Det vart hela 11 år i Bangkok innan återflytten till Sverige i Maj 2007. Thailand kommer vi tillbaks till. Tills dess kommer jag skriva om livet i Sverige. Allt har sin tid.

onsdag, februari 18, 2009

ICT Easyfair mässan i Kista

I måndags var jag pappaledig och Tisdag och Onsdag tillbringade jag på IT mässan i Kista. Inte förren imorgon börjar min arbetsvecka för mässan var verkligen intressant och kan inte räknas till en sådan. Det var ju inte utställarna och alla klämchecka och inte så sällan, dryga säljare som bidrog till detta utan alla intressanta talare. Trodde jag varit smart denna gång - hade skrivit sökmotor markandsföring på namnbrickan. Men visst skulle de sälja IT lösningar till mig med. Det var väl visitkort att visa för chefen de var ute efter... En del sökföretag fungerar på detta vis med, drar all trafik istället för den relevanta... Kunden fattar ju varken eller.

2 scener hade de. Den ena körde ren IT och den andra hade inriktning på den digitala marknadsföringen och dess framtid.

Bortsett från en tur till IT scenen och en hacker demonstration vart det ju marknadsföring för hela slanten. Efter detta - räkna med att du har spyware på din dator. Radera hårddisken och stäng av routern nästa gång du går och lägger dig :)

Jag hann läsa Dagens Industri och jag hann jobba lite över nätet.

Slutsatser. Jag borde ha flera arbetsgivare. Dagarna man täljde guld är förbi men är man flexibel går det nog fortfarande att hitta jobb i min branch. Vad som saknas hos företagen är kunskapen att köpa tjänster i min branch och det är såklart det man skall hjälpa till med - att hantera leverantörer i branchen.

Jag borde naturligtsvis skriva lite mer om hur jag ser på branchen men det får bli på någon annan blogg - och så snart jag bestämt mig för om det blir på svenska eller engelska. Kan aldrig vara fel att ha något sådant inkluderat i en CV.

Vem faan sitter säkert - inte jag i alla fall!

Etiketter:

tisdag, december 16, 2008

I dessa tider är man gladare över mindre

Vi går ju in i en oviss framtid. Ingen vet hur lång tid det tar innan det vänder. Jag satt härom dagen och listade mina olika scenario, allt från bästa till sämsta.

Så här långt har ju allt gått som på räls. Förstahandskontrakt, dagis och förskoleplats på gångavstånd, fast anställning med hyfsat betalt, har varit medlem i A kassa i över 1 år, och som grädden på moset är Plair är studiemedelsberättigad och pratar redan svenska obehindrat.

På detta kan sägas att jag ÄNTLIGEN kommit igenom mina 180 föräldradagar till lägstanivå (60 kr om dagen typ). Jag kan alltså vara pappaledig på riktigt om jag vill.

I värsta fall får jag sparken i nästa runda (50/50 skulle jag tro) och då får jag väl 3 månaders uppsägningslön som kan följas upp med föräldraledigt i kanske 1.5 år. Nu kan jag inte vara i Thailand så länge och lyfta föräldrapenning men 9 månader skall vara ok. På detta skall läggas barnbidrag och eventuellt skolpeng. Sedan kickar den urlåga a kasseersättningen in...

Inget sopigt sämsta scenario va!?

Chefen och chefens chef har godkänt att jag tar ut en dag i veckan med föräldrapenning. (jag har ju stora barn så om de hade ställt sig på tvären hade jag nog inte åberopat mina rättigheter) Jag var orolig att de skulle ogilla detta eftersom min resurs inte ersätts i dessa tider. Lite tveksamma i början men när de funderat ett tag var det inga problem, rentutav bra. Vi hjälper företaget att spara pengar. Det var också så jag hade hoppats att de skulle tänka.

Det skall bli riktigt skönt att gå ner till 4 dagars veckor. Och jösses!? - det skulle kunna gälla för 2-3 år! Det skall bli roligt och skönt att tillbringa mer tid med Emily på tu man hand. Dessutom hoppas jag att kroppen skall få mer ro när jag kommer hinna med privatlivet på ett annat sätt.

Jag tänker en hel del på barnen och tonåren Även om jag inte tror någon av dem har gener att bli lika jobbig som jag var så skadar det inte att vara på sin vakt. Tonåren kan komma att bli en utmaning och om det blir så är jag rädd att det redan är kört. Det är en stor utmaning att aldrig tappa greppet utan att istället bygga förtroendekapital.

Mina x jobb och andra hobbies skall jag förpassa till kvällstid, efter barnen somnat. Och i ärlighetens namn - om det inte var som så att jag funderade på att någon gång starta eget skulle jag droppa alla x-jobb. Någon lyxkonsumption är det inte tal om, det intresserar mig inte en sekund - speciellt inte om valet står mellan det och barnen.

Det blir mer och mer tydligt att för mina barn är min tid och tålamod viktigare än mina pengar - när detta inte är längre är sant då är loppet kört.

Etiketter: , ,

onsdag, november 26, 2008

Köpenhamn då, hur är det där?

Jag har ju bara varit i Köpenhamn på somrarna och då alltid i kvarteren kring Nyhavn. Härliga uteserveringar där. jag har alltid pratat mig lyrisk om Köpenhamn.

Tydligen är Nyhavn inte helt fel nu på vintern heller men jag orkade inte ta mig dit för att kolla - och hur kul är det att sitta själv egentligen?

Nu är jag istället en bit från Nyhavn på ett småsunkigt hotel en bit utanför citykärnan - och jösses vad trist Köpenhamn är från den vinkeln. Känns som om de ligger minst 15 år efter oss i allt som har med infrastruktur att göra. Dessutom verkar samhällsklyftorna vara större - jag ser många fattiga människor på gatorna.

Annars tar jag inte mig för speciellt mycket. Igår beställde jag pizza och idag handlade jag maten på snabbköpet. Tänkte att jag skulle lyxa lite och beställa filmkanalen för 100 kr per dygn. Hutlöst och det tar emot.

Tack för kaffet!

Beställde och betalade bara för att få reda på att systemet ligger nere för ett tag framöver... I morgon kväll flyger jag hem och det skall bli RIKTIGT skönt!

Etiketter: ,

måndag, november 24, 2008

Comfort Hotell Österport, Köpenhamn - vilket skithotell

När skall jag lära mig!?

Hotellet ligger visserligen på gångavstånd från kursen jag är här för men usch vad trist det var. Gamla möbler från Christianias glansdagar, fönstret mot en tågstation, segaste Internet, inget på tv. Skit skit och åter skit. Deras hemsida är himmelriket i jämförelse!

Är här för 2 kurser hos Omniture University och deras verktyg SiteCatalyst (som jag har svårt att bli kompis med).

Jag är inte tvingad till detta skithotell jag valde det bara lite snabbt. Det finns inget här att göra och till råga på allt går Internet knappt att använda. Suck!

Nu skall jag bara gå igenom min mailbox sedan blir det ut från här! Tänkte käka på sportbaren O'Learys. Har inga större förhoppningar.

Det kan bara bli bättre från nu...

Etiketter:

torsdag, september 18, 2008

Konferens på Sandhamn
Första gången på ön faktiskt. Den gör sig nog inte rättvisa på hösten även om jag nog gillar den bättre nu än på sommaren. Utö var det någon som sa - skulle tro det är där vi hamnar om det blir någon öluff framöver.

Konferensen varade i 3 dagar och var kanon. Lite väl lite fritid och sömn kanske. De kunde knappast valt varken bättre plats eller tid.

Etiketter:

söndag, augusti 31, 2008

Mitt jävla nätverk med alla trasiga tillbehör börjar gå mig på nerverna

Införskaffade en billig extern hårddisk (Toshiba, USB) förra sommaren. Fick den nästan att fungera men aldrig att rocka. Det gick såååå segt. Backup med den var inte enkelt. Senast hittade jag inte ens disken när den var inpluggad. Toshiba och... konstig. Förhoppningsvis får jag fart på den igen någon gång men det måste bli med hjälp av deras mjukvara som inte medkom men säkert finns någonstans.

Vad som är jobbigt med allt detta är ju att MAN MÅSTE ha en extern lagring. Förr eller senare ryker hårddisken det vet man ju. Bilder och filmer på barnen är ju värt lite mer än de 1400 kr som en värstingvariant av en lagringsenhet kostar. På det har man ju alla mailen, jobb, privat mm som också har ett värde. Mailen vill man ju inte tappa de senaste dagarna ens, det är ju mest dem man har använding för.

Automatisk backup MÅSTE fungera ENKELT, DAGLIGEN och AUTOMATIK!

Min nyinförskaffade Maxtor (Seagate) OneTouch 4 Plus 1 TB som jag har goda förhoppningar skall göra jobbet åt mig. Backuppen snurrar och än så länge ENKELT.

Etiketter: ,

onsdag, augusti 20, 2008

Google Advertising Professional Exam - kvalificerad

Där satt den äntligen!

Jag är nu en Google Advertising Professional (för privatpersoner). I kort betyder det att jag har en offentlig stämpel på att jag inte är helt bortkommen när det gäller att bygga annonskampanjer på Google. Detta blir definitivt ett bra komplement till de kunskaper jag redan har i området sökmotor optimering.

Nu täcker jag hela sökmotor spektrat liksom.

Jag har haft GAP certifieringen i bakhuvudet länge men det har helt enkelt inte funnits tid att finslipa kunskaperna förrän nu. Amerikanskt prov inklusive underliga frågor på begränsad tid. Som tur var så var har jag en viss rutin på detta sedan studierna vid Assumption University. Oavsett vart det tidsnöd.

109 frågor på 90 minuter som jag inte hade mer än 6 minuters marginal på. Man fick svara snabbt på det man kunde och komma tillbaks till det man var osäker på. Att söka på Internet efter svaren gick bort. Gränsen för godkänt låg vid 75% och provet kostade dessutom pengar att göra. Med tanke på detta och det faktum att man måste spendera 1000 usd på diverse annonskampanjer över 3 månad skall man förhoppningsvis slippa en översvämning av examinerade.

Eftersom jag kommer få en liten banner som intygar mina kunskaper börjar det bli läge att bygga på en (eller ett par) hemsida av lite mer proffessionel karaktär som jag kan skylta med allt detta på. Man vet aldrig när den kan komma till nytta men visst finns det en viss kategori av besökare jag inte vill dra till min blogg, potentiella uppdragsgivare tex,.

Etiketter: ,

söndag, juni 08, 2008

Semestern kan börja innan semestern

Med lite flyt kan det faktiskt bli så.

Jag tar bara 2 veckors semester i sommar. Känns inte som jag behöver mer. Att jobba på sommaren är lite halvsemestrigt bara det. Jag går alltså på semester de 2 sista veckorna i Juli men redan i slutet av Juni kan semestern infinna sig.

Plair är nämligen klar med SFI runt den 20 Juni. G eller VG kan hon nog räkna med.

Helt plötsligt kommer det bli soft på morgnarna igen. Helt plötsligt kommer det bli mer ordning och reda på hemmaplan igen - hon har ju pluggat dubbla skift senaste 3 månaderna och har knappt hunnit säga halv sju. Det finns ju en chans att hon får jobb förstås men eftersom det är sommar och hon är lite kräsen kan det dröja.

2 utgångar: skönt eller bra.

Man kan ju tycka att ett jobb borde vara det viktigaste - kanske arbetstiderna kan spela in men inte vad det är för typ av jobb - kan man tycka. Jag menar, jobbar hon 6 månader som städare har hon ganska mycket föräldraledighet att ta ut.

Jag har själv jobbat som städare och klottersanerare och en massa andra jobb under olika lägen i livet. Jag har inte varit arbetslös speciellt mycket. Antagligen mer för att jag inte är kräsen än för att jag skulle vara smart.

2 inkomster är en förutsättning för att vi skall kunna fortsätta att åka till Thailand, fortsätta att skicka pengar, fortsätta att leva ett gott liv, fortsätta att drömma om att eventuellt flytta tillbaks.

Med pengar kan man ju bygga passiva inkomster.

Ps. Ja - om man inte lever över sina tillgångar och bränner dem vill säga.

Etiketter: ,

söndag, maj 25, 2008

Äntligen går projektorn till service
I tidernas begynnelse hade pappa en super 8 filmkamera. Det finns med andra ord en massa filmer från förr. Tyvärr har remmen som driver projektorn, som är speciell för denna filmtyp, gått av, och pappa har inte lyckats hitta någon ny.

Det slog mig att om någon kan fixa detta så är det ju fixar Tony. Tony driver TOMI Elektronik som håller på med just detta - lagar trasiga apparater.

Projektorn är en ELMO Sound ST-1200HD (om någon vill lägga ett bud på den efter vi kopierat över filmerna till DVD).

Tabberaset pratade sig nyligen lyrisk över hur Tony hade fixat en gammal rullbandspelare, läs hela storyn här. Vi får hålla tummarna på att solskenshistorian fortsätter.

Etiketter: ,

tisdag, maj 13, 2008

Och så bar det av ut på de vackra svenska landsvägarna
En P3 dokumentär om IB affären på MP3 spelaren rakt in i örat, och världens vackraste bilväg framför ögonen. Ingen dum kombination. Känns som man ligger ute på vägarna för lite...

Etiketter: ,

fredag, april 11, 2008

Då var helvetet äntligen över - får jag hoppas!

De senaste 2 veckorna har varit galet intensiva. Främst är det på jobbet det hänt saker. Projekt som kantat, massor av möten, och sena kvällar. Vikarierande chefen från staterna har varit på besök och med det vart det en del sociala aktiviteter.

Hon tajmade sin resa väl. Hon lär tro att jag är arbetsnarkoman. Om inte annat lär dessa veckor kompenserat för när jag satt jetlaggad i St: Paul för ett par månader sedan.

Allt detta har gått ut över privatlivet. Mycket av den karaktären har blivit lidande.

Etiketter:

fredag, april 04, 2008

Drottningholms Slott - by day
Chefen är på besök i Sverige så vår grupp tog henne till Drottningholms Slott för lite sightseeing. Trevligt faktiskt - och mycket vackert.

Efter det vart det middag hos en kollega som bor på Ekerö. Så nära stan men ack så långt ut på landet - I Like. Mysigt hus dessutom.

Är Mälaren en sjö??? Jag var bergsäker på att det var en fet flod...

Väl hemma sov redan barnen.... tyvärr!

Etiketter: ,

onsdag, mars 26, 2008

Även en gammal hund kan lära sig att sitta...

Det slog mig alldeles nyss när jag skrev ett PM att jag föreslog att jag skulle göra mer av det jag ratade för en kort tid sedan - skriva mer bulletpoints.

Var tvungen att kasta in handduken offentligt - Take It Or Leave It!

Jag ogillar fortfarande frågan:
- Vad åstadkom du förra veckan?

Mycket av det jag sysslar med är underhåll och problemlösning och jag finner det mycket svårt att få ner dem på papper, speciellt så att det ser ut som om man faktiskt gjorde något. Jag skriver ner det mesta jag gör och när dagen D kommer försöker jag dra fram min kreativa ådra.

Så här kan min minneslista se ut:

- Analyserade A's kampanj. Hade möte (telefon eller email) och rekommenderade åtgärd.
- Analyserade B's kampanj. Hade möte (telefon eller email) och rekommenderade åtgärd.
- Analyserade C's kampanj. Hade möte (telefon eller email) och rekommenderade åtgärd.
- Skapade en ny automatisk rapport åt D (som inte förstår vad han läser).
- Skapade en ny automatisk rapport åt E (som inte förstår vad han läser).
- Skapade en ny automatisk rapport åt F (som inte förstår vad han läser).
- Förbättrade manualen för rapportering av AA
- Förbättrade manualen för underhåll av BB
- Möte med chef CC och lägesrapport (mötet tar en timma, rapporten 1 dag)

Och så vidare...

Det mesta tar bara några minuter. Ser man tillbaks på veckan så undrar man vad faan man åstadkommit. Man rensar inboxen, betar av det. Skickar lite instruktioner till kollegor sedan är dagen slut.

En gång i veckan skickar jag en summering av ett av projekten som jag sitter på till min chef. Detta skickas sedan vidare av min chef, till sin chef. Detta distribueras sedan vidare internt som någon slags global lägesrapport för marknadsavdelningen. Jag har noterat att mitt bidrag mer eller mindre oavkortat går hela vägen. Det blir roligare att skriva det och det uppmanar till med. Är det någon av mina rapporter som någon läser är det nog denna. På gott och ont.

Jag föreslog precis att jag skulle börja rapportera på ytterligare ett projekt jag sitter på. Ett som egentligen är det viktigaste av dem alla.

Webbanalys gäller det den här gången. Folk vet inte vad dem skall titta efter eller vad det är för skillnad på bu och bä. Ber de om en rapport ber de bara om en de vet visar siffror som är gröna för att de vill skicka dem vidare. Är det bara jag som tycker att de tråkiga siffrorna är mer inbjudande?

Är det på några man kan göra skillnad så är det ju på dem!

Etiketter:

måndag, mars 03, 2008

Idag blev det att åka kommunalt till jobbet
Kors i taket att det inte hänt tidigare. Fram tills nu har jag klarat mig bra på lånebilar och samåkning. Kollegan som jag nästan bor granne med fick jag inte tag på. Tack och lov är min SAAB klar för upphämtning. Det gäller bara att packa sig ut till Åkersberga för att hämta den.

Buss, pendeltåg, buss och en promenad vart det. 1 timme mot 17-18 minuter. Sollentuna och Danderyd har inga vidare förbindelser. Fick mer eller mindre åka runt hela norrort. Bytet skedde i Ulriksdal. Lite nostalgi eftersom jag bodde just där innan jag flyttade till Thailand för hundra år sedan.

Med Faller fritt som in en dröm av Leif GW Persson i lurarna vart det ganska ok. Även om tankarna mest var på annat håll. Det är Palmemordet han rotar i.

Skulle faktiskt kunna göra detta varje dag, så farligt var det inte. Dock, om det inte vart kallare eller om det inte vore som så att jag förlorade så mycket kvalitetstid förstås.

Etiketter: ,

fredag, februari 29, 2008

- Jag tyar icke mer Karl Oskar!

Så har det känts det ungefär.

Det har varit MYCKET på sistone och även om det varit mestadels bra saker har det ändå varit så många saker att styra upp så det stundtals känts oöverkomligt. Bland annat krashade servern forumet låg på i samband med uppgraderingen.

Så, inte nog med att alla gamla modifieringar skulle styras upp... Själva plattformen krashade. I slutändan styrdes det värsta upp med nya konfigureringar av servern. Skönt. Men... ungefär som om det var det enda jag hade att göra..

På jobbet är det full rulle förstås. Som att springa 800 meter ungefär - när ett varv är avklarat får man springa om det. Även om det är mycket är det oftast roligt. Förhoppningsvis kommer jag kunna påverka lite mer själv framöver och då kommer det bli ännu bättre.

Vad som än händer på servern och jobbet har jag ju fortfarande lite sidoåtaganden. Även där har jag sett en klar aktivitetsökning. Dags att styra upp saker och ting. Om jag kan hala det mesta till i höst då vi är i Thailand kan jag jobba i lugn och ro medan jag har semester eller föräldraledighet från jobbet. Synd att man inte kan klona sig. Det hade varit enklast.

Det dröjer nog ett tag innan det kommer annat än spontana bilder tagna med min mobiltelefon här på bloggen.

Ikväll skall jag på Edsbacka Bistro med några gamla goda vänner. Samtidigt har Plair vänner från skolan på middag hemma hos oss.

Trevlig helg på er!

Etiketter: ,

onsdag, januari 30, 2008

Goda nyheter, eller?

Fick ett jobberbjudande igår morse. Har ju gått på ett vikariat (skulle gått ut i Juni 08). Inget på papper ännu men det blir nog svårt att tacka nej. Jag menar blir det bara minst lika bra som nu så är det inte mycket att klaga på. Det blir till att bygga eget på fritiden istället. Suck.

Och - hur blir det med min planerade Thailandsresa i höst?

Med lite tur kanske jag kan jobba från Thailand. Jag åker ju inte dit på semester direkt så varför inte. 2-3 dagar i veckan borde räcka för att underhålla mina åtaganden. 2 månader skulle jag vilja vara borta.

Internet blir ju bara bättre och bättre så varför inte...

Etiketter:

måndag, januari 28, 2008

En lång dag är långt från slut

Det vankas middag med några kollegor om en stund. Visserligen trevligt men jag känner mig som en zombie. Har lyckats sitta tiden ut på tre möten redan - var tvungen att sätta en klädnypa i [cencur] för att hålla ögonen öppna.

Vi sitter i små kuber i deras kontorlandskap. Ungefär som dem ni sett på Amerikanska långfilmer men lite bättre. De är inte högre än 1.50 meter och eftersom vi sitter i en hörna med fönster utmed hela väggarna känns det ganska trevligt.

Här hälsar (nickar) folk på en när man möter dem i korridor och hissar. Folk slänger till och med en fras i hissen. Gillar det. På kontoret i Stockholm finns det fortfarande folk på samma våning som inte hälsar. Isen börjar brytas med några men långt ifrån alla. Allt eller inget liksom.

Etiketter:

Framme i Staterna

Så här långt är det mesta som väntat. Amerikanarna är Amerikanare typ. Saint Paul är en liten stad. Knappt något alls som var öppet på Söndagseftermiddagen. Inte ens en 7 eleven hittade vi!? De de hade stängde 19.00. Det vart mat på hotellet.

Bilden från mitt fönster är den bästa vyn så här långt. Det var någon slags ismarknad i stan. De tävlade i isskulpturering.Mycket pråligt hotell.Och en annan vy från mitt rum.Klockan är nu 18.00 lokal tid och jag är jättetrött. ZZZzzZZzZzzZZ

Etiketter: ,

onsdag, januari 23, 2008

Brandbilen ja, hur var det med den egentligen?
Brandlarmet gick på jobbet och det vart ju ingen panik direkt. Folk masade sig ut. Brandbilen kom. Och brandgubbarna tog hissen upp!?

De sista eftersläntrarna kom springande ner med hjärtat i halsgropen. Det kanske är på riktigt trots allt?

Detta var mitt i lunchen och massor av folk hade fått lämna sin lunch. Aerobicpasset avslutades i halvtid.

Fortfarande visste ingen om det var övning eller inte. Bessynerligt.

Någon timme senare kommer ett syrligt mail om att vi hade fått underkänt av brandkåren. Att folk hade skitit i larmet. Att vi hade samlats på fel ställe mm. Att det var sämre än på ett dagis. Jävla idiot tänkte jag. Ansvaret för misslyckandet ligger förstås hos ansvarig. Ingen visste vad de skulle göra. Larmet var skarpt så jag ställer mig frågande till att ingen drev på och påvisade allvaret. De ansvariga stod bara och tittade på - som om det faktiskt vore en övning. Skriker man på vargen för ofta blir det ju så här.

Det är inte första gången barnens dagis slår oss på fingrarna när det gäller organisation, målstyrning, och action.

Etiketter:

torsdag, januari 17, 2008

I Juni smäller det

Den här gången skall det bli annorlunda - och det skall inte skjutas upp till sista möjliga stund. Jag sitter ju på ett 1-årsvikariat som inte verkar bli mycket mer än just det. Det handlar alltså om att söka nytt jobb/uppdrag.

Det låter sjukt jag vet, men jag ser fram mot detta. Det känns som om detta halvår har öppnat mina ögon. Det känns som om jag vet mer vad jag vill med resten av mitt liv – samt hur jag skall få ihop pusselbitarna.

Nyckeln är förstås att inte överkonsumera. Går man på knäna redan har man förstås inte mycket spelutrymme.

I helgen tänkte jag därför sätta mig och slipa på min och Plairs CV:s.

För att planen skall hålla hela vägen ut är det förstås viktigt att även Plair får en sysselsättning.

Själv har jag breddat mina kunskaper och dessutom lyckats få till ett par välkända certifieringar på detta. Lägg till det faktum att jag nu vet vilket typ av jobb jag vill ha, och vilken form av uppdrag, så förstår ni att jag ser med glädje på detta.

Men framför allt - digital och därmed portabel bransch.

Sent skall den gamle vakna!

Etiketter:

tisdag, januari 08, 2008

Så här löser man problem i multinationella företag

Ganska så ofta jag och mina kompisar brukade skratta åt alla likheter mellan USA och Thailand och nu händer det igen. Problemlösning nästan på komisk nivå från en VD för ett internationellt företag med 4,000 anställda. Antar att aktiekursen vår hade underpresterat och att ägarna hade krävt omedelbar åtgärd.

Högsta hönset fick för sig att folk vart kopierade på för mycket e-post. E-post som inte var ämnade för dem. Visserligen sant men det är inte det detta handlar om utan åtgärden för att komma till bukt med problemet.

- Vad gör man tror du?

Utbildar personalen i att kopiera enbart kollegor inblandade i projekten?

- Nä!

Utbildar personalen i att snabbt radera icke relevanta meddelanden?

- Nä!

Vet ni vad de gör?

Du kommer inte tro det är sant!

Jo de tar bort ”kopiera alla”/”copy all” knappen!!!!Hur spännande är det när man har projekt som rullar konstant med flertalet deltagare. Nu skall man lägga till dem på egen hand. Och man skall inte missa någon. Spar vi verkligen tid, och huvudvärk med detta?

Notera att vi utvecklar och säljer affärslösningar!

Tänk om dagens industri eller veckans affärer fick reda på detta. Detta strider totalt mot hur vi själva kommunicerar att lösa våra kunders problem.

Jisses!

Etiketter:

tisdag, december 11, 2007

Hemma och sjuk

Jag stod i valet och kvalet där igår när jag stegade ut från kontoret, ta med eller inte ta med datorn hem. Kände mig lite krasslig men bara lite. Bestämde mig för att ta med datorn, men bara för att glömma elkabeln. Att, "i-fall-att", bara kunna jobba 2 timmar hemifrån kändes meningslöst. Gick tillbaka efter den och tur var väl det, nu är jag sjuk.

Det går i vågor. Sjuk – jobbar nog imorgon – blir nog hemma hela veckan - sjuk –jobbar – lägger mig en stund – osv.

Jag vet inte om alla har det men vi har ett företagsnummer man kan ringa för att sjukskriva sig, eller vara hemma med sjukt barn. De kontaktar sedan både din avdelning och försäkringskassan åt dig. Det är en läkare som svarar så man får dessutom rådgivning. Faan vad bekvämt.

Sitter nu nedbäddad i nya soffan. Dricker kaffe. Kollar lite tv. Samt försöker jobba av sådant som behöver omedelbar åtgärd.

Etiketter: ,

söndag, december 09, 2007

Köpa eller inte köpa: Skoda Fabio Com Amb 1,2?
Jag har ett litet dilemma här. Jag har ju inte letat speciellt hårt efter en bil och befinner mig nu i ett läge där jag snart blir billös. Plötsligt dök en släkting upp med en företagsbil de skall byta ut, en Skoda Fabio Com Amb 1,2 av årsmodell 2006. Den har bara gått 600 mil och är uttagen Januari 2007. Priset är 80,000 kr och en bit under det som utannonseras på diverse bilsajter.

Vad som lockar här är ju nybilsgarantin. Alltså inga oförutsedda kostnader under ett par år.

Körkänslan känns dock en bit tristare en den gamla VW Vento 96 jag hade i Bangkok. Planerna var ju att köpa en coolare bil med några år på nacken. En begagnad bil har ju tyvärr ofta oförutsedda omkostnader. Då dök detta erbjudande upp, och jag är i valet och kvalet. Nu har jag bilen en vecka på prov.

Så snart Plair får ett jobb vill vi ju ha en riktig bil. Frågan är alltså om jag får tillbaka pengarna om jag säljer den här inom ett år? Om den överhuvudtaget går att sälja? Vi hade en budget på 80-120,000 kr som vi för tillfället reviderat till 50-100,000 kr. Kanske jag borde köpa en annan bil?

Jag och bilar….. hmm

Ps. Det bästa vore ju att hitta någon att byta tjänster med. Är det någon där ute med en bil över som behöver hjälp med att marknadsföra (sökmotoroptimera och underhålla) sin webbsida?

Etiketter: ,

torsdag, november 08, 2007

Ser man på. Där rök ytterligare en oskuld.

Inte ofta nu för tiden men det vart ju en del just vid hemkomsten.

Jag hade ett möte i stan (bilen på verkstad) på eftermiddag och ”tvingades” åka kommunalt hem. Det vart hela paketet, tunnelbana, pendeltåg, och buss. Så farligt var det ju inte men ytterligare en gång var jag lite vilsen.

Det blir mindre och mindre sådant numer, vilset…

Trist kanske men livet har sin gång och man vänjer sig med det mesta.

Det jag reflekterade på var vad tråkiga alla var, hur mycket de sket i alla andra. Eftersom jag inte rör mig helt enligt mönstret var det ju några stackare som mer eller mindre gick in i mig. En ursäkt från mig, en bitter blick tillbaks från dem och vidare. På bussen likadant.

- FÅR JAG KOMMA FÖRBI HÄR!

- KAN INGEN SÄTTA SIG PÅ DEN PLATSEN SÅ DET BLIR LITE UTRYMME?

- Sätt dig själv vet ja!?

Vad fasen är det med oss svenskar? Eller, vad fasen är det som hänt?

Vi har det för bra nu. Egon växer och blir stora. Hoppas jag inte vänjer mig vid det.

Ekonomin kommer aldrig blomma som den nu gör. Snart blir det flygplatser och massor av nya landningsbanor, vi får se hur kul livet blir då. Låt oss bry oss lite mer om varandra redan nu. Vi sitter faktiskt i samma båt när det kommer kring.

Etiketter: , ,

fredag, oktober 26, 2007

bulletpoints & powerpoints

Det känns som om mitt liv numer handlar om just detta, skicka bulletpoints och göra PowerPoints. Dessutom känns det som om det är just det som räknas, hur väl man presenterar det arbete man gjort. Inte att man gör det. Intressant.

Det var också precis det här jag fick höra innan jag började på nya jobbet, eller ja, kanske långt innan, att jag inte skulle tro att stora internationella företag är så jävla effektiva som man kanske många gånger tror. Nu menar jag inte att de är dåliga utan bara att det är annorlunda mot vad jag förväntat mig. Folk sitter och skyddar sina positioner snarare än strävar framåt.

Hur har man råd med detta. Vart kommer alla pengar från?

På små företag är det snabba puckar och raka rör. Korta beslutsvägar och full fart framåt. Och på budget. I alla fall av det lilla jag sett. Problemen har snarare varit att dokumentera, informera och göra processer, men nu är det precis tvärtom. Det är det enda man gör. Finns det inget mellanting?

Det finns ju en viss chans att det är jag som inte passar in men det är en skrämmande tanke som jag inte gillar att leka med.

Jag har inte ens en halv livstid kvar att finna svaret.

Nu är ju frågan om jag skall släppa det jag tror på, skaffa andra mer egoistiska mål och bara trampa vidare. Tycker redan nu att jag spenderar löjligt mycket tid på ovan nämnda arbetsuppgifter samt att övertyga om varför vi skall göra på just det sätt jag kommer fram till är det bästa. Jag är definitivt sämre på dessa 3 moment än vad jag är på att jobba. Skall jag lägga om kursen, det är frågan? Kan jag?

Inte konstigt att det finns konsultfirmor. Någon måste ju jobba också.

Etiketter:

torsdag, oktober 18, 2007

Min kollega har en son som heter Nille

Undrar vart hon hamnar om hon söker på hans smeknamn.

Det kan inte hjälpas.

Etiketter: ,

Kul att ha ett jobb men ibland undrar man

Jag drar ju inte helt jämnt med min chef. Vet inte om det är någon nyhet men så är det. Jag vart mäkta förvånad att jag fick jobbet. Visserligen gick intervjun med hennes chef hyfsat bra, men den med henne var helt värdelös. Jag var helt säker på att jag inte skulle få jobbet.

Det gör nog ingen skada att skriva om detta. Inget fel på henne, inget större fel på mig, vi bara inte rockar tillsammans. För er som läser här ofta, eller kanske rentutav kanske känner mig, vet ju hur jag fungerar. Inte det att jag inte tar skit, inte kan följa instruktioner, utan det är ju när folk som inte har en susning om vad jag sysslar med försöker ge mig goda råd, då kan jag inte hålla käften. Så är det nu, min Amerikanska chef är på mig som en hök. Konstiga förslag. Hon försöker övertyga mig om hennes version men jag säger bara som det är:

” – Jag håller inte med dig men kan göra som du säger ”

Hon gillar inte svaret. Jag kan förstå det. Hennes ambitioner är ju att klättra i organisationen. Respekt. Mina att få något gjort. Tur att hon sitter på kontoret i staterna.

Det som är mest konstigt är att hon bara är vikarie. Hennes, eller vår, chef är mamma ledig. Hon fick chefens jobb och jag hennes. På ett år. Snart kanske vi blir kollegor. Undrar vad hon sysslat med annat än att ha rullat tummarna? Hoppas innerligen att de inte har ett nytt departement på gång, där hon skall förbli min chef. Tror inte pengar kan köpa mig för det.

Jag fattar bara inte hennes attityd. Hon skall ju gå ner på linje med oss snart igen, eller finns det kanske andra planer för henne?

Etiketter:

onsdag, oktober 17, 2007

Arbetssökandes marknad?

Var jag för snabb?

Jag skrev ju om det tidigare, att jag när jag kom till Sverige handplockade jag ett företag som jag hemskt gärna ville jobba med. Jobbsajterna gav noll och ingenting, men detta enda företag svarade och visade intresse inom ett par veckor. Visserligen via e-post men ändå ganska personligt och framför allt ärligt.

- Vi har inget som passar dig i dagsläget, men vi spar din CV i det fall något dyker upp. Kan du jobba i Göteborg?

Det var just det med Göteborg. Jag har inget emot den staden men jag flyttade kanske inte hem för att flytta bort igen. Jag visste inte hur jag skulle svara utan att säga varken bu eller bä så jag svarade aldrig. Bu för mig. I vilket fall fick jag nuvarande jobb i samma veva så det kändes inte så jäkla akut när det kom kring.

Visserligen gäller jobbet jag har bara för ett år, visserligen verkar det finnas goda chanser till fast, men jag borde ju ändå se om mitt hus. Det kan ju aldrig vara fel att ha lite alternativ. Jag kanske inte ens får fast. Jag borde ju ha hållit detta andra alternativ öppet lite bättre än vad jag gjorde.

I vilket fall så för 2 veckor sedan dök det upp ett informationsblad från företaget jag kontaktade i somras. Dels var det en ordentligt bra presentation av företaget, dels var det en påminnelse om att jag fortfarande låg i deras jobbdatabas. Kul tänkte jag. Detta lever ju. Tänkte inte så mycket mer på det.

Och vet ni vad!? Idag ringde de och ville boka tid för intervju!?

De kommer tydligen till Stockholm i November och vill träffa mig då. Jag berättade som det var, att jag kanske inte är riktigt lika tillgänglig som jag var i Juni men att situationen kan komma att ändras tills sommaren 08. De vill fortfarande träffas, och som de sa, - vi har fortfarande inget jobb åt dig vi vill bara träffa dig och prata lite.

Jag har inga som helst planer på att lämna företaget jag jobbar för redan nu. Däremot kan man eventuellt fråga om hur det blir sedan och kanske skynda på andra möjligheter. Jag ämnar fullfölja vår överenskommelse och har goda skäl för det. Samtidigt får jag lära mig en massa intressanta saker, även om mycket kanske är på egen hand. Det finns ju resurser, och det har jag inte varit bortskämd med tidigare.

Jag får ta det som så att min CV duger även om ganska så många andra verkar ha ratat den, eller antagligen kanske blandat ihop den med alla andra. De får nog miljoner av dem, rekryterarna, cv:s alltså. Det är för himla enkelt att skicka ut dessa. Inge bra.

Mina tips till någon annan som vill ha ett jobb är att nästan skita i rekryterarfirmorna och handplocka sina kandidater. En skillnad mot den metod jag använde dock: - får du inget svar på ditt mail, ring, ring och ring. Det ökar dina chanser att åtminstone få visa upp sig.

Som sagt var, detta var trevliga nyheten. Detta är ju en av jättarna från den bransch jag kommer från. Ett förutsättningslöst möte blir det alltså någon gång i november. Kul.

Etiketter:

torsdag, oktober 04, 2007

SEMPO – vad händer sedan då?

De säljer alltså INTE barnvälling!

A jobbets vägar har jag blivit medlem i en organisation som heter SEMPO. Påminner om sempers barnvälling så denna skall nog sätta sig. Jag har ursvårt för förkortningar och denna kan jag inte minnas att jag har hört om tidigare. SEMPO står för search engine marketing proffesional organization.

Jag är rädd för att avsikten med medlemskapet mitt är att jag skall driva på lite. Min kollega är ungefär som mig och hoppas nog på avlastning.

I dagsläget är de flesta medlemmarna företag som har en relaterad tjänst att sälja. Nu vill man också knyta åt sig företag som normalt är en köpare av dessa tjänster. Det handlar om att sanera branschen genom att ha en öppen dialog. I denna bransch simmar många fula fiskar det skall gudarna veta.

SEMPO är alltså en global non for profit organization som fokuserar främst på sökmotormarkandsföring och individer som sysslar med det. Deras mål är att utbilda, informera, upplysa och marknadsföra industrin. Det är ju inte svårt att gissa att massor av mellan till stora företag i industrin är medlemmar. Det ger ju en viss legitimitet att vara medlem i en organisation som har ett gott rykte. Min första fråga var ju förstås om man sparkar ut eventuella svarta får.

I vilket fall, nu skall man försöka få in köpare av dessa tjänster också. I Sverige är vi de första medlemmarna. Personligen hoppas jag att vi får ha en egen dialog utan inblandning av en leverantör. Vi behöver lära av varandra misstag, lära oss skriva användbara avtal och sluta kontrakt. Överlag behöver köpare av dessa tjänster bli mer upplysta. Inte bara valla in sig i tryggheten om att dyrast är bäst.

SEMPO erbjuder som sagt var utbildningar, och jag hoppas få många själv den närmsta tiden. Dels vill jag lära mer dels vill jag ha dem på min CV. Jag vart lite förvånad av prislappen bara. 1400 usd för 16 st 45 minuterslektioner över Internet!! Fördel förstås att man kan göra det när man själv önskar men 1400 usd. JÖSSES!!! Frågan är om jag får detta betalt åt mig. Lite magstarkt även för det generösa företag som jag jobbar för.

Det känns inte alls som en non-profit organisation, inte så här långt i alla fall.

Utmaningen är alltså att mingla, inte bråka med hajarna, och att inte doppa näsan för djupt...

Etiketter: , ,

Det är mycket nu…

Dels var jag sjuk, dels hade vi besök från andra kontor, men framför allt har jag ytterligare en gång tagit åt mig mer jobb än jag borde.

Att jag inte kan lära mig att inte doppa näsan i andras projekt!? Och i nya egna för den delen.

Som tur var vart jag frisk utan att egentligen varit sjuk på riktigt. Det var en riktigt konstig influensa. Fin och fräsch på morgonen, seg och trög på eftermiddagen. Jobba kunde jag eftersom jag har ett kontorsjobb. Hade jag varit hantverkare hade jag nog stannat hemma. Som sagt var, frisk igen. Börjar komma ikapp med jobbet, börjar komma ikapp med träning, men framför allt börjar jag få ordning och reda i livet. Tyvärr har jag fortfarande ingen aning om vilket land jag bor i om 8 år.

Jag vet dock att vi spelar seriefinal med IFK Sollentunas veteranlag nu på söndag. Första matchen på Norrvikens IP: s gräsplan på vad kan det vara, 10 år kanske? 5 matcher har jag hunnit med och alla utom en på grus, den sista på konstgräs. Vi har vunnit alla. Även de 2 jag missade pga. sjukdom vann vi så det är svårt att slå sig för bröstet. Det är alltså på Söndag allt avgörs.

Etiketter: , ,

lördag, september 29, 2007

Köpa hus i Thailand

MÅNGA funderar på att köpa hus i Thailand nu. Det är mässor i landet som försöker få dig att fatta ett snabbt beslut. Snälla. Köp INTE på plats. Utvärdera några mot varandra. Den som tjatar på dig minst är troligtvis mest seriös.

Har du ett bättre sätt att skilja dem åt, please, be my guest…

Thailandforumet i tråden Allt om att köpa hus i Thailand har det sedan en tid pågått flertalet diskussioner i detta ämne. Skulle tro det inte finns mycket att tillägga innan Thailand bestämt hur de skall låta oss äga. Vad som däremot dykt upp är missnöjda husköpare, folk som borde flyttat in för länge sedan men fortfarande inte fått nycklarna. Detta är MÅSTE läsa för dig som går i köpa tankar.

Etiketter: ,

fredag, september 28, 2007

Ringa till Thailand, när?

Är det bara jag som tycker det är lite pundigt med tidskillnaden när man skall ringa mellan våra älskade länder? Visst, det finns alltid en tid det fungerar bra åt ena hållet, men när fungerar det bra åt båda?

Tänk till lite nu.

Jag och John pratar ofta om att vi skall rigga skype och webcam och låta ungarna hålla kontakten medan de fortfarande minns varandra. Detta fungerar ju aldrig i veckan. När hans barn vaknar sover mina djupt. När mina vaknar är hans kvar på dagis. När deras kommer hem från dagis är mina på sitt dagis. När mina kommer hem sover hans. Helgen då? Eftersom man ofta gör något på helgerna blir det inte så lätt då heller. Ok, nu har John inte ens fått arslet ur vagnen och lagat sin trasiga dator, så det är dödsdömt. Men ni ser hur svårjobbad vår plan skulle vara även om vi försökte.

Jag kan ringa på väg till jobbet och de kan ringa på vägen hem från sitt (då har man ju ett break). I vilket fall är det ganska troligt att det kanske inte passar som handen i handsken eftersom den andra parten antagligen jobbar då.

I vilket fall, tack och lov för att det börjar bli ruskigt billigt att ringa även från mobiltelefonen. Jag ringer gärna på vägen till jobbet. Frugan som ringer hemifrån, hon betalar inte mer än 100 kr per kvartal och då ingår det 60 timmar.

Har du kommit på det än? När bästa tiden är åt båda hållen?
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Det är ju när man varit ute på party. Klockan 3 på natten när man är lite på gasen och förhoppningsvis på väg hem, då kan man ringa oavsett veckodag.

Etiketter: , ,

tisdag, september 25, 2007

Stackars oss killar när vi är sjuka

Om ni tjejer bara visste hur vi jobbigt vi har det då, då skulle ni tom sluta gnälla vid barnafödande…

Just nu är jag sjuk. Det började lite lätt i torsdags. Sedan har det gått i vågor. På kvällarna blir jag ganska så mycket sjukare än på mornarna. Än så länge har jag jobbat, även om dagarna blivit kortare.

Vi har haft ganska mycket folk från andra regioner på besök på kontoret senaste veckan. Jag har passat på att ha möten med dem för att uppdatera dem om vissa projekt jag doppat näsan djupt i. Nu är tack och lov de viktigaste mötena avklarade. Lite internt trams kvar, bla. mitt utvecklingsmöte. Känns som om det inte är hela världen om bakteriella drar undan mattan för mig i morgon bitti.

Vill verkligen inte bli sjuk. I helgen skall jag ut till Stålbergs residens på Valdemarsö för en liten privat grabbhelg. På Måndag är det allsvensk fotboll live med Johan som är på kort besök i landet.

Etiketter: ,

onsdag, september 19, 2007

Nu blir det lågkonjunktur - så packa för en lång vinter!

Försök att manövrera en ålandsbåt utan körkort. Du får börja svänga en stund innan kurvan och då är att köra båt lättare än att styra över ekonomin.

Tror inte räntesänkningarna från den Amerikanska centralbanken gör någon större skillnad på det ekonomiska klimat som råder. Begränsad konstgjord andning ungefär. Det handlar nu om att köpa tid för kapitalet att hinna kliva ur de mest riskfyllda positionerna. Samtidigt har vi läst om de osäkrade bolånen i USA. Bostadspriserna i Sverige har vi pratat om länge. Markanden har drivits av låga räntor, så är det ju. Man lägger en stor del av sin lön på bostaden och det råder inget tvivel om att depengarna har räckt till mer. För min del bekräftar detta att allt är bortom kontroll. Bubblor eller inte bubblor nu spricker dem.

Jag hoppas du har marginal.

Räntorna måste ju upp, och det kommer att kosta! Du kommer få betala.

Folk och företag investerar och konsumerar som om de vore tokiga. Betalar vad det står på lappen. Bryr sig inte om att leta bättre priser. Helt plötsligt är dubbla priset motiverat av en 10% kvalitetsökning. Torp i Thailand för en miljon. Tjena. Klart man höjer priserna så gott man kan. Inflation bekämpas med räntehöjningar. Som man bäddar får man ligga.

Vi måste vara smartare med våra pengar. Våra pengar skall jobba för oss, inte vi för andras.

Vi kommer aldrig lära oss!

Klarar vi inte av att landa på egen hand kommer vi få hjälp - hjälpen är på väg.

Detta är inte enbart av ondo, svackan behöver inte bli djup. Bra företag kommer fortsätta att rekrytera. Uppblåsta IT företag kommer sänka sina visioner och sälja sig billigare. Kunskap blir billigare och mer tillgängligt. Själv ser jag otroliga möjligheter i detta. Historiskt sätt kostar marknadsandelar mindre i lågkonjunkturer. Kan man öka hastigheten till halverade kostnader har man mycket att vinna. Lösningen heter outsourcing. Inget nytt ord men långtifrån i var mans mun.

Vanliga företag kommer börja outsourca på egen hand, inte via så kallade outsourcing experter. Jag tror Indien har gjort sitt. Priserna måste ner och avståndet mellan de som faktiskt jobbar och de som medlar måste minska. Det är för stora pengar i rulle, det är sjukt. Vi blir fartblinda.

Har just nu en riktigt dålig erfarenhet av ett företag som lovade guld och gröna skogar men levererar sopor. Dubbla kostnader när det skall följas upp och jagas. Snacka går ju men att snacka så det går det är en annan femma. Jag är denna leverantörs värsta mardröm. Jag har ju suttit på deras sida jag har kompetensen de säljer. Man köper tjänster dyrt för att få det bästa inte för att låta någon annan anställa och lägga på 5 ggr pengarna. Nej, det skall outsourcas smart. Man skall köpa bättre än vad man kan på egen hand, framför allt billigare.

Nu är det Bangkok som gäller. Bangkok är perfekt. Det finns en mycket kompetent koloni av blandade nationaliteter som tycker att hälften av det vi tjänar i Sverige är riktigt bra. Framtiden. Dessa människor i kombination med billig arbetskraft. Ett lyft för alla. Kunskap till Thailand. Resurser för oss andra.

Återstår att se om chefen tycker som jag men visst låter det som en dröm, för oss båda.

Etiketter: ,

tisdag, september 18, 2007

Imorgon kommer stortuppen på besök

Vår Amerikanska chef är i Sverige på besök och imorgon får jag chansen att se honom live. I restauranten klockan 08.30 bär det av. Framför allt är det nästa års målsättning och medel för att nå dit som skall upp på tapeten. Flera av de andra tupparna skall visst också presentera. En av dem är känd för att vara grym på det så det ser jag fram mot extra mycket.

Stortuppen är alltså vår avdelningschefs (marknadschefens) direkta chef. Där emellan finns det ytterligare 2 chefer innan man når ända ner till mig. Japp, nästan så man slår ihjäl sig om man hoppar från hans bord.

Jag hörde att de gärna minglar lite med oss vanliga efteråt. Det skall bli intressant att se hur alla småtuppar beter sig i stortuppens närvaro , om de är som oss andra när det kommer till kritan. Vad fasen skall man prata om? Vi jobbar ju med liiiiiiiiiiiiiiiiiiite olika saker inom företaget liksom. What the heck, - får börja med dagliga problem och så snart att jag ser blicken flacka så slår jag över till Bangkok. Vad som än händer från där så bör jag stå på fast mark.

Vem vet, det kanske slutar med att vi startar webbutveckling i Bangkok och jag får resa ett par gånger om året för att liksom kolla in läget.

En gång drömmare alltid drömmare….

Etiketter:

onsdag, augusti 08, 2007

Sommaren verkar vara på väg, slutligen

I Svenskarnas ögon har det varit ett fantastiskt väder sedan i lördags eftermiddag och ända fram till lunch idag. I mina ögon var det fantastiskt i lördags förmiddag och nu på eftermiddagen, efter regnet slutade. Otroligt hur man anpassar liver efter vädret. Systern min passar genast på att flexa arbetstiderna för att ta till vara på eftermiddagssolen. Fikarasterna blir längre, och människorna gladare.

Jag tro inte de sover lika bra dock så frågan är hur länge de är glada.

I går natt var det väldigt varmt. Ungefär som värmeböljan som kommer över oss några dagar i maj. Man sover inget vidare när det är FÖR varmt tycker jag. Detta i kombination med näs-sparkar mitt i natten är inget vidare. Alla barnen sover i vårt rum nu när familjen Andersson är på besök.

I vilket fall tänker jag ofta på kylan, den som komma skall. Jag är en frusen kille (men det visste ni redan). Badrummet som jag var inne på tidigare måste fixas till. Dörren måste tätas (det drar fruktansvärt med kalluft) och vi måste få in en varmluftsfläkt med timer INNAN hösten kommer. Det kan ju också vara lägligt att bygga en ordentlig förvaringshylla för handdukar samt fylla upp den. En extrakrok för kläderna som skall på INNAN dörren öppnas kan nog också det vara en bra ide.

Även nu på sommaren är det ett helvete när man för sent upptäcker avsaknaden av handdukar...

Etiketter: ,

måndag, juli 30, 2007

Århundradets förslag: avskaffa slipsen!

Att bära kostym och slips till jobbet har länge varit en självklarhet i många branscher. It-branschen har dock haft en mer lättsam klädstil och nu vill Google avskaffa slipsen helt och hållet. Läs fortsättningen här!

Google menar vidare:
att slipsen bara är ett dekorativt kamouflage och att plagget framställer medelålders män på ett sätt som får dem att verka vara smartare och i bättre form än vad de egentligen är

Tillåt mig att små le :) Som om detta var någon nyhet?

Tack och lov för att jag redan arbetar på ett företag med en liberal klädpolicy.

Etiketter:

onsdag, juli 25, 2007

Tjena på dig du!?

Jag tycker det är lite konstigt att man inte hälsar på alla på jobbet. Man sätter sig ner vid samma lunchbord och man nickar knappt till varandra. Visst, man morsar på de man känner, eller borde känna, men det verkar vara allt.

Företaget är alltså så stort att de inte orkar beblanda sig med varandra i onödan, är det så? Själv tycker jag man kan artighetshälsa eftersom man ändå jobbar under samma flagga. Visst, man kan inte alltid veta om det är en kund eller kollega man möter i hissen, men kan en hälsning göra skada?

Det är lite svenskt det här, även om grannarna i Bangkok inte var så hälsglada de heller. Minns när jag förr bodde i Sverige hur grannarna nästan undvek varandra. Trist.

I min nuvarande trapp är det 50/50 men då har vi också hälften svartskallar i huset :)

Svenskar har gärna få MYCKET goda vänner och några bekanta än massor av halvkompisar, eller? Inget fel på det men annorlunda mot tex. Thailand där jag skulle säga att man har massor halv halvkompisar men få riktiga. Med riktiga kompisar menar jag sådana som står upp för en i vått och torrt, inte bara så länge man har något värt att vara bekant med. Jag tycker vi hade en skön mix av detta i vår exil bekantskapskrets i Bangkok. Mig har det i alla fall gjort gott även om en del av mina gamla vänner kanske tycker att jag blivit lite dryg på gamla dagar…

Etiketter: ,

torsdag, juli 19, 2007

Inte fel med ett gym på bottenvåningen

Igår och idag har jag inventerat personalgymmet, och jag kan berätta att det ser bra ut. Inte så mycket folk eftersom det är semestertider men det är rymligt och räcker nog till framöver med. Alla maskiner man måste ha finns och är i bra skick, fria vikter, löpband och motionscyklar. Vi har bastu, steamer och badbassäng. Vardagen på jobbet har alltså infunnit sig, äta på 10 och träna på 40. Vi har så otroligt mycket möten så det skall inte göra skada att träna lite istället för att vara mer social. Jag kommer ju heller inte träna varje dag.

Nu längtar jag ut i skärgården. Vi åker på Fredag eftermiddag.

Etiketter: ,

fredag, juli 13, 2007

När Fredags kvällen kommer och….

Veckan avlöpte väl. Så här långt kanske jag skulle tillägga. Imorgon har vi ju systerns 40-års skiva, och de har rykte av sig att bli sjöslag, hennes fester alltså. Nakenbad i polen och sånt. Glöm alltså inte att synka Google Earth mot Rotsunda på Lördag.

Igår fick jag en ny NB och idag en ny Ericsson, en något slimmare än den jag har. De frågade om jag ville ha en Nokia eller Ericsson och smilade lite när jag undrande om det fanns en PDA :) Jag måste erkänna att jag inte riktigt älskar att ”tuna” dessa apparater, flytta över nummer och sånt. Jag måste komma på ett bra sätt att synka både hemdator och jobbdator med telefonen. Samtidigt skall man krångla för att ringa privat, lägga till prefixer och sånt.

2 dagar hann jag alltså jobba innan det vart helg. Nästan alla var på semester. De som inte var denna vecka, går nästa, och förbereder sig för fullt. Då blir det tyst.

För en kille som mig som lider av prestationsångest känns det något påfrestande att mer eller mindre rulla tummarna. Jag slår ihjäl tid genom att lära mig om företaget och departementet jag ingår i samt att friska upp minnet. Det råder inget tvivel om att detta kommer bli ett mycket intressant och lärorikt år. Den största skillnaden mot förra företaget jag tidigare jobbade för är ju marknadsföringsbudgeten. Jag får nästan ont i magen när de sprider 100,000 tals dollar på projekt jag känner man skulle kunna kört åtminstone delvis in-house, på en pisskvart.

Jag antar att du förstår att jag inte kommer skriva speciellt mycket om jobbet i detalj här. 2 skäl. Det ovan och det faktum att det känns olustigt att mina kollegor får chansen att läsa mig inifrån och ut och inte tvärtom här via bloggen är orsaken.

Ha en trevlig helg!

Etiketter: ,

Drag under galoscher

Jag noterade att det varit drag under forumets galoscher de senaste dagarna.

Jag vet inte hur mycket nytta jag haft av Thailandsforum.se men det är mycket. Lekgruppen för look krung i Bangkok kom ur den, och nu verkar vi vara på gång mot något liknande i Sverige. Myndighetsdribblet i och med flytten till Sverige underlättades tack vare hjälpsamma själar från just forumet. Tony (medlemmen tony_h) kom över med en svensk språkkurs på cd för en månad sedan, och igår levererade han världens fetaste tv. En begagnad Toshiba 36ZP18 på 90 kg, 36 tums widescreen, 6 månaders garanti, med bänk (60 kg) för 3000:-, inklusive hemkörning. Tur att han hade en monsterpirra med sig.

Tony driver ett företag i Hägersten som sysslar med service på Data och Video-projektorer, Plasma-tv, Lcd-tv, Bakprojektions-tv, Audio, Video, Videokameror, A/V-utrustning, försäljning av tillbehör med mera. Besök hans hemsida om ni vill veta mer, länk här. Jag kan rekomendera honom.

Etiketter: ,

onsdag, juli 11, 2007

Då börjar allvaret

Våningssängen var alltså inte 90 bred uppe och 120 nere, utan 80 där uppe.

Hur kom jag på det tror ni? Givetvis sökte jag med ljus och lykta efter madrasser och kom till slut hem med en som INTE passade där uppe. 80 var det där alltså. 80 uppe är visserligen tillräckligt, speciellt eftersom de inte använder ovandelen, men vart missförstod jag detta. Skrev jag 80 eller 90 när jag berättade om sängen här på bloggen tidigare? De sover nere, sidledes, alla tre. 120 brett räcker gott och väl. Vi får alltså ledigt plats med ytterligare ett par ungar om det skulle vilja sig :)

Dagens uppdrag får bli att åka och byta den på JYSK här i Rotebro (jag handlade den i Järfälla). 120 madrasser verkar mycket svåra att hitta enkla varianter av och jag letar fortfarande. Smärtgränsen går vid 300-400 kr och då bör man få en 9 cm fet madrass. Men som sagt var, storleken är antingen MYCKET populär, eller inte alls.

På Lördag har systern 40-års kalas och tanken är att små och mellanstora barn skall husera hemma hos oss (när de börjar bli sega). Vi behöver många sovplatser till dess, madrassköp och byte kan inte vänta.

Imorgon börjar jag jobba. Det skall bli jättespännande även om jag är lite spänd. Det kommer bli mycket nytt och jag undrar vad. Det är ett stort internationellt företag med 3,500 anställda spridda över hela världen (ja, Thailand också) så omställningen från min egen erfarenhet från ett litet företag med 50-talet anställda skall bli intressant. I ett litet företag får man ju rycka in där det behövs, när det behövs. I ett stort företag antar och hoppas jag att man kan syssla med, och utveckla en spetskompetens. Det börjar bli dags för det nu…

Etiketter: , ,

onsdag, juli 04, 2007

Det är inte mycket engelska i Sverige

Det är rentutav ett helvete med allt jag måste hjälpa Plair med. Över allt där hon skall registreras måste jag hjälpa till. Skyltar, broschyrer och webbsidor är sällan på annat språk än svenska. Nu har jag anmält henne som arbetssökande på arbetsförmedlingen men för att vara aktiv där bör hon ju vara…. Aktiv….

Visst kommunicerar de på svenska med henne men över lag pratar svenskarna ovilligt engelska även om de flesta verkar bemästra språket. Tror de tycker det är lite pinsamt att prata det eftersom de tappar något av kontrollen. Det vill säga, tills de landar i Phuket med ett par öl i kroppen. Det är som med mig och thaispråket, och lao kaow i djungeln.

Samtidigt är ju detta ett sätt att tvinga invandrarna att lära sig språket, både det skriftliga och det muntliga. Nog har de en baktanke med allt detta. Utlänningar bör integreras.

I u-landet Thailand översätter de skyltar även ute i djupaste djungeln. De flesta webbsidor av intresse för en utlänning har en knapp för en engelsk version. De har nog en baktanke med allt detta. Utlänningar bör inte integreras.

Just nu får jag lite ångest över allt jag skall göra åt alla. Hoppas jag inte missar något.

Etiketter: , , ,

torsdag, juni 28, 2007

Blocket eller Tradera?

Det är väll ingen hemlighet att jag spenderat en hel del tid på Blocket på sistone. Det är mycket jag inte fattar inom detta område och en är hur i herrans namn Blocket kan vara större än Tradera? Jag menar, Tradera är ju Ebay i Sverige och använder sig av en maximal och professionell lösning. Massor av billiga hjälpmedel för de som annonserar mycket, men framför allt analyserar de sina besökares beteenden och förbättrar sig över tiden. Man bläddrar igenom deras hemsida som vilken shopping sajt som helst, ordentligt informativ. De vet vad besökaren vill ha. Låt säga att du letar efter en bokhylla vilken information behöver du?

Tradera vet, blocket vet inte.

Blocket publicerar 20 nya annonser om bokhyllor per dag och där i ligger skillnaden. De publicerar priser och varunamn vilket är bra. Vad de borde göra är ju att visa en bild. Jag är nog inte den enda som blir galen av att klicka efter länkar för att komma till bilden av en skitful bokhylla. Men visst, 100 annonser om dagen på en sopig sida är bättre än 5 om dagen på en skitbra sida. Man är ju där för att hitta något. Nej du, Blocket vet inte hur man gör, de lever på gamla meriter och får passa sig tror jag.

Hur i helvete har detta gått till?

Är vi dumma i huvudet eller rent utav lurade?

Etiketter: ,

tisdag, juni 26, 2007

Tur i oturen

Vad är det som händer med tiden? Varför skall alla ha mig precis samtidigt?

Skämt åsido!

Bokade in brorsan imorgon kväll för att hämta möbler som jag handlat via blocket. En våningssäng som jag hoppas passar för 3, och en furubokhylla i 4 delar som bör passa i vårt vardagsrum. Flyttgodset kom ju igår så nu kan vi inte vänta längre.

Plair går ju i skolan från klockan 17 så innan jag och Linus åker till Tumba och Bergshamra för möblerna skall jag lämna barnen hos pappa för deras första barnpassning (av våra barn). En liten stund innan detta bestämdes ringde en kund (från förra företaget jag jobbade för) och bokade mig för ett möte imorgon istället för på Torsdag. Suck. Eftersom detta möte är i Uppsala och därför att jag redan bokat en lunch med en kompis där på Torsdag blir det lite mer pyssel innan allt är perfekt.

Efter ytterligare 30 minuter ringde en amerikansk dam från företaget jag var på intervjuv hos igår, och bad om ett telefonmöte klockan 15 imorgon (hon ringer från USA så att försöka boka om tiden var inte att tänka på). Det blir ytterligare en stressig dag imorgon med andra ord.

I vilket fall. Det var mycket positivt att damen från USA ringde eftersom det var nästa steg mot att eventuellt landa jobbet.

Etiketter: ,

måndag, juni 25, 2007

Efter regn kommer solsken

Säger de..

Idag var en händelserik dag. Klockan 07 hämtade jag upp John på Arlanda. Vi droppade hans väskor hos hans syrra och intog sedan frukost hemma hos oss. Klockan 10 kom mitt flyttgods och klockan 12 lämnade jag John på pendeltågsstationen. Klockan 14 gled jag sedan in för min anställningsintervjuv. Inte vilken som helst utan för ett jobb jag vill ha, och ett jag är kvalificerad för (i mina ögon sett i alla fall).

Jag hade lite svårt att sova igår. Brukar ha det när det händer stora saker. Klockan 3.15 konstaterade jag att jag ändå hade nästan 3 timmar kvar att sova. Nu började jag bli trött, så det var ju goda nyheter. Det var så ljust så jag snarare trodde klockan drog sig mot 06.

I vilket fall. Nu har vi leksaker, och leksaker, och ännu mera leksaker hemma. Tog vi inte med oss något annat börjar jag undra?

Etiketter: ,

torsdag, juni 21, 2007

Thailändsk catering i Stockholm

Nu när jag fått upp rullen på att marknadsföra vänner och deras hobbyverksamheter skulle jag vilja fortsätta med denna. Förra helgen fyllde Kevin 6 och hans mamma hade förberett en Thailändsk buffé i hans ära. Hela tjocka släkten var där, plus några kompisar. Håkan har berättat att hans släktingar rullar ögon inför hennes bjudningar men jag tänkte att det kanske var mest pladder… Ack så fel jag hade!

Det var sagolikt gott. Och det smakade genuint Thailändskt (och det borde ju jag veta).

På fritiden driver Warisa företaget Thai Dekoration. Utöver catering håller hon också i kurser i fruktformning, matlagning, och bakning. Den bästa marknadsföringen är ju nöjda kunder och det har hon nog massor av. Stundtals kan det bli en ganska hektiskt hobby. Om du inte besökt hennes hemsida ännu tycker jag du skall göra det nu. Kanske du också kan överraska med en thai buffé på nästa konferens, nästa kalas, eller rentav på nästa företagsfest? Om inte annat, skicka vidare…

Behöver jag skriva att jag precis hittat en doggybag jag fick med mig från förra helgen, i kylskåpet?

Smaklig måltid!

Etiketter: ,

Summan av kardemumman

Redan när jag var liten förstod jag att flera bra saker på en gång inte nödvändigtvis summerades bra. Juice och fil var gott, men det skar sig och smakade illa när man blandade det.

Fick för ett par dagar sedan reda på att en god vän från Bangkok passerar genom Sverige på Måndag. Han vi bodde hos sista veckan i Thailand. Vi skulle hinna träffas på eftermiddagen, inte mer. Därefter kom nyheten om att jag skall upp intervju för ett jobb jag gärna vill ha, på Måndag eftermiddag förstås. Inte nog med det, igår kom ytterligare en god nyhet. De kommer leverera att flyttgodset hem till oss på.. Måndag förstås. 3 bra saker helt klart. Men de mixar illa.

Kompisen kommer lyckligtvis tillbaka för semester inom en månad. Med lite tur regnar det inte på Måndag och då kan flyttgodset stå utanför porten ett par timmar.

Det värsta som kan hända är väll att schemat ”nästan” går ihop. Då kan det bli stressigt värre och pannkaka av alltihop.

Etiketter: ,

fredag, maj 25, 2007

Mitt CV, äntligen vart det klart

Jag har alltså suttit och skrivit på mitt CV denna vecka. Inte varje minut, och inte varje dag, men nog har den legat och malt där i bakhuvudet precis hela tiden. Det skall jag inte sticka under stolen med. Det vart CV skrivande blandat med arbete och nytta.

Jag översatte den till svenska samtidigt som jag skrev om den ganska så mycket. Jag hade ju en engelsk sedan tidigare, en jag aldrig vart riktigt färdig med. Först dagarna handlade ju bara om att spy upp erfarenheter, jättetrist. Jag trodde aldrig att det skulle vara så svårt att skriva ett CV. Jag vill inte bräka för mycket, men jag vill heller inte framstå som en liten grå mus. Jag vill bara vara jag.

Arbetet vart betydligt lättare efter CV:n tagit form och jag bollat den lite med goda vänner. Själva finslipet var definitivt det roligaste. Jag antar att den aldrig kommer bli riktigt klar, så mycket roligt återstår. Nja, så himla kul var det inte.

Jag vart då äntligen klar med denna CV. Tyvärr återstår själva ansökningsbrevet, och en eventuell engelsk översättning.

Sedan skall man ju veta vad man vill jobba med. Jag gick igenom massor av lediga arbeten inom massor av olika kategorier. I ärlighetens namn, jobben ser jättetråkiga, och jätteavancerade ut. Massor av lediga jobb men inga jag spontant känner att jag kan söka? Jag vill bara ha ett jobb man kan vara lite kreativ i, lite ansvar, och med en bra chef. Att byta industri känns inte alls främmande. Finns det inga sådana jobb?

I vilket fall, jag kunde äntligen ladda upp CV:n på lite jobbsajter. Förhoppningsvis skall den nu jobba lite på egen hand. Efter att ha laddat upp den så väntade jag några timmar, och några timmar till, men inga besökare till mitt CV ville dyka upp..

Får man skriva att man hoppas på en lugn och skön sommar?

Etiketter:

torsdag, maj 24, 2007

Nice Shop i Bangkok

Jag saknar min lilla närbutik i Bangkok något.

Försökte köpa skokräm för att snygga till skorna, och en stjärmejsel för att fixa Plairs Thailändska Nokialaddare, men vart mäkta förvånad när varken närbutiken eller prisextra kunde hjälpa oss?

Jag kom ihåg en utbytesstudent som kom till Bangkok för många år sedan. Han var lyriskt över sortimentet i vår lilla närbutik, Nice Shop som den hette på den tiden. Nice Shop lade ner när 7-eleven kom till byn. Nu blommar de upp igen, eftersom 7-eleven flyttar in i deras gamla lokaler.

Det var en mycket sympatiskt familj som körde Nice Shop. Vi var tjenis med dem alla åren, även efter igenbomningen, eftersom de bodde i kåken. Kul att något nu händer i lokalen som stått tom så länge. Områdets bästa lokal skulle jag vilja säga.

Riktigt smart att dra sig ur i ett så tidigt skede. Samtidigt öppnade en annan familjebutik upp lite längre ner på gatan...

Etiketter: ,

tisdag, maj 15, 2007

IT och allt annat som man kan få spel över

I helgen fick jag ju igång bredbandet och jag kunde göra allt, surfa, skicka och ta emot brev, snacka skype, ja allt. I måndags morse kunde jag göra allt det förutom att skicka brev. Ganska frustrerande eftersom jag har kunder som kontaktar mig där, och förväntar sig svar inom 5 röda.

Antingen låg det redan något bredband där innan jag beställde nytt, eller så var det någon spärr som slog på Måndagsmorgonen. Inte en aning och jag orkar inte bry mig. Jag är inte nätverkstekniker, så att forska i detta medför huvudvärk på gränsen till att singla ut datorn som en frisbee.

I vilket fall. Kungen av IT kungarna, Erik den allsmäktige tyckte inte detta lät som något större problem. ”- prova att ändra porten på utgående mail server till 80 sa han, vår server kanske stödjer det”. Det fungerade nästan (kunde skicka testmeddelande, men inte brev). Provade igen i morse, men provade en av de andra mail servrarna jag använder, och faktiskt, en av dem kunde köra över port 80. Nu kör jag den på utgående, för alla. Tack Erik.

Söker du att outsourca dina IT lösningar mot Bangkok, ta dig en titt på www.simsim-pacific.com.

Etiketter:

onsdag, april 18, 2007

Medverka i en TV dokumentär

Vi fick nyligen en förfrågan över forumet, om vi kände till några som var intresserade av att medverka i en dokumentär! Kanske du är det?

Jag heter Sofia och jobbar som researcher på ett tvproduktionsbolag. Vi jobbar just nu med ett dokumentärt program där vi vill göra ett personligt reportage på ett tema som ibland bär öknamnet "importfruar" - fast i ovan program vill vi visa på ett par som KROSSAR fördomarna och som står upp för sin KÄRLEK.

Vi skulle vilja göra ett personligt reportage om och med ett par där mannen (eller för den delen kvinnan) som funnit sin kärlek i Thailand - om den första kontakten, om personernas bakgrund - och det nya liv de startat tillsammans osv osv.

Hör gärna av er om ni tycker idén verkar vara intressant, vill veta mer och eventuellt medverka!

Tolkningen av ordet "importfruar" skapade en något het debatt. Du hittar länken till erbjudantet här: Thailandsforum: TV dokumentär!

Etiketter: ,

tisdag, april 10, 2007

Flip flop fabriken del 4

Egentligen är det helt otroligt men just nu sitter en halv fabrik på mitt kontor och ”lagar” en produkt jag gjorde nedslag på för 10 dagar sedan. Som tur var är det ett förhållandevis enkelt problem. Det är en gummilogga som inte är ordentligt limmad. Efter mitt tredje nedslag ringde ytterligare en person upp. Hon kom över till kontoret senare. Jag är ganska säker på att hon inte kände till problemet. De första 2 gångerna har de mer eller mindre bara packat om prylarna i andra kartonger.

Jag har alltid undrat vem som är vem på denna fabrik, dvs.,. vem är ägaren, fabriken, och mellanhanden. När de beskriver sig själva är de systrar. Några av dem är garanterat systrar på riktigt. Kineser är de i alla fall hela bunten, och tur är väll det, annars hade de väll tagit förlusten (men behållit handpenningen) och bett mig flyga och vara.

Problemet som vi har är nog framför allt ett kommunikations artat ett. Jag pratar med en, som säger till en annan, som i sin tur skickar vidare. Vad sedan händer eller inte händer kan man undra!?

Första kontrollen gjorde jag redan på fabriken, och visade tydligt på problemet. Andra kontrollen gjorde jag efter de leverat till kontoret. De fick hämta tillbaks dem samma eftermiddag. 3:e kontrollen gjorde jag efter leveransen igår. Inte förrän nu tror jag de sitter och gör något åt saken.

Nu sitter de i alla fall och lägger lim på varenda produkt igen. Jag har gjort några stickprover och vi har gått från 35% ”rejected” till kanske bara 3%, vilket är helt ok. Dessa 3% är nu synd att kalla ”rejected” eftersom de flesta inte skulle notera felet. Det börjar se bra ut och jag kan börja fundera på frakten.

Thailand i ett nötskal hela denna soppa!

Men, å andra sidan, utan denna soppa, skulle det inte finnas behov av utlänningar, så…

Jag valde deras produkt fast den var 100% dyrare än andras. De motiverade detta med kvalitet, och jag trodde på dem. Det gör jag visserligen fortfarande. Detta är ett litet problem vi har, tänk om det varit trycket eller storlekarna som varit fel, läskiga tanke.

Att man i Thailand förföljs av oförklarliga fördröjningar är ett välkänt faktum. Somliga kallar det charmigt, inte jag.

Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter:

måndag, april 09, 2007

Snart blir det att flytta in på hotell

Oj vad det börjar bli tomt hemma hos oss. Nu får vi sluta sälja om vi skall slippa flytta in på hotell för pengarna. Sista kunden lät oss behålla skrivbordet en tid, tack. Tänk om någon nyper bokhyllan, eller kylskåpet. Läskiga tanke.

TV:n kan jag nästan bli av med som det känns. Bara sopig thai såpa dag ut och dag in. Dessutom står den på golvet numer. Jag blir stressad av dålig TV märker jag.

Det absolut skönaste var att jag kunde behålla bilen ett tag till. Jag sålde den ju för ett par veckor sedan till min mor. Bilen flyttar till Pattaya med andra ord. Vad skönt det var att starta upp den i morse, dra på min senaste ljudbok, Arn 1 – vägen till Jerusalem, av Jan Guillou. Bara slappna av och hoppas på köer. Jag hade ju vart utan den en dryg vecka.

Kom till kontoret tidigt imorse eftersom jag skulle ta emot en leverans, tyvärr kom den inte förrän sent på eftermiddagen, och tyvärr var den inte helt ok. Om en liten stund kommer fabrikören på besök. Jag hoppas de har planer på hur de skall lösa detta. Sedan hoppas jag hinna till Muhlman för att lyssna på AIK – Kalmar, som inte verkar ip-tv streamas av någon…

Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: ,

måndag, april 02, 2007

Jösses vad varmt det är i Bangkok nu!

Helt snurrigt att man kan missa det men springer man inte ute på gatorna så mycket utan mest går in och ur olika klimatanläggningar är det faktiskt möjligt. Nu är det ordentligt varmt och det sedan en dryg vecka tillbaks.

Kände det framför allt när vi rullade över till Stefan igår för Linneas kalas. Gångavstånd så vi lastade tvillingvagnen full och kastade oss iväg. Satan i gatan vad det gassade. Det påminner om de första åren i Bangkok, cirkeln sluts med andra ord.

Temperaturen har alltså legat och pendlat runt 38 grader. Prognosen för nästa vecka är att den skall sakta men säkert gå ner mot 36 grader!? Tur att bilen är på verkstad för nu är det inte bara gamla bilar som får problem med nedkylningen. Stillastående trafik, varma motorer, och gassande sol rockar inte fett för någon biltillverkare. Tvärtom mot Sverige med andra ord.

Elräkningen kommer inte heller bli spännande, eller, det är väll just det den kommer bli, spännande alltså. Det skulle inte förvåna mig om vi går över 6,000 baht för vår lilla lägenhet, för första gången. Elen blir ju också dyrare när det konsumeras mycket, marknad och efterfrågan.

Och i eftermiddag skall jag givetvis ut på kvalitetsinspektion... Tur att det bara är 1,000 par skor, för det kommer bli varmt. Men det finns de som har det värre det är säkert. De festa i Thailand lever ju helt utan klimatanläggning. Nu badas det kan jag säja, i floder, i havet, i dammar, och vart det finns vatten, så länge det finns.

Ja just det! Vad tyckte ni om mitt Aprilskämt :)


Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: ,

onsdag, mars 07, 2007

Mycket trafik och mördande varmt

Jag var och besökt en fabrik nu på morgonen. Detta tar normalt tar ca 2 timmar inklusive möte, idag tog det nästan 4. Mötet var avklarat på en halvtimme som vanligt, men trafiken, suck, trafiken! Jösses vad det stod stilla i alla riktningar, och på alla gator.

På eftermiddagen promenerade jag en sväng, och det slog mig att JÖSSES vad det var varmt. Varmare än vad jag kan minnas på mycket lång tid. Tankarna drogs nästan tillbaks till 96-98 då jag var ny i Bangkok. På den tiden brukade det vara klarblå himmel från Januari, i Mars avtog sedan brisen, och mot Juni började det bli RIKTIGT varmt. Man gick och väntade på regnet.

Bangkok ser sin chans att bli av med mig för nu visar hon verkligen sin fula sida!

Andra bloggar om: , , ,

Etiketter: , ,

torsdag, mars 01, 2007

Spanish Mortgages, för att snabbt flytta ditt drömhus

Problemet är av någon outgrundlig anledning ofta hur man skall finansiera sitt Thailändska drömhus. För alla som flyttar från Spanien mot Thailand borde saken vara biff. Och de är inte några. Pengarna strömmar verkligen den vägen. Det finns massor av företag som sysslar med belåning av spanska egendomar. Jag råkade springa på en svenskägd firma när jag googlade nätet i samband med det jag skrev i Januari (klicka här för inlägget) om hur de nya lagarna påverkar ägandet.

Har du ett hus i Spanien är det alltså inget att deppa över, du kan alltid följa denna länk: , som är svenskägt och som borde sätta dig på en motorväg mot ditt Thailändska drömhus.

Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: ,

onsdag, februari 28, 2007

Önska mig lycka till!

I natt pekar vi om servern. Hela dagen har gått till att återskapa konton på den nya, meddelat gäster, och dubbelkolla. Massor av domännamn var det...

Det snurrar på ganska bra i min skalla nu kan jag lova...

Vi har goda referenser för den nya servern, förhoppningsvis var det värt mödan! Det nya företaget vi hyr från heter Solar, det gamla GoDaddy.

GoDaddy, var sämre än sämst!

Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: , ,

söndag, februari 25, 2007

Drömjobbet!

Inte för att jag söker jobb men jag måste erkänna att jag ibland drömmer om vad jag skulle vilja jobba med.

Om jag fick välja själv:

Helst skulle jag vilja jobba med drömjobbet då under egen regi förstås, men det finns flera anledningar till att jag borde försöka släppa den tanken, och söka jobb. Dels tror jag att jag skulle göra ett bättre jobb om jag jobbade för någon annan, dels tror jag att jag skulle må bättre av det.

Jag har den ibland påfrestande egenskapen att kanske engagera mig lite väl mycket i det jag tar mig för. Jag behöver en kompetent chef (som förhoppningsvis inte är ägare eller VD: ns fru eller man). Jag är av den uppfattningen att om denna önskan uppfylls kan vilket jobb som helst bli bra.

Jag tror inte jag ber om för mycket, även om jag förstås kommer att försöka undvika att inte dra nytta av det som ligger i bagaget.

Så, vilket är mitt drömjobb då?

Jag tror att driva ett ”community” som Thailandsforum.se på heltid skulle vara en helkul uppgift. Jag vill verkligen hjälpa folk att hjälpa sig själva, ta lekgruppen som vi startat i Bangkok som ett exempel. Vi tjänar inga pengar på det men får mycket värde från det. Det är en lön i sig. Jag vill ge medlemmarna möjligheten att marknadsföra sig själva, deras produkter, och tjänster, till en kostnad av några goda råd här och där. Nästa steg på forumet är lönesystem där man får betalt för sina inlägg och kan köpa annonser för det. I framtiden hoppas jag att medlemmarna träffas och umgås även fysiskt.

Tyvärr är grundidén med ett forum att det är ideellt, för alla av alla, och att det därmed blir svårt att mata familjen med det. Med lite flyt lyckas man bygga upp ett nätverk typ ThaiVisa.com och då öppnar sig helt andra möjligheter. Detta ligger ett par hörn bort tyvärr.

I dagsläget är det mest turistprat på de flesta svenska fora om Thailand. Visserligen professionellt men bara en hörnsten av vad jag vill göra. Forum om detta är PLENTY AVAILABLE så att säja. Samtidigt har jag har svårt att engagera mig i detta eftersom jag är hemmablind. Hur många svenskar diskuterar de trevligaste vandringslederna i Sverige över ett forum, jag bara undrar?

Vad är det jag försöker säja då?

Jag skall redigera min CV och börja distribuera den, både i Thailand och hemma. Jag behöver ju faktiskt inte ta jobbet även om jag får det. Situationen kunde ju vara mycket värre. Jag suktar efter ett 6 månaders vikariat i Sverige som det ser ut nu. Tänk om jag skulle kunna få vara pappaledig på halvtid, vilken härliga tanke.

Under tiden kan du registrera dig på forumet och hjälpa mig att förverkliga mina drömmar.

Jag skrev ytterligare ett par A4 om drömjobben men klippte bort det eftersom jag har en känsla av att det är ett totalt intressant bladder och dessutom ganska privat. Tyvärr är det mycket jag inte kan skriva om här på bloggen eftersom mycket av det jag reagerar på, och vill skriva om, är ju vad mina vänner och familj gör, berättar, och tycker. Det känns olustigt att skoja om dem/er. Speciellt eftersom jag gärna lyfter ut det roliga och sockrar det lite. Någon som vet hur jag skall lösa detta problem?

Andra bloggar om: , , ,

Etiketter: ,

onsdag, februari 21, 2007

Vår blomfarm i Soidao

Familj farmen kanske man snarare skall kalla den. Blommor är alltså vad Plairs mor och styvfar sysslar med när frukten är skördad och man väntar på nästa säsong. Faktum är att alla här uppe verkar ha kommit på samma strålande ide. Just nu är det gula blomfält på var och varannan lediga markplätt.

Dessa gula blommor säljs främst till tempel. Vad de gör är att de noppar av själva blommorna och packar dem i stora påsar. Sedan kommer distributörerna och plockar upp dem med stora flakbilar. De får samtidigt betalt och samtidigt går en del av vinsten till nya frön. En ganska typisk Thailändsk legotillverkning kan man säja. De tvingas att köpa ”deras” speciella frön för överpriser, men i gengäld vet de att de har köpare på sina blommor. Nu pratar vi summor kring 2,000 baht och inte 50 baht för en påse. Med andra ord handlar det mer om korrupta mellanhänder än smarta affärsmän. De får inte handla identiska frön från andra människor. Ibland har jag undrat vad som skulle hända om vi skulle gå ihop och transportera allt upp till Bangkok själva.

Det säkra före det osäkra, och om man misslyckas, misslyckas alla.

Känns det igen? Är det inte mycket i Thailand som är på detta vis?Andra bloggar om: , , ,

Etiketter: , ,

torsdag, februari 15, 2007

Jag skall bli släkt med en Norrman!

Imorgon bitti efter jag har jobbat av nattens e-post bär det av till Chantaburi, och närmare bestämt Soi Dao och Plairs mamma. Hennes kusin gifter sig med en Norrman (som du kanske kunde gissa) och flyttar nog ganska snart mot nordliga breddgrader. Vi var ute och åt middag med dem i Måndags, och det verkar vara en lugn och skötsam man. Bra.

Bluetooth har ordnat en trådlös koppling mellan min telefon och dator, och även om det kommer vara seg lina ute i djungeln bör det räcka för att ladda hem och skicka post.

Ända till Måndag skall vi vara borta. Jag skall försöka uppdatera eftersom.

Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: ,

tisdag, februari 13, 2007

GoDaddy har krashat vår server

Servern (VPS) jag har stående hos GoDaddy i USA har krånglat sedan i Söndags. Förutom att alla sidor som ligger på den ligger antingen nere, eller går upp och ner som en jojo, är det värsta den urusla supporten som kommer från GoDaddy. De spammar oss med automatiska svar och det är tydligt att det inte finns kunnig personal på plats som kan, eller är intresserade av att gå till roten med problemet. Kontraktet med GoDaddy går ut i Mars och nu är det inget snack, nu byter vi leverantör.

Forumet har som bekant legat nere permanent. Jag hoppas du har överseende med detta.

Jag hoppas detta snart skall vara under kontroll.

Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: ,

lördag, februari 10, 2007

Det vart alltså en Sony Ericsson W810i

Och inte en PDA av värsting format som var tänk från början.

Alltså en Sony Ericsson W810i för 11,800 baht vart det. Jag kom fram till detta efter att ha diskuterat med goda vänner och tittat i plånboken. Själva jobb biten får jag klara på den bärbara datorn även framöver. Dock, telefonen är klar för GPRS/EDGE så jag kan använda den som modem. Eftersom den bärbara inte har Bluetooth får jag koppla ihop dem med USB kabel eller infrarött. Tanken är ju inte att köra detta permanent utan bara när jag bestämmer mig för att förlänga en helg man redan är bortrest på.

Telefonen höll för övrigt på att kastas i backen innan jag förstod att mitt sim kort var raderat sedan tidigare, och att alla kontakter låg kvar i minnet på den andra telefonen. Ni som känner mig kan förstå att jag höll på att gå upp i limningen när jag var tvungen att möta upp Plair men kunde inte ringa henne. Jag kunde inte heller fatta vart simkortet låg, så att jag kunde flytta tillbaks det. När jag upptäcker att manualen var på Thai, och när Sebastian blev helt rabiat så snart jag stannade vagnen, höll jag på att spricka.

Det fanns inte ens tid för de 5 djupa andetagen...

I vilket fall, DTAC tar 1 baht minuten för denna tjänst och det återstår att se hur mycket tryck det är i krokarna runt där Plairs mamma bor (det är ju där jag kommer använda detta som mest). Jag är rädd för att jag får jaga reda på sändaren...

Så... det kommer alltså inte blir fler spontana blogg inlägg, eller att jag jobbar av e-posten när jag sitter någonstans och väntar på frugan. Liten skärm och vanliga tangenter uppmuntrar ju inte till några längre stycken.

Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: ,

torsdag, februari 08, 2007

Besök på en flip-flop fabrik i Bangna

Jobbade hemifrån idag. Nja, inte hela sanningen kanske. På förmiddagen var jag och Plair ute och besökte en liten fabrik som gör flip-flops. Fabriken låg i slutet av Sukhumvit, ungefär i höjd med Bangnakorset.

Sedan satt jag hemma under eftermiddagen och sammanställde, och jobbade av allt det andra man samlar på sig. Internet med e-post och Skype är dödliga vapen.

Det är mer jobb med att ta fram skräddarsydda flip-flops än man kan tro. Eftersom det är bara 1,000 stycken vill det till att kunden kan betala för dem, och att man hittar en fabrik som vill jobba med en. Bortsett från själva inspektionen är det nästan mindre arbete med en större order än en liten. Det är lättare när de vill jobba med dig än när de vill bli slickade i arslet. Jag har aldrig riktigt förstått detta.

Antingen så har de inget, eller så har de tillräckligt för att säja nej till 10,000 kronor bara för att de inte gillar ens uppsyn. Att de inte förstår att de kan tjäna lika mycket på 100 t-shirts som på 1,000 det undgår mitt förstånd. Glöm sedan inte att det många gånger är svårare för en Thailändare att göra dessa småinköp.

Varför kanske du undrar? Här i thailand är det ju säljaren som är kung, inte köparen... Fråga mig inte varför, men det gör business lite trixigt här. Större orders från mig kan de glömma, dem skickar jag ju direkt på Kina. Där är de både billigare, bättre och snabbare, även om kvantiteterna är högre (men de kommer ner).

Och sedan var det ju det här med att Thailand är ett u-land. Undrar varför?

Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter:

onsdag, januari 24, 2007

Tänk om alla tyckte det var kul att jobba?

Jag sitter ju ett slags kontorslandskap för tillfället. Företaget jag delar med, eller sitter hos, är nu i avslutningsfasen av sitt stora projekt. Nu handlar det om att ”tuna” systemet, testa och bygga ut. Till sin hjälp har det nu tagit en svensk student från ett av de lokala Universiteten. Killen har som han säjer aldrig haft ett riktigt jobb utan bara olika typer av ”vanliga” sommarjobb.

Han tycker det är spännande att jobba med något som detta och det märks på hans sätt att attackera sin arbetsuppgift. Han undrar och frågar om saker han inte förstår eller inte håller med om. Han har förslag på hur man kan effektivisera sin egen arbetsuppgift. Han är blyg och försiktig vilket kommer att hjälpa honom om han väljer att bli kvar och jobba i Thailand efter han är klar med utbildningen, tror jag.

Hur ofta ser man ens en nyutexaminerad Thailändsk student engagera sig på detta vis?

Nu vill jag inte klanka ner på Thailändarna. De är bra på mycket och alla arbetsplatser behöver dem, om inte annat för att lätta uppstämningen. De är helt fantastiska på monotona arbetsuppgifter. De har inga större problem med att jobba, men kräver ordentligt med ledarskap för att man skall få ut det mesta av dem, är min erfarenhet. Vi svenskar är istället överlag mer självgående och plikttrogna. Därför krävs det också helt olika typer av ledarskap i dessa länder (även om de flesta initialt vägrar att acceptera detta).

Att just Svenskar har en stor kärlek till Thailand råder det inget tvivel om. Vare sig du har varit här i bara 3 timmar, eller 3 år; vare sig du kan sätta tummen på vad det är eller inte; så känner du en slags frid när du är här. Ungefär som vi sitter på varsin extrem av samma linje. Mitt förslag till Reinfeldt är: Byt 1 miljon Svenskar mot 5 miljoner Thailändare och vi har en vinn vinn situation för både länder, arbetsgivare och löntagare.

Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: ,

lördag, januari 13, 2007

Äga hus och bo i Thailand?

Många är vi som drömmer om ett eget hus i Thailand. Många är de som redan förverkligat sina drömmar. En sak har vi gemensamt, vi undrar hur man löser ägandet rent tekniskt. Sedan undrar vi hur juridiskt bindande det egentligen är, ett lagligt undertecknat kontrakt. Vilka kan man lita på, och hur mycket?

Huset kan du äga men marken det står på är en annan femma. Du kan arrendera marken eller köpa den via ett företag, det finns för och nackdelar med båda alternativen. Det finns förstås en myriad av kombinationer om du är villig kliva in i gråzonen.

30+30 års arrende är ju inte längre sant, eller har kanske aldrig riktigt varit. Ägaren kan höja hyran eller rentav kanske sälja marken, eller på annat sätt låta dina ytterligare 30 år bli värdelösa. Det är att rekommendera att även om du arrenderar mark, att du har proportionerligt ägarintresse i moderbolaget. Seriösa aktörer erbjuder detta.

Tekniskt sett borde dock ägande via eget bolag vara det mest attraktiva. Nackdelen här är att du inte får äga mer än 49%, och alltså rent juridiskt kan bli satt på verandan medan någon annan säljer ditt hus. Detta händer i Thailand.

Du vill sitta på det fysiska ägarbeviset, som på thailändska heter Chanod. För att säkerställa majoritet, där man har minoritet, har man använt en egen Thailändsk kandidat som vågmästare. Detta har i dagarna blivit olagligt. I dagsläget måste det kunna bevisas att denna kandidat faktiskt har ett genuint ägarintresse i bolaget.

De övriga 51% arrangeras av din advokat. Det finns goda skäl att inte lyssna på alla hans råd, eller låta honom vara vågmästaren. Det finns gott om exempel på slemmiga advokater som sålt ut sina klienter. Fram tills nu har man kunnat ha oproportionerligt antal röster liknande (men ändå inte) det i Sverige A och B aktie systemet, detta är nu inte längre möjligt för utlänningar.

Nyligen har man gjort ändringar i lagen (Foreign Business Act) om utlänningars ägandeskap i thailändska företag. Detta är vad alla pratar om idag. Det är oklart om fastighetsbolag kommer falla under ”List 1” eller ”List 2”, av denna ändrade lag eftersom båda inkluderar segment vitala för landets säkerhet, kultur, och andra ”speciella” segment, eller ”List 3” som inkluderar segment där Thailändare anses inte vara konkurrenskraftiga. Vilken ”List” du hamnar under gör stor skillnad eftersom det avgör hur mycket av ditt bolag du lagligen kan kontrollera. Dock, detta är nu. Vi kan inte bortse från ytterligare justeringar.

”List 1” och ”List 2” förbjuder utlänningar att äga företag som köper eller säljer land, medan ”List 3” inkluderar byggföretag och tjänster, som leasing tex. Därav oklarheten.

Det är tydligt att Thailändska staten vill att utlänningar skall arrendera mark utan säkerhet. Vad vi behöver är en lag som skyddar husägaren från att släppa sitt hus till ett skambud, när intressekonflikt uppstår.

Man kan undra vad som egentligen ligger bakom denna lagändring.

Personligen tror jag de själva vill sätta tänderna i den lukrativa fastighetsmarknad skapad av den ökade turismen. Med kvalité, pris, och service har thailändska företag många gånger svårt att konkurrera och detta är ett sätt att skydda sina egna investeringar. Man kan knappast se det som att skydda den inhemska industrin eftersom land och fastigheter är något svårflyttade. Nu när ekonomin snurrar på är det många som vill ha mer. Politik i Thailand är svågerpolitik utan dess like.

Jag är inte i fastighetsbranschen, inte ännu i alla fall, och det finns folk som är avsevärt mer pålästa. Håller du inte med eller har ytterligare frågor kan du ställa dem till expertpanelen på ThailandsForum, klicka här för att komma dit! I övrigt kommer jag försöka uppdatera detta eftersom.

Etiketter: ,

fredag, december 22, 2006

Ni kan stryka den sista önskningen på min lista

Då har barnen träffat den första tomten, det var under julfirandet i deras skola. Och ja nu är det bekräftat, i Thailand ringer han kontorsjouren. En av engelsklärarna hade fått äran detta år. En kille som bor på vår gata. En riktig late-night-röjare. Tydligen var det en sen kväll igår för han verkade ordentligt bakfylle full. Hans tomtesång, och dans för den delen, var snarare skoj med de andra lärarna, än att visa upp en tomte för barnen.

På vår skola har vi kanske inte de mest seriösa engelsklärarna men man får väll vad man betalar för, eller vad skolan betalar för är kanske en bättre gissning. Denna morgon såg de flesta lärarna mer slitna ut än normalt. Skolan måste haft en ordentlig tomtefest igår.

Som tur var finns det undantag även här. En av de lärarna som betedde sig som jag tycker en lärare skall var Josefines, en gullig tjej i 30 årsåldern.

Många fastnar ju för Thailand och gör allt för att få hänga kvar. Engelsklärare är ett alternativ eftersom det finns stor efterfrågan på dem. Plugga är ett annat, dykinstruktör, reseledare, kock, är andra. En gemensam nämnare är att de flesta som stannar är ganska partyglada de första åren. Tro nu inte att expatsen på de stora företagen är ett dugg bättre, speciellt inte de som kommer ut singel.

Om jag en vacker dag anställer någon, då blir det antingen folk som lekt rommen av sig, eller under KONTROLLERADE former. Och detta är inget jag kom på precis nu.

Detta var en av få av mina önskeklappar som jag hade förhoppning om att faktiskt casha in, att tomten skulle komma nykter. Jag hade räknat vår tomte Peter som nykter så länge han inte dansat in småpackad. Som ett brev på posteb fick jag istället detta. Surt.

Det skall bli intressant att höra vad Emily har att säja om tomten när jag kommer hem ikväll!

Ps. Jag har bilder på tomten men de får ni vänta ett par timmar på. Plair är kvar på skolan och kameran är med henne. Tills dess får ni hålla till godo med denna filmsnutt. Ds.Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: ,