Det vart hela 11 år i Bangkok innan återflytten till Sverige i Maj 2007. Thailand kommer vi tillbaks till. Tills dess kommer jag skriva om livet i Sverige. Allt har sin tid.

onsdag, oktober 28, 2009

Jetlag - Nej Tack!

Jag är verkligen sämst på jetlag. Hur jag en gör är det sega dagar.

Tänkte att jag skulle försöka spjärna emot på stundande Thailandsresa. Jag flyger Thai vilket inte gör något bättre - landar 05.55 på morgonen lokal tid vilket motsvarar 23.55, kvällen innan svensk tid. Hur får man naturlig sömn innan dess?

Förr brukade jag åka hem och sova direkt men denna gång har jag ett långt tandläkarbesök bokat till klockan 10.00, så sova direkt går bort. Dessutom är det födelsedagskalas planerat tills på kvällen... Måste få sömn på planet är min slutsats!

Risken är ju att man förblir sömnlös i nära på 2 dygn annars!

Denna vecka går jag upp ca 45 minuter tidigare för varje dag. Tanken är att gå upp 03.00 på Fredag som är avresedagen. Det kommer givetvis bli en sömntablett på planet samt ett par 3 melatonin för att lura kroppens klocka att sova klockan 17.00 är helt normalt...

Fortsättning följer.

Etiketter:

onsdag, mars 04, 2009

Nu är det nära...

Bara 1 dryg vecka kvar och till och med barnen tycker det är lite. Nu börjar de istället oroa sig för hur lite 30 dagar är. Detta var något de inte oroade sig för för 4 veckor sedan det kan jag lova.

- åhh nej, hundra miljoner dagar, lät det då som ungefär.

Det mesta som skulle ordnas innan är ordnat, inga tunga saker kvar.

Det mesta vi skall göra i Thailand ligger öppet förutom 5-6 saker som är spikade.

Mmmm nice.

Jag lovar att jag skall göra allt jag kan för att få min telefon att rocka med Blogger från Thailand. Lyckas jag med detta lär jag spruta inlägg som aldrig förr.

Etiketter:

måndag, februari 16, 2009

En massa grejer att hinna med INNAN resan dessutom

Vi har börjat bygga på en "att fixa i Thailand" lista och den börjar bli ganska lång. Några måsten från min sida dock:

1. Måste hinna träffa polarna i Bangkok, dels grabbarna från fotbollslaget (hoppas hinna lira en match med dem med och eventuellt en veteranturnering) dels boysen man hängt med de senaste hundra åren. Tursamt och praktiskt nog bor vi ju hemma hos John när vi är i Bangkok.

2. Tandläkare bokad 16/3. Jag skall fixa bryggan och kronan som jag inte "hann" få med innan flytten till Sverige för ca 2 år sedan. Min tandläkare vill ha 2 veckor för att vara säker på att hinna fixa eventuella defekter.

3. Träffa nätkompisarna från Thailandsforum

3. Nya glasögon och kontaktlinser.

4. Kläder i massor. Först ner på Tesco som säljer restpartier för vrakpriser (ibland finns det snygga grejer), sedan till The Mall för märkeskläder i original Framför allt jeans, skjortor och t-shirts för min del.

Utöver det skall vi besöka vår bank, översättningskontor, och några myndigheter.

Detta var under resan...

Innan resan måste jag se till så att jag kan jobba dubbelt över Internet. 1 dag i veckan från min arbetsgivare och lite grann för mina privata åtaganden. Kommer installera mina jobbprogram (privat) på ett modernt USB stick så jag klarar mig med en dator.

Några vaccineringar blir det inte tal om.

Listan på vad som skall hinnas med innan avresa kan göras hur lång som helst så jag hoppar över den helt. Ångest.

Etiketter:

torsdag, februari 12, 2009

Thailandsresan spikad och klar!

Vi flyger ut den 13/3 (landar Lördagen den 14/3) och åter den 13/4 (har inte ens tittat på vilken dag det är än:).

Bor gör vi mestadels hos Plairs mamma i Soidao och hos John & Phueng i Bangkok.

Försöker ordna till ett veteranlag för en fotbollsturnering i Bangkok den 5 April.

Etiketter:

onsdag, november 26, 2008

Köpenhamn då, hur är det där?

Jag har ju bara varit i Köpenhamn på somrarna och då alltid i kvarteren kring Nyhavn. Härliga uteserveringar där. jag har alltid pratat mig lyrisk om Köpenhamn.

Tydligen är Nyhavn inte helt fel nu på vintern heller men jag orkade inte ta mig dit för att kolla - och hur kul är det att sitta själv egentligen?

Nu är jag istället en bit från Nyhavn på ett småsunkigt hotel en bit utanför citykärnan - och jösses vad trist Köpenhamn är från den vinkeln. Känns som om de ligger minst 15 år efter oss i allt som har med infrastruktur att göra. Dessutom verkar samhällsklyftorna vara större - jag ser många fattiga människor på gatorna.

Annars tar jag inte mig för speciellt mycket. Igår beställde jag pizza och idag handlade jag maten på snabbköpet. Tänkte att jag skulle lyxa lite och beställa filmkanalen för 100 kr per dygn. Hutlöst och det tar emot.

Tack för kaffet!

Beställde och betalade bara för att få reda på att systemet ligger nere för ett tag framöver... I morgon kväll flyger jag hem och det skall bli RIKTIGT skönt!

Etiketter: ,

onsdag, november 19, 2008

Lindvallen, Sälen - Here we come!


Det har varit galet nervöst inför stundande vintervecka i Sälen. Detta är andra helgen med snögaranti och vädret har med årstiden varit osäkert. Det enda vi vill ha är torr snö i en backe så vi åtminstone kan åka pulka!

Nu får vi det med råge!

Sedan 10 dagar har det tutat på ordentligt i vår riktning. Minusgrader så det räcker för att köra snökanonerna ordentligt och slutligen de senaste dagarna - natursnö i drivor!

Tills nu enbart 1 lift och 2 pister öppna i hela Sälen (inte hos oss) men på Fredag (vår första skiddag) öppnar de ett par liftar där vi bor i Lindvallen. Vi har återigen ett stort hus 100 meter från backen :)


Kolla fler härliga snöbilder på Skistars snöblogg

Etiketter: ,

fredag, juni 13, 2008

Kryssning med Birka Cruise
Barn och fru har spanat in de mäktiga Finlandsbåtarna var gång vi passerat Stadsgården - lika ofta har jag lovat att vi snart skall resa. I Onsdags vart det öppning för lördagen och huxflux så hade undertecknad införskaffat en sista minuten resa med Birka Paradise. För 1,000 kr fick vi en fin hytt på 7 våningen med havsutsikt, frukost och en buffe för alla.

Maten var inget vidare tycker jag, inte ens de berömda landgångarna. Plair tyckte det var jättegott. Fyllskallarna med.

Jösses vad många medelålders tonåringar det var på båten. Snurrigt hur vuxna människor kan bete sig. Surret skilde sig inte mycket från det hos luciafirandet bland 15 åringar. Det intressanta här är ju att många av dessa antagligen har äkta 15 åringar hemma - det gäller att visa vägen :)

Folk var galna efter extravärdet på resan - åt som tokar, bytte halvfulla tallrikar, och fyllde upp barskåp och godislager för kommande år.

Själv är man ju lite tråkmåns. Köpte ingen sprit alls, bara lite godis till barnen. Det blir ju inte att man dricker mindre öl om man kommer hem med massor av lådor med öl som kostar noll - så jag hoppade över det. Bättre att det kostar - så det smakar.

Det blir nog en annan båt nästa gång - någon barnvänligare (lekplatser mm).

Etiketter: ,

torsdag, januari 31, 2008

Tack och hej leverpastej!


Packat och klart. Några timmar kvar att jobba sedan bär det av till flygplatsen igen. Fortfarande jetlaggad. En riktig zombievecka har det varit.

Kul att ha varit i USA. Det såg ut ungefär som väntat. Folket var trevligare. Folket var fattigare. Slutsats? Bortsett från temperaturen var det en positiv upplevelse.


Etiketter: ,

Saint Pauls Skyways

En ganska intressant företeelse här i Saint Paul (kanske gäller andra platser med?) är skyways. Alltså gångar genom husen och tunnlar där emellan. Du kan parkera bilen flera kvarter bort men ändå gå inomhus hela vägen till kontoret. Skulle tro den stora anledningen till detta är kylan de har på vintern samt det faktum att väderomslagen är sanslösa. Över dygnet är det inte ovanligt med temperaturskillnader på 20 grader. Tydligen är rekordet 30 graders skillnad på 27 minuter.

Snacka om svårt att veta hur man skal klä sig!?

Svårt att gissa varför väder TV är så stort här...


Etiketter: ,

måndag, januari 28, 2008

Framme i Staterna

Så här långt är det mesta som väntat. Amerikanarna är Amerikanare typ. Saint Paul är en liten stad. Knappt något alls som var öppet på Söndagseftermiddagen. Inte ens en 7 eleven hittade vi!? De de hade stängde 19.00. Det vart mat på hotellet.

Bilden från mitt fönster är den bästa vyn så här långt. Det var någon slags ismarknad i stan. De tävlade i isskulpturering.Mycket pråligt hotell.Och en annan vy från mitt rum.Klockan är nu 18.00 lokal tid och jag är jättetrött. ZZZzzZZzZzzZZ

Etiketter: ,

fredag, januari 25, 2008

Saint Paul, Minnesota - here I come!

Tidgt på Söndag morgon åker jag till vårt USA kontor för en veckas utbyte. Jag har aldrig varit i USA så det ser jag fram mot. Tyvärr har de klimat som i nordliga Norden. Temperaturen kommer pendla mellan 10-18 MINUS.

Om inte vintern kommer till Nille får Nille komma till vintern.

Saint Paul är staden som tillsammans med Minneapolis kallas för Twin Cities. Jag skall handla en iPod och jag skall träffa Stålmannen, det är det enda som står på min måstelista.

Det blir väl ingen semester - men snart har jag varit i Staterna i alla fall.

Ps. Fick precis ett sms från Niklas som tillbringar helgen på Koh Samed. Kvällning, paraplygrogg, barnen med maiden, liggandes på en matta nedanför Silver Sand. Ingen slump utan bra timing om jag känner honom rätt.

Ps2. Och så kom ytterligare ett SMS. FÖRSTÅS. Denna från John som befinner sig på Spa i Hua Hin med familjen.

Etiketter: ,

fredag, november 16, 2007

Loy Khratong i Gävle

Vi hade ju planerat att resa lite i November men det verkar inte som om det vart så mycket. Nu dök det i alla fall upp en aktivitet i Gävle som vi tänkte åka till. Och inte vilken aktivitet som helst, utan självaste Loy Krathong! Det var Endo som postade det på Thailandsdforumet. Detta påminde mig om att vi nog måste bygga en kalender där.

Thaifesterna i Gävle verkar dra mycket folk, så det skall bli kul.

Du kan läsa mer om Loy Krathong på denna länk men i kort så är det en buddistiskt högtid och en tacksägelse för havs och flodgudarna.

På Söndagen planerar vi att svänga förbi Furuviks djurpark som jag har hört skall vara ganska trevlig. Med andra ord verkar det som om vi får något gjort denna månad i alla fall. Bra.

Häng med vet ja!

Etiketter: ,

fredag, november 02, 2007

Packat & Klart

Arbetsveckan mer eller mindre till enda. Nu bär det istället av till birkaterminalen och avslutningsresan med fotbollslaget. 24 timmars till Åland. Förhoppningsvis kommer det gå lugnare till än vad det brukade göra för 20 år sedan.

Har ingen aning vilka av killarna som blir med men kul skall det bli!

Lite kontrast till tillvaron som familjefar och torrboll, oavsett.

Etiketter:

onsdag, oktober 10, 2007

Storfrämmande från storstaden

Så var det ju, jag har ju haft en del finfrämmande den sista tiden. Eller Sverige har haft kanske man bättre skulle säga.

3 kompisar från Bangkok har varit i Sverige av olika anledningar. Förrförra helgen var det Niklas som dök upp och drog ut mig till Valdemarsön igen, denna gång för en poker och grabbhelg. Helg och helg, på Lördagsförmiddagen först dök jag upp i Flens kommun. En vacker höstdag. Kräftor vart det också. Niklas och en av hans barndomskamrater hade varit ute och fiskat på fredagsnatten. 120 stycken fina svarta hade de fått. Utsökta var de och smakade även bättre när de sköljdes ned med nubbe och kalla pilsner. Innan dess tog jag, Niklas, och en annan av hans kompisar båten till deras vedeldade bastu. Hög trivselfaktor. Mycket hög. Tyvärr glömde jag kameran då.

Sedan vart det Trivial Pursuit, ett spel jag redan visste inte var min styrka. Med massor av öl och nubbe i kroppen gick det inte bättre. Detta var en specialupplaga och hade kategoriserade frågor från olika årtionden från 70-talet fram tills nu. Ursvårt. Minnesmästare har jag aldrig vart. Mycket jag bara hade på tungan. Som tur var var det för svårt för alla så jag slapp förnedras.

Det vart poker i stället och där gick det bättre. Vi körde några små turneringar äver helgen där jag delade segern i åtminstone 2 och kom hem 500 rikare, eller mer korrekt nästan gick break-even över helgen som helhet. Lite fegt att dela segern men heads up är lite väl aggressivt för min smak. Niklas kompisar vara ganska aggressiva i sitt spel så detta kändes ok att fega till det lite och säkra en placering i pengarna, och det var det nog bara jag som gjorde placerade mig i pengarna.

Kvällen avslutades med att jag med kräftfingrar petade ut kontaktlinserna. 2 veckor senare luktar de fortfarande av denna doft. Toaletten nästa.

På vägen hem från Flen mötte jag upp med super AIK: aren Johan på Råsunda för det bedrövliga uttåget ur toppstriden. Johan hade lyckats få en kombinerad jobb/semester resa i och med bo utomlandsmässan som nyligen gick av stapeln. Matchen AIK – Gais slutade oavgjort. Detta var min första match live. Skäms på mig!

Igår tog jag en bit mat med Peter som var på snabb genomresa. Han ringde på morgonen och annonserade sina planer. Som tur var var frugan min förstående. Det vart revbensspjäll och några öl på en Dansk restaurant på hörnet mäster samuelsgatan/vasagatan. Lustigt sammanträffande att två Thailändska kvinnor slog sig ner vid bordet bredvid. Peter förstod allt och jag mycket. Ibland är ens språk inte så hemligt som man tror. Hemma vid 21.30 och hann natta barnen.

Man börjar bli gammal…

På centralbron utanför Peters hotel hade en bil blivit övertänd, helt övertänd. Jag var nog bara en av många bloggar som nöp den bilden. Snacka om att trafiken stod stilla. Hemskt. Tänk att hamna i det läget med full bil och bara 2 dörrar. Hemsk tanke.

Etiketter: ,

fredag, oktober 05, 2007

Lördagsutflykt med Waxholmsbolaget

Tokig ide kanske men varför inte? Vi har pratat om att ge oss ut i skärgården, äta lunch på någon ö, och mysa. Vi åker från Vaxholm tänkte jag, med Waxholmsbolaget. Båtarna serverar tydligen inte mat längre så den gick bort redan från början, att äta på båten alltså.

Grinda var lite nära, Möja känns som gränsfall på för långt ut, och så har vi ju Stockholm förstås. Skärgården in mot huvudstaden är ju inte helt fel.

Vore det inte ganska småmysigt att glida in på Strömkajen för en sen lunch. Strosa lite i en hösttyngd Kungsträdgård. Sedan ta en sen eftermiddagsbåt tillbaks till Vaxholm…

Och sedan snabbt hem till tipsextra och kalla öl förstås!

Etiketter: ,

torsdag, september 20, 2007

Åk till Thailand och tjäna pengar

Varför inte?

Jag tänker själv göra det. Det finns massor av saker man kan passa på att göra när man är där som tillsammans kan spara en mindre förmögenhet. Man kanske inte kan göra tjäna pengar resan varje år men varför inte vart tredje?

Först och främst åk utan bagage. Handla väskor och kläder på plats. Börja med Thailands motsvarighet till COOP, Tesco / Lotus. De säljer massor av restpartier och där handlar du kläder till tillverkningspris. Långtifrån allt är bra men man kan hitta massor av riktigt balla saker. En t-shirt för 30 kr, shorts för 40 kr, jeans för 60 kr, skjortor för 50 kr och så går det på. 20 plagg per skalle gånger 80 kronor blir en del. Glöm inte köpa på dig ett par årsransoner av förbrukningsartiklar som tandborstar, rakblad, bindor, mm.

Lite klassigare kläder hittar ni på The Mall. Här ställer modehusen ut och du kan fynda. Massor att spara om du vill ha äkta med märke. Skjortor och byxor mellan 200-300 kronor. Massor av märkeskläder för alla åldrar så passa på att byt ut H&M prylarna. Här sparar du in ett par tusenlappar i ett kick.

Ser du dåligt? Perfekt, för då kan du börja tjäna riktiga pengar utan för mycket arbete. Du behöver både vanliga och solglasögon. 500-1,000 kr paret betalar du inklusive coola bågar. Dra till märkesshoppen så tjänar du ännu mer. Kanske behöver du kontaktlinser och i så fall betalar du ca 75 kr för 6 st månadslinser. Allra mest tjänar du på att göra en laser operation. 8,000 kronor för båda ögonen. Visserligen måste du följa upp på detta hemifrån men det kan nog löna sig ordentligt oavsett.

Tänderna då, hur har du det med dem då? Byt ut några. Gör en brygga eller 2 där du gjort nödlösningar. Gör dem vita med den senaste lasertekniken. Priset är ungefär 20% av det du betalar i Sverige. 20,000 kr per skalle bör man kunna spara ganska enkelt.

Andra skönhetsingrepp som lockar? Kanske jag har glömt något. Thailand har allt.

Ja just det. Det är ingen bra ide att skjuta upp allt till sista dagarna.

Etiketter: ,

söndag, september 09, 2007

Vilja åka till Thailand eller inte vilja åka till Thailand

Det är frågan.

Känner fortfarande ingen större längtan tillbaka till Thailand. Visserligen vill jag alltid åka för att träffa kompisarna. På det viset finns det alltid en liten längtan till Bangkok i alla fall. Men 50,000 kronor, nja.

Det slog mig att jag kanske får en 2 månaders, eller kanske 3 månaders lucka från och med Juli nästa år. Det står också klart att jag både får semesterpengar plus kan få ut föräldrapenning. Föräldrapenningen känns det som om vi inte kommer hinna ta ut fullt i vilket fall, i alla fall inte för Emily. Just nu kör vi helger. Det blir lite pengar över mest hela tiden. Detta börjar få mig på resa-till-thailand-redan-nästa-år tankar.

Samtidigt är det frågan om jag kan vänta 2 år innan jag gör kronan jag inte han göra precis innan jag flyttade från Bangkok. Tror jag kommer få tandvärk snart. Samtidigt borde jag göra en brygga. Att göra detta i Sverige istället för Thailand kostar nästan bara det en Thailandsresa för hela familjen (biljetterna i alla fall). Många tankar små men de har börjat snurra.

Kanske man till och med kan bytlåna lägenhet och bil med någon som åker till Stockholm på semester.

Vi lär ju spendera större delen av tiden i Chantaburi men en lägenhet i Bangkok vore trevligt att ha tillgång till. Bil vore verkligen användbart. Jag lär ju vara tvungen att jobba lite också. Får säkert göra massor av avstickare till Bangkok.

Stackars mig...

Ja, ja, här sitter jag och drömmer….

Visst är det så, jag kanske inte alls får några månaders lucka nästa år. Vet inte vilket som är värsta scenariot men det känns inte som om jag väljer mellan pest och kolera direkt.

Etiketter: , ,

söndag, juli 29, 2007

Hallå, finns det någon stenbords-expert där ute!?

Johan som driver mäklarsajten iThailand.se skrev ett träffande inlägg på thailandsforumet i en diskussion som handlade om första resan till Thailand. Jag är bara tvungen att återge den här också :)

Ett gott råd är att inte lyssna på s.k. stenbords-experter (Thailand måste ha bland världens högsta kvot på stenbordisar, du kommer märka detta...)

Definition stenbordsexpert: Benämnd efter sin favorit omgivning vilket innebär ett stenbord utanför en supermarket. Mår bäst i flock med andra stenbordisar men gärna med en outsider att indoktrinera i sin vishet. Lätet ökar i takt med gruppens storlek. favorit dryck är det som säljs billigast på just den supermarket som de häckar utanför, måste dock vara alkoholhaltig, ofta Chang eller Archa men kan variera med olika promotions. Klädsel består av shorts (ofta med urinfläckar) och linne -kopior köpt nära favvo-supermarkan, urblekt. Flip-flopps. Ses ofta med sönderkliade mygg bett på benen. Ålder, oftast medelålders och uppåt men förekommer ibland från åldrar från 25-30 år. Språk särpräglas av svenska med kvarhängande dialekt och dålig eller oförståbar Engelska, ljudvolymen ökar med alkohol intag och flockens storlek. Det finns även tyska och Engelska stammar. Den svenska stammen kan identifieras av att de ibland bär träskor istället för flipp-flopps då lätet kan vara oidentifierbart efter många timmar på stenbordet. Ofta hockey frilla eller flint med överkammat, flottigt hår. Utger sej för att vara expert på allt ifrån visum, kvinnor, husköp, shopping, investeringar, byggnation, driva företag o.d. expertisen är en blandning av egna misslyckanden, expertkollegers misslyckanden samt egendiktad information och efter stenbordssessioner utrönad vetenskap. Expertisen är alltså centrerad runt det som inte är möjligt (eller det som stenisen tror sej vara omöjligt eller inte förstår). Stenisen delger sej mycket gärna av sin kunskap. Förekommer med stor övervikt runt de av charter turister populära sensations destinationer som NaNa, Bangla och walking street. Kan vid sällsynta tillfällen ses i förvirrat tillstånd kring de mer attraktiva turistmålen som China town etc. men då helt utan läte och ensam.

Om du beter dej väl, ser bra ut etc. kommer thai tjejerna bli mycket intresserade, men ett gott råd är att ta det lite försiktigare här en hemma. Det hånglas mindre på dansgolven här... det är ju också mindre tänkbart att du hittar din dröm tjej på en 2 veckor tur. Chansen att du hittar en pang brud i Sverige under två veckors intensivt raggande är väl heller inte så stor, du hade nog blivit sedd mer som desperat i båda länderna...
Var dej själv, chill out och som någon sa tidigare i denna tråden +ge gärna komplimanger, utanför det av Mona Salin förstörda Sverige tas det gladeligen emot utan att man blir beskyllt för sex trakasserier eller dylikt, termen som oftast används brukar vara gentleman.


Ganska kul, eller hur?

Etiketter: ,

måndag, juli 23, 2007

Storö, nära Runmarö, i Stockholms skärgård


40 km ut på Värmdös spets, vid Stavsnäs, blev vi upplockade av Svågern med hans senaste leksak. En flersitsig jetski. Det var 10 minuter över sundet och snart befann vi oss mitt i skärgårdsidyllen på Storön. Storön är en liten ö strax sydväst om den större Runmarön. Runmarö har ca 300 bofasta och är ett par kvadratkilometer till ytan. Där finns även skola upp till högstadiet.

På storön fanns förstås redan systerns med familj, men även brodern med sina 2 småttingar. Pappa hade lämnat dagen innan. Upplagt för myshelg - som det också vart - även om det inte var helt regnfritt. Det var ett underbart hus de hade hyrt. Detta inkluderade 2 friggebodar, några småbåtar och sjötomt mm.

Sådär ja, då fick man smak på skärgården med. Tänk vad häftigt att bo där ute över sommarhalvåret!

… Och i Thailand över vintern!

Bilderna får tala för sig själva tills vidare! Följ denna länk till fotoalbumet!

Etiketter: ,

onsdag, juli 11, 2007

Helgen i Oskarshamn

Sådär ja, då fick jag äntligen arslet ur vagnen för att ladda upp bilderna från förra helgen. Det vart en himla mysig helg även om den var kort och att det regnade mest hela tiden. Ett mysigt torp som legat i familjens (Ingelas, bror mins flickvän) ägo sedan massor av år. Det fanns det lekstugor, lador, och friggebodar. Allt omgivet av småländsk urskog med allt vad det innebär. Vi plockade blåbär, det fanns massor. Vi grillade, under parasoll. Vi satt framför elden i öppna spisen och grillade mashmellows. Vi försökte fiska men kom inte längre än till en maskfylld burk eftersom himlen öppnade sig när vi skulle kasta ut betet.

Ett ställe som detta skulle man ha. Lite närmre kanske. Max 2 timmars resa och gärna nära vatten. Lägger detta till önskelistan.

Bilderna från helgen i Oskarshamnstrakterna får annars tala för sig själva, länk här!!

Etiketter:

fredag, juli 06, 2007

Regnet – Här kommer vi!

Brorsan är nere på deras landställe i Oskarshamnstrakterna (Kalmar typ) och det är dit vi beger oss om någon timme. Det regnar mycket i södra Sverige, och har gjort över en tid, medan sommarvädret ligger mer över rikets centrala delar. Då lämnar vi alltså solen för regnet. Ur sol i regn.

Klart det är tråkigt om det fortsätter regna men ett par dagar med bror och familj kommer ändå bli mysigt. Lite brasa i öppna spisen. Plocka bär (om regnet tillåter). Och det finns säkert en del annat.

Tråkigt bara för dem, de har ju slagit ihjäl tid i över en vecka nu…

Ps. Det visade sig att Guava befinner sig halvägs till Oskarshamn, utmed den väg vi kommer färdas på. Läge för fikapaus mao.

Etiketter: ,

söndag, juli 01, 2007

En helg på Valdemarsö

Helgen spenderade vi med goa vänner på deras sommarställe på Valdemarsö som ligger i sjön Valdemaran i Södermanland. En åktur på nästan 2 timmar tog oss till Flens kommun där paradiset är beläget. Sedan var det bara en gångbro på ett par hundra meter innan vi var över. Detta är alltså kompisen från Bangkok, Niklas, barndoms marker. Niklas och Dee är på tillfälligt besök över sommaren. Ytterligare en kompis med barn i ungefär samma åldrar som mina (Meija är 2½ år och Oden 8 månader). Att även Plair och Dee är goda vänner sedan tidigare gjorde ju inte vistelsen sämre. Även Niklas föräldrar var på plats och förgyllde tillvaron, och det fanns gott om rum för oss alla. Hela 40 år har de haft stället. Tänk vad mysig. En liten familjegård. Det skulle man ha. Vilket härligt arv att lämna efter sig.

Det vart maskgrävning och fiske förstås. Napp efter bara några minuter. Barnen stormtrivdes även om fisket satt långt inne. Vi var tvungna att vänta ut regnet först.

På denna länk har ni lite fler bilder från helgen på Valdemarsö. Bilderna får tala för sig själva. Jag hoppas vi hinner ut en sväng till innan de åker tillbaks till Bangkok.

Etiketter: , ,

torsdag, maj 03, 2007

Biljetter bokade!

Mamma vill ha sällskap på sin flight så barnen cashar in födelsedagspresenter för ett par år framåt. 4 biljetter bokade på TG 960 den 11 Maj. För er som kan räkna så ser ni att vi saknar en biljett, min. Kanske jag får en ofrivillig vecka i Bangkok...

På Måndag skall jag försöka få iväg flyttlasset till hamnen.

Etiketter: ,

fredag, april 20, 2007

Resan hem drar ut på tiden!

Fortfarande inte ett knyst från ambassaden. Biljetterna börjar sina och med det priserna skjuta i höjden, inte bra. Fortfarande är LTU och Turkish Airlines de billigaste men priserna ligger nu ca 25,000 baht högre än precis innan Songkran. Sicken osis.

2 vuxna och 3 barn mellan 2-5, enkel till Stockholm, men skall det verkligen behöva kosta 115,000 baht?

På Måndag blir det nog att införskaffa biljetter i vilket fall. Vi bör komma iväg mellan 7:e och 15:e maj.

Etiketter:

Oriental Hotell - Nog kan de ta betalt alltid!

200 usd per natt är helt klart prisvärt för en natt på Oriental Hotel här i Bangkok. Men, jag tycker det klingar illa med alla extrapåslag de jagar utöver det.

1,400 baht för en frukost
4,000 baht för en middag
450 baht per dygn för usel internet.
10% service charge blir ju en del men vore väl ok om det stoppade där.

Eftersom han inte känner värde i den thailändska bahten dricksar han helt vilt, och för mycket (i mina ögon). När han kommer ur hissen sliter de nyckel ur handen på han, öppnar upp, och leder in honom i rummet. 200 baht.

Även denna limousin chaufför hade problem med att bekosta barnens skolgång (som torde vara gratis även för dem). 500 baht.

Är det någon som med säkerhet vet vart "service charge" går, till personalen eller till företaget? Skall man eller ska man inte ge dricks utöver, vad tycker du?

Etiketter: ,

måndag, april 16, 2007

Nu är Songkran över, för denna gång

Det är en varm morgon här i Soidao och vi håller på att packa ihop oss för hemfärd. Taxin är framkörd :) Vi åker åtminstone dagen innan de flesta så det borde vara hyfsat lugnt i trafiken. Det finns nog fortfarande en del fyllskallar ute på vägarna, folk som irrat bort sig både till fots, och på hjul, som vi skall försöka undvika att krocka med. Vi får också hålla ögonen i väggrenen.

Besöket vid templet igår var mycket lyckat. Jättetrevlig stämning och lagom med vatten. Jag spelade in åtminstone 3 kortfilmer som jag tänker försöka tanka upp på nätet, kanske redan ikväll. Jag måste hitta någon annan portal än den i Thailand censurerade YouTube. (Undrar om fler än jag tänker på detta vis? Troligtvis)

Jag fick inte ut detta inlägg innan vi åkte och lägger därför till lite här. Det var ovanligt mycket trafik på vägen hem, speciellt på motorvägen mellan Chonburi och Bangkok. Det var inte bara vi som hoppade över sista dagen det var tydligt. I Bangkok och i området där jag bor var det massor av vattenkrig, mer än vad jag kan minnas förr. Slutar folk åka hem eller har jag låst in mig för länge?
I övrigt kantades hemresan av mycket vattenlek. Det var nog ingen bra dag att åka hem med facit på handen.

Etiketter: ,

lördag, april 14, 2007

Knull och juck i djungeln

Det var en helt vattenfri förkväll till Songkran. Istället var allt fokus på lekar och spånken. Detta är en högtid då man vänder hem. Det finns mycket glädje och mycket att fira.

Byns Pho Jai (byhövding) och hennes familj höll i arrangemanget. En smart vänlig kvinna i sina bättre år (typ min ålder). Hennes make var garanterat ortens slagskämpe när han var yngre. Stor, stark, och het med alkohol i kroppen. Sonen (kamrat till Plais bror) är i kropp en kopia av sin far, men i sinnet kontrollerad (i mina ögon). Han imponerade över balongklivar tävlingen, den där man sätter en ballong vid foten och försöker kliva på andras, medan man skyddar sin egen.

Det var tjejerna i ena hörnan och killarna i de andra. Alla visste att tjejerna skulle vinna, de gör de ju nästan alltid. Nu var de dessutom nästan lika många och nästan lika stora som killarna, så det fanns inget tvivel om saken. Killarna attackerade individuellt, tjejerna i grupp, offer för offer. 9 av 10 killar var borta i ett nafs, medan endast 3 av de 8 tjejerna gått åt. Det var sonen till Pho Jai som var kvar. Hur han skyddade sin ballong var imponerande, speciellt eftersom alla medel tycktes tillåtna. Slutligen låg tjejerna på honom och tog sönder ballongen med händerna.

Pho Jaiens dotter (18 år) hade en längre diskussion med min fru om hur man fångar en farang. Som sin bror före henne gör hon nu en session på Burger King vid Silom, bara gångavstånd från Patpong…

Emily var med i ballongtävlingen för småbarn medan syskon och Ohm Im redan sov sött. Emily var med i varje tävling hon inbjöds till.

Pappa Uddman vart slutligen utmanad han med. Och vad han tycker om tävlingar känner alla till. Kan man vinna skall man försöka. Jag vart utmanad av en kille att barfota sparka en liten oljetunna (stor som en hink) i plåt så långt jag kunde. Inte för att jag sparkat en boll på länge men här visste jag att jag hade chans. Jag undrade bara om det handlade om ren kraft eller om något annat.

Den blå tånageln som jag nu sitter med får vara värd segern och de 3 Chang ölen jag drog in till hushållet.

Sedan var det knull-leken, den där man binder en gurka i ett snöre och hänger den från höfterna, och försöker skjuta en rund liten grönskak framför sig. Jag var ohjälpligt sist i första heatet. Men jag bättrade mig. Det andra heatet tog jag överlägset. I första träffade jag knappt, i andra träffade jag med varenda juck. Jag hade fått en bättre grönsak mellan benen, på bättre avstånd, och med bättre instruktioner. :) Vinnaren i första heatet var som tur var med även här.

Överlag tycker jag att man skrattar åt oss faranger. Vi tycks ofta ses som tröga, feta gamla penningstarka mjölkkossor. Nu har de fått något att tänka på.


Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: ,

Morgonstund har guld i mund

Nä, kanske inte idag, även om förutsättningarna finns. Munkarna på templet inte för långt borta kör böner över högtalarna. Det låter ganska fridfullt men hade nog varit bättre utan ljudanläggning, eller en riktig. I vilket fall tycker jag det låter avsevärt mer fridfullt än de böner de skickar ut från moskéerna.

Bättre delen av idag blir ryggläge i hängmattan, precis som igår. Lyssna lite på historien om Arn. Jan Guillou har överträffat sig själv här. Böckerna om Hamilton var bra men detta är en annan division.

I eftermiddag går vi upp till templet för att göra vårt mest seriösa Songkran, eftersom det är det sista på länge. Samtidigt vill vi att barnen skall få minnen från ett riktigt. Jag kan gott tajma in Songkran när jag kommer till Thailand på semester framöver. Alla kommer ju hem över festligheterna så man får verkligen chansen att träffa på alla.


Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: ,

fredag, april 13, 2007

Barnen njuter denna första dag på landet

Så här långt har det varit en härlig första dag för barnen. Härlig men tröttande. Det har vart vattenpistolskrig, badande, klättrande i träd, lerklampande, och ett besök på grannodlingen, där gummiträden var hur aktiva som helst. Att gummin skulle vara vit som mjölk kom för mig som en överraskning, trodde den skulle vara mer ljusbrun.

Ohm Im verkar ha funnit sig till rätta i sitt nya hem. Hon pratade en stund med sin farmor över telefon igår och verkade inte bli ledsen över att få åka tillbaks till henne. Sin mor och far (Plairs bror) hör de sällan av. De ringer väldigt sällan och oftast pratar de bara med modern. Deras största barn Phi (5 år) vill inte längre prata med dem när de ringer. De lovar alltid att de skall komma snart, men gör det aldrig. En Thailändsk tragedi.

Nu är barnen trötta, väldigt trötta. De 3 minsta har somnat in och de 2 större sitter nu med lugna lekar. Det tar på krafterna att vara på landet. Mer aktiva lekar och naturen gör sitt. Lite skillnad mot Bangkok och vår lägenhet som vi sällan lämnar nu för tiden.I eftermiddag skall vi ta oss till grannbyn. Närmre bestämt till svärfars (den yngre) by, byn där man pratar Isaan. Det är bara någon kilometer så utflykten känns ganska lagom. Ja skulle tro att vattenlekar och andra Songkran aktiviteter (som supande) kommer trappas upp så snart vi kommit dit. Kul men jag måste försöka hålla mig från den förrädiska Lao Khaowen (risbrännvinet). Tyvärr kan jag lätt glida över på det när jag får ölstopp och redan är lite rund under fötterna. Vi får hålla tummarna.

Eftersom Internet verkar fungera mycket bra nu (bättre än hemma) kommer jag försöka att hålla er välinformerade.

Etiketter: ,

Nyligen ankommna till Soidao och årets Songkran firande

Faktiskt första gången jag tydligt kan se skärmen när jag sitter på svärmors inbyggda veranda. Jag vet inte om jag provat alla skrymslen där men i den hörnan där jag sitter nu är det helbra. Det kan ju också ha med ljuset att göra förstås. Troligtvis en kombination.

Vi kom ner runt middagstid igår. Vägarna var lugna. Bangkok var helt öde även om det var en vanlig arbetsdag. Trodde jag var smart som drog dagen innan. Massor var smartare, de sjukskrev sig och drog antagligen helgen innan.

Däremot vet jag med all säkerhet att det kommer bli kaos på vägen tillbaks. Mycket gott kan man säga om Thailändarna men att kalla dem logistikens fader eller just in time (JIT) konceptets mästare skulle låta mer som ett skämt än ett påstående.

Visst, de anammar ju JIT mest hela tiden. De vet när projektet skall vara klart och startar upp för att lämna in det i dödens timme. Man lämnar ingen tid för att lösa problem som dyker upp, eller för att lägga nypåkommet värde till projektet. Vore det inte för att man ofta är fler deltagare i dessa projekt kanske det skulle kunna gå, ibland. (Detta kan mycket väl vara ett Asiatiskt u-landsproblem mer än ett Thailändskt, men jag har inte mycket erfarenhet utanför Thailand tyvärr. Kineserna är snabbare och effektivare men möter inte deadlines de heller.)

Och snart skall vi tillbaks till jobbet efter Songkran. Alla på en gång. Alla för att anlända Bangkok JIT för arbetets plikter. Har du inte egen bil kan detta bli problematiskt. Det finns begränsat med bussar, begränsat med chaufförer, och begränsat med platser i övrigt. Samma sak varje år. Massor av arbetare kommer ett par dagar för sent och med en i Thailändarnas ögon, den bästa ursäkten.

- Mai me rot mä! (no have buss).

Man missar bussen och åker hem till byn och super av sig den värsta bakfyllan. Kanske skiter man sedan i det jobbet och letar nytt. Det finns ju massor av jobb där lönen är urdålig. Lön och eventuell bonus har man ju fått precis innan Songkran så….

Sabai, sabai…

Ps. Mycket bra fart på Internet denna gång. Ds.


Andra bloggar om: , ,

Etiketter: ,

onsdag, april 11, 2007

Packat och klart, nu blir det långhelg

I morgon förmiddag bär det av ut i djungeln, närmare bestämt till provinsen Chantaburi, och staden (om man kan kalla den stad) Soidao.

Det blir en nostalgisk tripp

- Sista riktiga långresan för Venton, med mig som förare.
- Förhoppningsvis den sista Songkran jag upplever i Thailand på mycket länge (fast inte den sista).
- Sista besöket hemma hos min Thailändska familj för en lång tid framöver.

Jag hoppas det blir en bra resa, en säker resa, och att bilen håller…

Vi försöker att smita iväg redan imorgon förmiddag, och återkomma redan på söndag eller måndag, för att undvika den värsta Songkran trafiken. Det är hemskt mycket olyckor under dessa långhelger, och jag tänker inte vara med i en det sista jag gör.

Jag tvekade länge om jag skulle skriva det där sista, men eftersom jag inte är speciellt skrockfull gjorde jag det ändå. Men för säkerhetsskull: peppar peppar ta i trä..

Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: ,

torsdag, april 05, 2007

Mycket helger på ingång!

Imorgon fredag är det helg, nästa fredag är det helg, följande måndag och tisdag är det helg. Helg, helg och mera helg. Tyvärr gör det ingen skillnad för en annan. Antingen ångest för att jag jobbar för lite eftersom ingen av de jag jobbar för har helg, eller ångest för att jag jobbar för mycket, eftersom familjen vill göra massor av saker.

Det börjar dra ihop sig mot Songkran och sista resan på länge till Soidao. Det känns onekligen lite nostalgiskt. Vi skall få tillbaks bilen i helgen är det sagt, och utan den blir det ju ingen resa. Vi har veckan på oss med andra ord för att ”deala” och ”wheala” med verkstaden.

I helgen måste vi också få ut annonser med bilder på prylarna vi vill sälja. Skambudsgubben var inte skrämmande skamlig så det kanske kan bli lite klirr i flyttkassan.

Sedan skall vi planera för vår utflyttningsfest. Det blir den 5:e eller 12:e Maj det står helt klart. Biljetter först, sedan spikar jag datumet. Goda vänner, skriv in datumen i era kalendrar.

Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: , ,

Billiga flygresor mellan Bangkok och Sverige

Ja, riktigt billiga verkar inte finnas men jag jagade lite resebyråer i eftermiddags. Ja, efter att jag för andra gången hade varit tvungen att slå ner på de 1,000 tofflorna jag skall skicka hem. Hittade en resa med LTU.com som faktiskt tar oss till Stockholm samma dag (vilket resebyrån sa inte var möjligt, eller inte tittade efter). Jag skickade alla detaljer till dem och bad dem följa upp, vi får se vad som händer. Annars är det Turkish Airlines eller LTU via en svensk byrå som gäller. Notan lär sluta på ca 85,000-100,000 baht i så fall.

Förr om åren flög man billigt med Aeroflot och LOT, inte längre tydligen…

I vilket fall, jag fick några riktigt bra tips på thailandsforumets avdelning för praktiska prylar och goda råd, speciellt av Gunnar. Mannen kommer säkerligen spara mig sköna slantar.

Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: ,

lördag, mars 03, 2007

Motorvägen till Pattaya, i ösregn!?

Men oj vilket konstigt väder vi har nu för tiden. När vi åkte ut från Bangkok var det lite gråmulet och bara det är underligt. I början av Mars skalla det vara bergsäkert med sol, inklusive blå himmel. Vädergudarna jobbar hårt över hela världen det står tydligt.

Först var det strålande solsken. Klimatanläggningen förmådde inte kyla ner oss så jag var tvungen att stanna bilen och ordna solskydd för Josefine som satt i motljus. Hon sov gott men hjärnan började koka var jag rädd för. En halvtimme efter det, när vi börjat närma oss Chonburi avfarten, kör vi in i ett riktigt regnsäsongsregn.

Kors i taket!

Snacka om väderomslag!

I vilket fall kom vi helskinnade fram till Pattaya, även om vi tvingades av motorvägen i höjd med Laemchabang. En massa koner i mitten av vägen var allt jag såg innan den fil jag valde tog mig ner mot gamla Bangkokvägen. Förhoppningsvis missade jag skylten, för inte kunde Thailändarna struntat i att sätta upp den? Hade jag valt den vänstra filen hade jag hamnat i helt fel.Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: , , ,

torsdag, mars 01, 2007

Koh Samed inställt

Tyvärr höll inte vår bokning på Koh Samed. Det var nästan för bra för att vara sant och det är trist att säja att den inte kom oväntat, inställningen. Att de skall vara så himla svårt att säja nej öga mot öga, jag förstår inte det. Nu blir det Pattaya för hela slanten istället. Mamma skall laga köttsoppa och vi har bjudit in Roger och Fon som är på genomresa med sina 5 barn. Japp, du läste rätt, 5 stycken!

På Lördag kommer Niklas och Dee ner och då skall vi ta oss ut mot Naklua (norr om Pattaya) och gå på lokal skaldjursrestaurant. De skall för övrigt bo på Cabbage & Condoms, en preventivmedels promotares skapelse (googla för intressant läsning).

Alla är inte Rogers men de 2 minsta är. Hans stora lämnade för övrigt ett ordentligt bitmärke på Josefine senast vi träffades. Jag antar att han vill bli ihågkommen…

Det känns som om vi börjar sjukna till igen. Jag och några har varit lite små rossliga i veckan. Idag var Emily ordentligt varm.

Andra bloggar om: , , ,

Etiketter: ,

fredag, februari 23, 2007

Snart är det dags för Koh Samed igen

Denna lilla ö bara med stränder 3 timmar från Bangkok är verkligen mitt favoritställe för helgutflykter. Vi burkar alltid undvika högsäsongen. Inte bara för att det blir dyrt utan främst för att det är svårt att få boka boende i förväg. De vill ju inte neka en långliggare för att jag kommer helgen efter.

Vi var ett stort gäng som skulle dra ner nästa Lördag (Måndagen är helgdag) men det slutade med bara mig och Niklas, samt våra familjer. Denna gång blir det Vongduan beach som Niklas rekade när han var där för ett par veckor sedan. Det är fortfarande högsäsong och knepigt med boende.

Nästa Lördag alltså, mm

Sabai Sabai

Kompisen R, eller hans fru den Thailändska organisatören, har bytt 40-årsfirandet från Check Inn 99 till poolområdet på Nana Hotel och till klockan 18:00 istället för 20:00. Det känns som om de vill ha dit oss, trevligt. Trots allt känns det lite som ur askan i elden :)

Andra bloggar om: , , ,

Etiketter: ,

onsdag, februari 21, 2007

Vår blomfarm i Soidao

Familj farmen kanske man snarare skall kalla den. Blommor är alltså vad Plairs mor och styvfar sysslar med när frukten är skördad och man väntar på nästa säsong. Faktum är att alla här uppe verkar ha kommit på samma strålande ide. Just nu är det gula blomfält på var och varannan lediga markplätt.

Dessa gula blommor säljs främst till tempel. Vad de gör är att de noppar av själva blommorna och packar dem i stora påsar. Sedan kommer distributörerna och plockar upp dem med stora flakbilar. De får samtidigt betalt och samtidigt går en del av vinsten till nya frön. En ganska typisk Thailändsk legotillverkning kan man säja. De tvingas att köpa ”deras” speciella frön för överpriser, men i gengäld vet de att de har köpare på sina blommor. Nu pratar vi summor kring 2,000 baht och inte 50 baht för en påse. Med andra ord handlar det mer om korrupta mellanhänder än smarta affärsmän. De får inte handla identiska frön från andra människor. Ibland har jag undrat vad som skulle hända om vi skulle gå ihop och transportera allt upp till Bangkok själva.

Det säkra före det osäkra, och om man misslyckas, misslyckas alla.

Känns det igen? Är det inte mycket i Thailand som är på detta vis?Andra bloggar om: , , ,

Etiketter: , ,

måndag, februari 19, 2007

Marknaden i Soidao

Vi stannade till på marknaden i Soidao på vägen eftersom vi behövde köpa lite mat, och utlovade presenter vi inte hann köpa i Bangkok.

Jag gillar att gå runt på dessa marknader, när jag är på humör för det. Jag brukar gå ner i varv när jag lämnar staden så här ute på landet kan jag göra massa saker som kanske annars skulle göra mig galen. Det är då kul att gå runt och bara titta på alla människor som rör sig i myllret. Massor av dofter, maträtter och råvaror du knapps sätt på bild, som tar din uppmärksamhet.

Jag antar att vi också är en välkommen syn, något som skiljer sig från vardagen. Det är visserligen flera svenskar som söker sig mot dessa trakter. Ett fastighetsprojekt med svensk inblandning finns strax utanför stan, mot golfbanan till (Soidao Highland), och är väll den mest troliga orsaken till detta faktum. Folk tittar naturligtvis inte på mig, utan på våra barn. Små halvblonda blandungar (Luuk Krung), det gillar dem att dra i kinderna. Så snart en 60 årig dam kommer inom nypavstånd ryggar mina 3. Det verkar sitta i ryggmärgen.

De skiljer ganska tidigt på faranger och Thailändare. Även om Thailändarnas inställning till barn, att de får och skall ta plats, är fantastiskt, så tycker många barn att det är lite påfrestande många gånger.

(Tyvärr slutade Internet fungera tillfredsställande)

Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: ,

fredag, februari 16, 2007

Nu skriver vi historia

Då var vi på plats i djungeln igen. Och jag bloggar via mobilmodemet!!

Varenda gång jag är på väg hit spanar jag efter något ställe man skulle kunna hyra. Varenda gång jag åker härifrån känns det som om det blir svårt att flytta ut från Bangkok. Konstigt. Jag känner mig onekligen väldigt harmonisk i den här miljön. Jag måste väll ha något att göra antar jag.

Plairs mamma bor alltså ca 13 km från från Soidao, eller Patong som det brukade kallas. Soidao är som vilken håla som helst i Thailand. Har du åkt buss eller bil här vet du precis vad jag pratar om. En huvudled som går igenom staden, 25 sekunder så är du igenom. 3 vånings affärsradhus i naturfärgat betong på var sida. Butiker på bottenvåningen och boende på de andra (söker du på Soidao eller Patong i fältet till höger hittar du en kort film om denna gata).

Hela området här nere har Edge (enhanced GPRS, nästan 3G alltså) noterade jag. Inne i stan var det full kräm. Ut mot Plairs mamma svajjade det lite, ibland ner mot noll. Ett par hundra meter bort finns det fullt tryck av någon anledning. Det blir väll att man åker och laddar ner/upp brev ett par gånger om dagen (om man skulle stanna ett tag). Jobba från bilen eller under stekande sol känns inte så lockande. I vilket fall, läser du detta innan Måndag så vet du att min mobila modem uppkoppling funderade, och då har jag skrivit historia.

Provflyttar vi hit blir det nog mot utkanterna av stan. Det kunde kanske vara kul att ha ett litet lanthandel eller kanske ett litet Internet cafe. Det är ju ganska troligt att vi skulle ha ordentligt Internet i vilket fall. Samtidigt kan det vara ett bra sätt att träffa människor på, även om man nog inte kan tjäna några pengar på dem.

Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: ,

söndag, februari 11, 2007

Ännu en Söndag på Siam Park

Och så var det Söndagsmorgon igen.

Helgen avlöpte väl. Plair hade kompisar hemma i Fredags och det vart en tur till The Mall, Bangkapi, i Lördags, det var allt.

Nu skall vi bara slänga i oss frukosten sedan packa ihop oss och förflytta oss ut till Siam Park för lite bad och lek. Du kan läsa mina gamla inlägg om denna park på denna länk. Du kan lätt söka efter vad som helst på denna blogg bara genom att skriva in det i sökfältet på Google Sökaren i högra marginalen.


Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: ,

söndag, januari 28, 2007

Baan Saree rockar fett!

En av fördelarna med att bo i Bangkok är ju alla stränder som finns bara på stenkasts avstånd. Eftersom frugan skulle till Koh Samed bestämde vi oss andra för att ta oss till Pattaya. Plair tog sedan bussen utmed kusten på Lördagsmorgonen.

På Lördagsförmiddagen åkte vi andra med mamma och Ingemar till Baan Saree, som ligger ca 20 km söder om Pattaya (de bor ju i Pattaya). Ett hyffsat soft ställe som vi på senare tid har försökt besöka lite oftare. Inte för att jag har något speciellt emot Jomtiens stränder utan snarare för att slippa turisterna där. Jag har inget personligt emot turister, men de och jag vill ha olika saker och eftersom tursiterna är fler, och sitter på alla pengarna (ja för ett par veckor i alla fall), så är cateringen för dem.

Jag vill ha massor av höga träd, med massor av grenar med stora blad uppe i toppen. Jag vill inte ha igenom en enda solstråle och jag vill att barnen skall leka i skuggan hur de än gör.

Jag vill inte ha en massa trista obekväma solstolar som är vända åt samma håll och jag vill inte heller ha en massa försäljare som försöker prångla på mig onödiga prylar stup i kvart. Helst vill jag att man sitter på stora utbredda mattor försedda med dynor och låga bord. Soft att luta lite...

Baan Saree passar mig mycket bra. Nära till Pattaya och allt det för med sig (shopping centra, bowling, biografer, parker, mm,.) men tillräckligt långt bort för att Pattayanerna inte skall orka ta sig dit. Nära till Koh Samed och dess pudervita stränder och turkosa vatten. Visserligen börjar det tradas i mark och hus men det är långt ifrån en storstad...

Sanna mina ord, detta är den hetaste platsen i Thailand att investera i för tillfället. Det vill säja om man vill handla mycket och billigt, samt minimera nedsidan i en eventuell börskrash (lågkonjuktur).

Jag vill köpa 20 rai här, men har inga pengar... någon som har för mycket?

Etiketter: ,

måndag, december 18, 2006

Loong Nuats Pub i Pattaya

På vägen hem till Bangkok åkte vi upp till morsans stamställe, Loong Nuats Pub. Ägaren, Loong Nuat, är en gammal vän till familjen, och en bästis till min mor. Han är en störtskön kille som bland annat var med i studentupproret 1972. Han lever enkelt och ber om lite, även om det inte hade behövt vara på det viset. På hans bar är det väldigt enkelt, och det mesta av inredningen har han gjort själv. Baren har flyttat runt ett par gånger och ofta hamnar den då på rivningstomter. Med jämna mellanrum kommer hans trubadurvänner på besök för lite gratisuppträdanden. En tvättäkta Carabao thaiare är vad han och hans vänner är.

När vi kom på besök så låg han och vilade. Det var fortfarande fullt med gäster även om klockan var 11 på förmiddagen. Unga gäster. De spelade biljard, söp, sov, och kivades i vanlig ordning. Gästerna var mycket yngre än vad de brukar vara, men det kan ju ha att göra med att de verkade känna hans servitris.

Han har gått igenom en del starka medicineringar på sistone och såg äldre ut än någonsin. Vi får hålla tummarna för att han kryar på sig. Jag skall försöka fylla på detta inlägg eftersom mitt minne vaknar till liv. Tills dess, håll till godo med nedan filmsnutt.

På efterfrågan: Du hittar Loong Nuats bar på Soi Bongkok, på vänser sida om du kommer från Jomtien hållet. I höjd med Bongkot Place om man tittar på kartan jag länkar till på denna länk, ruta 6C.
Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: , ,

lördag, december 09, 2006

Ta en titt in i mitt Bangkok

Jag kommer tillbaks till den här filmen om och om igen. Jag tycker den är så störtskön. Det är ungefär som om att spela upp en film från mina minnen. I mina ögon är det så jäkla mycket Bangkok över den.


Det är inte jag som gjort den.

Andra bloggar om: , , ,

Etiketter: ,

fredag, december 01, 2006

Beboliga öar nära Bangkok?

Eftersom min favoritdestination Koh Samed är svårbokad under högsäsongen har jag börjat söka efter andra. Kraven är väll inte så jättestora men det skall vara en fin strand och rent vatten. Normala priser och inte för exploaterat. Patrick nämnde 4 Rayong öar jag aldrig hört talas om på mitt forum, Koh Man Klang, Koh Man Nok, Koh Saket Petch, Koh Mun Nork, är det någon som känner till något om dessa öar så är det flera på forumet som är väldigt intresserade att veta mer. Klicka här för att komma till det inlägget på ThailandsForum.se

Min bloggkollega Perre i Chiang Mai skrev att han hade vart på Koh Khaam nyligen men där kunde man tydligen inte övernatta.

Utanför Sriracha (Chonburi) har vi den närmsta ön (tror jag), Koh Si Chang, omgiven av 8 småöar.

Är det någon som har varit på någon av dessa platser, eller känner någon som varit där, besök ThailandsForum och dela med dej. Här diskuterar vi förstås allt som har med Thailand att göra, politik, resor, skola, jobb, mm.

Och för er som undrar. Forumet är inte anledningen till att mitt liv ändrar riktning (förstås). Forumet finns för jag tycker om at hjälpa till och att jag lite smidigare vill dela med mig av mina erfarenheter. Slippa upprepa mig alltså. Kan jag också uppmana andra att bidra, är hälften vunnet. Välkommen.

Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: ,

söndag, november 26, 2006

Vilken bra helg det vart!

Det vart verkligen en lyckad dag hemma hos John & Phueng i går. Inte nog med att fruarna var glada, barnen lekte bättre än någonsin tillsammans. Jennifer har (med all rätt) haft lite svårt för att låna ut sina favoritleksaker, speciellt senare på dagen när de alla blir trötta. Emily och Josefine pratar ofta om det, att de inte får låna hennes leksaker. Tydligen har John och Jennifer, pratat om det och det verkade ha gett resultat. Tjejerna lekt hur bra som helst. Det var ett enormt lekrum de hade skaffat sig. Här kommer det bli mycket kul i framtiden. Alexander och Sebastian leker mest på olika håll men börjar spana in varandra nyfiket.

Tänk att så lite kan göra så mycket.

John överraskade senare med att sätta igång grillen, på sin nylagda gräsplätt. Han är ruggig på mat, och med ett got vin så det vart det en bra avrundning på dagen.

Trodde du ja!

Efter att ha lämnat hem familjen vände jag in mot stan igen. John och jag mötte upp med Peter på Mojos på Suhkumvit Soi 33 (den berömda pianobarsgatan). Mojos är ett härligt ställe med live musik och utan allt för mycket som stör en trevlig konversation. Vi satt där fram tills en bit efter midnatt. Första gången jag träffade Peter sedan han kom tillbaks till Thailand.

I morse sov jag fram till 11:30, men inte helt utan möda. Eftermiddagen tillbringade vi på Siam Park, en bit ut på Lardparo. De har verkligen ryckt upp sig sedan vi var där bara för ett par månader sedan. Jättemycket nya åkattraktioner även om vi kom för badet. Mersmak. Det skall bli skönt att sova snart.

Aha, bara 5 dagar kvar!

Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: ,

tisdag, november 21, 2006

Återbesök på Jatujak Market

Den här gången skulle vi möta upp vår flip-flop tillverkare samt försöka finna ut en leverantör av Thai silkes produkter, framför allt dekorativa produkter (tallriksunderlägg, dukar, mm). Allt vi funnit över Internet har varit alldeles för dyrt. Det var hela familjen som gav sig iväg. Med barnvagn forcerade vi de trånga gångarna, många gånger med våld.

Flip-flop tillverkaren har sin fabrik i Nonthaburi så det passade oss bättre att möta upp honom där, i hans butik i Jatujak, även om det är på helgen och ganska stimmigt. Han hade med sig ett par prov på vad han kan göra, som liknar det vi vill ha. Problemet vi har är förstås den låga kvantiteten, annars står de ju på rad. Samma sak med silkesprodukterna.

Jatujak (Chatuchak) market kallas också weekend market, och ett måste besök nu under vintersäsongen. Oj vad med saker man kan handla där.

Det verkar inte finnas något mellanskikt av leverantörer i Thailand. Antingen har de mycket, eller inget. Även om man erbjuder sig att betala extra för små kvantiteter är de inte intresserade (de som kan sitt jobb). För mycket jobb för alldeles för lite pengar. För det är ju som så, att för chefen så är det lika mycket jobb att tillverka 10 kepsar, som 10,000 (ja nästan i alla fall).

Småknallarna som jobbar ut från altanen är ju något man vill undvika. Det är kvalitet enbart acceptabel för den lokala marknaden, i mina ögon sett.

Man får helt enkelt ljuga och säja att det är testorders och att kunden är en hyperstor spelare i Skandinavien som vill testa nya grepp. Jag gillar inte att ljuga men det är enda chansen att få något att hända. De tror inte på dig ändå, men är för kåta på pengar för att våga nobba dig. Säjer du som det är, tror de på dig, ger dig ett leende, och NO action.

Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: , ,

fredag, november 17, 2006

Finns det fotbollsspelare i Phuket?

Säsongsupptakten för Scandinavian Vikings har varit sådär. Kanske den sämsta någonsin faktiskt. 5 spelade matcher och bara 1 poäng.

Yup, bara 1 poäng, av 15 möjliga!

Laget är bättre än på länge så detta är lite besynnerligt. I stället för att harva på övre halvan slåss vi nu om sista positionen.

I vilket fall. Vi spelar en turnering i Phuket den 25-26 November och skulle kunna behöva ytterligare 2-3 spelare. Vi siktar på att vinna den givetvis. Någon som känner någon i Phuket som kan lira boll?

Andra bloggar om: , , ,

Etiketter: ,

måndag, november 13, 2006

Filmsnutt från Soi Dao

Här kommer en presentation i form av filmsnutt från Soi Dao, den närmsta byhålan, från byn där Plairs mamma bor. Det är en ofarlig resa på ca 18 km. Alldeles för dålig väg för att NÅGON skall kunna få upp någon fart. Det farligaste man kan göra på den är antagligen att gå hem på fyllan utan reflexer.Andra bloggar om: , , ,

Etiketter: ,

lördag, november 11, 2006

Ordspråk och sägner

Jag minns att morfar brukade säja att om man går runt och drar in snoret när man är snuvig, så blir det till slut förstoppning och man dör. Det var antagligen ganska irriterande att lyssna på det, och mer en pik på att man skulle gå och snyta sig. Jag vet inte om han sa detta mer än en gång, men jag trodde på det ganska länge. Det fungerade ganska bra och jag tror inte jag tagit för mycket skada av det.

De har sina egna metoder att få som de vill här, de vuxna i Thailand. I morse när ett av barnen satt och knackade på en vägg på verandan, som var i plåt, hörde jag Plair och hennes mamma skoja med barnen.

- Knackar du sådär så väcker du ödlorna till slut. Ödlor äter småbarnshuvuden, det vet du!

Jag tycker det var lite småroligt skojat. Inte så pedagogiskt kanske, men ett bra sätt att få dem att sluta, och kanske dröja med att göra om det. Mer logik för ett barn än att förklara att man tycker det är ett jobbigt ljud. Det tyckte ju inte de.

Tanken slog mig igen. Jösses vad jag börjar förstå mycket av de konversationer som sker runt omkring mig. Även när de sluddrar på fyllan, pratar med dialekt, eller pratar fort, är jag många gånger med. Jag behöver gissa mindre och mindre. Tyvärr så är det spontana ordförrådet dåligt så när jag får en fråga stockar det sig som oftast. Jag tror att jag är i ett jätteläge att ta ett par rejäla kliv framåt. Jag måste få tid till att ta tag i detta. Hemma har vi ju valt bort Thai när jag är inblandad.

Min Thai är inte imponerande efter dessa 10 år.

Någon som har hört några andra roliga ordspråk, eller sägner?

Andra bloggar om: , , ,

Etiketter: ,

Livet på landsbygden

Det är inte bara jag som njuter av lugnet här ute i den Thailändska landsbygden. Barnen formligen älskar varje sekund. Bara sådana saker som att kunna springa in och ut på egen hand. Att gå på äventyr utan mamma och pappa (ibland med annan vuxen, men ofta själv). Men framför allt att mamma och pappa är i full harmoni med sig själva.

Oftast lyser det igenom att vi är stadsmänniskor. Förstås. Jag som sitter och skriver på datorn, och barnen som är livrädda för allt som kryper eller surrar. Det räcker med en liten myra som ilat bort sig för att de ska få panik. De studerar gärna alla former av insekter från pappas trygga famn, och på säkert avstånd. Plair smälter helt klart in bäst av oss alla men det är ju inte så konstigt.

Jag har med mig lite X jobb men bestämde mig precis för att skippa det, och fokusera på att njuta i stället. Det kanske inte blir så mycket jobb om man skulle flytta ut hit? Man kanske blir lat i miljön?

... och harmonisk.

Josefine och Sebastian kom precis upp på skrivbordet (sängen) för att berätta om sina senaste äventyr. Bara leenden. Nu gick de vidare.

Just nu håller vi på att förbereda kusinen Phi:s 5-års kalas. Även om jag tog ett kort avbrott för att skriva om det. Det blåses många ballonger. En sak är säker, hade man många fler barn än vad jag har, skulle nog en elektrisk pump vara en bra investering. Kanske man sedan skulle kunna leverera färdigblåsta ballonger till andra kalas, och bli Thailands partykung nummer 1. Jag skall nog ta och införskaffa en sådan tror jag minsan.

Om en stund skall jag och Plair åka in till byhålan (Soi Dao) för att införskaffa tårta och andra festprylar (cola, godis, kakor, och öl förstås). På de flesta barnkalas jag vart på i Thailand är det ganska bra fart på föräldrarna också. För och –nackdelar med det förstås. De har lagat vägen sedan sist. Jäklar i min gata vad det var mycket hål den sista biten, bara för 2 veckor sedan. Antagligen väntade de tills efter regnsäsongen med att fixa detta.

MAKE SENSE!

Andra bloggar om: , ,

Etiketter: ,

Om att jobba från den Thailändska landsbygden

En tanke som slagit mig flera gånger är att flytta ut på den Thailändska landsbygden. Dra ner på tempot och jobba nästan uteslutande över nätet. Jag har den fördelen med det jag sysslar med, att det kan göras vart ifrån som helst, bara jag har en hyfsad uppkoppling (250 kbps skulle kunna fungera men vara segt). Eftersom jag nu sitter med min dator där ute, i ingenmanslandet, tänkte jag plita ner några minnesanteckningar.

1. Det kan bli svårt att jobba mer än någon timme i sträck om man inte har med sig en adapter för eluttaget. Just nu är jag nere på 67% av batteriet, men då använde jag visserligen datorn en timme i gårkväll, samt lät den stå i sov-mode över natten. Dock, det brukar gå fort härifrån.

2. Det är ganska dammigt överallt i Thailand av någon underlig anledning. Speciellt här ute. Antagligen delvis för det är så torrt men det finns säkert andra orsaker också. I långa loppet kommer det inte fungera om man inte löser detta. Elektroniken kommer damma sönder på nolltid. Ett slutet rum känns som en dålig lösning. Kanske en stark riktad fläkt som blåser över datorn?

3. Jag installerade mig först ute på verandan. Skugga och bris. Kände att detta skulle kunna vara livet på en pinne. Dock. Det var alldeles för ljust, jag såg knappt något alls från skärmen. Nu sitter jag i ett rum längst in i huset, i sängen vi använder när vi är på besök. Fortfarande mysigt men inte en långsiktig lösning det heller. Arbetsställningen suger.

4. Sedan finns det väll både för och –nackdelar med att gå ner i varv. Jag måste ju fortfarande tjäna pengar, så någon måtta får det vara på hur bra jag har råd att må. Helt klart känner jag mig mer harmonisk när jag sitter här ute. Jag undrar om det lyser igenom när jag skriver?

5. Sist men inte minst. Internetuppkopplingen. Den har jag inte, så allt jag skriver under helgen tankas upp först på Söndagen. Men med rätt tid och datum förstås. Utbyggnad av marknätet kan vi nog glömma. 3G är på gång i Thailand men det tar nog ett tag innan det blir användbart här ute. Dessutom använder jag DTAC och deras täckning här är usel. Jag vet inte hur deras EDGE (3G) lösning fungerar i jämförelse med AIS:s TRUE. Någon?

Skulle jag förverkliga mina drömmar blir det nog en smygstart. Behålla en lägenhet i Bangkok, hyra in sig på något litet kontor, och pendla. 3 dagar här, 4 där, osv. Dock, jag måste kunna hitta nätverk någonstans i bygden för att detta skall vara möjligt. Jag MÅSTE kunna kolla e-posten dagligen, åtminstone utan tunga filer.

Samtidigt vill man inte ligga ute på landsvägarna för ofta, speciellt inte på kvällar och nätter. Det vore stor skillnad bara att pendla mellan Bangkok och Pattaya, eller Hua-Hin. Chantaburi också för den delen. Det är de sista 70 km som är värst.

60% kvar av batteriet.

Andra bloggar om: , , ,

Etiketter: ,

fredag, november 10, 2006

Det är lugnt på landet!

Det kan vara ganska tyst här ute. Bortsett från syrsors, grodors, och ödlors sång förstås. Nu missade jag missade säkert något spännande djur. För.

En eldfluga blinkade just förbi.

Svenskt tyst blir det inte ens här ute.

Vi kom oanmälda denna gång. Min fru börjar få smak på det Uddmanska överaskningsmomentet. Ingen hemma och kolsvart. Bara en nattsvart himmel och de efterlängtade stjärnorna. Vi sitter kvar i bilen, släcker ner, bara himlen lyser på oss nu. Väntar.

En lykta cirklar runt kullen ett par kilometer bort. Långsant långsamt närmar den sig. Det är dem.

Överaskningen fullbordad. Motorn i natten dödar tystnaden. De kritvita sjukhusbelysningarna tänds upp. Nu gick bevattnings anläggningen på. Pumpen dunkar sönder det lugn som fanns kvar. Den tecknade favoritfilmen går i stereo i bakgrunden. Nu kommer grannarna inrullande. Klockan är 21:00 och festen har flytatts hit.

Imorgon blir det födelsedagskalas för lilla Phi. Hans 5 årsdag och det är därför vi är här. Han låg i magen när jag träffade på honom första gången. Hans mamma var höggravid. Vad uttråkade de såg ut, Plairs unga bror och hans flickvän. Nu är de separerade. Förstås. En till, Ohm Im, har kommit till världen. Hoppas de ringer i alla fall.

Det är så mörkt och tyst efter mörkret lagt sig. Det är mysigt runt brasan.

Det är Fredagskväll. Fem stycken är de som sitter på ljugarbänken. Svärfar är den äldsta, den yngsta killen kan inte vara mer än 18. Det är väll bara dem kvar i byn kan jag gissa. Man tager vad man haver. Lao Kaowen (risbrännvinet) börjar långsamt puls i deras ådror. De är på gott humör.

Vad annat finns det att göra, än att ta sig en sup? Hur lätt är det att tacka nej? Snart får jag sluta och skriva och göra dem glada, bli full och mindre skrämmande. Allvarlig är ett skrämmande tillstånd i Thailand.

Andra bloggar om: , ,

Etiketter: ,

Det var nära ögat!

Jag vart skrämmande påmind om varför jag sällan är ute och snurrar på landsortsvägarna efter mörkrets inbrott. Det blir mörkt fort, sedan är det djungelns lag som gäller.

Tvåfiliga vägar. Som tur var som oftast med väggren. Mopedister som väljer väggren och färdriktning efter vad som är bekvämast. Folk som går, cyklar, drar kärror. Lång ifrån alla med varken lykta eller reflexer.

Medtrafikanter som envisas med helljus så snart de får chansen. Antagligen bara jag som använder min backspegel. Helljus bakifrån, helljus framifrån. Omkörningar där omöjligt. Både mötande och i samma riktning. Mörkt. Mycket som rör sig runt vägen. Tröttande.

Då händer det. Jag ligger i 80 km/hr ungefär. En nära mötande bilist försämrar min syn. Bilen bakom hjälper inte till. Ett långsamgående fordon dyker upp bara 30 meter framför mig, som tur var till större delen i väggrenen och färdandes i samma riktning. Jag kastar mig ut i mellan körfälten.

Fingertoppskänslan sa att det fanns utrymme, men jag undrar om inte det smartaste hade varit att braka rakt in i baken på han i väggrenen.

Det var en lågbudgettraktor jag hade passerat. En sådan där traktor som bara har framhjul och som man kan spänna fast på vad som helst. Det finns massor i Thailand. Ungefär som en long-tail båt, fast på land. Inga reflexer, i alla fall inga jag kunde se förrän jag passerat. Strålkastare ja, men det gjorde inte mycket nytta för mig, eftersom jag inte såg dem innan jag hade dem i nacken.

Känslan i magsäcken, efter några sekunder, när det var lugnt, kände jag hur adrenalinet pumpade ut i ådrorna. Varm känsla. Benen började skaka.

Det var nära. Jag räddades av en medbilist som såg vad som var på gång att hända. Älskade Thailändska jag-vet-hur-man-kör-bil-i-thailand-bilist, du har just gjort min dag.

Hur många stryker inte med helt i onödan? Skall det verkligen behöva vara så här? Finns det ingen som bryr sig?

30 minuter tidigare hade vi passerat en olycksplats.

Traktorn nedan körde jag om dagen efter. Inte omöjligt att det var samma.Andra bloggar om: , , ,

Etiketter: , ,

tisdag, oktober 31, 2006

Ingos Bar & Restaurant i Pattaya

För någon månad sedan besökte jag Ingos Bar & Restaurant i Pattaya. Jag lovade att skriva mer om detta eftersom jag tyckte temat var så kul.

Temat: Ingemar Johansson, den gamla boxarlegenden, och Johns (ägarens) stora idol ända från barndomstiden. Till råga på allt en Norrman som bygger i blått och gult, har svensk meny, döper sonen till Ingo, och kallar stället en svenska bar!? Jösses!

På väggarna hänger diverse samlarobjekt, många signerade. På tv:n går boxningsfilmer varma, om inte annat önskas. Gott om norska gäster som bittert menar att Ingo bara hade tur, och att han inte var så himla bra egentligen. Härliga diskussioner för den som önskar med andra ord. En av filmerna som visas mycket är en nyproduktion av den klassiska matchen mot Floyd Patterson, 1958 tror jag det var. Filmen är i svartvitt förstås, men i övrigt kunde den ha varit inspelad i går. Inte så hackig som annars gamla sportfilmer kan vara, utan i modern ”fart”. Nu såg jag själv för första gången, hur jävla bra han var, eftersom jag kunde jämföra hans rörelsemönster med nutida boxare på ett helt annat sätt.

Frågan är bara hur bra det kommer gå för baren? Min erfarenhet när det gäller dessa mikro barer är att dess framgång ofta är relaterat till ägarens personlighet och nationalitet, mer än något annat. Nu har vi detta med Norrmän och Svenskar. En Norrman som klär sin bar i blått och gult, kallat det en svensk bar. Hur högt kommer han rankas bland norrmännen i Pattaya, det undrar jag?

Nä, jag skulle ta bort det blågula och göra den mer neutral.

För boxningsälskare från hela världen så borde detta vara ett måste besök nästa gång i Pattaya. Alla bilder samt en påläst ägare borgar för väl investerad tid. Du kan läsa mer om Ingos Bar & Restaurant i Pattaya på denna länk!

Andra bloggar om: , , ,

Etiketter:

måndag, oktober 30, 2006

Trötta barn på Koh Changs stränder

När vi väl var på stranden valde vi att ligga på en plats som skulle visa sig vara den mysigast platsen att även äta middag på, Sabay Pub & Restaurant. Massor av strandmattor låg utrullade, och alla med låga bord utplacerade på. Vi drog förstås ihop en jättesektion bara vi 12, som vi var vi allt som allt.

Sabay bar hörde till samma grupp som vi bodde hos, San Sabay Resorts. Ett bra val. Helt klart jättemysigt i jämförelse med många av de andra hotellen som mest påminde om charterresor till Mallorca. Eller själlösa, som min svåger uttryckte sig.

Barnen kunde springa ner på den långa stranden och leka samt leta snäckor. Senare kom eldkonstärerna och uppträdde. Detta gillade barnen mycket!

På dagarna gick det lugnare till, som denna filmsnutt visar!Andra bloggar om: , , ,

Etiketter: ,

Bildspel från rundresan i Thailand

Jag vet att några väntar med spänning på bilder från vår semester, så här kommer ett kort bildspel. Bilderna ligger inte i ordning, den rätta skall vara Pattaya, Soi Dao, och Kho Chang. Jag skall komma tillbaka och kommentera dem senare.

I kort:
Pattaya och utflykt till stranden i Baan Saree.
Soi Dao och besök hos Plairs mor: Ohm Im, tuppslakt, gräshopps middag, och fest.
Kho Chang: San Sabay Resort, strand och poolbad. Tips! Klicka på bilden till vänster för en högre upplösning!

Bildspelet finner du på denna länk!

Status:
Linus och Ingela vart magsjuka sista natten på Kho Chang. Båda familjerna fick sin flight med Bangkok Airways upp till Bangkok inställda. Moquistarna är nu på Kho Samui, och Linus familj installerad hemma hos oss.

Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: ,

fredag, oktober 27, 2006

Travel Sea Tour: Motorbåt till Koh Samed

Billig och bra transport från Ban Phee till Koh Samed.

Travel Sea Tour – Speedboat service
Grossist av båtresor runt Koh Samed
Telefon: 038-651999, 652888
Ring och låtsas att du åkt med dem tidigare, TA NAMN på personen du pratar med!

900 baht för en medelstor båt till en strand på genomsnittsavstånd är vad vi brukar betala. Vi var 4 vuxna och 4 barn sist. De kan lägga på en hundring om man är för många eller om man åker över på natten.

Ring dem på morgonen när du är på väg ner till Koh Samed, för att boka en båt. Kommer du ner utan bokning kommer de andra mäklarna äta upp dig levande. Dessa bovar tar 1,400 baht, minst, för samma resa. Undvik alltid gåpåiga säljare i Thailand. En bra produkt behöver knappt säljas, bara marknadsföras, tänk på det.

Notera att om du åker till en liten strand så är det en massa kostnadsbesparingar i detta också:
- Det är sällan jag betalar inträdesavgiften på 200 baht (Koh Samed är ju en nationalpark) när jag tar båten direkt till Ao Tub Tim.
- Taxi resan till stranden kostar ca 50 baht per skalle, och är riktigt jobbigt guppig.

Vill du ändå betala inträdesavgiften så kan du passa på när du rör dig på ön. Den går annars bara ner i fickorna på poliserna som sköter ön i vilket fall. Det är inte de som städar stränderna, utan ägarna av resorter själva. Detta borde finnas gott om skattemedel för detta, om trots allt nödvändigt att samla in. Det är bra kommers på ön året runt.

Andra bloggar om: , , , , ,

Etiketter:

torsdag, oktober 26, 2006

Ko Chang: Dag 3

Sand, sand, och åter sand. Jag skall ta tag i min ide om att utveckla lite sand och beach vänliga familje prylar. För tusan vilket slit det är. En ekvation får jag inte att gå ihop: vi kommer ner till stranden med 2 små ryggor plus en lekpåse, och skulle behöva 4 för att få med oss allt hem!?

Det kan ju inte bara vara sand frugan fyller väskorna med tycker man?

Ko Chang är ett underligt ställe tycker jag. Ja, nu har jag bara sett White Sand Beach de gånger jag varit här. Jag förstår mig inte på ön liksom. Lite Ko Samet, lite Ko Samui, men ingen egen själ liksom. Bara drömmar. Inte speciellt billigt heller. Inte i Thailändska ögon mätt i alla fall.

De pratar om att detta skall bli nästa heta resemål, men hur? Kanske efter flygplatsen kommit? En massa thaiklippare har definitivt investerat i land bara för att invänta prisökningar. Några försöker sig på en branch som verkar ny för dem. Ungefär som om man bygger billigt med mål att det skall se dyrt ut.

Alla dessa människor med kunskap, som vill bygga en resort och göra pengar med dagens besökare verkar hålla sig borta. Väntar man på att jätteresortsen bara helt plötsligt skall dimpa ner på ön eller vadå?

Det finns massor av fler stränder och öar än vad jag sett, och det skulle vara kul att hinna besöka dem. Nästa gång kanske.

Etiketter: ,

onsdag, oktober 25, 2006

Skön dag på White Sand beach, Ko Chang

Jag får skriva mer om Ko Chang när jag kommer tillbaks till Bangkok nästa vecka. De första dagarna har varit väldigt sköna. Lite varmt för min smak kanske men synd att klaga. Vi hittade ett mysigt ställe bara 700 meter norr om de andras hotel. Sun Sabai Resort har bara 6 bungalows, så ganska stillsamt med andra ord.

Vi har ju bilen med oss över så för oss är det ganska lugnt att åka en bit. Dock, den börjar bli ganska sandig nu..

Förmiddagen och halva eftermiddagen i dag, var vi nere på stranden. Även här finns det gott om lediga palmer att jäsa under, som tur är. Dagen avslutades med poolen där syster och bror bor. Härligt att slippa saltvattnet och sanden för en stund.

Etiketter: ,

fredag, oktober 06, 2006

Jomtien Beach, Pattaya

Ja, det må vara att den inte är den vackraste stranden i Thailand, men den är bra mycket mer rogivande än vilken bakgata i Bangkok som helst. Som vanligt hade vi stannat till på vägen för att köpa en grillad kycklig. Mums vad de är goda. De är inte marinerade men principen är något liknande. De fylls med grönsaker och kryddor och tar sedan smak av det. Bakad kyckling kanske det kan kallas?

Vågorna gick höga, det duggade, och det blåste. Inget bad, men riktigt skönt ändå (kanske just därför). På kvällen vart det middag på en nyöppnad svensk restaurant, Ingo Bar, på 3rd road. Tema Ingemar Johansson, och ägs av en norrman. Ett MÅSTE för boxningsälskare från hela världen. Det kommer mer om detta.

Snart skall vi bege oss till en närbelägen marknad vid soi Buakaow i södra Pattaya och efter det packar vi väll våra prylar och drar tillbaks till grytan.

Andra bloggar om: , ,

Etiketter:

fredag, september 29, 2006

Bilder från Ko Samet

Här kommer lite bilder från förra helgens Ko Samet vistelse. Vi glömde vår kamera hemma så alla bilderna utom de 4 första kommer från mästerfotografen Jensas kamera. De 4 första skickade en dam från Singapore till oss.


Och här är en länk till en "slideshow" på alla bilderna!

Etiketter:

söndag, september 24, 2006

Ko Samet var lika bra som jag hade hoppats

Långhelgen på Ko Samet var över lika snabbt som den kom. Men vad skön den var. Och lugn. Det vart mycket bad i turkost vatten. 2-3 timmar per dag skulle jag tro. Barnen älskade det. Mycket tassande vart det också på ljummen vit pudersand. Måltiderna intogs på bord som mer eller mindre stod nere i vattnet, i soluppgång som solnedgång. Mysigt. Trevligt sällskap i Jens och Elin och lilla Thea bidrog förstås.

Natten mot Söndagen kanske var ett undantag för då hade en grupp Bangkokianer bestämt sig för att sjunga karaoke på stranden HELA NATTEN (utan musik). Frugan sa att de var kändisar. En sak var säker, de var inte sångare, för vad jag hörde den natten var något av det sämsta jag hört i hela mitt liv. Jag hade nästan inte gjort det sämre själv. När de slitna satt på stranden och svamlade medan vi intog vår frukost tidigt på söndagsmorgonen såg de ut att ha fått sitt straff. Jag var inte avundsjuk på dem.

Självklart glömde jag bort att följa min nygjorda checklista. Vi glömde kamerorna samt barnens leksaker. Myggnäten kunde vi inte spänna upp för det fanns ingen krok att hänga dem på. Och, hade det funnits en krok på rätt plats så satt nog fläkten i vägen. En Thaivariant hade varit bättre eftersom man spänner upp dem mot 4 hörn i rummet. Klantigt av mig. 12 år i Thailand och 25 resor till Ko Samet och så missar jag så trivialt.

Mamma kom ner från Pattaya på Fredagseftermiddagen, och stannade över natten. Barnen väntade henne redan från tidig morgon. När hon sedan dök upp vid 3 tiden vart hon varmt välkomnad. Det gav nog mersmak.

I övrigt såg jag mina första live-militärer först när jag åkte ut ur Bangkok på väg mot Samet, 2 dagar efter kuppen. Nästa gång jag skulle stöta på dem var på samma plats på vägen hem. På ön pratades det inte mycket om militärkuppen alls. Jag hörde några utlänningar diskutera det en gång, det var allt. Vi glömde själva bort att prata om den till och med. Vad fanns att säja?

Det är så lugnt. Det ligger en råtta begraven någonstans.

Etiketter: