Det vart hela 11 år i Bangkok innan återflytten till Sverige i Maj 2007. Thailand kommer vi tillbaks till. Tills dess kommer jag skriva om livet i Sverige. Allt har sin tid.

fredag, oktober 19, 2007

Helt jävla otroligt är bara förnamnet!

Detta är verkligen ett typexempel på vad som får mina känslor i svallning. I positiv bemärkelse då FÖRSTÅS! Jösses!

Ja just det, så är det. Jag har gått och blivit medlem på Facebook. Fick detta av en av mina vänner. Ni kanske redan har sett det. Om inte, DETTA ÄR ETT MÅSTE!

Något att tänka på när man nästa gång dömmer någon för dess yttre. Mannen är en slipad diamant som legad gömd i en gammal gympapåse. Hur i helvete kan man ha undgått att ha upptäckt honom? Han måste ju för fasen ha sjungit för någon någon gång i alla fall? Inte ens en döv kunde ju ha missat detta!?Paul Pott heter han visst, någon som vet något om honom?

Etiketter: ,

onsdag, augusti 01, 2007

Tåg och promenad till Skansen

Lite bilder från helgens besök på Skansen. Länk här. Omväxlande väder men en trevlig dag. De gamla husen var öppna för visning och den biten blir ju bara intressantare och intressantare. Jag vart påmind om vart andras barn skall sluta med nappen... Kanske vi kan kasta in Josefines trasa och Sebastians napp till kattungarna i vår...

Kolla in Sebastian när han får spel…..

Etiketter: , , ,

torsdag, juni 28, 2007

Avslutning för SFI Sollentuna

2 veckor hann Plair med innan det efterlängtade lovet infann sig. 2 kvällar i veckan över 2 veckor. Ibland är livet grymt men när de drar igång i augusti igen då blir det andra bullar. Varje förmiddag på halvfart.

Idag var det avslutning och det var väldigt många som slutit upp. Det var alla klasser tillsammans. Få hade tagit med sig sina familjer, men jag var en av dem. Mat hade de lagat allihopa, inte bara min fru. En sann internationell atmosfär och mat jag aldrig tidigare sett. Första tanken när jag såg smörgåsbordet var att varför i helvete öppnar de inte en restaurant i sina lokaler och låter studenterna jobba extra. Det räcker ju att leverera maten, folk kan ju servera sig själva... Ja, ja.

Resten får ni via filmen.

Ps. Ni i Thailand, kan ni se filmerna numer (kör via photobucket numer)?

Etiketter: , , ,

lördag, juni 23, 2007

Linbanan i lekparken

Nere vid Norrvikssjön ligger mysiga Trollholmens skola. De har enbart klass 4 till 9 och någon enstaka klass per årskurs. Mysigt. Där hoppas jag mina barn hamnar vad tiden lider.

Vid denna skola ligger det ytterligare en trevlig lekplats. Denna är speciell eftersom den har en linbana. Helkul tycker tjejerna.

Etiketter: , ,

Midsommarafton på Rotsunda Gård

Midsommarafton på Rotsunda Gård

Midsommarstången är ursprungligen en fallossymbol för fruktsamheten, och kom troligen till Sverige från Tyskland på 1300-talet eller 1400-talet. Den kallas även majstång, vilket kommer av det åldriga ordet 'maja' som betyder löva. Midsommar firas sedan urminnes tider. Ursprungligen var midsommarsolståndet på Norra halvklotet den första dagen på årets tredje kvartal, (i gamla tiders solkalendrar). Övriga högtidsdagar var nyåret vid vårdagjämningen, halvåret höstdagjämningen, det sista kvartalet midvintersolståndet och de däremellan liggande åttondelarna, (Mårtensgås osv).

Helt klart var Rotsunda Gård en annorlunda tillställning mot Hersby, som de annars brukar besöka. Hersby är mer tradition och historia, och det saknade jag. Detta var mer familjärt och inte alls lika mycket folk. Problemet med Hersby är ju att det oftast är knölfullt inte för att det på något vis är dåligt.

Allt som behövdes för ett gott firande fanns här (eller hemma i kylen). Inte så konstigt kanske att det var mer familjärt då det var arrangerat av en av de lokala förskolorna. Deras personal, och äkta hälft var lekledare och det kan nog bli riktigt bra med tiden. Vi får bara hoppas att de andra förskolorna i området sluter upp, och inte ställer sig på tvären. I vilket fall, det är farmor och plastfarmor som dansar med Emily och Josefine runt stången.

Efter firandet var det bara ett stenkast hem till min mor där vi skulle ha vårt privata firande. Vi 5, och mamma och pappa med sina respektive. Trevligt.

Nu är det dagen efter och vi skall gå för att äta resterna. Mums.

Etiketter: , ,

onsdag, juni 20, 2007

Första besöket hos Emilys dagmamma

Vi mötte upp Maria, som Emilys dagmamma heter, på en lekplats i närheten. Det var första gången Emily träffade henne. Plair och jag mötte henne redan igår. Det har varit många turer med Emilys skola men nu fick vi alltså den dagmamma vi inte skulle ha förrän i november, redan i augusti. Inskolning i samma veva som Sebastian och Josefine, men de skall ju gå på dagis. Jag är övertygad om att alla alternativen erbjuder för- och nackdelar, och att man bör försöka känna efter vad som är bäst för ens barn, om man har valmöjligheten. Det kan man inte säga att vi hade så mycket av. Emily fick en plats på skolan i deras 0:a, det skulle vara 5 femåringar och 26 sexåringar. Hon skulle alltså börja ett år tidigare. Över detta valde vi dagmamman.

Maria som hon heter är en del av en större grupp som jobbar tillsammans, delar upp barnen och har strukturerade aktiviteter. Påminner mycket om dagis bara det att grupperna är mindre och åldrarna är blandade. Samt att det drivs i egna hemmet. Tydligen fungerar inte alla dagmammor på samma sätt, vissa vill bara vara hemma av vad jag förstår. Maria kommer på rekommendationer från flera, min bror bland andra. Det var ju min bror och hans flickvän som satte oss i kontakt med henne (kusinen Lin går ju redan där, och verkar inte tagit skada).

Emily vart lite förvånad över att hennes nya skola var ute i det fria. De nya kompisarna tog hand om henne (och om Josefine också för den delen) på direkten. De var jättenyfikna på Lins kusin som kan prata ett främmande språk. Som ni kommer se på filmen var det mycket ungar, och även Sebastian var med. Lekparken är den större av de vi har i vår yttersta närhet. Barnen gillar den mycket.

Obs! För er som är i Thailand. Berätta gärna om ni kan se filmen eller inte. Jag vet inte om Photobucket också är censurerat av den odemokratisk tillsatta regeringen.

Etiketter: , ,

lördag, april 21, 2007

Det brinner på (MBK) Mabukrong i Bangkok

Mabukrong är ett väldigt populärt köpcentra i centrala Bangkok. Inte bara Thailändarna älskar stället utan även turisterna. Det är alltid fullsmockat, över helgerna speciellt. Precis när vi parkerat ända uppe på 5:e våningen kommer en vakt springandes och är alldeles stirrig. Han menar att det brinner på 7:e våningen. Plair blir hispig förstås, men även jag går igång. Kör omedelbart ut igen menar han!

Jo, just det. Om det brinner, och alla rusar till sina bilar i ett i övrigt fullsatt parkeringshus, och skall ut samtidigt - det låter Thailändskt logiskt att då köra 5 våningar ned för att komma ut.

Nä, det låter ju som det absolut dummaste man kan göra.

Eftersom jag kände den skarpa brandlukten (även om jag inte såg rök) tog jag situationen på fullaste allvar. Ut med barnen ur bilen, och tillbaks in med barnvagnen i bilen igen (kändes dumt att lämna den utanför när det antagligen var gott om tid, vagnen ville vi ju ha kvar). Bilen är försäkrad och för det andra ganska lätta att byta bort mot barnen, den fick stanna utan tvekan.

Med Sebastian på armen, flickorna i händerna, följde vi strömmen av människor ner i trapphuset. Vissa var HELT panikslagna och sprang nästan omkull varandra i trapporna. Emily och Josefine släpade inte fötterna efter sig denna gång, det kan jag lova. Oj vad de spang de små töserna.

När vi kommit ned till bottenvåningen går det som väntat segt för bilarna att komma ut, det står nästan stilla. Som väntat skall man nog tillägga. Tror ni jag höll på att slå i backen när jag noterar att vakterna sitter och inte bara samlar in parkeringsbiljetterna, utan tar betalt också!?

Eftersom de sitter kvar i sitt bås och gör detta går det segt, mycket segt.

Att antingen bara vinka förbi bilarna eller springa och samla upp biljetterna (varför man nu måste samla up dem) flera stycken det kan man ju inte göra förstås. Inte utan att ha fått ordern. De kan inte ta denna typ av beslut själva för att om branden släcks tidigt och faran är över, då får de bara skit för det. Som hade varit fallet idag.

Minns Tsunamin. Historien upprepar sig. När skall de lära sig? Varför är man så dåliga på att improvisera?

Nästa gång det brinner på MBK kommer de lösa detta bättre, men tyvärr kommer inte BIG C eller något av de andra stormarknaderna att lära sig av detta. Thailand i ett nötskal. Ett tecken på att Thailändsk logik inte är detsamma som vad vi anser i väst.

Köpcentrat var mer eller mindr utrymt när brandbilarna dök upp. Jag skall tillägga att brandbilarna hade ett helvete att komma fram eftersom alla utfarande bilar spärrade vägarna. Men, tänk att jag slutligen fick se brandbilar i action här i Bangkok, det trodde jag aldrig!

Jag var en av de sista att hämta ut min bil i det stängda köpcentrat, eftersom vi istället tillbringade dagen på Discovery Center mitt emot.

Jag har filmat kaoset, men eftersom YouTube och Thailand ligger i luven på varandra kommer den bara kunna ses från utanför Thailand, förstås.

Etiketter: , ,

lördag, mars 24, 2007

Bangkok Vikings piskade Britterna

Vid 14:00 ringde högerbacken Muhlman och undrade om mina fotbollskor. Sent igår natt hade jag lovat Johan Lagercrantz, som är på tillfälligt besök i stan, att få låna dem för att kunna göra en tillfällig comeback med Bangkok Vikings. Jag var precis på väg ner till poolen med barnen men det var bara att packa skorna och ta sig ut mot Pattanas underbara fotbollsanläggning.

Planerna vi spelar på här i Bangkok håller allsvensk klass minst, och det året runt. Inte längre behöver man hålla blicken på fötter och bollen utan kan fokusera på vad som händer runt omkring. Hade bara domarna haft en aning om reglerna skulle detta varit perfekt.

Johan spelade med oss under våra mest framgångsrika år. På den tiden då vi var bästa internationella laget i Bangkok, hade mer svenskar än danskar i laget, då vi vann turnering över hela regionen, och på den tiden då det var jag som coachade laget. Johan var en vindsnabb ytter som sprang ifrån vem som helst. Hans boll-touch var det heller inget fel på, men snabbheten var hans styrka. Martin, mittbacken med hästsparken, skickade projektil efter projektil ut på Johans kant och dessa 2 herrar var mycket delaktiga i våra framgångar.

Frågan var nu i vilken form han var i? En 2 dagars konferens i Bangkok med sena nätter, jetlag och en oerhörd värme skulle inte ta fram det bästa ur honom det var säkert. I vilket fall gör han det första målet (se video) i vår 5-1 seger över Pickled Liver (ett brittiskt publag). Han gör ytterligare ett mål samt en assist och blir utvald till matchens lirare. Ingen dålig comeback!

Jag filmade bara 10 sekunder över hela matchen och måste säga att jag är ganska imponerad över fingertoppskänslan att välja tidpunkt för filmen. Synd bara att den håller så låg kvalitet.Andra bloggar om: , , ,

Etiketter: ,

tisdag, mars 13, 2007

Kaoset nere vid Rama 9 korset

Och andra korsningar i Bangkok skall tilläggas.

För att göra en snabb summering av tidigare inlägg vill jag berätta vad problemet är. Kön ner mot korset är ofta 2-3 km lång och står ganska stilla. Den vänstra filen svänger vänster längre fram och är inte alls trafikerad. Massor av egoistiska bilförare, främst yrkeschaufförer dock, använder denna som en gräddfil förbi oss andra, vanliga människor. Det är inte det att vi inte upptäckt gräddfilen, utan snarare att vi hyser aningen mer respekt för våra medmänniskor än somliga andra.Notera att inga använder hornen för att visa sitt ogillande, det ända de försöker göra är att stänga ute fuskaren. Kollar rakt fram och låtsas som det regnar med förhoppningen om att lyckas. Detta är nästan omöjligt eftersom fuskaren lurar fram tills det blir grönt, och sedan sätter av framåt. Det blir alltid luckor där framme när det blir grönt.

Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: , ,

lördag, mars 03, 2007

Får man bete sig hur som helst i trafiken?

De breddar motorvägen mellan Pattaya och Chonburi med ytterligare 2 filer åt vart håll. Fram tills nu varit detta varit en riktig flaskhals. Förra gången när jag åkte till Pattaya var det oerhört mycket trafik och det stod stilla många gånger.

Flertalet idiotbilister gav sig ut i nybygget för att passera trafiken. För eller senare var de tvungna att komma in i rätt fil, och det gjorde inte trafiken snabbare för oss stackare som valde att inte fuska.

Hur gör man för att lösa problemet tror ni? Tänk efter, det enda som fungerar i ett land där Anarki gäller...

Tycker ni det här är kul kan det bli mer!Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: , ,

Motorvägen till Pattaya, i ösregn!?

Men oj vilket konstigt väder vi har nu för tiden. När vi åkte ut från Bangkok var det lite gråmulet och bara det är underligt. I början av Mars skalla det vara bergsäkert med sol, inklusive blå himmel. Vädergudarna jobbar hårt över hela världen det står tydligt.

Först var det strålande solsken. Klimatanläggningen förmådde inte kyla ner oss så jag var tvungen att stanna bilen och ordna solskydd för Josefine som satt i motljus. Hon sov gott men hjärnan började koka var jag rädd för. En halvtimme efter det, när vi börjat närma oss Chonburi avfarten, kör vi in i ett riktigt regnsäsongsregn.

Kors i taket!

Snacka om väderomslag!

I vilket fall kom vi helskinnade fram till Pattaya, även om vi tvingades av motorvägen i höjd med Laemchabang. En massa koner i mitten av vägen var allt jag såg innan den fil jag valde tog mig ner mot gamla Bangkokvägen. Förhoppningsvis missade jag skylten, för inte kunde Thailändarna struntat i att sätta upp den? Hade jag valt den vänstra filen hade jag hamnat i helt fel.Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: , , ,

torsdag, mars 01, 2007

Härligt med ett dopp, mitt i vintern

Varje dag jag kommer hem är det tjat om bad. Det blir inte att jag badar själv ofta, men visst blir det en tur till poolen. Barnen äääälskar det!Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: , ,

lördag, januari 13, 2007

Oj, vilket ögonblick jag råkade fånga!

Denna lördagsmorgon har jag suttit och uppdaterat senaste veckans inlägg med bilder och filmer.

Jag hann också fånga mitt andra omöjliga ögonblick på film. Det första var ju Emilys första steg, när hon bara ställde sig upp och gick medan jag redan filmade henne. Det här är mer av ett ögonblick av samhörighet som Emily och Sebastian delar. Jag missade det faktiskt första gången jag såg det, men sedan blev det bara tydligare och tydligare.Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: ,

fredag, januari 12, 2007

Grillparty hos John förra helgen!

Ohps! Jag såg precis att jag hade glömt att ladda upp denna!

Skäms på mig!

Eftersom våra gamla Bangkokvänner Jensa och Kribbe var på besök så mobiliserade vi våra krafter. Förra Fredagen bjöd John på en familje-BBQ. Kribbe hade med sig sin fru Ning, och dotter Sophia. Stefan var där med de sina, och Jensa kom med sin ex.ex. Lek. Lek hade jag inte träffat sedan Jensa bodde här och det var ju inte igår. Det går bra för henne och det är kul.

Sophia är jämngammal med Emily och smälte snabbt in i den lokala maffian. Även om de hade olika modersmål var inget språk främmande. Jag kommer lägga upp en film snart men just nu ligger YouTube nere så det får vänta.

Johns BBQ var fantastisk. Är det något han verkligen är bra på så är det matlagning. Han är i fel bransch. Vi andra drack massor av öl förstås. Jag var inte ensam om att åka taxi hem den kvällen som tur var.Andra bloggar om: , , ,

Etiketter: , ,

måndag, januari 08, 2007

Safari World - Bangkoks djurpark

I söndags tog John och jag med oss våra familjer ut till Safari World strax öster om Bangkok. Jag skulle gissa att det är en 45-minuters resa från de centrala delarna av Bangkok.

En trevlig och tillgänglig park med massor av olika framträdanden av parkens djur. Vi avslutade parkbesöket med att packa in oss alla i Johns bil, och göra safarin. Ungarna gillade mycket att ha baksätet för sig själva.

Enda baksidan var att det var lite dyrt, 780 baht per vuxen. Som tur var fick vi gå in för thaipriser John och jag, och barnen släpptes med minimal marginal in gratis. Jag tror thailändarna själva tycker priset är hutlöst, och kunde inte med att släppa in oss på turistpris. Avancerad vinstmaximering tror jag det handlar om. Få ser detta eftersom de inte kan läsa thai. Även om man är bra på att gissa kan man få problem eftersom siffrorna som skrivs även de är på thai. Allt detta på skylten bredvid turistskylten.

Helt klart ligger även denna park på listan över parker som rustas upp. Det var renare och vackrare även här. Samma erfarenhet hade jag ju från Siam Park på Lardprao Rd. Nu väntar vi bara på Disney World!

Efter safarin stannade vi till på den fantastiska restauranten Steak Lao, nere på Rama Intra, och intog en överdimensionerad middag. Vi var helt utsvultna hela gänget. Notan slutade på 1,300 baht vilket är helt överkomligt med tanke på att vi var 4 vuxna och 5 barn. Steak Lao är ingen lyxrestaurang men helt klart en BRA Thairestaurant.Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: , ,

måndag, december 18, 2006

Idrottsdag på Udomsuksa School

Det var idrottsdag på tjejernas skola i Fredags. Numer tillhör de båda den blå gruppen. Mest för att Josefine skall vilja vara med överhuvudtaget. Hon brukar vilja göra vad Emmi gör, tillsammans med henne. Men så vart det inte den här gången. Hon är inte alls intresserad av rampljuset.

Emily gick i det blå lagets parad, inte Josefine, hon hängde med oss. De hade klippt jättefina dräkter i papperskartonger, plastflaskor och annat de hade. Paraden består av alla olika lag. Lagen tävlar i olika moment, paraden är en, ballongleken en annan, och cheerleader tävlingen den ultimata. Det känns som att alla föräldrar vill ha med sina barn i färgens cheerleaderlag. Små 5-åriga flickor sminkade som glädjeflickor, synkroniserat dansande i sexiga uniformer.

Jag vet inte om jag gillar detta.

Uppenbarligen vill föräldrarna ha en sexig snygg dotter. Frågan är vart i kulturen det kommer från, men nog märks det när man ger sig ut på stan. Men låt gå, nästa år kommer nog Emily vilja vara med, jag väntar tills dess med att ta ställning. På VIP läktaren satt överheten och det var paradens höjdpunkt när var grupp stannade till där. NOT. De såg lite gubbsjuka ut, så småtjejerna var säkert sexiga för dem.Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: , , ,

Loong Nuats Pub i Pattaya

På vägen hem till Bangkok åkte vi upp till morsans stamställe, Loong Nuats Pub. Ägaren, Loong Nuat, är en gammal vän till familjen, och en bästis till min mor. Han är en störtskön kille som bland annat var med i studentupproret 1972. Han lever enkelt och ber om lite, även om det inte hade behövt vara på det viset. På hans bar är det väldigt enkelt, och det mesta av inredningen har han gjort själv. Baren har flyttat runt ett par gånger och ofta hamnar den då på rivningstomter. Med jämna mellanrum kommer hans trubadurvänner på besök för lite gratisuppträdanden. En tvättäkta Carabao thaiare är vad han och hans vänner är.

När vi kom på besök så låg han och vilade. Det var fortfarande fullt med gäster även om klockan var 11 på förmiddagen. Unga gäster. De spelade biljard, söp, sov, och kivades i vanlig ordning. Gästerna var mycket yngre än vad de brukar vara, men det kan ju ha att göra med att de verkade känna hans servitris.

Han har gått igenom en del starka medicineringar på sistone och såg äldre ut än någonsin. Vi får hålla tummarna för att han kryar på sig. Jag skall försöka fylla på detta inlägg eftersom mitt minne vaknar till liv. Tills dess, håll till godo med nedan filmsnutt.

På efterfrågan: Du hittar Loong Nuats bar på Soi Bongkok, på vänser sida om du kommer från Jomtien hållet. I höjd med Bongkot Place om man tittar på kartan jag länkar till på denna länk, ruta 6C.
Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: , ,

söndag, december 10, 2006

Sancta Lucia, årets andra tjyvstart

Då gjorde man det igen. Först var det den svenska nationaldagen, och nu lucia firandet. Jättetrevlig men på fel dag. Allt för att dra folk. Jag vet inte om jag gillar det.

I vilket fall var det en jättetrevlig tillställningen i den inhyrda katolska kyrka nere i Sathorn. Den Skandinaviska kyrkan på Sukhumvit är ju alldeles för litet för något av denna kaliber. Mycket barn i alla åldrar och ett jättevackert Luciatåg. Några av deltagarna detta år var riktigt små. Kanske Emily kan vara med nästa år, om hon vill. Det var blandat med både expat och inhemska familjer. Jag vet inte varför jag skiljer på oss. Underligt, men det känns som det finns en barriär emellan oss. Vi kanske ter oss som UFO:n i varandras ögon, det känns nästan så.

Det var i vilket fall tur att vi satt nära på längst bak i saken för efter bara en kvart började det klia i barnens byxor. Nästan respektlöst körde de loss. Som tur var, var de inte ensamma om det. Samtidigt är Julen barnens högtid och vi var där för dem.Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: ,

lördag, december 09, 2006

Ta en titt in i mitt Bangkok

Jag kommer tillbaks till den här filmen om och om igen. Jag tycker den är så störtskön. Det är ungefär som om att spela upp en film från mina minnen. I mina ögon är det så jäkla mycket Bangkok över den.


Det är inte jag som gjort den.

Andra bloggar om: , , ,

Etiketter: ,

måndag, november 13, 2006

Filmsnutt från Soi Dao

Här kommer en presentation i form av filmsnutt från Soi Dao, den närmsta byhålan, från byn där Plairs mamma bor. Det är en ofarlig resa på ca 18 km. Alldeles för dålig väg för att NÅGON skall kunna få upp någon fart. Det farligaste man kan göra på den är antagligen att gå hem på fyllan utan reflexer.Andra bloggar om: , , ,

Etiketter: ,