Det vart hela 11 år i Bangkok innan återflytten till Sverige i Maj 2007. Thailand kommer vi tillbaks till. Tills dess kommer jag skriva om livet i Sverige. Allt har sin tid.

lördag, mars 14, 2009

Dags att skaffa lunch
Det vart en lokal restaurang på Suckumvith Soi 33. Vi tog cyklarna och var där på några minuter. 350 baht för hela kalaset. Hemkört på egen hand.

Etiketter: ,

lördag, februari 28, 2009

Libanesiskt i Bromma

Klockan är 22 och vi kom precis hem från en middag hemma hos kompisar i Bromma. En fd kollega från arbetsplatsen. Hans fru är Libanes så maten gick i det tecknet.

Det var gott och lätttuggat men jag tror hon spelade med säkra kort..

Vad jag är mest stolt över är att vi tog det kommunala hem. Buss, tåg och buss. 600 kr tjänade vi på den timmen. Det har blivit för mycket taxi. Så svårt var det inte...

Nästa gång får det bli övernattning...

Etiketter:

lördag, november 29, 2008

Lekslottet i Tullinge. Ja det var lite skillnad mot Lekpalatset i Järfälla det...
Det vart en heldag med Håkan och hans familj och det började på Lekslottet i Tullinge och slutade hemma hos dem strax efter lunch på Söndagen.

En jättetrevlig lekplats. Hela leksaker, rent och gott om personal. Detta till skillnad mot skräckupplevelsen vi dokumenterade från Lekpalatset i Järfälla. Det var inte bara en skräckupplevelse det var också ett uppvaknande. Jag vart ju mer eller mindre attackerad av folk som tyckte jag inte skulle lägga min näsa i blöt. Ganska kul att just det inlägget ligger på 4:e plats när man söker på Lekpalatset :) Länken till det inlägget här!

Fram mot middagstid tog vi oss hem till Håkan där middag och övernattning stod på tur. Warisa överträffade sig själv i vanlig ordning - man kan undra hur länge det är möjligt att göra det. Som jag sa till henne - nästan så jag hoppas hon blir arbetslös så hon tvingas öppna en Thai restaurang eller ta sin catering till andra nivåer :) Hon driver redan ett hobby företag som heter Thaidekoration som sysslar med catering, matlagnings - och fruktdekorations kurser.

Det borde vara en enkel sak att dra massor av mer relaterad trafik till deras hemsida och där har jag ett stående erbjudande om att ta dem ur startklossarna. Kostar? Massor av mat...

Etiketter: , ,

torsdag, oktober 16, 2008

Jag kunde inte låta bli
Faktskt första gången jag körde ärtsoppa och pannkakor till lunch sedan hemflytten.

Paradoxalt nog direkt efter ett motionspass.

Etiketter:

söndag, september 14, 2008

Besök på Lagers kolonilott
Sveriges mesta och bästa matbloggares kolonilott i Sollentuna var det vi besökte. Har du inte besökt bloggen hans ännu har du länken här. Här odlar han grönsaker som sedan hamnar på tallriken - förstås.

Tro det eller ej men han lyckades så ett frö i ämnet.

Etiketter:

lördag, augusti 30, 2008

Ytterligare en kräftskiva avklarad!
Hela familjen älskar kräftor förstås. Äta lite underliga djur är ingen konstighet för dem, då är det värre med havregrynsgröt. Vad de däremot tycker är underligt är svenskarnas motvilja till att äta andra mindre motbjudande insekter - så som gräshopp tex.

Detta var den tredje kräftskivan för året för oss - om vi räknar in kräftmiddagen vi var bjudna på i Uppsala i försomras. Försommar ja, det är det inte nu. Känns som man kan titta sig i himlen efter en brittsommar. Det är helt enkelt för jäkla kallt för att något sådant skall kunna bita sig fast. Synd att kunna dra den slutsatsen redan innan sommaren är slut. Oavsett har denna sommar varit bra.

Det var kallt igår kväll hemma hos farsan med. Tur att man hade fleece med.

Kräftorna var goda, snappsen gick ner, och sällskapet var gott.

Tyvärr ställdes Uddmanloppet in pga min influensa. Familjens sensommarfest brukar gå i loppets fotspår. Det verkar som om utan mig inget lopp?

Lite synd för jag hade börjat få bra fart på de gamla benen... Förhoppningsvis går det ett nytt tåg nästa helg...

Etiketter: ,

lördag, augusti 16, 2008

Bor det Thailändare här?
Egentligen skulle det varit bilder från en kräftskiva men det var svårt att låta bli att lyfta fram dessa härliga munsbitar som mötte oss vid ankomst. Torkas innan de tillagas. Mycket gott öl tilltugg!

Etiketter:

onsdag, april 23, 2008

Lunch i det gröna

Idag bar det av till Huddinge och närmre bestämt till Rådsparken. Söder för att det låg bäst till för de flesta. Huddinge för att det låg nära Håkans kontor. Tony tog med sig sitt utsökta camingkit (gasolkök och sittplats) och stod för matlagningen. Dagen till ära stod det Pat Krapao gai a'la Nana Hotel på menyn. Ett utsökt val och Tony lyckades galant.

Jag skrev ett inlägg i September 2006 där jag hyllade just Nana Hotels variant av Pat Krapao Gai och det var i den vevan jag först kom i kontakt med Tony. Länk här. Bloggen har gett mig flera nya bekantskaper med liknande intressen. Trevligt.

Etiketter: ,

lördag, mars 15, 2008

At fixar vickning
Framåt midnatt då det började knorra i magen drog At igång en härlig nattmacka. Inget rostbröd där inte... Mums filibabba.

Etiketter:

onsdag, augusti 01, 2007

Thai Market i Jakobsberg

I Söndags glömde vi som vanligt bort att thaibutiken i Märsta håller stängt på Söndagar. Det vart en snabbsökning på Internet och konstatering att det finns en butik mycket närmre, en som har öppet på Söndagar. Visserligen en bit dyrare men likväl öppet. Den nuvarande ägaren har haft butiken i 2 år och håller ett gott sortiment. Läste på deras hemsida att de kan tänka sig att sälja. Visst vore det kul att ha en lite thaibutik men ack så vådligt ekonomiskt. Alltför många som kastar sig huvudstupa in i alla tänkbara affärer som har med Thailand att göra...

Tydligt är att många hittar butiken just för att Märsta är stängt på Söndagar.

Thai Market heter butiken och ligger på Vasavägen 128 nära Jakobsbergs centrum

Etiketter: ,

torsdag, juni 21, 2007

Thailändsk catering i Stockholm

Nu när jag fått upp rullen på att marknadsföra vänner och deras hobbyverksamheter skulle jag vilja fortsätta med denna. Förra helgen fyllde Kevin 6 och hans mamma hade förberett en Thailändsk buffé i hans ära. Hela tjocka släkten var där, plus några kompisar. Håkan har berättat att hans släktingar rullar ögon inför hennes bjudningar men jag tänkte att det kanske var mest pladder… Ack så fel jag hade!

Det var sagolikt gott. Och det smakade genuint Thailändskt (och det borde ju jag veta).

På fritiden driver Warisa företaget Thai Dekoration. Utöver catering håller hon också i kurser i fruktformning, matlagning, och bakning. Den bästa marknadsföringen är ju nöjda kunder och det har hon nog massor av. Stundtals kan det bli en ganska hektiskt hobby. Om du inte besökt hennes hemsida ännu tycker jag du skall göra det nu. Kanske du också kan överraska med en thai buffé på nästa konferens, nästa kalas, eller rentav på nästa företagsfest? Om inte annat, skicka vidare…

Behöver jag skriva att jag precis hittat en doggybag jag fick med mig från förra helgen, i kylskåpet?

Smaklig måltid!

Etiketter: ,

fredag, juni 15, 2007

Ett kungarike för Nana Hotells Patkrapao Gai

Patkrapao av det slag som serveras på Nana Hotell blev jag helt plötsligt mycket sugen på. Första riktiga Thailands flashbacken kom alltså för bara 5 minuter sedan. Det vattnas i munnen så fort jag sluter ögonen, kurrar i magen gör det konstant.

Mums vad gott det skulle vara. Skrev om denna magiska variant för ett halvår sedan (länk här). Nu är det helt plötsligt omöjligt att åka ner och äta den….

Etiketter:

lördag, maj 05, 2007

Thaimat i sverige, på svenskt vis

Ganska ofta får jag frågor om thaimat och alla som känner mig vet ju att jag är mer ätglad än vad jag är kock, så det är sällan jag har något intressant svar att komma med. Tyvärr. Men nu har jag äntligen hittat ett sätt att bidra.

Jag fick en kommentar från en annan bloggare, Lagers tabberas, med thailändsk anknytning, och efter att ha besökt hans blogg noterar jag att det först inlägget är ett hemmagjort recept på hur man gör en Mokpla på strömmig. Jag ögnade igenom några inlägg och kan notera att för er matlagarglada thailandslängtare, så har ni ert Mecka här. Bloggen verkar vara fullproppat med egna recept, inte bara Thailändska utan annat också. Detta är ju helkul eftersom jag länge undrat över hur man kan laga thaimat med just svenska råvaror. Ta en rätt som Patkrapaow tex,. Den kan göras på mer eller mindre vad som helst, kyckling, fläsk, nöt, skaldjur och ja just det, även med padda. Varför inte svenska grodor, musslor, eller huggormar? Det smakar mest starkt och Krapaow (basilika) i vilket fall.

Vi har en avdelning på Thailandsforumet för Mat & Dryck men än så länge får man kalla den sektionen för under uppbyggnad eftersom vi inte fått alls mycket recept ditlagda. Jag hoppas vi får lägga upp några av Lagers tabberas och hans frus recept framöver. Tills dess länkar jag.

Etiketter: ,

måndag, april 16, 2007

Hönsfot eller havregrynsgröt?

Frågar du mina barn får du ett annorlunda svar det kan jag lova. De föredrar mat de känner till, mat de inte ser sin mor rygga för. I detta inkluderas larver, skalbaggar, hönsfötter, gräshoppor, groda och padda (vi hade en utsökt padda i förrgår) och andra i våra (era framför allt) ögon kanske udda maträtter. Vad jag med säkerhet vet är att många av dessa insekter åtminstone innehåller mycket näring och därmed är nyttiga.

Jag undrar vilka svenska maträtter vi (ni) glömt av? Thailändare som kommer till Sverige förstår jag frossar i blåmusslor och mört (om de kommer åt dem), sådant jag trodde var oätligt. Den svenska mat foran skall utforskas det kan jag lova. Finns det inga svenska recept kvar får vi väll tillreda dem på Thailändskt vis.

Blir ni bjudna på middag hos Uddman i framtiden, håll andan :) !

Etiketter: , ,

fredag, januari 12, 2007

Grillparty hos John förra helgen!

Ohps! Jag såg precis att jag hade glömt att ladda upp denna!

Skäms på mig!

Eftersom våra gamla Bangkokvänner Jensa och Kribbe var på besök så mobiliserade vi våra krafter. Förra Fredagen bjöd John på en familje-BBQ. Kribbe hade med sig sin fru Ning, och dotter Sophia. Stefan var där med de sina, och Jensa kom med sin ex.ex. Lek. Lek hade jag inte träffat sedan Jensa bodde här och det var ju inte igår. Det går bra för henne och det är kul.

Sophia är jämngammal med Emily och smälte snabbt in i den lokala maffian. Även om de hade olika modersmål var inget språk främmande. Jag kommer lägga upp en film snart men just nu ligger YouTube nere så det får vänta.

Johns BBQ var fantastisk. Är det något han verkligen är bra på så är det matlagning. Han är i fel bransch. Vi andra drack massor av öl förstås. Jag var inte ensam om att åka taxi hem den kvällen som tur var.Andra bloggar om: , , ,

Etiketter: , ,

måndag, december 25, 2006

Ännu en Juldagsmorgon i Bangkok!

Tyvärr var jag tvungen att ge mig ut på stan idag. Jag tog det nyktra beslutet att ställa bilen hemma hos John efter julfirandet igår. Biloen var tvungen att hämtas. Det blir annars ofta alldeles för mycket bilkörning med promille i kroppen. Jag vågar säja att de allra flesta som har ett fordon här i Thailand, oftare än inte, kör berusade. Det verkar som om detta är en del av kulturen vi alla väldigt lätt tar åt oss.

Julafton var annars väldigt lyckad. John hade spenderat dagar med att förbereda julbordet. Tyvärr vart vi blåsta på julskinkan som beställdes via en cateringfirma. Meningen var att vi skulle hämta upp den vid en samlad leverans till Svenska Kyrkan på Sukhumvit 33. Inte nog med att de kom 2 timmar sent, de hade helt glömt bort vår beställning. Tydligen en Holländare som tagit över denna syssla sedan den Svenska firman gick upp i rök. Det är mycket folk som kommer och går här.

Cateringfirmans försvar var att ordern kom för sent. Tack för kaffet tyckte vi, vad fasen tog de emot den för?

John lyckades sedan med mästerverkat att få en rökt skinka (det närmsta vi kunde komma ) att både smaka och likna en julskinka, och med det satte han pricken över julbordet.

Det vart massor av dans runt granen. Massor av sång. Skall jag vara ärlig verkade de flesta av barnen tycka att det var roligare att titta på oss än att delta. Vi var i högform.

Peters tomtedräkt gjorde succé. Han köpte den i USA inför förra julen och den var det bästa jag sett. 500 kronor hade den tydligen kostat och inkluderade heltäckande hår och skägg, brett skärp, samt stövlar. En sån vill jag ha!

Barnen fick massor av jättefina julklappar och de är så glada så. De har fullt upp inne i barnkammaren kan jag lova. De hälsar och tackar!

Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: , ,

tisdag, november 14, 2006

Pat Krapao Gai på Nana Hotell

Även om jag höll dem som god 1:a på Pat Krapao Gai för 6-7 år sedan, är ju Nana Hotell, på Sukhumvit soi 4, känd för annat än deras lunchbord.

Krapao är alltså basilika, och Gai kyckling. Jag brukade be dem lägga på ett kai dao (stekt ägg) eftersom jag tycker det höjer smaken. Denna rätt innehåller av tradition också en hel del chili, och bör så göra. Är man lite känslig av sig bör man nog be om en mjukare variant. Be för böveln inte om en extra stark för att imponera på din omgivning.

Varför skriver jag om denna rätt undrar du kanske, när det finns så mycket annat att skriva om detta beryktade hotell. Nana hotell ligger ju också mitt emot det ökända Nana Plaza, ett 4:a våningars Go-Go bars komplex, samt håller det ökända Angels Disco på sin bottenvåning. Så, något roligare måste det ju finnas att skriva kanske du tycker?

Nä, roligare än så här blir det inte.

Deras Pat Krapao Gai med Kai Dao var det alltså: Det är världsklass på deras variant. I stället för att hacka kycklingen till färs så gör de den som en gryta. Själva grytvarianten gör ju att den ”nästan” blir som en annan rätt. Även om ingredienserna är mer eller mindre densamma. Ledtråd. För er som varit på Filipinerna måste jag säja att den påminner lite om den typen av mat, fyllig och såsig.

I vilket fall. Min kompis och hans flickvän hade den intressanta smaken att bo på just detta hotell när de var på besök förra året. Jag tog med mig hela familjen för att besöka dem. Dagtid förstås. Det vart en lunch tillsammans nere i hotell restauranten.

Och vet du att!

De körde denna Pat KraPao Gai fortfarande, efter så många år! Samma stuk. Helt otroligt. Ett måste om du gillar mat och reser igenom Bangkok.

Dock, man tar inte en småbarnsfamilj till denna plats efter mörkrets inbrott. Om du undrar varför: ladda ner One Night in Bangkok av Björn och Benny, så förstår du. Tro mig, den låten skriver man inte om man inte kan Bangkoks nattliv, inifrån och ut. Den var till och med förbjuden att spela under ett par år, så avslöjande är den.

Andra bloggar om: , , , , ,

Etiketter: