Det vart hela 11 år i Bangkok innan återflytten till Sverige i Maj 2007. Thailand kommer vi tillbaks till. Tills dess kommer jag skriva om livet i Sverige. Allt har sin tid.

lördag, november 11, 2006

Ordspråk och sägner

Jag minns att morfar brukade säja att om man går runt och drar in snoret när man är snuvig, så blir det till slut förstoppning och man dör. Det var antagligen ganska irriterande att lyssna på det, och mer en pik på att man skulle gå och snyta sig. Jag vet inte om han sa detta mer än en gång, men jag trodde på det ganska länge. Det fungerade ganska bra och jag tror inte jag tagit för mycket skada av det.

De har sina egna metoder att få som de vill här, de vuxna i Thailand. I morse när ett av barnen satt och knackade på en vägg på verandan, som var i plåt, hörde jag Plair och hennes mamma skoja med barnen.

- Knackar du sådär så väcker du ödlorna till slut. Ödlor äter småbarnshuvuden, det vet du!

Jag tycker det var lite småroligt skojat. Inte så pedagogiskt kanske, men ett bra sätt att få dem att sluta, och kanske dröja med att göra om det. Mer logik för ett barn än att förklara att man tycker det är ett jobbigt ljud. Det tyckte ju inte de.

Tanken slog mig igen. Jösses vad jag börjar förstå mycket av de konversationer som sker runt omkring mig. Även när de sluddrar på fyllan, pratar med dialekt, eller pratar fort, är jag många gånger med. Jag behöver gissa mindre och mindre. Tyvärr så är det spontana ordförrådet dåligt så när jag får en fråga stockar det sig som oftast. Jag tror att jag är i ett jätteläge att ta ett par rejäla kliv framåt. Jag måste få tid till att ta tag i detta. Hemma har vi ju valt bort Thai när jag är inblandad.

Min Thai är inte imponerande efter dessa 10 år.

Någon som har hört några andra roliga ordspråk, eller sägner?

Andra bloggar om: , , ,

Etiketter: ,

6 kommentarer:

Anonymous Malee sa...

Välkommen hem från djungeln!
Min thai-bror säger ofta: "Det är som att spela fiol för en vattenbuffel" (kasta pärlor för svin) och "pratar som vinden" (mycket snack och lite verkstad)

12/11/06 15:32

 
Anonymous harensjo sa...

Har hort en del ganska roliga som de brukar saga till barnen: Om barnen inte kan sitta stilla nar det ater och sitter och sma sjunger brukar de äldre saa till dem att de kommer att gifta med sig en gammal kvinna eller man.

Om kvinnorna inte stanger igen locket pa riskokan ordentligt, sags det att de far se upp att nagon inte tar deras man.

12/11/06 16:35

 
Anonymous pappa sa...

Ja nu förstår jag varför du inte kunde snyta dig när du var liten,
Ajaans Hubbe

12/11/06 16:37

 
Blogger Nille sa...

Tack Malee och Micke för detta. De var bra. Hoppas det kommer fler, då kanske man kan skriva något om det. Det finns säkert en bok men..... Vi kanske hittar några nya...

Pappa: Nja, det var innåt morfar hade problem med, han uppmanande mig med andra ord att gå och snyta mig :)

13/11/06 04:22

 
Anonymous Johan sa...

Jag har inte några sägner så här på rak arm, utan tänkte mer på din thai.

Att du börjar förstå är första steget mot att kunna prata. Försök inte tvinga fram talet, utan ta det som det kommer. Ju mer du lyssnar, desto mer snappar du upp och en vacker dag KOMMER du att svara, utan att tänka på det.

Det är en härlig känsla det där, när man börjar förstå. Kommer fortfarande ihåg den. Underbart.
Sen när första svaret bara kommer ur munnen på en utan att man tänker. Det är ännu härligare.

Fortsätt lyssna. Det kommer att komma en vacker dag.

13/11/06 10:07

 
Blogger Nille sa...

Tack Johan för din uppmuntran. Det du förklarar låter ungefär som jag fick höra att AUA gjorde? Lyssna först, prata sedan..

Jag får nöta.

13/11/06 10:17

 

Skicka en kommentar

Länkar till det här inlägget:

Skapa en länk

Fortsätt läs på dig om Thailand på Thailandsforum. Här diskuteras allt om Resor Thailand samt allt om om att Bo och Jobba i Thailand Allt du behöver veta och lite till! Besök www.thailandsforum.se idag!
<< Startsida