kommer jag skriva om livet i Sverige. Allt har sin tid.

onsdag, augusti 30, 2006

Nu kommer nog regnet på allvar. Det ligger i luften.

Det regnade en del natten som var.

Jag minns de första 5 åren i Bangkok. Jösses vad det regnade när det regnade. Det var mycket varmare när det var varmt förr också vill jag minnas (men här kan jag ha fel eftersom det är luftkonditionering dygnet runt för mig nu för tiden). De senaste åren så tycker jag regnperioderna varit mycket lugnare. Min gamla Vento tvärstannar om jag kör över en vattenpöl så här tror jag inte att jag är ute och cyklar. Det klassiska regnandet som inte gick att skydda sig mot känns bortglömt.

Förr vadade man dagligen genom gatorna med byxorna upprullade till knäna. Man var glad om man kunde se trottoaren. Notera att detta inte är en överdrift. Det var hemskt att treva fram i det kolsvarta svaveldoftande vattnet, utan att veta om något brunnslock gått sönder, eller rent av blivit stulet. 10 meter i minuten var man glad om man klarade av. I bland ställer de en blomkruka på ena sidan av ett sådant hål, men det räcker ju naturligtvis inte när vägen påminner mer om en stört flod än en väg, och samtidigt kan man inte räkna med att de ställt ut en. Dessutom var blomkrukan nog det första som sänktes i det hålet. Tro mig, detta är inga hål man önskar ramla ner i. Slår du inte ihjäl dig på vägen ner får du nog en kallsup och dör på plats.

Både nya och gamla bilar, men främst gamla då, hade ordentliga problem. Vattnet låg ofta i höjd med motor och avgasrör, vilket kunde döda även en ”bra” bil. Fortfarande är det många med mig som glider runt i en gammal häck, och då räcker det, som jag skrev, att köra över en liten vattenpöl för att bilen skall stanna. Jag har märkt att det gör skillnad om motorn är ordentligt varm. Jag tror fukten inte biter sig fast på samma sätt då, eftersom det dunstar snabbt. Verkstads-Rogge sa att jag skulle göra ren fördelnings dosan, men det hjälpte inte. Jag lämnade till och med in bilen på en verkstad för att fixa detta. Det regnade sedan inte på ett tag, sedan körde jag över en vattenpöl....

Allt stannar när det regnar. Det tar inte längre 10 minuter att åka till affären, det tar en timme, i bästa fall.

Oavsett om det regnar mycket eller litet, så är det som om himlen öppnar sig, när det väl regnar. Vad som är avgörande är hur länge, och hur ofta det regnar. Klongerna (vi kallar de konstgjorda floderna inne i stan för det) som går runt och kring i staden, skall leda regnvattnet ut i hav och floder. Tyvärr så regnar det ofta i de centrala och norra delarna av Thailand samtidigt, klongerna har svårt att rinna ut i den redan överfyllda floden, och ofta kan det ha motsatt effekt. Många floder mynnar ut i just Bangkok. Klongerna skall också leda ut regnvattnet i träskområdena som omringar staden strategiskt, vilka fungerar som gigantiska vattenreservoarer. Tyvärr så har man byggt en ny flygplats, och gigantiska hus projekt, över det största träsket.

Det skall bli intressant att se vad som händer, om det börjar regna som förr!?

Tänk för guds skulle inte längre än näsan räcker!

2 kommentarer:

Blogger Fotavtryck i Asien sa...

Haha lustigt satt just o taenkte pa regnet ocksa, kanalen utanfoer projektet vi bor aer oeverfull.Kul foer de som fiskar i soerjan.
Har precis lyckats ta mig ut, ett kort uppehall nu.

31/8/06 06:55

 
Anonymous Pappa sa...

Ja så kan det vara, då kommer man att tänka på
alla våra små problem här hemma i Svedala, när det gäller att ta sig fram
antingen så är pendeln 3 minuter sen, eller så är det dom dj biltullarna,
eller när biltullarna stängs så är det en dj trafik.
Eller så regnar det för lite så inte vattenmagasinen fylls, för då blir det dyr el.

31/8/06 11:11

 

Skicka en kommentar

Länkar till det här inlägget:

Skapa en länk

Fortsätt läs på dig om Thailand på Thailandsforum. Här diskuteras allt om Resor Thailand samt allt om om att Bo och Jobba i Thailand Allt du behöver veta och lite till! Besök www.thailandsforum.se idag!
<< Startsida