Det vart hela 11 år i Bangkok innan återflytten till Sverige i Maj 2007. Thailand kommer vi tillbaks till. Tills dess kommer jag skriva om livet i Sverige. Allt har sin tid.

torsdag, oktober 15, 2009

Till slut vart det en platt tv i alla fall - en Samsung 46"


Modellen heter SAMSUNG LE-46B554 46# LCD-TV FULL-HD och går på kampanj just nu, konsumentrecensioner både hos Dustin och Pricerunner på över 4,7/5 känns tryggt!

Jagade runt lite på nätet och kollade in några butiker men hittade inget i närheten av vad Dustin hade att erbjuda. 9400 kronor hemkört med budbil samma kväll för en fullutrustad 46" är ett ganska bra pris tycker jag.

Etiketter: ,

onsdag, oktober 14, 2009

Sådär ja - då har vi skaffat vår första Wake-up lampa
Åkte förbi SIBA en sväng i förhoppningen om att hitta en hyfsad Wake-Up lampa till ett bra pris. De jag sett fram till nu har legat på mellan 900-1,555 kr. Alla har haft ungefär samma funktioner, samma kräm, men kanske sett lite olika ut designmässigt, och kanske även varit av skiftande kvalitet.

300 lux minimum var viktigt eftersom gränsen för att replikera dagsljus något sådär går ungefär där. Också viktigt att glödlampan gick att byta.

Jag hittade en lampa som bara kostade 499 kronor och som hade allt de dyrare hade och lite till. DMTECH Wake me Up! Visst den är lite smäckig men provar denna ett tag.

En funktion som jag önskat men ännu inte kunnat finna är att kunna spela in egna ljud och USB ingång för att spela annan inspelad media. Nu med facit på handen skulle jag kanske kunnat önskat mig även högtalarutgång.

Det blir nog lättare nästa gång. Lampan vi har kan lätt ärvas av barnen.

Planerna att använda denna lampa även som ljusterapi la jag ner för länge sedan. För det letar jag efter en skrivbordsvariant. Dessa lampor är asdyra fortfarande och man verkar inte kunna köpa enbart glödlamporna/lysrören och bara sätta in dem i vilken armatur som helst?

Jag kommer tillbaks och skriver mer när jag provat detta ordentligt!

Edit: FM radion har inget minne så det skall till att ha tur om den skall fungera smidigt vid uppvaknande. Dessutom kunde man inte ställa in hur lång tid den skulle ta på sig för att nå full styrka, det är 3 minuter som gäller. Snacka om soluppgång!

Edit2: Jätteskönt att vakna till ljuset och helt ok att det kom fort. Ljudet var lika irriterande som vilken alarmklocka som helst dock så det har jag nu dragit ner till 20% - fungerar inte det stänger jag av det värre är det inte. Hittade samma lampa på en annan SIBA butik för bara 299 kronor idag. Skall försöka ta mig iväg och klaga någon dag...

Etiketter: , ,

lördag, maj 02, 2009

Bildbevis på snickare in action
Nja, kanske inte men jag lovar att det var jag som härjade på balkongen denna eftermiddag. Handlade trätrallarna i förrgår och redan idag ligger de på plats. För att vara mig är det bra.

En riktigt bra fixardag har det varit för jag hann dessutom med en vända upp till grovcontainern, handla ytterligare en trall, fixa morsans epost problem på båda hennes datorer, samt köra syrran till party.

Lägg då in att vi var hemma hos Håkan och grillade igår. Dessutom stannade vi över.

Lite smolk i bägaren vart det dock - vi (läs: jag) glömde nämligen Sebastians nalle hemma hos Håkan. Aj, aj och dubbel aj. Hmm, undrar hur vi skall släppa denna atombomb?

Känns som jag skjuter den framför mig :)

Etiketter: ,

måndag, april 27, 2009

ABC - på det tredje gäller det

Det går riktigt segt på förskolan när det gäller bokstäver och läsning. Emily vill verkligen lära sig, framför allt eftersom flera kompisar redan kan.

Har letat efter bokstavslekar på nätet utan stötte framgång en tid. Jag har hittat någon bok men den känns sådär. Ett spel skulle vara kul. Hittade några on-line spel som var sådär men skulle vilja ha några man kunde spela mer tillsammans. Typ kortlek, memo, eller något...

Något som hjälper till, och gör det roligare, att lära sig bokstäverna tillsammans - inte nödvändigtvis att läsa och skriva.

Men icke sa nicke!

Vet ju vad jag letar efter, men det kanske inte är uppfunnet ännu, vad vet jag?

Nu har jag en plan på ett eget spel... :)

Undrar om man kan ta patent på spelupplägg?

Etiketter:

torsdag, mars 05, 2009

Inte likt mig - aldrig fel

Grannen Hans hjälpte mig i höstas att fixa en rostskada på bilen. En skada som framkommit pga att spoilern för kofångaren var felmonterad - bagageluckan slog i den när man stängde de. Tyvärr han vi göra mycket av grovjobbet innan vi konstaterade det!

I och med min 11-tusen mila service tidigare i veckan fick vi spoilern på plats. På lunchrasten idag slipade jag åter ner ytan och rostskyddsmålade den. 2 saker som är stora här:

1. Jag gjorde det själv
2. Det tog bara 3 dagar efter det gjorts möjligt

En drawback dock. Missade en hörna när jag täckte området runt ikring. Med andra ord, jag lade min signatur till detta projekt :)

Ps. Målar gör jag när vi kommit hem från Thailand

Etiketter:

tisdag, december 16, 2008

I dessa tider är man gladare över mindre

Vi går ju in i en oviss framtid. Ingen vet hur lång tid det tar innan det vänder. Jag satt härom dagen och listade mina olika scenario, allt från bästa till sämsta.

Så här långt har ju allt gått som på räls. Förstahandskontrakt, dagis och förskoleplats på gångavstånd, fast anställning med hyfsat betalt, har varit medlem i A kassa i över 1 år, och som grädden på moset är Plair är studiemedelsberättigad och pratar redan svenska obehindrat.

På detta kan sägas att jag ÄNTLIGEN kommit igenom mina 180 föräldradagar till lägstanivå (60 kr om dagen typ). Jag kan alltså vara pappaledig på riktigt om jag vill.

I värsta fall får jag sparken i nästa runda (50/50 skulle jag tro) och då får jag väl 3 månaders uppsägningslön som kan följas upp med föräldraledigt i kanske 1.5 år. Nu kan jag inte vara i Thailand så länge och lyfta föräldrapenning men 9 månader skall vara ok. På detta skall läggas barnbidrag och eventuellt skolpeng. Sedan kickar den urlåga a kasseersättningen in...

Inget sopigt sämsta scenario va!?

Chefen och chefens chef har godkänt att jag tar ut en dag i veckan med föräldrapenning. (jag har ju stora barn så om de hade ställt sig på tvären hade jag nog inte åberopat mina rättigheter) Jag var orolig att de skulle ogilla detta eftersom min resurs inte ersätts i dessa tider. Lite tveksamma i början men när de funderat ett tag var det inga problem, rentutav bra. Vi hjälper företaget att spara pengar. Det var också så jag hade hoppats att de skulle tänka.

Det skall bli riktigt skönt att gå ner till 4 dagars veckor. Och jösses!? - det skulle kunna gälla för 2-3 år! Det skall bli roligt och skönt att tillbringa mer tid med Emily på tu man hand. Dessutom hoppas jag att kroppen skall få mer ro när jag kommer hinna med privatlivet på ett annat sätt.

Jag tänker en hel del på barnen och tonåren Även om jag inte tror någon av dem har gener att bli lika jobbig som jag var så skadar det inte att vara på sin vakt. Tonåren kan komma att bli en utmaning och om det blir så är jag rädd att det redan är kört. Det är en stor utmaning att aldrig tappa greppet utan att istället bygga förtroendekapital.

Mina x jobb och andra hobbies skall jag förpassa till kvällstid, efter barnen somnat. Och i ärlighetens namn - om det inte var som så att jag funderade på att någon gång starta eget skulle jag droppa alla x-jobb. Någon lyxkonsumption är det inte tal om, det intresserar mig inte en sekund - speciellt inte om valet står mellan det och barnen.

Det blir mer och mer tydligt att för mina barn är min tid och tålamod viktigare än mina pengar - när detta inte är längre är sant då är loppet kört.

Etiketter: , ,

torsdag, december 04, 2008

Så där ja - där gick min bärbara dator slutligen på lunch

Det var väl bara en tidsfråga hur, var och när men det var jag som snubblade på sladden och drog ner den på golvet. Ett något oväntat öde.

Tur att det var jag! Nu sprack skärmen på riktigt. Listan var klar och det var en tidsfråga innan jag skulle skicka den till ASUS garantiverkstad i Holland. (handlade den i Bangkok inklusive 3 års internationell garanti) Listan omfattade flera garantiprylar.

Istället tjänade ASUS 5,000 kronor på ett felsteg. Grattis till dem!

Jag brukade ha en backupdator men inte mer. Nu blir det att ta sig ner till Bredden och skaffa en ny. Funderar på en stationär färdigbyggd (hinner inte bygga själv). Vi behöver främst en ordentlig dator som är fastlimmad i arbetsrummet och inte en som tar jobbet ut på umgängesytorna. Dessutom har jag ju en bärbar via jobbet (som jag skriver på nu).

Och jösses vilken tur att jag gjorde en backup så sent som i Söndags kväll. De här backupstationerna som jag nu har två av är värda sin vikt i guld - när datorn krashat OCH du har en backup gjord. Nu hade jag planerat lite andra hål för mina sparpengar men en dator får det bli.

EVENTUELLT har jag en försäkring som kan tänkas täcka detta. Tecknade en hemförsäkring som jag har för mig jag inkluderade en drös småtillägg till - bland annat drulleförsäkring. Fast den datorn lär jag ju få vänta på oavsett så.

Just nu är jag så sjuk som bara en kille kan bli så den slutliga strategin lägger jag på is. Är du kille förstår du :)

Etiketter:

söndag, oktober 12, 2008

Nu går flyttlasset

Tänk att man ALDRIG verkar lära sig!?

Det går inte på en kvart att flytta och tror man att man har 3 billaster fulla så har man antagligen 9.

Vad helvete med grejer vi samlat på oss på bara ett år!!!

På Lördagen lade jag och svåger golv medan frugan packade. Stora möbler som bokhyllor och sängar hade vi redan monterat ner och flytta tidigare i veckan. Plus kanske 15 kartonger. Golvet vart inte klart förrän på Söndagen och med det vart hela flytten störd. Vi fick dock ihop det hyfsat Svågern spikade golv medan jag och bröderna flyttade och frugan packade upp och ur.

Tips till dig som flyttar:

1. Skaffa hela och fina flyttkartonger i massor. Fundera inte ens på att ta dem fram och tillbaka under flytten (återanvända). Packa allt INNAN ni börjar flytten...

2. Fixa flyttstädning i god tid. Med hjärtan i halsgropen verkar vi ha fixat en dam som kan göra det innan Lördag (då mamma flyttar in där).

3. Flytta bredband och adressändring veckan INNAN och inte första morgonen du vaknar upp i nya lyan. (tack och lov för alla med unsecure nätverk)

Antar att det låter som om detta var första gången jag flyttar men det är det inte. 9 gånger de senaste 20 åren har det hunnit bli. 4 av dem i Thailand tack och lov.

Detta bevisar trots allt att man är en obotlig optimist trots allt. Även om man inte drar lika höga växlar som alla andra :)

Etiketter: ,

fredag, oktober 10, 2008

KATASTROF - Fel färg
Det vart som sagt var ganska mycket strul med målningen. En kombination av mig och fastighetsskötaren.

Vardagsrummet skulle vara i beige inte rött - tack och lov var det dem som hade gjort fel. Barnens tapet vårt sovrum och vår i deras. Tur att de inte hade tomtar på sin... Sovrum 1 är alltså första sovrummet på höger sida, och inte det första...

Nästa vecka kommer de och lägger ny tapet även om det inte vart så jäkligt som jag först tyckte. Lite väl murrigt dock.

Etiketter:

fredag, oktober 03, 2008

Lägenheten satt som en smäck!

Jag glömde bort att hämta nycklarna i Fredags så inte förrän igår kunde vi inspektera lägenheten som vi ju tog osedd.

Jag har förmågan att gå händelserna i förväg och hade förstås i vanlig ordning framställt ett värsta case scenario.

Egentligen kunde jag bara bli positivt överaskad och det är väl fördelen med denna egenskap, en annan är att när "shit hits the fan" det sällan kommer som ett brev på posten och sällan värre än att jag redan har ett fix.

Nackdelen är ju förstås att jag oroar mig för sådant som aldrig kommer hända - hela tiden. Den här genen kommer nedärvd från min mors sida. Vet dock ej om den kommer från morfars eller mormors sida.

Lägenheten var jättefin och beboelig som den är. Plair lös upp lite när hon såg sitt namn nere i porten. :) Lägenheten var ljusare än vad jag föreställt mig och ser definitivt mycket bättre ut från insidan och ut än från utsidan och in.

Vi räknar med att flytta in i mitten av månaden. Fram till den 10:e har målaren på sig att fixa sitt. Just nu försöker jag rodda så att jag kan få in golvet (Ikea, Tundra, Mörkbrunt) utan att störa målarna.

Vi måste dessutom skaffa diskmaskin.

Etiketter:

onsdag, september 10, 2008

Vi fick lägenheten!

I morse ringde man från Sollentunahem och berättade att man godkänt mig som hyresgäst. På eftermiddagen skrev vi kontraktet. Oktober 1 blir lägenheten tillgänglig. Snabba puckar med andra ord. The story of my life ungefär...

Lite andra detaljer som hör till mitt liv... Jag har ännu inte varit inne i lägenheten. Lägenheten är identiskt till den jag bor i idag bortsett från att den är spegelvänd. Det kommer bli mindre dagsljus tyvärr. den tidigare hyresgästen var en pensionerad invandrarkvinnan med rullator - vad det nu skall göra för skillnad. Mormor har en och hon är fantastisk. Jag ringde för en titt när det begav sig men eftersom inget av numren fungerade och jag desperat behövde en lägenhet hoppade jag över den detaljen.

Mina farhågor är att kvinnan haft nollkoll. Besiktningsprotokollet ser ok ut. Alla rum, dörrar och skåpsluckor skall dock målas om och detta kan ju betyda både det ena och det andra - förhoppningsvis att det råkar vara dags. Om någon känner någon på Kumlins Måleri som kan få in dem i lägenheten typ under de första 2 veckorna efter inflytt skall jag vara evigt tacksam. Vi har inte hyperbråttom in i lägenheten.

Nu skall vi sätta oss med tapet och -färg böcker för att dekorera vår lägenhet. Trevligt om vi får till det personligt och inte efter någon "best practice" men inget måste. Jag skall lägga laminatgolv ur egen ficka hade jag tänkt. Ogillar detta egentligen eftersom det är en hyreslägenhet - Men eftersom det lyfter lägenheten så pass, samt inte kostar miljoner längre, känns det ofrånkomligt

I vilket fall som helst, nu har vi hyrt oss lite tid!

Etiketter:

onsdag, september 03, 2008

Förlåt Thailand

Förlåt Thailand

Jag brukade klaga på alla prylar man köpte i Thailand som inte höll längre än några månader eller på annat sätt visade sig vara en andrahandssortering; skor, elektronik, kläder, mm. Jag pratade mig varmt för Sverige och hållbara kvalitetskontrollerade produkter. Det var fel. Det var 15 år sedan.

Samma skit i Sverige. Marknaden är översvämmad av andrahandsvaror med märke på. Oj vad mycket skit jag köpt. Det kan vara en sula som lossnar på en annars oanvänd sko, ett batteri som laddar ur på nolltid, en lagringsenhet utan mjukvara, en skrivare som inte skriver, en märkpenna som skall fästa på allt men inte gör så, en skjortkrage som är felvikt från fabrik. Listan kan göras lång.

Inga problem att lämna tillbaks men ibland orkar man inte. Min tid är också värd pengar.

De drar ner på kvalitetskontrollen och spar pengar. Mindre nogräknade importörer köper restpartier som säljs till de stora kedjorna. Man köper så billigt så det gör inget om man får byta ut hälften. man räknar med att kunderna ändå är idioter som inte kommer upptäcka felet

Det har gått så långt att jag spar ALLA kvitton eftersom det numer inte är en fråga OM sakerna faller sönder, utan NÄR!

Jag får utgå från att anledningen till att det är på detta viset är hysterin efter nya prylar, folk skiter i om de håller längre än runt hörnet, det skall ändå snart bytas. Dumma lurade konsumenter.

Etiketter:

fredag, augusti 29, 2008

Jävla etiketter nu för tiden!

Det har retat mig länge men jag har inte ids skriva om det. Det var IKEA som började. Antagligen för att underlätta i logistiken sedan har de andra följt efter.

Det är de här jävla etiketterna de sätter på textilierna jag menar på. Inte nog med att de är stora som en dagstidning de verkar gjorda i okrossbart papper dessutom. De får plaggen att puta ut och låter som en kaffebryggare när man rör sig.

Jag bäddade just om.

Hur troligt är det att jag vill ha en tidning i varje örngott. Jag kommer vakna vid varje huvudvridning!? Nä - fram med saxen och klippa. Gäller kläder med för den delen. Hur skönt är det med en kartong hängandes i svanken?

Hur bra är det här påfundet egentligen? Ofta försvinner ju tvättinstruktionerna för det är ju knappast som så att man nitar fast dem på kvittona och pärmar dem eller hur.

Nä, här får de fasen tänka om!

Etiketter: ,

fredag, augusti 22, 2008

2 gick bort, 1 kvar

De 2 första lägenheterna jag hade hoppats på gick till andra sökanden tyvärr. Den ena var en 4:a, radhus med trädgård. Den hade ju varit helt sjukt bra. Anmälde mig till en tredje lägenhet i området, i huset där min mor tillfälligt bor. Samma lägenhet som den vi bor i bortsätt från att sista sovrummet ligger bättre. Sovrummen på ena sidan och de gemensamma ytorna på den andra. Länk här.

145 sökande så här lång och jag ligger fortfarande först i kön. Det är bråttom och det är väl mitt största hopp till att få den, inflyttning redan den 1/10. Sista anmälningsdagen går ut på Onsdag. Lite tight för många skulle jag tro (läs: hoppas jag).

Bara att hålla tummarna - även om det kanske inte var mitt förstaval.

Etiketter:

söndag, juni 29, 2008

Dags att leta eget boende

Jag hyr min lägenhet i andrahand av min mor, en rymlig 4:a. Morsan bor i en andrahands 2:a (mamma skilde sig strax efter vi flyttat hem) som hon i slutändan (visade det sig) bara fick besittning av för ett år. Detta är Sollentunahems policy noterar jag nu, och inget konstigt.

Ungefär som om jag inte hade tillräckligt med prylar på min To Do lista redan!?

När mamma tvingas flytta ut i November måste vi antingen ha en lägenhet till henne eller till oss klar. Tur att vi skaffade rymligt tält för en tid sedan.

Det är ljus i tunneln.

Noterade att jag stått i Sollentunahems bostadskö i ganska exakt 3 år och med det lyckats samla på mig hela 1064 poäng. Man har delat ut lägenheter till medlemmar med betydligt färre poäng. Visade mitt intresse för 2 lägenheter i Edsberg precis.

Tyvärr kom detta lite plötsligt - så att leta enbart i Rotsunda Gård går ju fett bort. Eftersom de flesta lägenheter görs tillgängliga på andra platser än där vi bor får vi räkna med att byta dagis och skola för barnen. Har nu anmält intresse för allt mellan en 3:a och en 5:a i hela kommunen.

Oavsett var skulle det vara skönt att ha en egen lägenhet. Vem vet, kanske den kan bli en bostadsrätt som jag kan bli rik på :) Att köpa i dagens klimat känns inte optimalt, inte för mig som kanske vill sälja redan om några år. På en 10 årsplan är det nog en ganska riskfri investering. Priserna kommer gå ner mer de närmsta åren, folk kommer snart tvingas sälja till priser de idag ratar.

Just nu ångrar jag bittert att jag inte ställde mig i fler köer den där mörka kvällen i Bangkok för 3 år sedan. Inte för att jag hade planer på att flytta hem men vad hade man att förlora? Flera köplatser än denna var gratis, andra kostade så lite som ett par hundringar om året. Gör inte om mitt misstag. Det visar sig nu att man kan få en lägenhet bara efter några år.

Du måste ju faktiskt inte flytta till Sverige bara för att du kommer först i kön.

Tack Susanne (plastmor) för att du mer eller mindre tvingade in mig i Sollentunahems kö.

Etiketter: ,

onsdag, juni 18, 2008

Gubben på våningen under håller på ta kål på mig

Lösningen är inte att byta sovrum.

Jag vet inte vad det är med honom men han är gammal och sjuk och låter som faan på nätterna. Han diskuterar högljutt med sig själv nätterna igenom.

- Men hallå! är den vanligaste frasen.

Detta sker inte varje natt men det går i perioder - veckovis liksom. Han ligger i rummet under vårt sovrum oturligt nog. Hans röst är dov och driver genom väggarna. Barnen verkar inte störas. Inte frugan heller för den delen. Bara jag.

Jag vaknar flera gånger per natt och ligger ibland vaken timmar. Dels är det irriterande, dels blir jag skitförbannad. Än har jag inte hoppat på golvet men det ligger inte långt borta.

Just nu är jag så trött.

Ironiskt nog är detta samma människor som klagade på oss dagen efter vi flyttat in. Tror visserligen de hade störts mer av själva in flytten som skedde innan vi kom än av oss.

Jag får känslan av att tanten låter gubben vara vaken på nätterna för att det passar henne - kanske hon jobbar på dagarna och föredrar att han sover då, eller tvärtom - att hon vill att han skall vara vaken på nätterna och sova när hon är vaken. Kanske det var just den rytmen som vi störde när vi kom hem - det vart helt plötsligt svårare att behålla hans sömn dagtid efter det.

Hon lär definitivt inte sova i hans rum för hennes röst hör jag aldrig.

Trött!

Etiketter: , ,

fredag, maj 30, 2008

Fotbolls EM 2008 - Äntligen är vi där!
Jösses vad jag längtat efter detta. Näst efter fotbolls VM är detta det största sport evangemanget. Ishockey är iskallt. De spelar alldels för många turneringar.

Sebastian tog på sig landslagsuniformen till dagis idag. Han är inte riktigt säker på om det är AIK eller Sverige men han vet att man får hålla på båda. Thailand går bra också.

Det slog mig - är det någon som sett Thailändska fotbollsuniformer? Det vore ju jättekul att ha.

Etiketter:

söndag, maj 25, 2008

Och så kom sommaren tillbaks..
Idag kom sommaren tillbaks och tydligen skall det hålla i sig en stund. Perfekt väder var det. Något svalare än förra värmeböljan.

Dagen slogs ihjäl på gårdsplanen. Massor av ungar och massor av lek.

Etiketter: ,

Äntligen går projektorn till service
I tidernas begynnelse hade pappa en super 8 filmkamera. Det finns med andra ord en massa filmer från förr. Tyvärr har remmen som driver projektorn, som är speciell för denna filmtyp, gått av, och pappa har inte lyckats hitta någon ny.

Det slog mig att om någon kan fixa detta så är det ju fixar Tony. Tony driver TOMI Elektronik som håller på med just detta - lagar trasiga apparater.

Projektorn är en ELMO Sound ST-1200HD (om någon vill lägga ett bud på den efter vi kopierat över filmerna till DVD).

Tabberaset pratade sig nyligen lyrisk över hur Tony hade fixat en gammal rullbandspelare, läs hela storyn här. Vi får hålla tummarna på att solskenshistorian fortsätter.

Etiketter: ,

lördag, maj 17, 2008

Dags för städdag igen
Inget man ser fram mot men ett nödvändigt ont. Nästan obligatoriskt.

I vanlig ordning stod vi för sopning av gården och andra gemensamma ytor samt ogräsrensning mellan plattorna. Ganska skönt att köra samma sak varje gång - man kan liksom koppla på autopiloten. Städningen sker mellan 10-15 med ett avbrott för kaffe och korv vid lunchtid.

Jag retar mig lite på dem som aldrig är med. Dels handlar detta om att spara pengar till föreningen men framför allt om att lära känna sina grannar. Faktum är att städdagarna är en av de få tillfällena som finns att få en pratstund med många av dem.

De som inte är med får ett annat uppdrag senare. Tydligen är det sällan någon av smitarna gör bot ens då. Förr hade de en avgift för att slippa men det visade sig vara olagligt. Idag pratade jag med min gode öldrickarvän (som dessutom råkar vara ordförande i föreningen) om andra medel. Att vår och höst städningarna har en prislapp i nivå med om att man hade lagt ut det på entreprenad, och att den delas mellan medlemmarna. På städdagarna ges man chansen att jobba av sin del.

Detta räknas säkert som att jobba svart men kanske att det går att hitta en lösning i den riktningen?

Nu handlar det framför allt om att skapa grannsämja så då skall man ta till alla medel för att få det att hända tycker jag. För de som inte är intresserade av föreningen eller sina grannar skall det kosta. Pengar får bli deras bidrag om det är allt de har.

Etiketter: ,

fredag, maj 16, 2008

Då har 1 år gått sedan vi flyttade hem från Thailand

Jag börjar skriva om detta idag men kommer nog vara tvungen att komma tillbaks och lägga till vad tiden lider. Jag tänkte försöka beskriva i kort hur det känns nu när vårt första år har gått.

Först och främst har vi haft en jäkla tur.

Mammas bostadsrätt vart tillgänglig med kort varsel (detta var i Mars 07). Inom 2 månader bestämde vi oss för att det var dags för hundåren i Sverige :) Lite tidigt men lägenheten var det avgörande för vårt hastiga beslut. I maj 2007 gick flyttlasset.

Tack vare min syster blev jag shortlistad för ett jobb i min sektor, ett stort multinationellt företag. Ett jobb som jag sedan fick. Jag bröjade jobba i mitten av Juli. Det var helt ok att jobba på sommaren. Det påminnde om att jobba i Thailand. Visserligen ett vikariat men det övergick nyligen i en fast anställning. Inte nog med det, det betalade dessutom bra, och sedan mer.

Plair har pluggat stenhårt på SFI sedan förra sommaren. Idag kommunicerar vi på Svenska hemma. Jag är övertygad över att hon klarar examenprovet i slutet av Juni och sedan kan plugga som alla andra, med studiebidrag. Eller kanske börja jobba.

Vi har tur som inte har den pressen att vi måste välja.

Barnen fick snabbt plats på samma dagis - detta även om det var ett himla hattande mellan olika platser innan dess vart tillgängliga. Föreståndaren var lyrisk över Thailand och jag tror det hjälpte oss - hon verkligen jobbade för att vi skulle få plats med alla 3 hos dem.

Som jag ser det har vi 2 år till i Sverige innan vi ens kan fundera på att flytta tillbaks. Barn och fru skall vara mer eller mindre flytande i tal och skrift, och alla skall vara ordentligt inkörda i systemet. Tillbaks till vad kanske du undrar?

Ja inte vet jag. Men omöjligt är det inte.

Det mesta vi tar oss för numer är med en återkomst till Thailand i baktankarna. Jobb, studier, ja allt.

I ärlighetens namn vet jag inte ens om jag skulle vilja flytta tillbaks om jag fick välja. Jag vet ingenting just nu. Inget annat än att jag gärna skulle vilja gå ner i arbetstid. Jag tror jag skulle trivas bättre om jag fick 4-dagars veckor. Jag behöver tid för att gå ner i varv.

I Sverige behöver man definitivt helger och semester mycket mer än vad man behöver det i Thailand - detta även om man jobbar lika mycket. Fördelen med att jobba i Thailand för min del var nog att man inte omgavs att lika prestationsorienterade människor som en själv. I Sverige får man inte mycket draghjälp att landa.

Jag saknar mayben ray mentaliteten mer och mer. Flyttar jag tillbaks skall jag aldrig mer förakta den. Jag kan nästan lova det.

Etiketter: ,

tisdag, maj 13, 2008

Och så bar det av ut på de vackra svenska landsvägarna
En P3 dokumentär om IB affären på MP3 spelaren rakt in i örat, och världens vackraste bilväg framför ögonen. Ingen dum kombination. Känns som man ligger ute på vägarna för lite...

Etiketter: ,

torsdag, maj 01, 2008

En magisk cykel
Ja jösses vilken bra cykel. Bara att sälja av aktierna hos stödhjulstillverkarna - helt överflödiga produkter.

Den här cykeln springer man alltså framåt. Känner man att man har kontroll lyfter man upp fötterna och rullar utan att nudda mark. Vinglar det sätter man bara ner fötterna.

Cykeln fick Sebastian av sin faster Rebecca och av farmor. Det har mest varit hans systrar som använt den. På den har de snabbt lärt sig hålla balansen, och med det lärt sig cykla på riktigt. Springcykel heter det på svenska och balance bike på engelska.

Nu skall det bli kul att se om även Sebastian kan lära sig cykla på riktigt redan denna sommar. Jag vet inte om det är smart men det finns ju skydd.

Nedan är en demo på cykeln!

Etiketter:

söndag, april 20, 2008

Inget tvivel - Nu är vi mitt i våren
Efter att ha tagit bilden packade vi oss ut på gården jag och barnen. Ordagrant vart vi utslängda av Plair som var i färd med en storstädning. Vi skulle bara vara ivägen och avvek utan bråk.

Nere på gården i solen är det helt underbart. I skrivandes stund åtnjuter jag alltså ett stabilt trådlöst Internet från parkbänken nere vid lekplatsen.

Det här vädret är det inte mycket som slår. Jag skulle tro det är ca 20 grader i solen. Fortfarande ca 10 i skuggan så brisarna som kommer med jämna mellanrum är uppfriskande, och välkomna.

Nice som faan!

Mina tankar är med dem som tvingas åka till Thailand från nu och fram till September - Inte avundsjuk...

Ps. Jag var lite orolig för skärmen, att det skulle vara svårt att se något men efter att ha dragit på fullt skärmljus vart det acceptabelt. Inget man jobbar en hel dag i men helt ok. Skall tänka på de när jag skaffar nästa dator, att ha en riktigt bra utomhusskärm. Den skall ju fungera bra i nästa episod av mitt liv. Under palmträd i Thailand...

Etiketter: , ,

lördag, april 19, 2008

Klädbytar dax
Då var det dags igen. Klädbytardagar. Jösses vad man kan spara pengar.

750 kronor handlade vi för och då fick vi 2 papperskassar fullproppade med bra vår och sommarkläder (inklusive skor), en cykel, en barnstol till cykel, och 2 påsar kanelbullar.

Barn växer snarare än sliter ur sina kläder. Kanonfina saker.

Etiketter: , ,

lördag, april 12, 2008

TG 960 Ankommande Bangkok
Alltid lite nostalgi när man hämtar från den flighten (det blir inte ofta men det händer). Den här gången var det John som passerade Sverige på väg till Tyskland. Frukost hos oss.

Ny parkering för ankommande. Det tog ett tag innan jag fattade men måste erkänna att det var en förbättring. Det vart några varv i onödan.

Etiketter: ,

fredag, mars 21, 2008

En liten stuga på landet - det vore tider det

Både far- och morföräldrar hade sommarstugor. Morfar byggde 2 på samma landplätt. Det var i Hallstavik. Farsans föräldrar hade sitt i Kungsängen bortom Lejondalssjön. Vi tillbringade mycket tid där som barn, syrran och jag.

Gemensamt. De sålde när det vart för jobbigt för dem.

Kungsängen - ja, för 40 år sedan var Kungsängen långt norr ut, speciellt för dem som bodde söder om Stockholm. Hallstavik lockar mig mer idag skall erkännas. Kunsängen skulle man snarare överväga för permanentboende.

Ingen av mina föräldrar hade intresse i detta med fritidshus. Konstigt.

Alla deras barn (5) önskar att de hade haft något.

Dels är det ju ett fantastiskt sätt att hålla ihop en familj - eller splittra kanske, vad vet jag... Dels en oas i dagens sönderstressade samhälle. Ett sätt att bryta vardagen liksom.

Blir det några pengar över på min sida kommer jag investera i ett vinterbonat fritidshus det står klart. Helst skulle jag flytta från storstan men det kommer inte hända - dels för att Plair redan tycker vi bor för långt från civilisationen, dels för att det nog inte är så troligt att man hittar jobb.

Fritidshus blir en kompromiss. Och det lär dröja.

Hur långt måste man söka sig? En bra bit antagligen men min gräns går ungefär vid 2.5 timmars restid. Man kommer en bit förbi Gävle på det. Norröver blir det garanterat.

Stötte på en kille för en tid sedan som sedan hjälpt till mycket med mjukvaran på forumet jag driver. En IT konsult som marknadsför sin hemort på fritiden. Japp, det finns fortfarande sådana, som hjälper till gratis.

Svågadalen var det alltså. Tog tillfället att pricka ut det på kartan i går. Det visade sig ligga en bit ovanför Bollnäs och Ljusnan. Vilket landskap! Fantastiskt att kunna arbeta från en sådan plats.

Tyvärr inte inom räckhåll för fritidshus.

Sökandet fortgår.

Etiketter: , ,

lördag, mars 15, 2008

Lördagsgodis och promenad
... I vanlig ordning kan man nästan säga.

Provade lite nya grepp idag och det var veckopeng till barnen. 20 kr var fick dem och med detta fick de handla sitt eget Lördagsgodis, eller spara. Aldrig fel att lära sig pengarnas värde, samt budgetera.

Nu var det visserligen aldrig något snack om att spara några pengar men Josefine lärde sig något nytt. Hon ville ha ett 3-pack Mer dricka utöver 20 kr godis. Det gick ju inte förstås. Efter några vändor slutade det med en dricka och lite mindre godis. Alla var nöjda och glada och Josefine en erfarenhet rikare.

Vem vet, kanske man kan lära dem att spara och att handla andra saker än godis för pengarna... Eller lite av båda.

Etiketter: ,

lördag, mars 08, 2008

Det handlar om att hålla sig borta från Ekorrhjulet

Eller att kanske inte spendera hela sin tid där...

Helt sjukt men just nu har jag ingen aning om vad jag vill annat än att bli fri. Jag känner mer och mer att frihet är nödvändigt för att kunna ställa och styra över mitt eget liv. Att inte vara tvungen att gå till jobbet varje måndag och göra som någon annan säger, oavsett om det är rätt eller fel. Att inte behöva be om ledighet när jag känner mig lat, kunna ta en sovmorgon med gott samvete, eller åka på kombinerad semester när begäret finns.

Hur jag än vrider kan jag inte komma till någon annan slutsats än att nyckeln till frihet är ekonomisk oberoende. Man blir sällan rik genom arbete. I kort handlar det om att fokusera på sina passiva inkomster. Att låta ens pengar jobba åt en, och inte en själv åt andras.

Jag har 2 ekonomiska mentorer skulle jag säga, en yngre och en ganska så mycket äldre. En har nått målet, den andra är på god väg. Jag tar åt mig ganska mycket av deras filosofi. En sak har de gemensamt, målmedvetenhet och tro på sig själva och sina ideer. Jag får nästan känslan av att för dem var/är det snarare en fråga om när, än om.

Går du också och funderar i dessa banor vill jag rekommendera en bok min yngre mentor rekommenderade mig för inte alltför länge sedan. Det gäller alltså Rich Dad, Poor Dad skriven av Robert T Kiyosaki. Läs den en gång, läs den 2 gånger, läs den 3 gånger. Det ramlar ner ytterligare pengar för var gång.

De råd som de flesta pappor traditionellt ger sina barn är så vardagligt att det nästan känns klichéartat: "Gå till skolan och få dig en bra utbildning, spar pengar, jobba hårt och den finansiella belöningen kommer att komma." I sin explosiva finanshandbok Rich Dad, Poor Dad föreslår Robert T Kiyosaki att du kanske skulle ha struntat i dessa råd! Här uppmuntras till en ny syn på det gamla traditionella synsättet i kring ekonomi. Kiyosaki avslöjar hemligheten till sin väg till succé.

Fastna inte i ekorrhjulet, köp boken.

Gillar du denna följer en rad andra böcker i samma ämne. Robert går då på djupet och förklarar i detalj hur du skall nå dina mål.

Trevlig läsning!

Etiketter: , ,

måndag, mars 03, 2008

Idag blev det att åka kommunalt till jobbet
Kors i taket att det inte hänt tidigare. Fram tills nu har jag klarat mig bra på lånebilar och samåkning. Kollegan som jag nästan bor granne med fick jag inte tag på. Tack och lov är min SAAB klar för upphämtning. Det gäller bara att packa sig ut till Åkersberga för att hämta den.

Buss, pendeltåg, buss och en promenad vart det. 1 timme mot 17-18 minuter. Sollentuna och Danderyd har inga vidare förbindelser. Fick mer eller mindre åka runt hela norrort. Bytet skedde i Ulriksdal. Lite nostalgi eftersom jag bodde just där innan jag flyttade till Thailand för hundra år sedan.

Med Faller fritt som in en dröm av Leif GW Persson i lurarna vart det ganska ok. Även om tankarna mest var på annat håll. Det är Palmemordet han rotar i.

Skulle faktiskt kunna göra detta varje dag, så farligt var det inte. Dock, om det inte vart kallare eller om det inte vore som så att jag förlorade så mycket kvalitetstid förstås.

Etiketter: ,

fredag, februari 15, 2008

Ni utomlands, missa inte RIX FM - den överlägset bästa radiokanalen i Sverige just nu!

Jag lyssnar på detta supersköna program under de 20 minuter det tar att åka till jobbet. Både idag och igår garvade jag så att läppen höll på att ramla ut. Snacka om snabba knivskarpa repliker.

Jag har tänkt rekommendera detta till er länge men det har inte blivit av. Så snart jag sätter mig vi skrivbordet och kollar inboxen så faller detta i glömska - eller så tappar jag bara inspirationen.

Nu börjar jag arbetsdagen med detta, så håll till godo!

RIX FM på morgnarna med programledarna Gert Fylking, Titti Schultz och Roger Nordin är det alltså som gäller. En sådan störtskön samling av människor som kompletterar varandra på ett sätt jag inte trodde var möjlig. Om en företagssammanslagning skulle skapa i närheten av denna synergi skulle det vara den bästa någonsin - sanna mina ord. På deras hemsida finner ni dessutom en samling av utvalda klipp.

Samtidigt vill jag passa på att slå ett slag för en kompis till mig som byggde en webbsida fokuserad på svensk radio för svenskar boende utomlands. Swedish Expat heter sajten som har en enkel ej skymmande kontrollpanel där du enkelt växlar svenska radiostationer.

Etiketter:

lördag, januari 26, 2008

Fääääääääääärdig
Om jag inte tar fel så var det en av Beppe Wolgers dockor som brukade gny så.

Nu är jag också färdig. Taxi bokad (04.00). Struket och snart packat. Veckohandlat och fyllt upp alla kylskåpen.

Idag var som sagt var en händelserik dag. På allt detta var både Emily och Josefine på kalas.

På Stinsen fick de gå in i lekhörnan medans vi handlade, alla utom Sebastian som var för liten. Gränsen gick vid 3. Dessutom var det fullt, de fick bara ta in 20 ungar. Sebastian vart JÄTTELEDSEN. Såg tomt ut och Plair misstänkte att personalen var rasister. Sedan glömde vi Emilys jacka. De hade stängt lagom tills vi kom på det. Farfar får hämta den i morgon.

Tack och hej leverpastej!

Etiketter: ,

söndag, januari 13, 2008

Söndag eftermiddagPå med mössan, händerna ner i fickorna, ut med ungarna. Klarblå himmel. Nollgradigt. Gröna gräsmattor. Lövlösa bruna träd.

Kan det bli mer vintrigt så säg!

Barnen och jag precis som sist. Plair stannade hemma för att tvätta. Hon har inget emot att missa dessa polarexpeditioner (i hennes ögon). I vanlig ordning avverkade vi någon kilometer eller 2. Förbi syrran, förbi brorsan, och ner till sjön. 3 lekplatser hann vi med på vägen. Sebastian vågade sig på linbanan för första gången. Villkoret - Pappa håll i mig.

- Jätteroligt pappa, mera!

Sedan ner till OK för att byta torkarbladen, tanka samt tvätta. Lite tjafs med personalen eftersom jag inte kunde hitta kvittot och de vägrade varken byta eller låta mig lämna tillbaka dem. OKs egna orginalförpackningar. Suck!

Letade som en galning hemma innan jag drog iväg. Minndes väl att de sa att jag skulle spara kvittot ifall de inte passade. Var säker på at jag gjort det men kunde faan inte hitta det???

Väl ute i bilen fick jag flashback! - Handsfacket!?

Japp, där låg det. Vilket bra ställe!

Tur att jag inte vart otrevlig. In till killen igen. Ut till bilen. På med de nygamla bladen igen. Han bände och böjde och fick dem att passa. Ser man på...

Etiketter:

lördag, januari 05, 2008

Bingolotto, är det där det slutar?

Sitter och slökollar på bingolotto och kommer på mig själv med att tänka - Faan, det verkar ju vara ett ganska trevligt program ju. Kanske vi skall prova?

Allvarligt. När bingolotto är helgens stora nöje då måste man ha växlat fel någonstans. Men man kan väl lika väl göra det som ingenting. Oavsett verkar det roligare än lotto.

Dags att köpa kupong. Bara drömmen i sig har ju ett värde.

Etiketter: , ,

söndag, december 30, 2007

Veckans inköpsrunda - ICA Maxi
Efter 1.30 timmar, 8 km, och ett 12,500 baht djupt sår i plånboken, var vi ÄNTLIGEN på väg ut till bilen igen.

Och, tänk om Plair hade körkort...

Ahh, härliga önskedröm.

Ytterligae en månads matbudget spräckt med råge. Hur faan gör ni som klarar en hel familj på 5,000 kr???? Berätta!

Hemma. 1 KALL öl. Snart en till.

Synd att jag inte hade whisky.

Det har varit för mycket helger för mig.

Etiketter:

Det regnar, och regnar
... och fotsätter att regna.

Vilket slut på året. Vilken första vinter på 15 år.

I vilket fall, det går att ha det bra ändå. Igår var vi bortbjudna på middag till en bloggbekanting, Tabberaset. En oerhörd trevlig tillställning med som väntat fantastisk mat. Ytterligare en familj var på besök. Härliga människor hela bunten. Jag skall inte skriva mer om detta utan låta er gå in på Görans (ja, det är så han heter på riktigt) blogg och läsa resten, samt beskåda den vackra och goda måltiden.

Göran berättade att han antagligen skall träffa en annan bloggbekant snart, nämligen Malee på Phuket. En resa till Thailand och lite småjobb över några veckor. Bara att gratulera.

Bedrövligt att jag missade Malee i somras, men det låter som om vi kan bli ett härligt gäng som samlas nästa sommar...

Niiiiiice!

Etiketter: ,

söndag, oktober 14, 2007

Vinterförvaring av bil ordnad

Det låg ju på mig att ordna vinterförvaring till mammas lilla röda leksak. Hennes Mazda Miata 86: a. Egentligen borde hon sälja den men eftersom hon inte hittar någon köpare som vill betala vad hon vill ha så får vi köra den in och ut ur diverse lador tills vidare. Tanken var att jag skulle kört upp den till Dalarna men av en slump fick jag en plats i en lada här i närheten. På samma plats som svågern ställt upp sin båt. Lite dyrare men ganska så mycket närmre. Phuu!

30 minuter totalt istället för ca 6 timmar känns liiite smidigare.

Japp, nu står den där. Nytvättad och under presening. Hoppas mamma hittar den när det är dags bara.

Etiketter: ,

fredag, september 28, 2007

Ringa till Thailand, när?

Är det bara jag som tycker det är lite pundigt med tidskillnaden när man skall ringa mellan våra älskade länder? Visst, det finns alltid en tid det fungerar bra åt ena hållet, men när fungerar det bra åt båda?

Tänk till lite nu.

Jag och John pratar ofta om att vi skall rigga skype och webcam och låta ungarna hålla kontakten medan de fortfarande minns varandra. Detta fungerar ju aldrig i veckan. När hans barn vaknar sover mina djupt. När mina vaknar är hans kvar på dagis. När deras kommer hem från dagis är mina på sitt dagis. När mina kommer hem sover hans. Helgen då? Eftersom man ofta gör något på helgerna blir det inte så lätt då heller. Ok, nu har John inte ens fått arslet ur vagnen och lagat sin trasiga dator, så det är dödsdömt. Men ni ser hur svårjobbad vår plan skulle vara även om vi försökte.

Jag kan ringa på väg till jobbet och de kan ringa på vägen hem från sitt (då har man ju ett break). I vilket fall är det ganska troligt att det kanske inte passar som handen i handsken eftersom den andra parten antagligen jobbar då.

I vilket fall, tack och lov för att det börjar bli ruskigt billigt att ringa även från mobiltelefonen. Jag ringer gärna på vägen till jobbet. Frugan som ringer hemifrån, hon betalar inte mer än 100 kr per kvartal och då ingår det 60 timmar.

Har du kommit på det än? När bästa tiden är åt båda hållen?
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Det är ju när man varit ute på party. Klockan 3 på natten när man är lite på gasen och förhoppningsvis på väg hem, då kan man ringa oavsett veckodag.

Etiketter: , ,

fredag, september 21, 2007

Sverige - en illusinon?

Kanske dags att jag dämpar mina beskrivningar av Sverige något. Ganska ofta faktiskt när jag pratar med polarna som är kvar i Thailand att de chockeras lite över hur bra jag tycker Sverige är. Man får frågor om hur grannarna är, hur barnen mår, hur atmosfären är, och mycket annat. Ungefär som om de går i ”flytta nu” tankar. Detta gäller ju bara de som har barn förstås. ”Förstås” skriver jag för att jag inte tror någon vuxen människa utan barn med förståndet i behåll, skulle flytta västerut om det inte vore för att snabbt kunna komma tillbaka igen.

Nu försöker jag tänka positivt förstås. Det kanske ser annorlunda ut här på bloggen om ett år eller så. När vekligheten hunnit i fatt mig, om det inte är där jag redan är väl säga.

Det blir ju en annan sak när barn kommer in bilden, men det vet man ju inte förrän man fått dem. Själv är jag ganska splittrad över allt detta. Visst vi trivs jättebra men om vi är hemma det vet jag inte. Känns mest som man aldrig mer kommer rota sig som gjorde förr. Tankarna snurrar om vilket som är mitt önskescenario. En sak är säker – jag skulle vilja resa till Bangkok ett par gånger om året för att träffa polarna där. Tyvärr är resan så lång och kostar så mycket.

Jag har ganska mycket åsikter och gudarna skall veta att jag inte alltid lever som jag lär. Jag tror inte att problemet är löst för att man flyttar till Sverige däremot tror jag att alla med barn i Thailand kraftigt överväger att ha sina barn i Sverige över längre perioder. Kanske att man inte alltid kan vara med själv, men jag tror detta är något man funderar över, och jag tror man gör det ganska mycket.

En sak jag är säker på och det är att jag inte vill att något av mina barn skall dra iväg på det vis jag gjorde. Jag vill ha dem hos mig helst men i värsta fall åtminstone ha dem i samma land, eller i alla fall i samma världsdel. Vad vi än gör, vad vi än tycker, så blir det ett par år i Sverige. Nu är vi här och nu tar vi chansen. Barnen lär sig skriva och läsa svenska, frugan också plus blir svensk medborgare. Jag har svårt att se att jag är kvar i Sverige efter 55 och absolut inte som pensionär.

Sen har vi barnen då förstås. Det är ju de som styr vårt liv.

Etiketter: , ,

torsdag, september 13, 2007

Den 11 September 2001, vad gjorde du då?

Jag väntade några dagar med denna. Tänkte det kunde bli lite väl trångt ute i mediarymden om man körde det på rätt datum.

Jag är en människa med dåligt minne men minns denna bättre än igår. Vi satt ett gäng killar från Bangkok Vikings uppe på The Dubliner på Sukumwith Rd. Det var efter fotbollsträningen och vi tog en nattmacka och en törstsläckare.

En helt osann känsla när första planet drog in i WTC. Sen kom det andra, och allt det andra. En Amerikanare hade vi med oss. För honom var det helt OSANT. Han somnade nog inte så gott. Speciellt inte som han var i samma industri som många som satt i husen.

Vart var du?

Etiketter: , ,

onsdag, juli 11, 2007

Då börjar allvaret

Våningssängen var alltså inte 90 bred uppe och 120 nere, utan 80 där uppe.

Hur kom jag på det tror ni? Givetvis sökte jag med ljus och lykta efter madrasser och kom till slut hem med en som INTE passade där uppe. 80 var det där alltså. 80 uppe är visserligen tillräckligt, speciellt eftersom de inte använder ovandelen, men vart missförstod jag detta. Skrev jag 80 eller 90 när jag berättade om sängen här på bloggen tidigare? De sover nere, sidledes, alla tre. 120 brett räcker gott och väl. Vi får alltså ledigt plats med ytterligare ett par ungar om det skulle vilja sig :)

Dagens uppdrag får bli att åka och byta den på JYSK här i Rotebro (jag handlade den i Järfälla). 120 madrasser verkar mycket svåra att hitta enkla varianter av och jag letar fortfarande. Smärtgränsen går vid 300-400 kr och då bör man få en 9 cm fet madrass. Men som sagt var, storleken är antingen MYCKET populär, eller inte alls.

På Lördag har systern 40-års kalas och tanken är att små och mellanstora barn skall husera hemma hos oss (när de börjar bli sega). Vi behöver många sovplatser till dess, madrassköp och byte kan inte vänta.

Imorgon börjar jag jobba. Det skall bli jättespännande även om jag är lite spänd. Det kommer bli mycket nytt och jag undrar vad. Det är ett stort internationellt företag med 3,500 anställda spridda över hela världen (ja, Thailand också) så omställningen från min egen erfarenhet från ett litet företag med 50-talet anställda skall bli intressant. I ett litet företag får man ju rycka in där det behövs, när det behövs. I ett stort företag antar och hoppas jag att man kan syssla med, och utveckla en spetskompetens. Det börjar bli dags för det nu…

Etiketter: , ,

onsdag, juli 04, 2007

Vardagen verkar hinna ikapp oss

Jaha, då närmar det sig 2 månader i Sverige. Det mest sjuka med detta är att det knappt känns att jag varit borta alls? Barnen pratar dålig svenska och frugan ser ut som en invandrare, och om det inte vore för dem skulle det nog kännas ännu sjukare. Den 12 juli börjar jag jobba och i mitten av augusti börjar barnen på dagis. Plair börjar på SFI på heltid ungefär i samma veva.

Jag kan bara gissa hur snurrigt det kommer kännas mot slutet av september?

Då har man haft en månad av typiskt svenska rutiner. Helt plötsligt får man börja göra punktinsatser när utrymme finnes. Samordna dagisleveranser, tvätt, matinköp och städning. Jag ser inga problem med detta men det tar nog lite längre tid för frugan att anpassa sig till den lite mer effektiva livsstilen. Den där man alltid försöker göra något nyttigt på vägen till något annat.

En annan kompis vart omflyttad till Sverige efter ungefär lika många år som mig i Thailand. Hem helt själv. Han upplevde det som ganska tomt även om det till en början kändes bra. Nu är han tillbaks i Thailand, är gift, och har barn. Att flytta hem med familjen är, och måste vara, en helt annan grej. Egotrippen gör man ju bäst i Thailand, egotripparnas paradis.

Nästa stora milstolpe för oss måste vara också ett jobb för Plair. Så snart det hänt får vi betrakta oss som ganska klara. Hon kommer gå på SFI på förmiddagarna så till en början är det eftermiddagar som gäller för jobb, och i viss mån kvällar och helger. Halvtid vore en bra start. Får hon ett heltidsjobb lär hon hoppa av skolan, eller nog lägga om den till ett par kvällar i veckan. Vi är inte för optimistiska på denna punk men tror nog vi hittat i alla fall något innan årets utgång. Frugan är inte kräsen alls som det ser ut idag. Skall hon kunna åka till thailand ofta, samt skicka pengar hem, kommer detta ju bli ett nödvändigt ont.

Pengar, pengar och pengar….

Etiketter: , ,

torsdag, juni 28, 2007

Avslutningsfika och sängbygge

Snart skall vi bege oss till avslutningen för Plairs korta sommarskola. Sista dagen var igår och nu vankas det fika, tilltugg och frågor. Vi behöver framför allt veta hur flexibla skolan är på att Plair eventuellt anpassar skolgången till ett arbete, hur snabbt man kan växla fart och tider liksom. Jag antar att hon har 2,000 timmar hon kan använda som hon vill, kanske tom slösa bort? Jag tror företaget som driver SFI är ett privat företag, vilket kan medföra vissa problem eftersom de i sin tur antagligen får betalt per elev som faktiskt går där.

Plair och tjejerna tar tåget, jag tar bilen med Sebastian. Tänk att det var så svåååååååååååårt att sätta henne på de kommunala färdmedlen och nu vill hon inget annat. I Thailand är det ju oftast stackaren som åker buss (ja, och Guava förstås) och det vill hon inte vara (stackare alltså). Skönt att detta släpper även om det kanske bara är för Sverige.

Efter detta åker vi och handlar madrasser till våningssängen samt lite skruvar för spjälorna som håller madrassena (spjälen glider ifrån varandra läskigt enkelt). Det var inte värre än att Emily kunde sova i den men detta måste fixas. Att sätta ihop den var ingen lekstuga. Antingen hade tidigare ägaren jävlats med mig eller så hade de själva haft den felmonterad. Jag baserar detta på hur delarna levererades, hur pluggen satt, och hur solljuset blekt delarna.

Tyvärr kunde jag inte köpa bokhylan. Bilden var urdålig (han hade fotat in i ett trångt förråd och man såg bara hälften). När jag stod där och tittade på den live visade det sig att jag missuppfattat den totalt. Med 4 delar menade han 2x ovan och 2x nedan medan jag förstod det som 4 sektioner. Den sektion man kunde se var den snyggast såklart. Den andra var rentutav ful. Han kommer ju aldrig få vad han begärt för detta.

Det var ruggigt med trafik igår kväll och tyvärr hade killen stressat från Årsta till sitt förråd i Bergshamra (han hyr ut lägenheten där i andrahand) för detta. Jag rekommenderade honom att passa på att ta en ny bild nu när vi lyft ut prylarna, men han förstod inte varför.

Etiketter: , ,

tisdag, juni 26, 2007

Tur i oturen

Vad är det som händer med tiden? Varför skall alla ha mig precis samtidigt?

Skämt åsido!

Bokade in brorsan imorgon kväll för att hämta möbler som jag handlat via blocket. En våningssäng som jag hoppas passar för 3, och en furubokhylla i 4 delar som bör passa i vårt vardagsrum. Flyttgodset kom ju igår så nu kan vi inte vänta längre.

Plair går ju i skolan från klockan 17 så innan jag och Linus åker till Tumba och Bergshamra för möblerna skall jag lämna barnen hos pappa för deras första barnpassning (av våra barn). En liten stund innan detta bestämdes ringde en kund (från förra företaget jag jobbade för) och bokade mig för ett möte imorgon istället för på Torsdag. Suck. Eftersom detta möte är i Uppsala och därför att jag redan bokat en lunch med en kompis där på Torsdag blir det lite mer pyssel innan allt är perfekt.

Efter ytterligare 30 minuter ringde en amerikansk dam från företaget jag var på intervjuv hos igår, och bad om ett telefonmöte klockan 15 imorgon (hon ringer från USA så att försöka boka om tiden var inte att tänka på). Det blir ytterligare en stressig dag imorgon med andra ord.

I vilket fall. Det var mycket positivt att damen från USA ringde eftersom det var nästa steg mot att eventuellt landa jobbet.

Etiketter: ,

torsdag, juni 14, 2007

Förlåt mig fader, ty jag har syndat

Det har varit lite väl mycket herr Arn Magnusson (Jan Guillou bästsäljare) på sistone, så att starta detta inlägg som en bikt kom sig naturligt. Det har ju varit alldeles för få inlägg på sistone. Inte det att det inte finns något att skriva, utan snarare det att hitta tid, har varit dillemmat. Eftersom jag såg att Google annonserna hade dragit in hela 50 kronor under gårdagen (vilket nästan var rekord) tänkte jag bjuda tillbaks :)

Idag vart det ytterligare en stressad utflykt på stan. Sollentuna centrum förärades med ytterligare ett besök. Handelsbanken och Vuxenskolan var målet. Arbetsförmedlingen stod även den på listan men det hann inte mes, inte idag. Hur fasen hinner folk sköta ett jobb? Tycker jag inte gör annat än att ränner mellan olika myndigheter.

Plair är nu anmäld till en kvällskurs för nybörjare som startar på Måndag. 2 kvällar i veckan över hela 2 veckor, sedan blir det sommarlov. Jag antar att jag får åka med henne på bussen första gången.

Vi lyckades även ordna med bankkonto, Internet banking, och kanske ett id-kort. Osäker på om bildens vinkel duger, kanske vi får ta om den. Det visade sig att en gammal fotbollskompis styr och ställer inne på den banken. Servicegraden gick upp så snart som personalen vart varse om det. Fredrik som han heter lirar med veteranlaget i Sollentuna och det verkar som vi åter igen kommer bli lagkamrater. Tydligen hade de haft match igår.

Vi får skriva in Plair på arbetsförmedlingen över nätet istället, och sedan bara åka dit och verifiera hennes papper, så att hon bli arbetssökande. Jag noterade att det fanns ett speciellt stöd att ansöka om, där en eventuell arbetsgivare kan slippa arbetsgivaravgiften första året och den skall jag höra mig för om. Plair är införstådd med att tills hon pratar språket blir det bara tråkiga jobb men det verkar inte störa henne alltför mycket och det är ju bra. Nära Sollentuna och helst dagtid vore ju smidigt. Fabrik, städning, diskning, och vad mer kan man tänka sig? Förslag?

Josefine och Sebastian startar på förskolan den 13 Augusti och vi jagar fortfarande på att få in Emily tidigare än i November. Klart är det att det inte blir samma plats. Emily är ju den som gillar skolan mest så hon kommer inte bli glad över att lämna av de andra, och sedan själv gå hem och tråka. Det finns dock hopp för henne med eftersom det ryktas att en av skolorna i närheten tar in en förskoleklass med 5 åringar, och de skall visst bara vara 5 stycken som det ser ut nu. Jag skall ringa dem i morgon men det bådar gott.

Troligtvis kommer vi inte ta ut någon föräldraledighet alls och då behöver hon minst halvtidsstudier och/eller vara listad som arbetssökande för att barnen skall få fulltid på förskolan. Det känns viktigt att de får vara där så mycket som möjligt nu i början.

Etiketter: ,

tisdag, juni 05, 2007

Svenska flaggans dag – Sveriges Nationaldag 6 Juni

I morgon firar vi alltså Sveriges nationaldag. Det sker inte bara i Sverige utan på massor av andra platser i världen där det finns svenskar. Alla svenskar firar inte i morgon utan vissa väljer att vänta tills helgen. Så brukade det vara i Bangkok, man ville helt enkelt att dagen skulle bli en bättre och mer effektiv nätverkardag. Norge och 17 maj, nä skulle inte tro det.

Jag skulle tro de flesta kan flexa med sin arbetstid, och om inte, skulle kunna sluta upp mot sena eftermiddagen utan några tårar fällda.

Vi skall i alla falla fira den med ett grillparty hemma hos min syster. Vi får hoppas vädret håller i sig. I morgon spelar Sverige mot Island, så det kommer definitivt bli en intressant dag.

Svenska flaggans dag, den 6 juni, är allmän flaggdag och har firats som sådan sedan 1916. Dagen blev Sveriges nationaldag 1983 och är sedan 2005 en arbetsfri helgdag. (I stället togs annandag pingsts helgdagsstatus bort.)

Datumet har sitt ursprung i att Gustav Vasa valdes till kung den 6 juni 1523 samt att 1809 års regeringsform skrevs under samma datum.

Kring sekelskiftet 1900 genomsyrades samhället av nationalistiska strömningar och man började diskutera lämpligt datum för en svensk nationaldag. Aktuella förslag var den 6 juni, midsommarafton, Gustav II Adolfs eller Karl XII:s dödsdag.

Så var det med det. Hurvida Bangkok firar den som nätverkardag fram mot helgen eller som nationaldag i morgon, det får någon annan svara på.

Etiketter:

Ahh vilken underbar sommardag!

Idag var den helt klart mesta sommardagen så här långt. Dagen till ära tog vi en promenad utmed Norrvisksjöns södra del. Vi hann med ett par 3 lekparker samt passera en eventuell framtida skola. En lite mysig skola med sjöutsikt, årskurs 4 till 9. På min tid solade vi också på rasterna men nu för tiden har de tagit det lite längre, tjejerna låg i bikini på skolans baksida (det borde synas på en av bilderna). Plair har inte kommenterat detta ännu, men det kommer nog snart. Om inte annat kommer det nästa gång hon pratar med en Thailändare. Hon borde vara chockad.

Det var otroligt skönt, varmt i solen, skönt i skuggan, torrt i luften, grönt i markerna och klarblå himmel. Bilderna får tala för sig själva.

Ps. Klistrade in några bilder från födelsedagsfesten när jag ändå var på G

Etiketter: , ,

fredag, juni 01, 2007

Världen är liten, eller Sverige kanske är…

Vi var och handlade på ICA i Sollentuna centrum när jag stötte på en kille som jobbade för Ericsson i Bangkok tills för ca 4 år sedan. Han såg ut precis som då. Jag är inte helt säker på att han kände igen mig, vi hade gemensamma vänner men mer var det inte. Kommer fasen inte ihåg vad han hette men tror det var något på M, kanske Morgan. Jo, Morgan var det. Synd att jag inte mindes det där då vi träffades, alltid imponerade när man blir tilltalad av någon man knappt kan placera, som samtidigt kallar en vid ens namn...

Otroligt vad världen är liten. Eller otroligt vad Sverige är litet.

Endast 9 mijoner invånare i ett land nästan lika stort som Thailand. Det är ett under att man överhuvudtaget stöter på människor på gatan. Glöm inte att Bangkok har ca 10 miljoner invånare, fler än Sverige.

Etiketter:

torsdag, maj 31, 2007

Dagisplatser på Växhusets förskola

Det gick fort. De ringde precis från kommunen och lät meddela att vi har platser på Växhusets förskola from 13 Augusti, men bara för Sebastian och Josefine. 5 minuter efter det kom det ett e-brev med samma budskap. 5-års gruppen var tydligen full som det såg ut nu men eventuellt skulle de kunna få till något. Det vore ju ett himla extrajobb om Emily gick på ett annat dagis.

Detta även fast vi inte står i kö förrän från första Oktober. Hade tänk ändra det datumet, men det verkar ju inte behövas.

Samtidigt budgeterar vi med att Plair skall gå på föräldrapenning en tid, men kanske det inte var tänkt att vi skulle utnyttja detta för Emily alls. Kanske vi blir tvungna en tid? Trist för Josefine eller Sebastian att bara gå någon månad. Det känns som Emily är den som mest behöver det. Vilket dilemma, både för oss och dagiset. Det bästa vore om de skrapade fram en plats åt Emily, och vi kunde nypa den och Sebastians, och Plair kunde vara hemma med Josefine en tid. Tror jag.

I morgon skall vi i alla fall besöka dem. 2 minuters gångväg, rakt igenom skogsgläntan bakom lekplatsen.

Det är mycket med det världsliga.

Etiketter: ,

måndag, maj 28, 2007

Första bussresan

Gav tydligen inte mersmak. Sebastian hade sovit som en stock när de skulle på bussen tillbaks hem från öppna förskolan i Upplands Väsby. Kallt och duggregn var det också. Att komma på bussen med en tvillingvagn var tydligen lättare sagt än gjort med en sovande 2 åring, och 2 tjejer. Mary hade ju sina egna 2 så där var inte mycket hjälp att hämta. En äldre dam hade tydligen hjälp till.

Det första frugan sa när jag kom hem var:

- NEVER AGAIN

Sverige sparkar henne i ansiktet hela tiden tyvärr!

Etiketter: ,

tisdag, maj 22, 2007

Svenska folksjukdomar

Ett par åkommor vi redan börjat bekanta oss med är rinnande näsor och torra läppar. Lypsyl och näsduk heter botet eftersom åkomman verkar kronisk för årstiden.

Jag har också ganska känsliga ögon och får lätt spänningar i dem. Jag oroar mig ganska mycket för detta. I Thailand känner jag ALDRIG av det, i Sverige ofta. Måste vara fukten. Vissa ögondroppar har fungerat bra så jag får testa vidare.

På senare år har jag fått problem med något eksemliknande på delar av händer. Läkaren i Bangkok sa att det troligtvis var tryckskador från gymmet, en annan att jag skulle smörja in mig med mjukgörande 100 ggr om dagen. I vilket fall, det blir INTE bättre i Sverige. Nu gäller det att smörja in sig ofta. Faktum var att efter en månad i Sverige förra gången var det borta, hoppas det händer igen.

En annan lustig sak är detta med vätska och uttorkning. Jag blir mer törstig i Sverige än i Thailand. Jag undrar nu om huden tar upp fukt? Vilket skulle vara den enda rimliga förklaring till denna erfarenhet. Kan lägga till att jag svettas VÄLLDIGT sparsamt även i hög värme.

Jäklar vad tyst det är. Mediterar man i Sverige lär man bli tokig. Det skall däremot bli skönt att snöra på sig löparskorna igen. Kanske man kan börja lira med Sollentunas veteranlag, det vore kul. Flera av killarna från min mer aktiva tid lirar tydligen där idag. Kallt, grus, och stela ben lockar inte.

Etiketter: , ,

söndag, maj 20, 2007

Mork calling Ork

Jag var inne på Q8 och skulle handla en biltvätt, och såg nog lite virrig ut redan när jag gled fram mot kassan. Men värre skulle det bli.

- En biltvätt tack, sa jag.
- Högtryck eller borstar, frågade killen i kassan.
- Högtryck, vadå, tvättar man själv då eller, frågade jag.
- Nej, det är också maskin berättade han.
- Vilken är bäst, frågade jag lite försiktigt..

Nu började han titta konstigt på mig, ungefär som om han undrade om jag drev med han, eller var från en annan planet. Hade det inte varit för att jag såg så svensk ut, och bemästrade språket utan brytning skulle jag nog kunna ha kommit undan som en turist. Men inte nu. Jag funderade på om jag skulle skoja till det och berätta som det var, att jag var nyinflyttad, men jag kom av mig pga. den där jäkla högtryckstvätten.

Till råga på allt såg jag inte skyltarna till tvätten utan hamnade med nosen mot utfarten. I andra försöket var koden fel, eftersom jag lyckats ställa mig vid fel maskin (antagligen högtryckstvätten). Först vid 3:e försöket startade rätt maskin.

Ufot har landat!

Etiketter:

fredag, maj 18, 2007

Tvättstugan, första besöket

Idag hade vi tvättstugan för första gången. Vi har ju maskin och tumlare i lägenheten så det vart inte så bråttom med det besöket. Vår egen torktumlare fick inte igång någon värme, så tills vi fixat det blir det tvättstugan, och troligtvis efter det också. Billigare och snabbare.

Inte värst uppbokat så det ser ut som om man kan glida ner lite när man vill, även på helgerna. Positivt.

Jag har en känsla av det är slut på tiderna när man hade strukna t-tröjor, kalsonger och strumpor i garderoben. Tvättutrustningen här verkar göra ett tillräckligt bra jobb för att detta inte skall vara nödvändigt. Det gick så långt i Thailand att man inte tänkte på att ALLT var struket, bara tog det för givet. Även om alla jag känner inte har hembiträde är det nog få som varken stryker eller tvättar själva. Kanske man fyller och slår på maskinen om man har en, men efter det är det ju stop, förstås! Vi betalade 200 baht per halvdag för vårt senaste hembiträde. Vad skönt det skulle vara att ha henne här hos oss, nu …

Det var ju jag som packade väskorna för äventyret. En kylpåse med ett 6-pack, och en god ljudbok slank med det också. Tänk vad lugnt och skönt det är där nere i tvättstugan. Man får så mycket tid för sig själv. :)

Etiketter: