Det vart hela 11 år i Bangkok innan återflytten till Sverige i Maj 2007. Thailand kommer vi tillbaks till. Tills dess kommer jag skriva om livet i Sverige. Allt har sin tid.

lördag, maj 10, 2008

Little Thailand i Sollentuna
Tyvärr var det för mycket rörelse på barnen, men de finns där i bakgrunden!

Vi hade pratat länge om den här middagen och slutligen vart det av. En BBQ. Bara Tony som inte kom loss. 4 familjer. 10 look krung mellan 1 och 11 år. Förhoppningsvis en initiering av en Thailändsk lekgrupp i Stockholm. Dialogen var god - ölen likaså.

Mycket trevligt att få ihop dessa familjer.

Kvällen slutade strax efter 23 - och då stod man i t-tröja på balkongen och njöt av sommarkvällen. Barnen höll hov. Wii konsolen gick varm.

Etiketter: ,

Dags för en het dag framför grillen
Det vart en mycket stressig förmiddag. Städning samt inköp inför stundande BBQ hade lämnats helt till dagen D. Vi fixade det med en haltimmes marginal. Mycket tack vare Håkan som kom tidigare samt att de andra kom senare. Thaitime :)

Nästa Lördag blir inte lika kul, då har vi städdag...

Etiketter: ,

fredag, juli 13, 2007

Drag under galoscher

Jag noterade att det varit drag under forumets galoscher de senaste dagarna.

Jag vet inte hur mycket nytta jag haft av Thailandsforum.se men det är mycket. Lekgruppen för look krung i Bangkok kom ur den, och nu verkar vi vara på gång mot något liknande i Sverige. Myndighetsdribblet i och med flytten till Sverige underlättades tack vare hjälpsamma själar från just forumet. Tony (medlemmen tony_h) kom över med en svensk språkkurs på cd för en månad sedan, och igår levererade han världens fetaste tv. En begagnad Toshiba 36ZP18 på 90 kg, 36 tums widescreen, 6 månaders garanti, med bänk (60 kg) för 3000:-, inklusive hemkörning. Tur att han hade en monsterpirra med sig.

Tony driver ett företag i Hägersten som sysslar med service på Data och Video-projektorer, Plasma-tv, Lcd-tv, Bakprojektions-tv, Audio, Video, Videokameror, A/V-utrustning, försäljning av tillbehör med mera. Besök hans hemsida om ni vill veta mer, länk här. Jag kan rekomendera honom.

Etiketter: ,

måndag, juni 18, 2007

Phukets minsta lägenhetshotell

Noterade att min bloggbekante, Malee, blivit färdig med sitt byggprojekt och tänker slå upp portarna redan i November detta år. Detta vill jag ju slå i trumman för förstås!

I Ban Sayoarn, mellan Nai Harn Beach och Rawai Beach har de byggt två privata lägenheter med full service för dem som tröttnat på att trängas på de stora semesterorterna. Personligen tycker jag det låter helmysigt. Du kan läsa mer om Malee Garden om du följer denna länk.

Etiketter: ,

tisdag, juni 05, 2007

Jag blir så trött…

De flesta av er som läser min blogg vet ju att jag också pular ganska mycket med www.thailandsforum.se. Ganska många av er har säkert också räknat ut att jag lägger alldeles för mycket tid på både blogg och forum. När vi nu nått 250 medlemmar och ser ungefär en ny om dagen började jag fundera på om vi skulle försöka driva på trafiken lite hårdare. Jag tycker vi har en bra nisch, att vi handlar mest om vardagen, och inte bara om hotell, restauranger, och stränder.

I vilket fall, när jag uppmanade om lite hjälp på forumet, att driva på trafiken lite, fick jag lite matnyttiga tips. Ett tips var att jag skulle bygga en reseguide eftersom medlemmarna skulle uppskatta det, eller kanske fundera lite djupare på hur medlemmarna får ut mer av sitt besök. Hmm. Ungefär som jag hade tid att bygga eller analysera något alls mer. Vad jag hade hoppats på var förstår att någon eller några skulle ställa sig upp och säga. – jag vet en bra sak man kan göra och jag kan hjälpa dig med det. Men icke sa Nicke.

Vi är ganska nischade och jag är glad för det. Forumet handlar främst om vår vardag (Thailand och Sverige), och bör nog fortsätta att göra det. Själv har jag haft mycket nytta av forumet, både i Thailand och nu i Sverige. Otroligt egentligen hur många människor som utan vidare delar med sig av sina erfarenheter. Jag har räknat med ytterligare 1-2 år innan forumet blir självgående, och det lär nog ta den tiden.

Det är just tid och handlingskraft att bygga på sajten som saknas, och det var där jag hade hoppats på hjälp. Människor med stor kunskap om Thailand (resor, juridik, visa, kultur, mm) finns redan, och de svarar blixtsnabbt. Jag har en plan att låta dessa människor annonsera mer eller mindre gratis, men det projektet ligger på framtiden. Många experter driver ju verksamhet i liknande branscher så om jag kan ge dem än mer anledning att dela med sig så kommer jag göra så.

Etiketter:

lördag, maj 05, 2007

Thaimat i sverige, på svenskt vis

Ganska ofta får jag frågor om thaimat och alla som känner mig vet ju att jag är mer ätglad än vad jag är kock, så det är sällan jag har något intressant svar att komma med. Tyvärr. Men nu har jag äntligen hittat ett sätt att bidra.

Jag fick en kommentar från en annan bloggare, Lagers tabberas, med thailändsk anknytning, och efter att ha besökt hans blogg noterar jag att det först inlägget är ett hemmagjort recept på hur man gör en Mokpla på strömmig. Jag ögnade igenom några inlägg och kan notera att för er matlagarglada thailandslängtare, så har ni ert Mecka här. Bloggen verkar vara fullproppat med egna recept, inte bara Thailändska utan annat också. Detta är ju helkul eftersom jag länge undrat över hur man kan laga thaimat med just svenska råvaror. Ta en rätt som Patkrapaow tex,. Den kan göras på mer eller mindre vad som helst, kyckling, fläsk, nöt, skaldjur och ja just det, även med padda. Varför inte svenska grodor, musslor, eller huggormar? Det smakar mest starkt och Krapaow (basilika) i vilket fall.

Vi har en avdelning på Thailandsforumet för Mat & Dryck men än så länge får man kalla den sektionen för under uppbyggnad eftersom vi inte fått alls mycket recept ditlagda. Jag hoppas vi får lägga upp några av Lagers tabberas och hans frus recept framöver. Tills dess länkar jag.

Etiketter: ,

onsdag, april 18, 2007

Medverka i en TV dokumentär

Vi fick nyligen en förfrågan över forumet, om vi kände till några som var intresserade av att medverka i en dokumentär! Kanske du är det?

Jag heter Sofia och jobbar som researcher på ett tvproduktionsbolag. Vi jobbar just nu med ett dokumentärt program där vi vill göra ett personligt reportage på ett tema som ibland bär öknamnet "importfruar" - fast i ovan program vill vi visa på ett par som KROSSAR fördomarna och som står upp för sin KÄRLEK.

Vi skulle vilja göra ett personligt reportage om och med ett par där mannen (eller för den delen kvinnan) som funnit sin kärlek i Thailand - om den första kontakten, om personernas bakgrund - och det nya liv de startat tillsammans osv osv.

Hör gärna av er om ni tycker idén verkar vara intressant, vill veta mer och eventuellt medverka!

Tolkningen av ordet "importfruar" skapade en något het debatt. Du hittar länken till erbjudantet här: Thailandsforum: TV dokumentär!

Etiketter: ,

lördag, april 07, 2007

Songkran, vad är det vi firar egentligen?

Eller den Thailänska vattenfestivalen som många kallar det, är i kort det Thailändska nyårsfirandet. Man hoppas på att om man är generös med vatten själv, att regnet skall komma. Under Songkran badas även Buddhafigurer rituellt. Per skrev om detta i sin reseblogg nyligen, Fotavtryck i Asien. Jag rekommenderar ett besök om du vill veta mer.

Nu undrar jag, vad skall du göra över Songkran? Vi har 2 trådar på Thailandsforumet som diskuterar detta.
Firar du i Sverige följer du denna länk.
Firar du i Thailand följer du denna länk.

Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: ,

torsdag, april 05, 2007

Billiga flygresor mellan Bangkok och Sverige

Ja, riktigt billiga verkar inte finnas men jag jagade lite resebyråer i eftermiddags. Ja, efter att jag för andra gången hade varit tvungen att slå ner på de 1,000 tofflorna jag skall skicka hem. Hittade en resa med LTU.com som faktiskt tar oss till Stockholm samma dag (vilket resebyrån sa inte var möjligt, eller inte tittade efter). Jag skickade alla detaljer till dem och bad dem följa upp, vi får se vad som händer. Annars är det Turkish Airlines eller LTU via en svensk byrå som gäller. Notan lär sluta på ca 85,000-100,000 baht i så fall.

Förr om åren flög man billigt med Aeroflot och LOT, inte längre tydligen…

I vilket fall, jag fick några riktigt bra tips på thailandsforumets avdelning för praktiska prylar och goda råd, speciellt av Gunnar. Mannen kommer säkerligen spara mig sköna slantar.

Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: ,

fredag, mars 30, 2007

Tio år för kungaförolämpning

Klippt från SVD:
En schweizisk man har dömts till tio års fängelse för att berusad ha förolämpat Thailands kung genom att vandalisera hans porträtt.

Även om detta var fruktansvärt korkat gjort så står detta straff förstås inte i proportion till brott begånget. Utvisning på livstid hade troligtvis varit fullt tillräckligt, men även det kanske för hårt. Kanske man skulle stenat och våldtagit hans fru, så som man gör i andra utvecklingsländer?

Hur denna handling kan bestraffas i likhet med en människohandel, narkotikasmuggling, mord, mm, det övergår mitt förstånd. Men och andra sidan, det här är TIT (This Is Thailand). Här ler man, glömmer man, och går vidare.

Är Thailand en demokrati? Nej, Thailand är en militärdiktatur styrd av en militärjunta. Man påtvingar vördnad för kungen, sätter honom på en piedestal, och får folk att avguda honom. Man använder honom sedan som ett verktyg för egna medel. Inte ens Thailändarna får ogilla sin kung offentligt.

Den Thailändska kungen är en fantastisk människa och skulle aldrig utmäta detta straff på egen hand. Vad som än sägs om honom råder det i mina ögon inget tvivel om att han är en godhjärtad, men kanske sorgsen människa. Jag tror jag vet varför han är sorgsen.

Kungen säger ofta ”- jag är också en vanlig människa, jag gör också fel”.

Detta är förstås ingen kommentar det kungliga rådet, med General Prem i spetsen, uppskattar speciellt mycket. Eftersom de får jobba hårdare för att lyfta honom mot skyarna.

Detta diskuteras också på Thailandsforumet


Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: , , ,

söndag, mars 18, 2007

Lekgruppen Söndagen den 18 Mars

Vi var 12 barn mellan 2 och 6 år som lärde och lekte tillsammans denna varma Söndag vid Håkans pool på Sukhumvit Soi 19. De flesta kände varandra sedan tidigare. Håkan och Björn var nya till gruppen och med dem kom 3 nya barn vilket var jättekul. Jag hoppas att vi kan lägga till åtminstone en ny familj för varje träff.

Det vart mycket bad och fri lek. Sista timmen leddes av Elisabeth, Erikas mor, och det vart då organiserad sång och lek. Håkan och hans fru hade ordnat med mat och dryck i överflöd och det var ingen som gick hungrig från denna tillställning.

Vi ser alla fram mot nästa träff som går av stapeln hemma hos Anna Söndagen den 22:a April (helgen EFTER Songkrahn). Anna har utlovat en pysseldag med tema Påsken. Hon uppmanar till oömma kläder eftersom det bland annat kommer bli måla av.

För mig som flyttar hem snart är det med blandade känslor jag medverkar. Det hade känts bättre om jag kunde varit med lite längre än dessa 3, möjligtvis 4 tillfällena (om jag är kvar den 3:e Söndagen i Maj). I vilket fall känns det bra att ha varit med om att starta upp detta, och förhoppningsvis blir det något bestående. Detta är något som det pratats om länge, men aldrig gått av stapeln. Vi har ett bra momentum nu.

Visst, vi har ju den Skandinaviska lekgruppen på kyrkan på Tisdagseftermiddagarna, men för oss som bor här permanent passar den inte så bra (de flesta av oss jobbar ju då). Vi försökte få kyrkan att hjälpa oss med lokal i starten men de var inte speciellt tillmötesgående, antingen gick det inte att ha en ren svensk grupp (det finns en dansk och en finsk är på gång), eller så ville de ha för mycket pengar. Jag antar att det beror på vem som frågar. Överlag tycker jag den Skandinaviska kyrkan här i Bangkok fokuserar lite väl mycket på korttidskandinaverna, och pengarna. Prästparen sätter sin egen prägel på verksamheten, med all rätt. Denna senaste är inte den jag är som mest imponerad av, även om de verkar vänliga. Jag hoppas att jag får anledning att äta upp dessa ord.

Har du barn och bor i Bangkok tycker jag du skall ta dig en titt på Thailandsforumets avdelning om Svenskar som bor i Thailand.

Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: , ,

lördag, mars 10, 2007

Här får du ditt uppdrag!

Jag tänkte vi skulle elda fart på forumet över helgen, vad tycker du om det?

För att gå rakt på sak: Först behöver vi fler trådar, näst behöver vi fler kommentarer. Jag har radat upp 3 saker som gör saken lättare.

1. Den här länken tar dig till alla obesvarade frågor/påståenden: Låt se vem som har flest svar.
2. Den här länken tar dig till forumdelen jag kallar Thaisnack (öppet forum): Här behöver du inte vara medlem för att posta. Tanken är att det skall göra det lättare för medlemmar på andra forum att posta sina inlägg även med oss.
3. Har du en egen webbsida så välkomnar vi förstås att du länkar, eller skriver om oss. Detta är ju oslagbar marknadsföring. Så här långt in i månaden (min blogg ej inkluderad) är det sajten Barnsemester som toppar inkommande trafik, tätt följt av GreenCurry.

Givetvis behöver vi fler medlemmar också! Gör oss en stor tjänst, skicka detta till dina andra Thailandsvänner:

Hej,

Jag är medlem på www.thailandsforum.se. Jag hoppas du vill ta dig en titt och kanske bli medlem du också. Här diskuterar vi inte bara resor, utan även livet med Thailand i allmänhet.

Vi ses!

Nå, vad blir ditt bidrag? :)

Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter:

onsdag, februari 28, 2007

Önska mig lycka till!

I natt pekar vi om servern. Hela dagen har gått till att återskapa konton på den nya, meddelat gäster, och dubbelkolla. Massor av domännamn var det...

Det snurrar på ganska bra i min skalla nu kan jag lova...

Vi har goda referenser för den nya servern, förhoppningsvis var det värt mödan! Det nya företaget vi hyr från heter Solar, det gamla GoDaddy.

GoDaddy, var sämre än sämst!

Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: , ,

söndag, februari 25, 2007

Drömjobbet!

Inte för att jag söker jobb men jag måste erkänna att jag ibland drömmer om vad jag skulle vilja jobba med.

Om jag fick välja själv:

Helst skulle jag vilja jobba med drömjobbet då under egen regi förstås, men det finns flera anledningar till att jag borde försöka släppa den tanken, och söka jobb. Dels tror jag att jag skulle göra ett bättre jobb om jag jobbade för någon annan, dels tror jag att jag skulle må bättre av det.

Jag har den ibland påfrestande egenskapen att kanske engagera mig lite väl mycket i det jag tar mig för. Jag behöver en kompetent chef (som förhoppningsvis inte är ägare eller VD: ns fru eller man). Jag är av den uppfattningen att om denna önskan uppfylls kan vilket jobb som helst bli bra.

Jag tror inte jag ber om för mycket, även om jag förstås kommer att försöka undvika att inte dra nytta av det som ligger i bagaget.

Så, vilket är mitt drömjobb då?

Jag tror att driva ett ”community” som Thailandsforum.se på heltid skulle vara en helkul uppgift. Jag vill verkligen hjälpa folk att hjälpa sig själva, ta lekgruppen som vi startat i Bangkok som ett exempel. Vi tjänar inga pengar på det men får mycket värde från det. Det är en lön i sig. Jag vill ge medlemmarna möjligheten att marknadsföra sig själva, deras produkter, och tjänster, till en kostnad av några goda råd här och där. Nästa steg på forumet är lönesystem där man får betalt för sina inlägg och kan köpa annonser för det. I framtiden hoppas jag att medlemmarna träffas och umgås även fysiskt.

Tyvärr är grundidén med ett forum att det är ideellt, för alla av alla, och att det därmed blir svårt att mata familjen med det. Med lite flyt lyckas man bygga upp ett nätverk typ ThaiVisa.com och då öppnar sig helt andra möjligheter. Detta ligger ett par hörn bort tyvärr.

I dagsläget är det mest turistprat på de flesta svenska fora om Thailand. Visserligen professionellt men bara en hörnsten av vad jag vill göra. Forum om detta är PLENTY AVAILABLE så att säja. Samtidigt har jag har svårt att engagera mig i detta eftersom jag är hemmablind. Hur många svenskar diskuterar de trevligaste vandringslederna i Sverige över ett forum, jag bara undrar?

Vad är det jag försöker säja då?

Jag skall redigera min CV och börja distribuera den, både i Thailand och hemma. Jag behöver ju faktiskt inte ta jobbet även om jag får det. Situationen kunde ju vara mycket värre. Jag suktar efter ett 6 månaders vikariat i Sverige som det ser ut nu. Tänk om jag skulle kunna få vara pappaledig på halvtid, vilken härliga tanke.

Under tiden kan du registrera dig på forumet och hjälpa mig att förverkliga mina drömmar.

Jag skrev ytterligare ett par A4 om drömjobben men klippte bort det eftersom jag har en känsla av att det är ett totalt intressant bladder och dessutom ganska privat. Tyvärr är det mycket jag inte kan skriva om här på bloggen eftersom mycket av det jag reagerar på, och vill skriva om, är ju vad mina vänner och familj gör, berättar, och tycker. Det känns olustigt att skoja om dem/er. Speciellt eftersom jag gärna lyfter ut det roliga och sockrar det lite. Någon som vet hur jag skall lösa detta problem?

Andra bloggar om: , , ,

Etiketter: ,

tisdag, februari 13, 2007

GoDaddy har krashat vår server

Servern (VPS) jag har stående hos GoDaddy i USA har krånglat sedan i Söndags. Förutom att alla sidor som ligger på den ligger antingen nere, eller går upp och ner som en jojo, är det värsta den urusla supporten som kommer från GoDaddy. De spammar oss med automatiska svar och det är tydligt att det inte finns kunnig personal på plats som kan, eller är intresserade av att gå till roten med problemet. Kontraktet med GoDaddy går ut i Mars och nu är det inget snack, nu byter vi leverantör.

Forumet har som bekant legat nere permanent. Jag hoppas du har överseende med detta.

Jag hoppas detta snart skall vara under kontroll.

Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: ,

fredag, februari 09, 2007

Svenska skolor i Thailand

Det är ganska underligt att det inte finns varken svensk skola eller svenskt dagis här i Bangkok? Man kan undra varför? Bara på Koh Lanta finns det åtminstone 2 skolor, och så vitt jag förstår är deras huvudsakliga marknad långliggande turister. Man tycker att i Bangkok med alla dess permanentboende, korttidskontraktsarbetande och turistande svenska barnfamiljer ,skulle kunna fylla åtminstone en blandklass? Men icke sa Nicke!

Varför är det så?

Kan det vara att vi inte har behov av detta tillräckligt mycket?

Kan det vara att vi inte tror det är möjligt att få att hända?

Om du är intresserad av detta som en affärsidé så är vi åtminstone ett dussintal barnfamiljer här i Bangkok som är villiga att hjälpa till att få detta att hända på ett eller annat vis.

På Thailandsforumet undrar 2 lyckligt lottade mammor, jennyby och Ninni, över skolorna i Koh Lanta. Vilken är den bästa?

Den som ändå hade det angenäma problemet...

Andra bloggar om: , , , , ,

Etiketter: ,

torsdag, februari 08, 2007

Att låna pengar av Thailändsk bank

Köpa lägenhet eller hus har man ju gått och tänkt på länge. Men eftersom det (trodde jag) är så svårt att låna pengar här har jag lagt detta på hyllan en tid. På senare tid har det framkommit att utlänningar kan låna pengar men att villkoren är klart försämrade. Muhlman lade precis ut en fråga på ThailandsForumets frågespalt, där han undrade om just detta. Han har hittat sin drömlya och får ett kanonpris om han slår till snabbt. Jag skall med spänning följa den diskussionen eftersom jag tycker jag slängt ut alldeles för mycket pengar på hyra över åren.

Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter:

onsdag, januari 24, 2007

Helt plötsligt bara brann det till på thailandsforumet

Först spammade ryssarna det sönder och samman med sina porrlänkar, sedan ställde min bloggkollega Malee en fråga av juridisk karaktär, och då mitt i slagfältet vaknade många sovande hjältar till liv.

Håkan klev in som en räddande ängel och motade ryssen i porten. De juridiska ämnena blossade upp som svampar och engagerade på allvar.

Det är ju detta som är tänkt med forumet, att vi skall hjälpa varandra att hjälpa varandra.

När man tänker efter är det ju inte så konstigt att just denna fråga intresserar oss så mycket. Många av oss äger, men ändå inte. Många av oss vet vad vi gör, andra inte. Thailandsforumet hittar du på denna länk.

Etiketter:

lördag, januari 13, 2007

En milstolpe för Thailandsforumet!

Jag noterade just att ThailandsForum.se troligtsvis kommer att passera en viktig milstolpe denna helg.

Den 100:ade medlemmen!

6 medlemmar kvar, och med den sista tidens nyregistreringar, 3 om dagen, borde vi senaste Måndag morgon nå denna milstolpe. Detta på enbart dryga 2 månader är inte fy skam. Forumet växte fram ur ett behov av att diskutera vad som egentligen händer i Thailand, men också som en framtida källa för goda råd om resor, boende och nya idéer. Med tiden har forumet engagerat fler och fler av mina besökare. De andra thailandsbloggarna framför allt, och med dem flera av deras egna besökare. Det är så vi växer, långsamt men säkert. Kvalitet framför kvantitet skall vara vårt motto.

Vem blir nu den 100 medlemmen? Klicka här för att komma till forumet!

Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter:

tisdag, januari 02, 2007

Kampanj mot Thailandsguiden, är du med?

Det strömmar till en hel del nya läsare till min blogg, nu när Aftonbladet länkar till den.

På gott och ont.

Nu har även jag blivit utestängd från Thailansguidens forum. Jag antar att ägarna, eller någon nitiskt moderator, följde länken i min signatur och hittade min blogg. Och med den fann de mitt nystartade forum. Eftersom jag ALDRIG gjort reklam för mitt forum på deras sida tycker jag detta är långsökt. Gå in och kolla på signaturen Nille, avgör själva.

Är du medlem där, överväg att byta forum av 2 skäl. 1. Kan du mycket och driver eget kanske dina inlägg blir värdelösa den dag thailandsguidens intressen krockar med dina. 2. Är du en resenär, överväg att byta till ett öppet ocensurerat forum, för det är där alla kunniga människor kommer finnas framöver. Välj vilka forum du vill men välj ett öppet!

Nu är jag långtifrån den första att bli avstängd. Flera av mina forum medlemmar har själva blivit avstängda eller har en bekant som blivit det.

Vad som just nu irriterar livet ur mig är att alla mina inlägg ligger kvar, men inte länken till min blogg. Att hjälpa andra var ju att förena nytta med nöje.

Kampanj mot Thailandsguiden: Skaffa er ett liv & Ta bort mina inlägg!

Anmäl dig på det riktiga Thailandsforumet, klicka här!

Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: ,

lördag, december 16, 2006

Nu är vi online igen!

Att denna sida inte har gått att nå på nästan 2 dygn har antagligen inte gått helt obemärkt förbi. Servern (VPS) som jag har hos GoDaddy i USA dog rejält. GoDaddys support har varit under all kritik. Servern jobbade helt enkelt över sin kapacitet en tid och kastade in handuken slutligen.

Tyvärr jag jag ca 20 hemsidor där, bla. thailandsforumet, så detta har verkligen frestat på mitt tålamod. Dags att söka ny leverantör.

Etiketter: , ,

onsdag, december 13, 2006

Konflikten i Södra Thailand, plötsligt besök

Det gled in en kille bakvägen på kontoret. Han började snacka oavbrutet ganska omedelbart, ungefär som om han kände mig. Jag hade aldrig sett människan, men förstod att han antagligen skulle träffa kollegan som också sitter inhyrd här. Engelskan var inte så värst Thaiengelsk så jag vart lite fundersam. Kan det vara den Indiska programmeraren som kollegan använder sig av ibland, tänkte jag?

Det visade sig vara en försäkringsförsäljare som skulle överlämna en policy till en annan vän som hör hit, men numer sitter på en annan våning. Vännen hade naturligtvis glömt bort detta.

Välkommen till Thailand sa han till mig när jag berättade att jag var ny på kontoret. Han lös upp som en sol förstås! Nyanlända Faranger kan nog betraktas som ett lätt byte. Nyanländ, ja just det!

Jag försökte skicka upp människan till rätt våning, men han lyssnade inte riktigt på det örat utan började leda in samtalet på Sverige, och sedan min försäkring, så klart. Jag berättade att jag hade en redan, och att jag bodde här sedan 10 år tillbaks, var gift med en thai och hade många barn.

Han landade.

Vi gled snabbt in på samhällsfrågor. Jag såg min chans eftersom han pratade bra engelska och verkade ganska smart. Givetvis var vi snart inne på Södra Thailand och dess konflikter. Han hade en hel del intressanta synpunkter. Som alla andra menade han att konflikten var alldeles för gammal för att lätt kunna lösas. Redan när man är liten, menade han, får man lära sig (vare sig det är sant eller inte) att staten inte tar hand om sydborna, och att man bäst klarar sig själv. Man lär sig lösa konflikter på egen hand, tand för tand, utan att blanda in polisen. Just när vi började glida in på utbildningssystemet (jag är ganska nyfiken på religiösa friskolor) ringde kompisen och bad mig skicka upp mannen. Tyvärr han vi inte avsluta konversationen.

Kollegan är intresserad av en försäkring han med, så nästa gång mannen kommer förbi skall jag ta vidare där vi slutade. Vi har en hel del diskussioner om södra på forumet just nu, är du intresserad skall du överväga att droppa förbi. Forumet låg visst nere i natt, ledsen för det. Servern hade tydligen kikhosta.

Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: , ,

tisdag, december 12, 2006

Vad tror du om Thaksin och Juntan?

Thailandsforumet börjar ta fart nu. En ny medlem och ca 20 nya inlägg, per dag, är inte illa för ett frågeforum endast 3 veckor gammalt. Totalt har vi ca 400 inlägg, och ökar för var dag.

En sak som diskuteras livligt nu är den politiska situation som råder i Thailand:

- Hur blir det med styret i Thailand, kliver juntan av och ordnar nyval tills nästa år som utlovat?

- Kommer Thaksin tillbaks inom en snar framtid?

Ja, åsikterna är kluvna. Det har dykt upp en del intressant trådar på Thailandsforum, bla,. skriver signaturen Pelle om sitt skräckscenario:

Vad om privy council (kungliga rådgivarna) är tillsatta bara för att lobba in i kungahuset? Hela privy council är ju speckat med gamla militärer med blodiga händer.

Du kan läsa hela tråden genom att klicka här!

Häng med!

Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: , ,

fredag, december 01, 2006

Beboliga öar nära Bangkok?

Eftersom min favoritdestination Koh Samed är svårbokad under högsäsongen har jag börjat söka efter andra. Kraven är väll inte så jättestora men det skall vara en fin strand och rent vatten. Normala priser och inte för exploaterat. Patrick nämnde 4 Rayong öar jag aldrig hört talas om på mitt forum, Koh Man Klang, Koh Man Nok, Koh Saket Petch, Koh Mun Nork, är det någon som känner till något om dessa öar så är det flera på forumet som är väldigt intresserade att veta mer. Klicka här för att komma till det inlägget på ThailandsForum.se

Min bloggkollega Perre i Chiang Mai skrev att han hade vart på Koh Khaam nyligen men där kunde man tydligen inte övernatta.

Utanför Sriracha (Chonburi) har vi den närmsta ön (tror jag), Koh Si Chang, omgiven av 8 småöar.

Är det någon som har varit på någon av dessa platser, eller känner någon som varit där, besök ThailandsForum och dela med dej. Här diskuterar vi förstås allt som har med Thailand att göra, politik, resor, skola, jobb, mm.

Och för er som undrar. Forumet är inte anledningen till att mitt liv ändrar riktning (förstås). Forumet finns för jag tycker om at hjälpa till och att jag lite smidigare vill dela med mig av mina erfarenheter. Slippa upprepa mig alltså. Kan jag också uppmana andra att bidra, är hälften vunnet. Välkommen.

Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: ,

onsdag, november 29, 2006

Hur stavar man Diana på Thai?

Diana undrade via sin blogg om jag kunde fråga min fru om hon kunde hjälpa till att stava Diana på Thai, så att det låter som Diana på Svenska när en Thai läser det. Hon får tydligen många olika förslag. Inte förvånad.

I vilket fall har jag postat hennes fråga på mitt Thailandsforum, och hoppas på att någon av mina besökare kan hjälpa till. Tyvärr kan jag inte kommentera på hennes blogg, och stavar inte heller speciellt bra på Thai (läser inget vidare heller).

Andra bloggar om: , , ,

Etiketter: