Det vart hela 11 år i Bangkok innan återflytten till Sverige i Maj 2007. Thailand kommer vi tillbaks till. Tills dess kommer jag skriva om livet i Sverige. Allt har sin tid.

söndag, juni 08, 2008

Semestern kan börja innan semestern

Med lite flyt kan det faktiskt bli så.

Jag tar bara 2 veckors semester i sommar. Känns inte som jag behöver mer. Att jobba på sommaren är lite halvsemestrigt bara det. Jag går alltså på semester de 2 sista veckorna i Juli men redan i slutet av Juni kan semestern infinna sig.

Plair är nämligen klar med SFI runt den 20 Juni. G eller VG kan hon nog räkna med.

Helt plötsligt kommer det bli soft på morgnarna igen. Helt plötsligt kommer det bli mer ordning och reda på hemmaplan igen - hon har ju pluggat dubbla skift senaste 3 månaderna och har knappt hunnit säga halv sju. Det finns ju en chans att hon får jobb förstås men eftersom det är sommar och hon är lite kräsen kan det dröja.

2 utgångar: skönt eller bra.

Man kan ju tycka att ett jobb borde vara det viktigaste - kanske arbetstiderna kan spela in men inte vad det är för typ av jobb - kan man tycka. Jag menar, jobbar hon 6 månader som städare har hon ganska mycket föräldraledighet att ta ut.

Jag har själv jobbat som städare och klottersanerare och en massa andra jobb under olika lägen i livet. Jag har inte varit arbetslös speciellt mycket. Antagligen mer för att jag inte är kräsen än för att jag skulle vara smart.

2 inkomster är en förutsättning för att vi skall kunna fortsätta att åka till Thailand, fortsätta att skicka pengar, fortsätta att leva ett gott liv, fortsätta att drömma om att eventuellt flytta tillbaks.

Med pengar kan man ju bygga passiva inkomster.

Ps. Ja - om man inte lever över sina tillgångar och bränner dem vill säga.

Etiketter: ,

söndag, maj 18, 2008

Lina Longo på Radisson Frösundavik
Lina Longo är en mångkonstnär från Litauen. Hon är där folkkänd som sångerska och skådespelerska (tror jag). I Sverige är hon mamma till Nicole. Nicole går i Josefines grupp på dagis. Lina lanserade idag sin första klädkollektion på Radisson i Frösundavik. Större delen av den Litauiska gräddan boende i Sverige var förstås på plats.

Plair var en av mannekängerna. Hon har tränat var och varannan helg sedan en tid tillbaks och vi var förstås jättestolta över henne.

Det var lite knepigt att videofilma med Sebastian sovande i knät men det gick bra.

Ps. Jag får inte riktigt ihop ekvationen med Lina Longo. Italiensk pojkvän som för övrigt pluggar svenska tillsammans med min fru. Hennes barn är mörk vilket betyder att pappan borde vara Afrikan. (Efternamnet känns även det lite Afrikanskt). Jag har inte vågat fråga eftersom det skulle kunna vara som så att Nicole är adopterad.

Tyvärr verkar det som om de skall flytta till Italien. Tråkigt eftersom det är härliga människor som jag gärna skulle lära känna bättre.

Etiketter: ,

torsdag, november 08, 2007

Barnens kompisar, en slump?

En kul grej på dagis som vi just fick reda på. Sebastians bästa kompis heter Joel. Egentligen är det mer som en lillebror, Joel är ju lite yngre. I vilket fall, Sebastian gillar att leka med honom. Det visar sig att Joel är bror till en av Josefines 2 bästa kompisar, Jessica. Hör och häpna nu.

Nicole heter den andra tjejen. Mamman östeurope och pappan måste vara neger. Nu har hon en ny man, en Italienare. Och tror ni inte han går i Plairs SFI klass!?

Lite kul med de 2 första barnen. Jag gillade deras mamma redan på inskolningen. Nu är alla barnen bästisar. Det kan ju inte vara en slump, eller?

Etiketter: , , ,

Någon som sett en bortsprungen liten pojke?

Ja det har jag ju gjort förut. Tänker inte på Sebastian men väl på hans kompis som vart kvar i Bangkok, Alexander. Det var en jäkel på att springa bort.

Lite underliga saker som hänt frugan på sistone. I förrgår när hon var på väg till dagis för att lämna barnen vart hon tilltalad av en ung herre.

- Är det du som tappat din lilla pojke?

Det var det ju inte. Lite längre bort satt det alltså en liten pojke yngre än Sebastian och väntade på att någon skulle hitta honom. Plair tog med honom in till dagiset och en av fröknarna hade tidigare noterat att en dagmamma gått förbi utanför med en hord barn. Hon sprang efter och mycket riktigt hade de missat på räkningen. En generad inte alltför munter dagmamma var tvungen att gå in på ett DAGIS för att hämta sin eftersläntrare.

Blickar!? Typ.

Plair tillade: - trodde inte sånt kunde hända i Sverige, det är ju ett så perfekt land…

Det visade sig sedan vara kusinen Lins dagmamma. Hon är störtskön och hade det inte vart hon hade jag nog sågat hela dagmammekåren efter detta. Innan jag träffade just denna dagmamma kändes de mer som hemmafruar som inte önskade arbeta.

All eloge till henne men det här var ju inte bra.

Etiketter: ,

onsdag, juli 04, 2007

Det är inte mycket engelska i Sverige

Det är rentutav ett helvete med allt jag måste hjälpa Plair med. Över allt där hon skall registreras måste jag hjälpa till. Skyltar, broschyrer och webbsidor är sällan på annat språk än svenska. Nu har jag anmält henne som arbetssökande på arbetsförmedlingen men för att vara aktiv där bör hon ju vara…. Aktiv….

Visst kommunicerar de på svenska med henne men över lag pratar svenskarna ovilligt engelska även om de flesta verkar bemästra språket. Tror de tycker det är lite pinsamt att prata det eftersom de tappar något av kontrollen. Det vill säga, tills de landar i Phuket med ett par öl i kroppen. Det är som med mig och thaispråket, och lao kaow i djungeln.

Samtidigt är ju detta ett sätt att tvinga invandrarna att lära sig språket, både det skriftliga och det muntliga. Nog har de en baktanke med allt detta. Utlänningar bör integreras.

I u-landet Thailand översätter de skyltar även ute i djupaste djungeln. De flesta webbsidor av intresse för en utlänning har en knapp för en engelsk version. De har nog en baktanke med allt detta. Utlänningar bör inte integreras.

Just nu får jag lite ångest över allt jag skall göra åt alla. Hoppas jag inte missar något.

Etiketter: , , ,

torsdag, juni 28, 2007

Avslutning för SFI Sollentuna

2 veckor hann Plair med innan det efterlängtade lovet infann sig. 2 kvällar i veckan över 2 veckor. Ibland är livet grymt men när de drar igång i augusti igen då blir det andra bullar. Varje förmiddag på halvfart.

Idag var det avslutning och det var väldigt många som slutit upp. Det var alla klasser tillsammans. Få hade tagit med sig sina familjer, men jag var en av dem. Mat hade de lagat allihopa, inte bara min fru. En sann internationell atmosfär och mat jag aldrig tidigare sett. Första tanken när jag såg smörgåsbordet var att varför i helvete öppnar de inte en restaurant i sina lokaler och låter studenterna jobba extra. Det räcker ju att leverera maten, folk kan ju servera sig själva... Ja, ja.

Resten får ni via filmen.

Ps. Ni i Thailand, kan ni se filmerna numer (kör via photobucket numer)?

Etiketter: , , ,

Avslutningsfika och sängbygge

Snart skall vi bege oss till avslutningen för Plairs korta sommarskola. Sista dagen var igår och nu vankas det fika, tilltugg och frågor. Vi behöver framför allt veta hur flexibla skolan är på att Plair eventuellt anpassar skolgången till ett arbete, hur snabbt man kan växla fart och tider liksom. Jag antar att hon har 2,000 timmar hon kan använda som hon vill, kanske tom slösa bort? Jag tror företaget som driver SFI är ett privat företag, vilket kan medföra vissa problem eftersom de i sin tur antagligen får betalt per elev som faktiskt går där.

Plair och tjejerna tar tåget, jag tar bilen med Sebastian. Tänk att det var så svåååååååååååårt att sätta henne på de kommunala färdmedlen och nu vill hon inget annat. I Thailand är det ju oftast stackaren som åker buss (ja, och Guava förstås) och det vill hon inte vara (stackare alltså). Skönt att detta släpper även om det kanske bara är för Sverige.

Efter detta åker vi och handlar madrasser till våningssängen samt lite skruvar för spjälorna som håller madrassena (spjälen glider ifrån varandra läskigt enkelt). Det var inte värre än att Emily kunde sova i den men detta måste fixas. Att sätta ihop den var ingen lekstuga. Antingen hade tidigare ägaren jävlats med mig eller så hade de själva haft den felmonterad. Jag baserar detta på hur delarna levererades, hur pluggen satt, och hur solljuset blekt delarna.

Tyvärr kunde jag inte köpa bokhylan. Bilden var urdålig (han hade fotat in i ett trångt förråd och man såg bara hälften). När jag stod där och tittade på den live visade det sig att jag missuppfattat den totalt. Med 4 delar menade han 2x ovan och 2x nedan medan jag förstod det som 4 sektioner. Den sektion man kunde se var den snyggast såklart. Den andra var rentutav ful. Han kommer ju aldrig få vad han begärt för detta.

Det var ruggigt med trafik igår kväll och tyvärr hade killen stressat från Årsta till sitt förråd i Bergshamra (han hyr ut lägenheten där i andrahand) för detta. Jag rekommenderade honom att passa på att ta en ny bild nu när vi lyft ut prylarna, men han förstod inte varför.

Etiketter: , ,

torsdag, juni 14, 2007

Ljusterapi fungerar det?

Helt snurrigt var det, det står klart. Har aldrig hört om något liknande. Kanske jag som drar förhastade slutsatser men läs min historia…

Fotoautomaten vi skulle använda för bilden till id kortet var helt seg och på det massor av överklistrade skyltar som gav olika direktiv. Svårt att veta vilken som gällde. I vilket fall, den tog 4 bilder med långa, långa mellanrum. Så långa att frugan vart tagen på sängen och att blixten överrumplade henne gång på gång. En bild var med helt öppna ögon (överöppna snarare), och de andra 3 med nästan sovande ögon. Hade hon kommit ut med en hopprullad sedel hade jag misstänkt annat. I vilket fall vi valde ”kola” bilden.

Ungefär efter att vi lämnat banken händer det.

Hon börjar vackla, må illa och få huvudvärk. Detta fortsätter i flera timmar. Hemma kräks hon.

Skumt!

Det enda jag kan tänka mig är att det har något med blixtrarna att göra. Säkerligen i kombination med stress men jag tror ändå de fanns med i spelet. Jag minns när Josefine var nyfödd, då låg hon under ljusterapi. De varnade oss för att långa stunder titta in i ljuset där hon låg, att man fick huvudvärk av det. Vi fick huvudvärk.

I vilket fall, jag undrar vad som hände?

Etiketter: ,

måndag, maj 28, 2007

Första bussresan

Gav tydligen inte mersmak. Sebastian hade sovit som en stock när de skulle på bussen tillbaks hem från öppna förskolan i Upplands Väsby. Kallt och duggregn var det också. Att komma på bussen med en tvillingvagn var tydligen lättare sagt än gjort med en sovande 2 åring, och 2 tjejer. Mary hade ju sina egna 2 så där var inte mycket hjälp att hämta. En äldre dam hade tydligen hjälp till.

Det första frugan sa när jag kom hem var:

- NEVER AGAIN

Sverige sparkar henne i ansiktet hela tiden tyvärr!

Etiketter: ,

onsdag, maj 02, 2007

Frugan kliver in i bilden

Jag har inte gett Plair för mycket kredit över bloggen så jag ville passa på att få ut detta. Nu när jag nästan säckar under av alla ovissheter kliver hon fram som ett skyddande helgon. Man skulle kunna säga att det är hon som styr skutan för tillfället. Det har varit samma sak när jag varit kryppling för någon idrottsskada, eller så sjuk bara en man kan vara, då fixar hon allt. Och jag fixar inget.

Tur att jag har min fru, synd bara att hon inte tjatar mer på mig. Jag skulle gott kunna behöva ett par sparkar i arslet.

Etiketter: , ,