Det vart hela 11 år i Bangkok innan återflytten till Sverige i Maj 2007. Thailand kommer vi tillbaks till. Tills dess kommer jag skriva om livet i Sverige. Allt har sin tid.

lördag, mars 28, 2009

Borttappade motorcyklar?


Eller hade de bara inga pengar att betala böterna med kanske


Oavsett var det 20-30 motorcyklar som stod staplade bakom poliskuren. De var RIKTIGT dammiga vilket bara kan betyda att föraren helt enkelt inte lyckats hitta några pengar att betala böterna med.

Eller....

Kanske motorcyklarna rent utav var utmätta av kronofogden redan?

Men borde de inte ha fraktats till annan plats om så var fallet?

Etiketter:

tisdag, januari 22, 2008

Och så snöar det igen
och förstås kom det som en överraskning för många!?

.. även fast det är mitten av Januari blir det trafikkaos när det börjar snöa... För att dagen efter återgå till normal rytm.

- Hallå taikon!

- Det blir halt när det snöar! Ta avstånd till bilen framför dig!

- Ja just det, glömde det...

Etiketter: ,

fredag, januari 04, 2008

Det kan vara farligt i Thailand

Men det är sällan det är Thailändarna som gör det farliga åt oss, oftast ger vi det till oss själva. En bekant strök med i nyårstrafiken. Bagarn kallades han. Jag lärde känna honom 1993 i Pattaya, det var under andra året som vi hade baren där. Har stött på han nästan varenda gång jag vart i Pattaya. Det visade sig att han var gammal klasskamrat till min kusin. Motorcykel olycka förstås.

Jojje körde ihjäl sig med sin trimmade jeep för ca 5 år sedan. Tvärnitade och flög ur stolen och rakt in i en lycktstolpe. Dog på fläcken. Sören var med i en allvarlig olycka året innan, samma jeep och samma förare. Då hamnade alla på gatan. Sören är invalidiserad i dag, om jag förstått saken rätt.

Bullen körde ihjäl sig på sin båge för ca 8 år sedan.

Magnus drunknande i en båtolycka i Sverige endast 25 år gammal. Hade precis kommit tillbaks till Sverige efter sin andra thailandsresa. Killen hade blommat ut. Världens blygaste kille första resan, kände knappt igen honom när han kom tillbaks året efter. Han dog lycklig men ack så ung.

Sjömannen dog utan känd orsak i sin lägenhet i Viking hotell i södra Pattaya. Endast 45 år gammal. Bara dog.

Bloman vart gammal och dog av åldersrelaterade sjukdomar även om det var alldeles för mycket sponken. Det gick fort mot slutet. Nisse dog av ålderdom. Han hade åtminstone förstånd att dra ner på spriten de sista 10 åren. Hade nog bra sista år. Jag är rädd för att om jag kollar runt med gamla bekanta så är det nog flera som gått Blomans öde till mötes. Det går fort efter 60 om man inte sköter sig.

En gemensam nämnare för många av dessa människor är stor aptit på livet, men tyvärr också på spriten. Framför allt det faktum att alla kör på fyllan. Faktum är att jag känner ingen som har haft ett fordon i Thailand och inte kört packad. Thailändare har ungefär samma inställning. Inte konstigt att det smäller titt som tätt.

Jag skall inte nämna alla kompisar som har klarat sig med en hårsmån men de är fler, många fler. Samtidigt var detta bara de människor jag kände, många var de andra.

Nej du gamle vän, ta en funderare om du skall ut i Thailandstrafiken i kväll. Ta det lugnt.

Etiketter: , ,

måndag, augusti 20, 2007

Tjejer kör bättre än höns

Och så har vi mig. Igår gjorde jag det vi utlandsvenskar är så rädda för, att hamna i motgående körfält med en refug mellan mig och rätt körfält. Kom ut från macken, svängde vänster, och körde glatt framåt. När jag 75 meter senare skulle göra en vänstersväng kändes allt så himla fel. De andra bilarna stod i "fel" körfält. Lyckades vända i samma fält och körde snabbt tillbaks åt det hållet jag kom från.

Pinsamt är förnamnet men mest är det ju läskigt. Med lite otur kunde jag hamnat på motorvägen i fel rikting. Där hade det ju förstås kommit bilar och jag hade definitivt upptäckt mitt misstag.

Så kan det gå när man är en drömmare med dåligt minne. Jag har ju slutat tänka på att jag skall vara försiktig i trafiken, köra på rätt/fel sida och så.

Tankeställare, och en billig sådan!

Etiketter:

tisdag, maj 15, 2007

Nille kör som en Thaiare, akta er!

Trafiken gick långsamt, mycket långsamt. Jag kom till ett T kors och även om det vara lite tight tog jag vänster. Jösses! bilisten från höger satt i mitt arsle på nolltid. Tyst och buttert! Antar att han markerade att det var lite tight och att jag gjort hans dag. Så här långt tycker jag trafiken här är lite väl mesig, även om den är bättre än den Thailändska. Som jag brukar säga: ett mellanting av vad vi har i Thailand och Sverige skulle nog vara det optimala.

Jag passerade Akalla, Muhlmans hemtrakter, och ställde mig i en lång seg kö som skulle svänga mot Kista. Helt sjukt men inte mer än 5 bilar åt gången kom över. Tankarna drogs mot Thailand och jag tänkte att det var ganska skönt att vi här åtminstone väntade i rättvis kö. Vad händer då!?
Jo, en Agbar i sin budbil från Box Music trycker sig in 2 bilar framför mig, på bästa thaimaner. Lite irriterande, men vad som förvånade mig mest var att ingen tutade.

Jag tror nackdelen med trafiken i Sverige är att man luras in i en tro av att allt är frid och fröjd så länge man följer reglerna. Jag är väll inte den enda svartskallen i Sverige som är lite rostig på allt detta så jag tycker nog man skall vara lite försiktigare än vad man är. Speciellt då som gångtrafikant vid övergångsställena. Att bara gå och demonstrativt titta åt andra hållet får mig nästan att vilja parkera och prata vett med människan. Imorse noterade jag en Thailändska på distans. Påbyltad men med svart hårsvall. Det var något med gången… I vilket fall. När hon går ut på övergångsstället tittar hon åt mig, jag stannar, och hon nickar vänligt. Visst var hon Thailändska. Effektivt, säkert och ett trevligt möte.

SVENSKAR, DET ÄR PRECIS SÅ MAN SKALL GÖRA!

Låt inte storebror styra era liv :)

Etiketter:

onsdag, mars 28, 2007

Bilverkstaden

Mycket bloggande nu. Det brukar bli det när det spinner på för mycket. Samtidigt känner jag att jag börjar komma ifatt eller åtminstone få kontroll över situationen. Jag var nere och badade med barnen nyss, men tydligen räckte det inte för att komma ner i varv. Så jag kör lite mer här..

Jag lämnade in bilen för att fixa försäkringsskadorna i förmiddags. Det verkar som om de kommer måla om bilen igen. Helt sjukt. Det var ju bara 1 ½ år sedan sist!

Jag blir väll inte mer tillskrapad av motorcyklister än någon annan? Med en premie på 15,000 baht om året kan man undra vad försäkringsbolagen skall tjäna pengar på?

Borde det inte vara i allas intresse med en lägre premie och självrisk?

Verkstaden ser inte mycket ut för världen (som förra gången ungefär) så det gäller att vara noggrann när jag hämtar ut kärran. Sist fick de ju måla om. Den nya lacken sprack. Det var mitt fel förstås, eftersom det var så mycket gammal färg under. Förstås låg underarbetet på verkstadens sida, vilket de fick förklarat för sig av försäkringsbolaget. När jag sedan inte ville mötas halvvägs och åtminstone betala lite för deras misstag vart de lite putt tror jag.

Klimatanläggning, fönsterhissar, och spolare var alla trasiga när jag hämtade ut bilen. Verkstaden vägrade fixa och jag åkte på det själv. Lite långsökt att tro att de skulle plocka delar från bilen, gammal som den var redan då. Deras sätt att straffa mig eller en tillfällighet?

Andra bloggar om: , , ,

Etiketter: , ,

tisdag, mars 13, 2007

Kaoset nere vid Rama 9 korset

Och andra korsningar i Bangkok skall tilläggas.

För att göra en snabb summering av tidigare inlägg vill jag berätta vad problemet är. Kön ner mot korset är ofta 2-3 km lång och står ganska stilla. Den vänstra filen svänger vänster längre fram och är inte alls trafikerad. Massor av egoistiska bilförare, främst yrkeschaufförer dock, använder denna som en gräddfil förbi oss andra, vanliga människor. Det är inte det att vi inte upptäckt gräddfilen, utan snarare att vi hyser aningen mer respekt för våra medmänniskor än somliga andra.Notera att inga använder hornen för att visa sitt ogillande, det ända de försöker göra är att stänga ute fuskaren. Kollar rakt fram och låtsas som det regnar med förhoppningen om att lyckas. Detta är nästan omöjligt eftersom fuskaren lurar fram tills det blir grönt, och sedan sätter av framåt. Det blir alltid luckor där framme när det blir grönt.

Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: , ,

onsdag, mars 07, 2007

Mycket trafik och mördande varmt

Jag var och besökt en fabrik nu på morgonen. Detta tar normalt tar ca 2 timmar inklusive möte, idag tog det nästan 4. Mötet var avklarat på en halvtimme som vanligt, men trafiken, suck, trafiken! Jösses vad det stod stilla i alla riktningar, och på alla gator.

På eftermiddagen promenerade jag en sväng, och det slog mig att JÖSSES vad det var varmt. Varmare än vad jag kan minnas på mycket lång tid. Tankarna drogs nästan tillbaks till 96-98 då jag var ny i Bangkok. På den tiden brukade det vara klarblå himmel från Januari, i Mars avtog sedan brisen, och mot Juni började det bli RIKTIGT varmt. Man gick och väntade på regnet.

Bangkok ser sin chans att bli av med mig för nu visar hon verkligen sin fula sida!

Andra bloggar om: , , ,

Etiketter: , ,

lördag, mars 03, 2007

Får man bete sig hur som helst i trafiken?

De breddar motorvägen mellan Pattaya och Chonburi med ytterligare 2 filer åt vart håll. Fram tills nu varit detta varit en riktig flaskhals. Förra gången när jag åkte till Pattaya var det oerhört mycket trafik och det stod stilla många gånger.

Flertalet idiotbilister gav sig ut i nybygget för att passera trafiken. För eller senare var de tvungna att komma in i rätt fil, och det gjorde inte trafiken snabbare för oss stackare som valde att inte fuska.

Hur gör man för att lösa problemet tror ni? Tänk efter, det enda som fungerar i ett land där Anarki gäller...

Tycker ni det här är kul kan det bli mer!Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: , ,

Motorvägen till Pattaya, i ösregn!?

Men oj vilket konstigt väder vi har nu för tiden. När vi åkte ut från Bangkok var det lite gråmulet och bara det är underligt. I början av Mars skalla det vara bergsäkert med sol, inklusive blå himmel. Vädergudarna jobbar hårt över hela världen det står tydligt.

Först var det strålande solsken. Klimatanläggningen förmådde inte kyla ner oss så jag var tvungen att stanna bilen och ordna solskydd för Josefine som satt i motljus. Hon sov gott men hjärnan började koka var jag rädd för. En halvtimme efter det, när vi börjat närma oss Chonburi avfarten, kör vi in i ett riktigt regnsäsongsregn.

Kors i taket!

Snacka om väderomslag!

I vilket fall kom vi helskinnade fram till Pattaya, även om vi tvingades av motorvägen i höjd med Laemchabang. En massa koner i mitten av vägen var allt jag såg innan den fil jag valde tog mig ner mot gamla Bangkokvägen. Förhoppningsvis missade jag skylten, för inte kunde Thailändarna struntat i att sätta upp den? Hade jag valt den vänstra filen hade jag hamnat i helt fel.Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: , , ,

tisdag, februari 20, 2007

Där fick han så att han teg!

Ja det var den här berömda korsningen igen, den där Rama 9 och Ekamai korsar varandra. Den där alla bilar vill svänga höger fast bara de 2 mest högra filerna gör det, och där det inte är 2 filer som svänger höger förrän de sista 200 metrarna. 4 filer som när de närmar sig korsningen öppnar upp sig till 5 alltså.

Det är mycket frustration i denna korsning kan jag lova.

Vad de gör de som har de största egona, de som har mer bråttom än oss andra, är att ligga i det mest vänstra körfältet och försöka smyga sig över till det mest högra när tillfälle ges. Ofta stannar de upp den vänstersvängande trafiken. Ges inte tillfälle att göra sin planerade körslan, då kör man inte dit vägen leder en och står sitt kast inte. Nä, då stannar man bilen precis vart som helst, och väntar. Att bilarna bakom precis hade fri väg över korsningen men nu står parkerade bakom, det bekommer inte.

Underlig egenskap att inte ens skämmas när man gör en sådan här grej.

Å andra sidan, om Thailändarna skulle börja tuta lite mer, hytta med näven, mm, då skulle nog folk börja bete sig bättre. Nu är det liksom som om det inte spelar någon roll. Det är snarare han som lämnar en lucka som får skylla sig själv, även om det är fler som blir lidande. Kortsynta?

I morse var det en bil som vägrade släppa in en som försökte gena. Han lyckades så bra så att bilen ifråga lyckades köra in i honom. Jag lyckades trixa mig förbi på vänstersidan innan det vart rött. Att jag inte hann över, det gjorde inget denna morgon. Istället hängde jag ut min sköna kropp genom vindrutan och förevigade händelsen.

Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter:

onsdag, februari 14, 2007

Trafiken slog världsrekord idag!

I morse och nu på kvällen var det absolut värsta i trafikväg jag skådat sedan jag kom till Bangkok för 10 år sedan. Jag pratar förstås om området mellan Town in Town där jag bor och slutet av Ekkamai där jag jobbar. Det stod tame tusan stilla från jag kom ur garaget tills jag kom in i nästa. Pratade med kompisen J på vägen och han hade samma problem 15 km längre bort.

På vägen hem var det samma sak. Jag såg att brandkåren hade haft utryckning, och det är verkligen inte varje år man ser en brandbil i aktion i Bangkok, det skall gudarna veta. Jag undrar varför, för brinner gör det ju här med väl? I Sverige tutar de ju på för jämnan. Det var för övrigt ett träsk (?) som brann, eller rykte från. Jag trodde trafiken skulle släppa efter det, men icke.

Som tur var (?) har bilen gått sönder så jag kunde döda lite tid med att lyssna MP3 på min nya telefon.

En glad överaskning är att Thailandsforumet ligger uppe igen. Tänk att det skulle ta dem hela 3 dagar att titta närmre på problemet. Jänkare...

Nu skall jag natta barnen och antagligen som vanligt somna själv på köpet. Gonatt!

Etiketter: ,

fredag, februari 09, 2007

En indirekt 200 bahts investering i en Thailändsk bordell

På vägen tillbaks från gymmet “råkade" jag köra mot orange och tror ni inte att det stod en nitisk polisman mitt i gatan lite längre fram. Här i Thailand sätter man inte direkt hjärtat i halsgropen när sådan händer. Tyvärr får man väll lov att säga.

Nu var frågan: - Jaha, hur mycket skall han ha den här gången.

Givetvis borde jag stannat, och givetvis borde jag inte tillåta mig att muta en statstjänsteman IGEN, men nöden har ingen lag!

Först spelade jag förstås bara dum och sa att klart vi skulle skriva kvitto och att jag sedan kunde lösa ut körkortet på närmsta station. För det var ju det han uuuuuuundrade om jag ville, eller hur. Hmm. Säkert. Han stoppade ner mitt körkort i fickan, hånlog, och undrade om vi skulle skriva kvitto.

Erik som satt bredvid var så arg så han kollade ut åt andra hållet. Han bekräftar fortfarande att detta inte var en rödkörning. Samtidigt tycker han jag var galen som betalade så mycket som 200 baht. Ja, det var ju ett annat sätt att se på saken.

Jag rafflade fram 200 baht lite snyggt. Han sträckte in handen så långt han bara kunde, överlämnade körkortet, och nöp samtidigt pengarna. Fortfarande med ett hånleende på läpparna.

Detta är ju The Land of Smiles, so what?

Pengarna vad händer med dem då?

De samlar upp dem tillsammans och delar upp dem tillsammans. De högsta hönsen får mest, och de lägsta minst.

Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: ,

fredag, januari 12, 2007

Polisen som mitt i gatan står

Det verkar bli längre och längre mellan de tillfällena jag blir väldigt upprörd över min omgivning. Det är nog ett hälsotecken från min sida. Skall jag överleva här måste jag bli lite mer Thai. Men, i morse så hände det igen.

Det är ganska mycket trafik numer och mitt körfält stod som vanligt stilla de sista 500 metrarna. Jag noterade att motåtgående körfält var helt tomt. Lite besynnerligt, men längre fram såg jag varför, en skola var ute och marscherade, mitt i rusningstrafiken! Jag vevade ner rutan så att jag kunde lyssna och se dem bättre. Jag blev verkligen glad av att se alla dessa glada och förväntansfulla unga ansikten. Och det var nog därför jag inte spårade ur helt senare.

De höll hela paraden i en fil, kanske att man kunde ha låtit trafiken röra sig långsamt i den andra, speciellt eftersom poliser och andra vuxna gick med den. I vilket fall, det säkra före det osäkra.

Samtidigt tror jag inte att de behövt gå ut på huvudleden för jag tror deras loop skulle ta dem tillbaks till skolan genom en vänstersväng strax framöver. Glöm inte heller skolans viktighetsfaktor; att kunna stänga av trafiken denna tid på dygnet. Men, man kanske bara kan göra detta i rusningstrafik.

Men ok, låt barnen ha sin parad. Det är inte deras fel att deras skolledning inte vet fram eller bak på en kossa.

Jag kom fram till platsen där jag nu inte, pga. paraden, kunde svänga höger och in i parkeringshuset. Den var ganska lång paraden, kanske 100 meter, och den gick inte fort. Jag saktade ner, förberedde mig på att vänta en stund, och vad händer då!? Den dumma jäkla konstapeln viftar med sin arm och ber mig köra ett varv runt kvarteret. Han vill inte bygga kö bakom mig?

- Varför, frågar jag med ganska het stämma!
- Same same, säjer han... med en lika het stämma!

Hur kul tror ni det är att ta ett extravarv runt kvarteret i Bangkok under rusningstrafiken?

I vilket fall kunde jag snart göra en högersväng in på en genomfartsväg. Jag lyckades sedan hitta en soi jag kunde åka ner till änden av för att vända. När jag sedan kommer upp till huvudleden igen står det en annan polis där och pekar på mig. Han pekar sedan på sin klocka. Eftersom han försöker säja något vevar jag ner rutan.

- Detta är ingen genomfartsled vid denna tid, säjer han, och börjar ta fram sitt kvittoblock!?

Nu vet jag inte om jag skall skratta eller gråta längre. I vilket fall; vilt gestikulerande, och på min bästa thai, försöker jag förklara att den andra polisen tvingade mig att göra denna idiotiska omväg. Jag skiter sedan i vad han säjer och kör vidare.

Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: ,

torsdag, januari 11, 2007

Hoppsan, hans varningsblinkers fungerade!?

I morse hände det en intressant sak. En bil hade fått motorstopp på toppen av ett krön. Han stod fullt synlig från de som kommer bakifrån i sitt körfält och ändå hade han slagit på sina varningsblinkers!?

Vad de annars brukar göra är ju att stänga av bilen, och i ”bästa” fall kanske lägga en liten planta, eller ett bildäck en meter bakom. Som varning liksom, så att man har en eller två meter på sig att väja. Ibland är de duktiga tycker det, och går en 50-100 meter tillbaks och lägger ut samma sak. Speciellt i skymning är det ju jättespännande när det dyker upp ett bildäck mitt i filen. Mitt i natten skall vi inte prata om.

Det har ju onekligen varit lite väl mycket dagis i Thailand på sistone. Så en syn som denna bil med varningsblinkers påslagna, var en välkommen syn denna morgon.

Det kanske finns hopp för trafiken, och kanske för landet som sådant. Jag brukar jämföra ett lands mentalitet med hur de beter sig i trafiken. Ja, det var ingen dålig sågning av Thailand kan man tro. Det finns ju bra saker med beteende som detta också, det är jag säker på.

Mitt råd är annars att ta det lugnt i den Thailändska trafiken. Kör nykter och var beredd på att det otänkbara antagligen kommer inträffa.

Etiketter:

onsdag, december 27, 2006

Polisen som mitt i gatan står

Tydligen tog trafikpolisen jul ledigt för helt plötsligt var de som bortblåsta från gatorna. I slutet av varenda månad brukar det ju annars vara ganska tjockt med poliskontroller, i alla fall i Bangkok. I trakterna kring jag bor kan man nästan ställa kalendern efter dem. De står på samma plats, gör samma sak, på samma dagar.

Men, imorse var de på plats igen. Antagligen tog det ett tag att smälta julgrisen.

Jag tycker annars jag kan skönja en ökning av kontrollplatser, samt antal dagar, sedan vi fick en ny regering. Konspirationstankar frodas.

Vart fasen kommer alla dessa poliser ifrån, alla de vi bara ser i slutet av månaden? Vad gör de egentligen när de inte är ute och desperatsamlar pengar? En del av dem jobbar i trafiken hela tiden det är helt klart, men de flesta andra, njae, jag tror inte det. Spelar golf? Kanske. Sitter på restaurant och är viktig? Kanske. Löser brott? Njae.

Många sitter nog på stationen och jobbar administrativt. Jag har varit tvungen att besöka några stationer för att betala böter, och det är ju en intressant sabai sabai erfarenhet. Vänliga ankopplade människor måste jag säja. Eftersom de inte får betalt för mer än vad de presterar tvingas de ju ut på gatorna i slutet av månaden, är min gissning. Provision på insamlade böter ger mer klirr i kassan.

Men varför i hela världen stoppar de inte ALLA bilar, och tittar efter ALLA saker kan man undra? Då skulle de ju få in mer pengar, och framför allt snabbare. Nu är det mest skattekvittot, hjälmen, osv,. som de spanar efter. I morse var det en kille framför mig som körde mot ljusrött mitt framför kontrollen, utan att någon rynkade på näsan ens.

Skulle polisen jobba när de jobbade skulle Thailand vara en bättre och säkrare plats för både Thailändare och oss andra.

Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter:

söndag, december 17, 2006

Är bestickning ett brott i Thailand?

Jaha, då har man mutat en statstjänsteman igen. Jag tog en liten genväg på vägen till Lotus och självklart stod där en polisman med en röd lampa. Först fick jag hicka men kom strax till sans, vi är ju i Thailand. Här är inget olagligt, det bara kostar olika summor pengar, ju!

Han frågade efter körkort och om jag pratade Thai. I denna situation finns det INGEN farang som pratar Thai, om han vet att han begått ett fel. Han bad mig följa med till boxen. Nej tänkte jag, skall han ge mig en bot och tvinga mig att åka och betala den på stationen!? Nej!

De blev ju lite svårare att ha att göra med poliserna, under Thaksins tid.

Men, det är ju inte Thaksins tid längre, It's back to normal, ju!

Han pekade på bötesblocket och bad om 500 baht.

- Ok, ge mig en slip i så fall, sa jag. Då log han.

Då förstod jag.

- Ok, 200 får du sa jag. Ok sa han, utan att blinka.

Men tror du inte att jag bara hade en endaste liten fjuttig 100 bahts sedel!, och resten i större valörer. Att be om växel på en 500 hundring kändes lite väl magstarkt även för mig, så han fick som han ville till slut. För fasen vad onödigt.

Till slut kom jag hem med en gran ungefär 500 baht dyrare än planerat. Granen är nu utfäld och klädd. För att vara av plast måste jag säja att den är ganska tjusig. Barnen gillade den skarpt i alla fall.

Jag har precis lyckats koppla ihop datorerna via det trådlösa nätverket jag nyligen byggt hemma. Jag håller på att köra en mega backup av min bärbara dator. Räddad av gonggongen kanske för den har betett sig lite underligt på sistone. Med andra ord skall jag strax lägga upp både bilder och filmer från helgens aktiviteter.

Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: , ,

onsdag, november 29, 2006

Nu satte mr-bråttom allt skägget i brevlådan

Det var samma sträcka som jag berättade om i ett annat inlägg. Trafiken stod nästan stilla och vi var ganska högt upp på gatan. Sikten var inte mer än 150 meter men tokpellen gick ut i mötande körfält ändå. Det tog bara 25 meter innan han stötte på patrull. Det gick så sakta att det var omöjligt för honom att komma in i rätt fil igen. Det såg dock inte ut som om han försökte. Som tur var låg det en infart precis där, så mötande fordon lyckades trixa sig förbi.

Detta upplevs ju inte alls som pinsamt för bilförarna. Frisk vågat hälften vunnet är deras måtto. I Thailand stannar man ju inte och skäller ut folk, så att det borde vara pinsamt, det finns inte. De ser snarare sig själva som smarta, och andra som dumma, än sig själva som de drumlar de är.

Han fortsätter givetvis framåt, fortfarande i mötande körfält.

Efter ytterligare 50 meter får han möte igen, och nu är det mycket trångt. Kö bildas bakom mötande fordon. Det tar en minut innan han kan gå in i rätt körfält igen, och öppna upp den filen han blockerat.

Tutor? Blinkande heljus?

Knappast!

Om någon blinkar eller tutar så är det han som felar, som vill uppmana de andra att lägga sig mot kanten, så han slipper gå in i sitt körfält igen.

Trafiken står stilla. Jag parkerar. Gående ser jag hur han ger sig ut i mötande körfält igen.

Andra bloggar om: , , ,

Etiketter:

tisdag, november 28, 2006

Det var nära ögat, igen!

I morse höll vi nästan på att bli överkörda utanför tjejernas skola. Inte bara vi utan massor av andra människor klarade sig med en hårsmån. Poliskonstapeln som står och vaktar övergångsstället när barnen kommer till skolan, hade tydligt markerat för bilarna att nu var det dags att stanna, för nu skulle vi få gå. Vi hade redan hunnit halvvägs över när en blind (det måste han ju har varit) bilförare kommer från andra hållet. En ny Toyota Fortuner skall tilläggas. Folk hade börjat gå från andra hållet med, och det var inte mycket utrymme för denna bil att trycka sig igenom. Men det gjorde han.

Det gick inte fort, kanske 20 km/hr, men det är just ointresset att stanna som jag reagerar på. Antagligen hade han inte sett polismannens signal. Att folk var på väg över hade han inte missat, det var ju därför han hade sänkt farten. Så mycket för respekten för ett bevakat övergångställe utanför en skola, full med barn och föräldrar, precis innan det är dags för fösta lektionen.

Polismannen blängde knappt på föraren, han orkade inte ödsla energi antagligen. Själv ville jag slå på dörren, men avstod. Blängde på honom det gjorde jag, det kan jag lova.

Tur att ingen vart påkörd, men det är väll bara en tidsfråga. Eller, det händer nog hela tiden, ingen bryr sig ju. Det är bara jag som bryr mig känns det som.

Undrar vad han tänkte när han körde vidare?

Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: ,

tisdag, november 21, 2006

Vill de inte leva, mopedisterna?

Kan inte låta bli att förundra mig över framförallt motorcyklisterna här i Bangkok.

När jag blinkar för högersväng, och kryper ut mot mittlinjen för att göra min sväng, hur kan de då vara så dumma att köra om mig på yttersidan, i över 80 km/hr?

Det är bara en tidsfråga innan jag klipper min första moppe. Garanterat kommer jag få skulden.

Har de dödsönskan?

Kan någon förklara detta för mig?

Andra bloggar om: , , ,

Etiketter:

måndag, november 20, 2006

Tänk om de kunde hjälpa varandra?

Så lite skulle kunna göra så mycket!

En kvinna försöker komma ut på leden, nu i morse. Det är en liten väg, en fil i var riktning. Det är en del trafik i båda riktningarna men det går ganska sakta. Jag missar henne helt eftersom jag inte ser att hon är på väg ut förrän jag stannat mitt framför hennes utfart (ett garage). Pinsamt förstås. Bakom mig ser jag sedan hur hon glider ut mellan mig och bilen bakom (hon skall i andra riktningen).

I motgående riktning går det något fortare. Nu ser jag hur hennes nos tittar ut i det körfältet. En Jeep närmar sig. Det finns utrymme att komma ut nu eftersom det är en lucka till detta fordon som närmar sig. Parkeringsvakten som försöker hjälpa till håller manande upp handen mot Jeepen.

Jeepen saktar ner något, blinkar med alla ljusen, och tutar. Med detta försöker han förtala att.

Här kommer jag. Jag har sett dig men har du sett mig? Jag tänker inte stanna nämligen.

Jag undrar när dessa människor skall börja samexistera.

Andra bloggar om: , , ,

Etiketter:

fredag, november 10, 2006

Det var nära ögat!

Jag vart skrämmande påmind om varför jag sällan är ute och snurrar på landsortsvägarna efter mörkrets inbrott. Det blir mörkt fort, sedan är det djungelns lag som gäller.

Tvåfiliga vägar. Som tur var som oftast med väggren. Mopedister som väljer väggren och färdriktning efter vad som är bekvämast. Folk som går, cyklar, drar kärror. Lång ifrån alla med varken lykta eller reflexer.

Medtrafikanter som envisas med helljus så snart de får chansen. Antagligen bara jag som använder min backspegel. Helljus bakifrån, helljus framifrån. Omkörningar där omöjligt. Både mötande och i samma riktning. Mörkt. Mycket som rör sig runt vägen. Tröttande.

Då händer det. Jag ligger i 80 km/hr ungefär. En nära mötande bilist försämrar min syn. Bilen bakom hjälper inte till. Ett långsamgående fordon dyker upp bara 30 meter framför mig, som tur var till större delen i väggrenen och färdandes i samma riktning. Jag kastar mig ut i mellan körfälten.

Fingertoppskänslan sa att det fanns utrymme, men jag undrar om inte det smartaste hade varit att braka rakt in i baken på han i väggrenen.

Det var en lågbudgettraktor jag hade passerat. En sådan där traktor som bara har framhjul och som man kan spänna fast på vad som helst. Det finns massor i Thailand. Ungefär som en long-tail båt, fast på land. Inga reflexer, i alla fall inga jag kunde se förrän jag passerat. Strålkastare ja, men det gjorde inte mycket nytta för mig, eftersom jag inte såg dem innan jag hade dem i nacken.

Känslan i magsäcken, efter några sekunder, när det var lugnt, kände jag hur adrenalinet pumpade ut i ådrorna. Varm känsla. Benen började skaka.

Det var nära. Jag räddades av en medbilist som såg vad som var på gång att hända. Älskade Thailändska jag-vet-hur-man-kör-bil-i-thailand-bilist, du har just gjort min dag.

Hur många stryker inte med helt i onödan? Skall det verkligen behöva vara så här? Finns det ingen som bryr sig?

30 minuter tidigare hade vi passerat en olycksplats.

Traktorn nedan körde jag om dagen efter. Inte omöjligt att det var samma.Andra bloggar om: , , ,

Etiketter: , ,

torsdag, oktober 12, 2006

Om att organisera en parkeringsplats i Bangkok

Man parkerar ju lita annorlunda i Thailand än i den värld vi känner som bäst. Bilarna packas som sardiner i sidledd följt av en snöre av bilar bakom dem. Det är snarare en regel än ett undantag, att det första man får göra, när man skall ur en parkering, är att rulla bort bilarna bakom. Detta kan vara enklare sagt än gjort. En längre parkering, kanske med en 20 bilar i sidledd, som har ett snöre av bilar med bara en bils tomrum i raden, lång borta, skapar ett STORT behov av en parkeringsvakt.

Detta påminner om det där spelet man spelade som liten. Puzzlet där man skjuter brickor för att bilda ett mönster. Jag tror Thailändare har god potential i all bli världsmästare i det spelet. Jag tar dem alla i fyra i rad dock.

Parkeringsvakten är också bra för att se till att ingen av dessa bilar i snöret har dragit åt handbromsen, eller glömt lägga ur växeln. För då är det kört liksom. På långtidsparkeringar (färjeparkeringen vid Ko Samet tex.) har jag sätt att de har domkraft på hjul de kan flytta bilarna med.

In morse var jag rejält inparkerad som du säkert redan gissat.

Jag bad vakten gå och väcka drömmaren. Jag var inte arg. Detta kan ju hända även den bäste (och har gjort). Nu vill jag bara se människan lite stressad och ödmjuk, sen var jag nöjd. Det visar sig att personen i fråga befann sig i en annan bil, på en annan plats, men tack och lov bara 10 minuter bort. På väg tillbaks från flygplatsen.

Detta var lite intressant.

Killen har alltså kommit med sin gamla pickup på natten, hämtat en snyggare privatbil, och kört taxi hela natten. Jag vet att de tar 900 baht mellan Bangkok och Pattaya och har alltid undrat hur priset kunnat vara så lågt. Antagligen hyr man ut sin bil medan man sover för någon löjlig summa, säkert runt under 50 baht i timmen, för att kunna betala amorteringarna på den för dyra bilen. Någon kör-kåt kille sugen på pengar tar då tillfället i akt att förena nytta med nöje. Detta kan ju förklara varför de kör som svin, många.

Tur att jag inte skulle iväg under natten, då hade det kunnat bli mord.

Billig Taxi mellan flygplatsen, Bangkok och Pattaya fixar du via Mr T på mobil: 081-2587716

Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter:

tisdag, oktober 03, 2006

Thailändsk Polis ihjälsparkad av ungdomar

I går vart en polis ihjälsparkad av en grupp tonåringar. Han var visserligen ute i privat ärende och civilklädd, men jag tror ändå vi ser en avtagande respekt för auktoriteter i Thailand. Detta har jag funderat på länge jag bara tar detta tillfälle i akt att ventilera det.

Bråket uppstod i trafiken (förstås). Polismannen körde sin Mercedes Benz och hade sin flickvän med i bilen. Ungdomarna färdades i en Toyota och av vad förstått, var berusade. Bilarna stannade och polisen var, antar jag, förbannad för att de inte visade respekt för honom, som faktiskt kom färdandes i en Mercedes.

Dessutom ville han inte tappa ansiktet inför sin flickvän gissar jag.

Ungdomarna förstod för sent att han var en polisman och sparkade istället brutalt ihjäl honom. 3 ungdomar sitter anhållna (dem såg vi på TV i morse) men det var tydligen 8-9 personer inblandade. Flickvännen låste in sig i Mercedesen och gömde sig bäst hon kunde, och klarade sig helskinnad som tur var.

Varför i herrans namn skulle han stanna och kliva ur sin Mercedes för?

Såg han inte att Toyotan var fullproppad med fulla arga tonåringar?

Eller sket han i det och sa: - Jag är en väldigt viktig person, jag kör Mercedes, visa respekt för mig eller stå ert kast.

Det senare tror jag.

Det har säkert gått hem förut. Är det något man inte bråkar med i Bangkok trafiken så är det ju nya dyra bilar. Man vet aldrig vem de kan ringa och vad de kan ta för sig. Ungdomarna var dötrötta på detta faktum antagligen. Jag är rädd för att det kommer mer. 2 grupper som är alldeles för långt från varandra, som bara tid och en genrationsväxling kan lösa befarar jag. Ömsesidig respekt föds inte över en natt.

Detta påminner om när jag växte upp, när pensionärer kunde buffa sig fram på trottoaren utan att vika en tum. De krävde respekt och kände inte något annat. Min generation blev uppfostrad (tror jag) att respekt är något man förtjänar, inte kräver. Givetvis tyckte dåtidens pensionärer att vi ungdomar behövde lära oss veta hut oavsett. Båda parterna hade rätt, och fel.

Nu handlar det ju inte bara om pensionärer och ungdomar förstås, men om samhället överhuvudtaget. Jag tror vi når en balans så småningom, men så länge vi fyller på, utan att ställa krav är jag rädd för att det kommer att låta vänta på sig. Jag lever själv som invandrare i Thailand, det minsta felsteg och jag är historia. Jag behöver inte ens göra ett felsteg faktiskt. Det räcker med en tillräckligt stor konflikt mot en inflytelserik person, och varken mitt ord eller vittnens väger alls längre.

Jag känner inte att det är något problem att hålla sig inom Thailands ramar. Jag har förståelse för att jag som utlänning inte är önskvärd om jag inte sköter mig.

Jag har också förståelse för att jag att det finns värre straff än att vända åter Sverige. Om så är fallet skall man passa sig JÄKLIGT noga, tycker jag. Jag pratar givetsvis om Sverige över dessa sista rader.

Kom nu inte och påstå att jag är rasist. Både fru och barn håller utländskt medborgarskap.

Etiketter: ,

tisdag, augusti 15, 2006

Länge sedan det var så mycket trafik på motorvägen till Pattaya

Resan till Pattaya i Fredags tog strax över 3 timmar. Detta är över 1 timma längre än en normalt långsam resa. 1.30 timme är inte alls ovanligt. Den här gånger var det trafik stockning på alla ställen där det var möjligt, och lite till.

Eftersom min FRU missade att tanka innan JAG svängde upp på motorvägen, och det faktum att tanken som det var såg ut att precis ta oss till rastplatsen med mack, så vart den en resa mot mätaren. Jösses, vad det gick långsamt. Sista milen stängde jag av luftkonditioneraren för att spara några droppar. Med metaren tydligt under lägsta markering rullade vi senare in på en mack. 2-0 till mig. Jag repeterar vad jag sa när jag gjorde 1-0, detta skall inte upprepas! Resten av resan gick långsamt förstås, men den gick med full tank, och en luft konditionerare på full kräm.

Vi droppade av Poi (vårt hembiträde) hos mamma för att själva åka ner till stranden. Mammas hus blir snabbt dammigt eftersom de bygger i närheten. Eftersom det var en månad sedan mamma åkte hem till Sverige, hade Poi nog lite jobb. Tur att vi har henne.

På vägen ner mot stranden, Jomtien, stannade vi till och handlade en nygrillad kyckling. De här kycklingarna är fantastiska, och hyfsat billiga, ca 120 baht inklusive klibbigt ris och olika såser. Såserna är nästan skam att använda eftersom kycklingen är så välgjord. De fyller dem med grönsaker innan de går upp på grillspettet.

Efter 2 sköna dagar på stranden var vi tillbaks i Bangkok på söndag kväll.


På Måndagen, som var en helgdag, tog vi oss ut till en närbeläget nöjespark, Siam Park. Ungarna hade skitkul, även om parken var lika skabbig som alla andra Thailändska attraktioner. Sebbe var under vattnet ett par gånger, men verkade inte bry sig alltför mycket. Han ville verkligen gå själv, i den till midjan på honom, fyllda bassängen. Emmy tuffade till sig ordentligt och körde vatten ruchelkanan själv massor av gånger. Hon lyckades tom. lura med sig Jossan ett par gånger.

Det är skönt nu när Emmy och Jossan klarar sig bra på egen hand, även om vi inte släpper dem med blicken. Med Sebbe ramlandes i bassängen, Emmy i skytteltrafik på ruchelkanan, Josefine utforskande av vatten gångarna under lekplatsen, och Plair långt borta för att vakta våra saker, vart det lite stressigt. Det var massor av ungar i bassängen. Jäklar vad fokuserad jag var.

Etiketter: