Det vart hela 11 år i Bangkok innan återflytten till Sverige i Maj 2007. Thailand kommer vi tillbaks till. Tills dess kommer jag skriva om livet i Sverige. Allt har sin tid.

måndag, november 09, 2009

10,000 kronorsfrågan - vem brås Sebastian på?

Jag kom precis tillbaks från ett utvecklingssamtal om Sebastian. Alla småsaker som vi haft fokus på verkar vara som bortblåsta. Inget nytt under solen kanske men skönt att få det bekräftat från dem med. Av alla saker de berättade var det speciellt en sak som som fick mina smilband att gå: När de äter lunch håller Sebastian låda, berättar vad som händer i hans liv och så. Kan hålla på ganska länge. Tuggar lite, pratar mera.

Någon som kan gissa vem jag har i tankarna? :)

Etiketter:

onsdag, oktober 14, 2009

Kanske kanske - inga träben i alla fall.
Hoppet lever! Idag kom han med bollen under armen och ville lira boll - inte mig emot. Inte ofta det händer tyvärr, brukar vara det omvända.

Han börjar bli ganska grym killen faktiskt ändå har vi inte tränat så mycket. Vi körde lite one-touch och hans returer var bättre än vad jag hade hoppas :)

Etiketter:

måndag, oktober 12, 2009

Barnens tandsköterska kan verkligen reta skiten ur migVisst, hon menar väl men det irriterar att alltid bli ifrågasatt!

- Hur ofta borstar han sina tänder, och vem hjälper honom? Han är för liten för att borsta själv det vet ni va?
- Hur mycket godis äter han, hur mycket cola dricker han? Hur ofta? Socker är inte bra för tänderna (nej inte bara för tänderna vill jag svara då).

Samma frågor varje gång på varje barn så det blir typ 4 ggr om året man hör detta! Kan hon inte titta på tänderna först - innan hon dömer ut mig?

Jag biter mig i läppen för att inte låta sarkastisk eftersom jag vet att det är bättre de frågar alla hela tiden, än få sällan.

Ps. Erkänner att vi blivit bättre på att sköta barnens tänder av allt tjat. De små skall inte borsta själv alls. Emily borstar själv på morgonen med hjälp på kvällen. Det är motoriken som gör det svårt att få till det riktigt bra tydligen.

Ps2. Visste du att 25 cl cola motsvarar 10 sockerbitar? Och värre - det samma gäller för fruktjuicer och Oboy! Läs mer här! Hm aj då!

Etiketter: ,

måndag, juli 06, 2009

Ice Age 3 i Kista plus tokbryt
Filmen var ganska bra. Inte lika bra som de 2 första men helt ok.

Sebastian fick ett bryt när vi skulle betala för parkeringen. Inget speciellt som vanligt men tokdille på något.

En kärring lackade på honom - kan ingen få tyst på den där ungen, gnällde hon!

Jag visste inte om jag skulle skratta eller gråta.

Hon stod med 3 ungar något äldre än mina. Hittade inte sin parkeringsbiljett och var väl galen på det :) Kan tänka mig att för sisådär 40 år sedan stod hon och skrek själv...

Plair blev mållös. Så beter man sig ju inte i Thailand, speciellt inte mot barn.

Vad gjorde jag då?

Nitade henne föstås!

Njae, kanske inte. Jag föreslog att hon skulle vara tyst själv istället.

Faktiskt första gången på 2 månader som han haft ett bryt som detta. De duggade ju tätt förr. Funderade på vad som lockat fram detta. Vad som inte hänt så mycket på sistone? Kunde inte komma på något.

Tror att han halvslummrade under filmen och har ett morgonhumör värre än någon annan.

Etiketter: ,

måndag, juni 01, 2009

Avslutning på dagis
För Josefine var det tack och hej leverpastej eftersom hon börjar 6-årsverksamheten nere på Trollholmens skola i Augusti. För Sebastian var det bara som vilken avslutning som helst bortsett från att det var högsommarvärme.

Efter alla sånger var det picknick på området. Massor av föräldrar, massor av syskon och någon enstaka farmor och farfar.

Etiketter: , ,

måndag, maj 25, 2009

Sebastian hos tandläkaren
han var jätteduktig och gjorde precis vad tandläkaren bad honom om. Ett litet bakslag var att han eventuellt har ett litet hål på en av baktänderna. Tyvärr kunde de inte rönka eftersom maskinen var trasig.

Det vart lite florpasta med banansmak istället. - blä tyckte Sebastian.

Om 4 månader blir det återbesök.

Etiketter:

lördag, maj 16, 2009

3 av allt i massäcken i dagMen vi är ju 4...

Sebastian är lustig han - vägrar att klättra upp på staketet för bilden bara för att en kossa ligger och sover strax bakom men kastar sig garvande ut för de värsta backarna med en cykel utan annat än fötter som bromsar. Får inte ihop hans fegprylar.

Riktigt så illa var det inte när jag tittade djupare i väskan men att några var mer lyckligare lottade än andra det stod säkert.

Vi kom i alla fall ganska långt ut. Emily hade sin cykel och Josefine och Sebastian delade på hans.

Bortsett från att Sebastian fick ett utbrott som höll i sig i 25 minuter för att han inte fick tillbaka sin cykel var det en bra dag. Farfar hade inga problem att hitta oss där när han var ute på stavgång. Såg Emily swisha förbi, och hörde vart resten av oss höll till...

Etiketter: ,

fredag, maj 15, 2009

Jaha, då har Sebastian spöat grannungen...

Granntanten mitt emot ringde på dörren och berättade med vänligt inlindade ord att Sebastian nog hade slagit hennes son. Hon vart själv lite förvånad när Sebastian pekades ut. Hennes son är 8, Sebastian 4.

De lekte tillsammans nere i lekparken och han vässade lite mot Sebastian. Ganska tacksamt att reta upp honom men tyvärr blir det ju svart om han blir arg.

Det här har vi nog inte sett det sista av.

Ja, ja det var inte värre än att de fortsatte leka men inte faan skall han gå runt och slå folk bara för att det är kul...

Etiketter:

söndag, maj 10, 2009

Sebastian kollar in de stora grabbarna på Skinnaråsens IPVi var ute och kickade lite boll Sebastian och jag då vi noterade mycket aktivitet på idrottsplatsen. Jag vet inte om det var en turnering eller vanligt seriespel men en jäkla massa folk var det. Såg mest ut som Sollentuna FIF (vilket jävla namn?) och Rotebros lag. Vi var tvungna att kolla in dem på lite närmre håll förstås.

Det var 5-manna. Små mål och små planerna. Jag vet inte om bollen var mindre, och/eller lättare, än en 4:a men det vore väl i linje med detta fantastiska initiativ Helt rätt och jag hoppas det var seriespel och inte turnering.

Stora ögon från Sebastian (tack och lov :).

Det lär ju bli Rotebro för Sebastian och inte Sollentuna som pappa sin. Nära är bättre. Första åren är ju mest lek även om det är då man skall lära sig grunderna; som vad målen används till, att man räknar målen, att självmål inte är bra, att man inte tar med händerna, att sandslott hör till sandlådan mm. Leka boll kan man göra på gräsplätten hemmavid. Fotboll spelas med mål. Det ena ger det andra.

Etiketter: ,

lördag, maj 02, 2009

Bildbevis på snickare in action
Nja, kanske inte men jag lovar att det var jag som härjade på balkongen denna eftermiddag. Handlade trätrallarna i förrgår och redan idag ligger de på plats. För att vara mig är det bra.

En riktigt bra fixardag har det varit för jag hann dessutom med en vända upp till grovcontainern, handla ytterligare en trall, fixa morsans epost problem på båda hennes datorer, samt köra syrran till party.

Lägg då in att vi var hemma hos Håkan och grillade igår. Dessutom stannade vi över.

Lite smolk i bägaren vart det dock - vi (läs: jag) glömde nämligen Sebastians nalle hemma hos Håkan. Aj, aj och dubbel aj. Hmm, undrar hur vi skall släppa denna atombomb?

Känns som jag skjuter den framför mig :)

Etiketter: ,

fredag, maj 01, 2009

EFTERLYST - Sebastians SpringcykelFredagseftermiddagen den 30 April försvann Sebastians springcykel som stod parkerad vid stora lekparken strax bakom Vi i Rotsunda gård. Sebastian lekte med sina syskon och observerade inte hur den försvann.

Nu blir det upp med lite lappar i bygden. Troligt ändå att det är något lagom stort barn som "råkat" använda den som färdmedel och sedan slängt den i buskarna eller något. Cykeln är INTE märkt. Hmm.

Etiketter:

fredag, april 24, 2009

Sebastians psykbrytningar

Tänkte jag skulle börja göra lite minnesanteckningar om Sebastians utbrott. Utbrott som känns som de kommer mer sällan - peppar peppar. Ganska länge så var det mer av en fajt nu vet vi ju att han flippar totalt när han kommer i den sinnesstämningen

Visst känner man igen sig lite men men :)

Tydligt är att det händer oftare med Plair än med mig. Han verkar vilja kontrollera henne mer, söka hennes bekräftelse. Samtidigt är jag mer lyhörd. Så snart jag förstår att han har flippat blir jag numer ganska lugn (läs lugnare än vad jag brukade bli, lugnare än min fru).

2 saker som jag noterat fungerar, och i ungefär den här ordningen: När man ser att det börjar bubbla så skall man försöka avleda det. Det bästa är om han glömmer bort vad det var för något som triggade honom. Och att han gör det snabbt. Fortsätter det kan han bli vild, börja dra i oss, kanske slåss. Går det så långt är det för sent för pedagogik av det slag som en vanlig människa kan behärska. Vad jag gör då är att jag håller i honom och försöker prata lugnt med honom (så snart jag själv blivit lugn), andas lugnt, och framför allt inte bråka tillbaka.

Bråken brukar hålla på ca 20-30 minuter och sedan är det som om en propps dras ur. Lugnet kommer på 10-15 sekunder. Han blir lite ångerful och kanske extra snäll. Vi brukar prata om det efteråt och han säger att han inte tycker det är kul.

Fighten vi hade idag började medan jag fortfarande låg i sängen (hemma och sjuk idag). Som jag förstod det var det kläderna han skulle ha på sig som levererades till fel plats. När han sedan spridit dem på vardagsrumsgolvet var det bara Plair som fick lägga dem där han ville ha dem. Nu vart det svårt för han skulle klä på sig hos mig, där jag sov. Nu sov jag inte längre. Nu var jag tvungen att gå och lägga mig igen så att detta skulle kunna ske. Detta gjorde jag inte förstås.

Han skriker kontinuerligt under dessa fighter. Mest upprepar han direktiv.
- Mamma skall flytta kläderna till pappas rum (typ 100 ggr med 2 sekunders mellanrum)

Detta med glansiga ögon och svetten sprutandes. Samtidigt försöker han dra Plair till kläderna som INGEN annan får röra.

Det slutade med att han fick sitta i engelska kammaren (typ jag höll i honom) i 15 minuter innan han lugnade ner sig. Nu är han hur snäll och go som helst.

Personligen tror jag han behöver dessa utbrott. Jag tror han samlar på sig en massa överskottsenergi som han behöver bli av med. På dagis är det ju full fart men han kanske behöver mer? Jag vet inte men det är min gissning. Vi får se vad sommaren gör med honom - det kommer ju vara mer aktivitet på kvällarna då.

Han får ALDRIG dessa utbrott om inte jag eller Plair är med. Det tillåter han sig inte. Det är våra rutiner som han försöker kontrollera. Det finns förstås en framsida av myntet också men jag tror man tjänar mer på att älta baksidan.

Etiketter:

tisdag, januari 20, 2009

Sebastians tur att få vattkoppor

Han var ju inte vaccinerad så det var ju både väntat och bra. Överstökat plus att vi fått säkerställt att åtminstone Emilys vaccin bitit.

Detta påminner mig om att det börjar bli dags att kontakta BVC och synca alla vaccinatioer vi gjort i Thailand med vad som görs i Sverige.

Barnen har inte varit speciellt sjuka när de varit hemm så det har inte varit någon dans på rosor direkt. Mest på nätterna när de skall till att sova som det varit gnäll - kli under fotsulan, i rumpan, på snorren mm.. var ju inge kul.

Etiketter: ,

torsdag, januari 15, 2009

Tvångshandlingar och tvångstankar...

Sebastian har lite konstiga saker för sig ibland. Det är när man skall säga godnatt, hej då på morgonen, säga förlåt för något mm.. Han kan bli helt galen om det inte blir på hans vis - som ofta har en liknande procedur. Han är den minsta av våra 3 och detta har jag inte upplevt i närheten av med dem även om de kunnat bli ordentligt arga, ledsna, och besvikna över att inte få sin vilja igenom.

Lyhörd som man är reagerar man. Inte överreagerar skall tilläggas - nu är det under övervakning. Vi får se. Intressant läsning finns det så nu skall jag bli expert på området :)

Jag fick en länk från syrran efter vi pratat om detta. Hon gled in på det med sin dotter för ett gäng år sedan och förstod direkt vad jag kände var fel. Det finns förstås ett ord för detta och det är OCD (Obsessive Cumpulsive Disorder = tvångssyndrom). Det handlar kortfattat om tvångshandlingar och tvångstankar av olika grader. Inte svårt att gissa vilken familjegren detta kommer från om man tar detta citat från webbsidan ovan:

Ritualer kan handla om upprepade beteenden (exempelvis handtvätt eller upprepade kontroller av kranar, lampor, spis, kaffebryggare etc innan man går ut).


Nu när man funderar på det kan det ju förklara en del andra saker :)

Tydligen är detta inget de märker av på dagis. Kanske han håller det för sig själv där? Kanske de har för mycket med sitt för att notera.

Kanske det inte finns något att notera.

Detta håller vi ett öga på...

Ps. Om familjegrenar - undrar om inte mina föräldrars förfäder var släkt på någon nivå - ibland har jag bara så jäkla svårt att avgöra vart jag fått mina nycker från.

Etiketter: ,

torsdag, december 25, 2008

Kul julklapp
Den radiostyrda bilen han fick av gammelfarmor hade han mycket kul med. Gammelfarmor - ja inte kan man kalla henne gammelmormor bara för att hon är min mormor. Farmors mamma får bli gammelfarmor från nu.

Överlag måste jag säga att barnen fick mycket bra julklappar även om jag själv gärna skulle vilja hoppa över den kommersiella delen av julen.

Etiketter:

måndag, oktober 13, 2008

Nallen sjunger på sista versen
Den här nallen har varit med om det mesta och sällan långt borta från Sebastian. Den är lagad över 10 ggr. Nu går den varken att laga eller köra i tvättmaskinen längre - den sjunger på sista versen liksom!

När han var riktigt liten låg den i hans spjälsäng med en speldosa i magen. När han vart lite större fick vi lov att ta ur speldosan för att hans systrar fick onödigt ont när han dängde till dem med den.

Sebastian och nallen är oskiljaktiga. En dag på dagis utan nallen eller - läskiga tanke - att glömma den på dagis är lika med katastrof.

Vi hoppas att både den och nappflaskan (han dricker gärna mjölk i den den lilla bortskämda rackaren) skall tillfalla tomten till jul. Jag tror han kan mutas.

Etiketter:

torsdag, april 17, 2008

Då var det dags för kvartssamtal igen

Det gick fort men här är vi igen. Kvartssamtal alltså.

Vi lyckades klämma in alla 3 på samma eftermiddag så det vart lite löpande band men gick bra ändå. Inget nytt men man är alltid nyfiken på hur de beter sig på dagis. Att det är annorlunda än mot hemma har man ju räknat ut.

Alla 3 verkar omtyckta av både personal och kamrater. De slåss inte, är hjälpsamma, och oftast på glatt humör.

Emily är speciellt duktig i motoriken och att smälta in i klassen, läsa situationer liksom. Hon leker nästan uteslutande med tjejerna och där är hon populär. Och det gillar hon.

Josefine har kommit igång ordentligt med språket. Inget nytt men även på dagis har de noterat det. Hon fortsätter att gå motströms och gör en del abstrakta saker. Löser sina problem på eget vis liksom. Bästa kompisarna är Nicole, Jessica och Oskar.

Sebastian är nästan störst i sin grupp och det har nog stigit honom åt huvudet. Hemma kör han på som en ångvält. På dagis visar han respekt till sina kompisar och drar sig undan om det blir bråk. Han tycker inte alls om när det bli bråk och han tar gärna hand om de mindre barnen, speciellt om de inte gråter.

Nästa månad flyttas han upp i nästa årskull. Väl många ettåringar på ingång så detta sker i förtid. De är 5 stycken som flyttas. Antingen hamnar han hos Josefine eller i den andra mellangruppen. Efter sommaren går Josefine till den stora gruppen.

Barnen lär sig mycket på dagis och de verkar ha roligt där. Sällan bråk på morgonen. Allt utöver att detta fortsätter att flyta på är bonus.

Etiketter: , , ,

torsdag, januari 17, 2008

Josefines första bjudning

Det var en strålande lite flicka som stolt visade upp sin inbjudan till Williams kalas nästa helg. Emily har sprungit på 6 kalas över hösten. Josefine på noll.

Mot slutet var det inte kul längre.

Oj vad glad hon var - och stolt.

Inte att hon inte blir bjuden utan bara det att de helt enkelt inte haft några i hennes grupp. De får heller inte dela ut korten på dagis om de inte bjuder alla - det gillar jag.

Ps. Sebastian har skaffat sig en flickvän. Nicki heter hon. Jag skall kolla in henne i morgon när jag hämtar.

Etiketter: ,

måndag, januari 07, 2008

Sebastians egen hjälte - Spiderman

Det är svårt att bli förbannad på Sebastian för att han är så jäkla envis och påstridig som han är. Jag menar en meterhög man som pekar finger och försöker få pappa eller mamma, eller någon av systrarna för den delen, att ändra uppfattning – det blir nästan komiskt.

- Pappa bestämmer, säger jag
- Pappa och mamma bestämmer, rättar Josefine
- Bass stämmer, Bass och pappa stämmer, skriker Sebastian

Eller…

- Jag Spiderman, du spindelmannen, säger Sebastian
- Jag är Spiderman, du är spindelmannen, säger jag lite retsamt
- NEJ JAG SPIDERMAN, DU SPINDEL, skriker han med gråten i halsen

Sådär håller det på. Tårarna sprutar innan vi är klara. Ger han ett par minuter på det, sedan är det försoningsdags. Han gillar att försonas och tur är väl det.

Oavsett är ju envishet något gott, speciellt om man är redo att kampa för sin tro. Och det kan jag lova att Sebastian gör. Klart vi låter honom vinna ibland. Klart vi försöker allt vad vi kan att hålla oss för skratt.

Ps. Han fick massor av spindelmannen prylar i julklapp. Massor av kläder från Farfar och Susanne, och en stoppad värstingdräkt av sin faster. Han sover ALLTID med spiderman prylar (det gjorde han redan innan julen men då fanns det inte lika mycket att välja på). Jag skall limma upp en bra Spiderman bild på honom så snart jag hinner.

Etiketter: ,

torsdag, december 13, 2007

Sebastians kvartssamtal

Den unge herrn är nu 2 år och 7 månader. Till skillnad mot sin något äldre syster blandar han inte alls ihop språken. Han kanske är lite otydlig men jag har inte så hemskt mycket att jämföra med just nu. Svenskan och Thai :en är närapå lika bra. Han var ju liten när vi kom så det har mer varit 2 språk på direkten. Språkutvecklingen påminner mycket om Emilys vilken har varit ganska normal. Personligen tror jag den lilla exponeringen mot svenskan har gjort det hela lättare. Oavsett önskar jag vi hade haft mer av den biten. Bättre rörigt länge, än bra och lite.

Vad mer hade de att säga om Sebastian då? Mest positivt. Tydligen är han riktigt duktig på att känna igen bokstäver, eller namn snarare. Han känner igen alla de andra barns namnlappar (de använder dem på samlingarna). På dagis är han snäll och vänlig, och tar hand om de andra barnen. Hemma är han ganska ofta en tyrann, nu för tiden i alla fall. Vet allt, kan allt, och skall bestämma allt. Ganska säkert att han testar gränser. Undrar om inte min mormor beskrev hans farmor (mamma) som något sådant… I vilket fall. Idag bekräftade de att han var snäll på dagis i alla fall.

Hoppas mamma är snäll på jobbet :)

Etiketter:

torsdag, november 08, 2007

Barnens kompisar, en slump?

En kul grej på dagis som vi just fick reda på. Sebastians bästa kompis heter Joel. Egentligen är det mer som en lillebror, Joel är ju lite yngre. I vilket fall, Sebastian gillar att leka med honom. Det visar sig att Joel är bror till en av Josefines 2 bästa kompisar, Jessica. Hör och häpna nu.

Nicole heter den andra tjejen. Mamman östeurope och pappan måste vara neger. Nu har hon en ny man, en Italienare. Och tror ni inte han går i Plairs SFI klass!?

Lite kul med de 2 första barnen. Jag gillade deras mamma redan på inskolningen. Nu är alla barnen bästisar. Det kan ju inte vara en slump, eller?

Etiketter: , , ,

torsdag, september 20, 2007

Hur kallt är det?

Det är under 10 grader mest varje dag. Även om det är fint väder är det ju kallt. Man behöver jacka och helst skor. 2 ggr senaste veckan har jag kommit på Sebastian med att ha tagit av sig skorna nere vid lekplatsen. Killen har inte hunnit lära sig vad kyla är det står klart. Hoppas han lär sig innan snön kommer.

Etiketter: ,

onsdag, augusti 01, 2007

Tåg och promenad till Skansen

Lite bilder från helgens besök på Skansen. Länk här. Omväxlande väder men en trevlig dag. De gamla husen var öppna för visning och den biten blir ju bara intressantare och intressantare. Jag vart påmind om vart andras barn skall sluta med nappen... Kanske vi kan kasta in Josefines trasa och Sebastians napp till kattungarna i vår...

Kolla in Sebastian när han får spel…..

Etiketter: , , ,

torsdag, juni 28, 2007

Sebastian lär sig blåsa såpbubblor!

Filmen får tala för sig själv men det var en härlig sommardag när lille Sebastian blåste sina första ”riktiga” bubblor och nästan förstod hur det gick till.

Etiketter: ,

söndag, juni 03, 2007

Oj vilket kalas!

Lägenheten var fylld till bristningsgränsen. 10 småbarn och 15 vuxna. Eftersom alla kom samtidigt, ungefär klockan 15.00, höjdes temperaturen med nästan 5 grader ögonblickligen. Det är man ju inte bortskämd med i Bangkok, att folk kommer på uttalad tid, varken thailändarna eller utlänningarna. Tro mig för detta, trafiken är bara en ursäkt. Alla vet om den och den överraskar ingen.

Jag tror man blir lat och seg i värmen.

Oj vad med saker de fick. Oj vad rörigt det är i deras rum. Barnen hade jättekul förstås, och dog så snart sista gästen hade lämnat, ca 19.00.

Länk till bilder här!

Etiketter: , ,

onsdag, maj 02, 2007

Emily först och sedan Josefine

På något vis känns det bra att Emily och Josefine kom just i den ordningen de gjorde.

Emily har det mycket lättare i skolan och det hade nog varit jobbigt att ha haft henne flåsandes i nacken (som en lillasyster), än tvärtom som det nu är. Jag har läst (och tror på) att i syskonskaran känner man inte alls samma hot från syskonen av det andra könet, så vad Sebastian har för sig där bakom det skall hon alltså kunna hantera mycket bättre. Samtidigt tror jag Josefine, mer än Emily, behöver en nära förebildatt se upp till, även om båda har gott att lära från varandra.

Min uppfattning är att många Thailändare uppfattar Josefine som ouppfostrad. Hon är bångstyrig och gör inte vad folk säger åt henne. Hon är också hemskt envis när hon väl fått för sig något, hyss eller annat. Jag tror det finns massor av Thailänska svar på Josefine men att Thailändska föräldrar förtrycker dessa beteenden. Det är ju här så viktigt att vara som alla andra. Glada och artiga på utsidan, och sig själva långt inne i själen enbart. Det konstiga är att efter en tid så verkar Thailändare (som lärare och andra som tvingas träffa Josefine ofta) lära sig att tycka om henne, och hennes olikheter?

Emily är annorlunda, hon fogar sig i ledet. Hon föredrar att veta vad som gäller, och att följa de reglerna. I Thailand är detta ett önskat beteende. Inte någon nackdel i Sverige heller. Massor av svenskar är på detta vis, men i Thailand saknar man nog lite mer den bångstyrige typen av medborgare, den som inte fogar sig utan vidare. De som vi har så gott om i Sverige.

Sebastian är lite knepigare att klura ut. Visst, han både liknar och påminner mer om Emily, men han verkar växa upp i sin egen värld, bli ytterligare en karaktär.

I vilket fall, det finns en tydlig skillnad mellan Emily och Sebastian, mot Josefine, och det är språket. Josefine har varit ganska sen med alla hennes modersmål. De andra 2 har haft ganska lätt för sig, och gjort mycket av det lilla de fått (svenskan). Josefine brås nog på mig här också. På detta verkar hon vara en drömmare och ganska impulsiv. Hmm. Vart kommer denna gen från?

Eller?

Kanske det är så enkelt som att det är ordningen i syskonskaran som skapar individen...

Etiketter: , , ,

onsdag, mars 21, 2007

Tröttare än tröttast

Det är hög mysfaktor på att ha alla barnen i sängen men ack så dålig sömnen blir. Tror vi har kört nästan 2 veckor denna gång och nu kastar jag nog snart in handduken. Man avvaktar i en hörna uttryckt av de 3. Med lite tur blir det bara några klacksparkar i ansiktet, och om de alla missar näsan, ja då är det en bra kväll.

Vid 23:00 lyfter vi ner Emily till madrassen på golvet, och Sebastian upp till spjälsängen. Med en rullkudde emellan mig och Josefine får jag sova tills Sebastian börjar yla runt 05:00 (förhoppningsvis bara en gång).

Sebastian blir jätteglad när man hämtat ner honom och lagt honom på säkert avstånd från Josefine. Han kramas och pratar lite innan han somnar igen. Man är mest zombie själv men visst är det mysigt.

I kväll blir åtminstone han portad. Jag måste bli människa igen. 2-3 dagar tar det att komma ikapp om man heter Nille och har passerat 40, och ledigt sover 10 timmar på egen hand. Men visst kommer jag sakna honom i morgon bitti.

ZZZzzzzZZZzzZzZZzzZzZzzz

Etiketter: ,

lördag, mars 10, 2007

Sebastian, vad gör du?

Vår lilla Sebastian har helt klar en hel del lustigheter för sig. En sak som han inte kan sluta med hur mycket vi än försöker är att kasta saker från balkongen. Det är leksaker, kläder som hänger på tork, pengar, mat och vad helst annat han kan komma över. Bilden visar en helt vanlig dag under vår balkong.

Vi har försökt med allt utom att slå honom.

Det händer att han slänger saker i toaletten (som tur var spolar han inte) och även på andra inomhusställen. En av de mest besynnerliga platserna där han droppar saker inomhus är i en av våra högtalare. Det är en modell större och duken är trasig i toppen. När jag kopplade in förstärkaren för inte så länge sedan, när jag trodde att ena högtalaren var trasig, noterade jag en hel drös med leksaker i botten av den. Ljudet var perfekt efter jag plockat ut dem. Nu vet jag vad som hänt när det börjar låta konstigt.

Som tur var är han inte ett dugg sugen på att slänga sig själv ner från balkongen. Överlag måste jag säja att han inte är speciellt våghalsig alls. Det är en försiktig herre som testar sig fram, ett steg i taget.

Någon som varit med om något liknande?

Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: ,

fredag, december 29, 2006

Sebastian skiljer sig en del från sina systrar...

Det är helt urbota omöjligt för honom att göra något på egen hand. Plair har klagat lite på det men jag har bara tyckt att det varit charmigt. Hon jobbar ju från hemmet över Internet, kanske 3-4 timmar om dagen, så hon har ju ”lidigt” lite mer av det.

Det är sällan jag sitter hemma och jobbar men nu när jag är sjuk så blir det ju så. Egentligen är det ju himla gulligt som han håller på, men vi måste ju ha mat på bordet också, så jag smiter ifrån och knappar lite på datorn när jag får tillfälle.

Jag lämnar honom framför hans favorittecknade och sätter mig tillrätta framför datorn. Det tar max 5 minuter innan man har en glad gosse som tycker att vi skall titta på filmen tillsammans i stället. Är det inte tv:n kommer han med en bok, eller så är det någon leksak han skall visa hur man leker med. Han är van att få som han vill och ger sig inte innan det har hänt. Jag är lite svårare än min fru, och det börjar han märka. Han spelar oss något olika.

Han är ruggigt envis. Lägger sig ner och sparkar och skriker om han inte blir förstådd eller inte får som han vill. Det kan gå så långt så att han börja slå oss.

Sista utvägen med mig många gånger är att han sätter sig i mitt knä och kollar tv:n medan jag försöker få något gjort. Och det blir det ju inte förstås. 2 lyckliga förlorare mao.

I vilket fall. Konstigt att han aldrig leker på egen hand? Kan han verkligen ha blivit så påverkad av att växa upp som minstingen i en flerbarnsfamilj, att han inte kan ta sig för något på egen hand?

Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: ,

torsdag, december 21, 2006

Nu skall sonen deporteras!

Hela familjen har sovit i samma rum nu i någon månad. Sebastian brukar vakna och gny lite runt 05.00 för mjölk, men nu har det eskalerat. Han vaknar tidigare och skriker som en stucken gris. Det påminner lite om Emily när hon var liten, hon led ju som bekant av nattskräck.

Sebastian lider definitivt inte av nattskräck utan vaknar, och skriker, ungefär som om han var kung i huset. Han vill ha service, och det NU! Möjligtvis regerar han över sin mor men sedan är det stopp, även om vi kanske är lite väl mjäkiga med honom vi andra med.

Jag går runt som en zombie så nu får han flytta in i barnkammaren igen. Troligtvis flyttar frugan, och med henne Emily, ut med honom så det lär bli lugn och skönt i sovrummet framöver. Elräkningen lär ju skjuta i höjden igen men det får det vara värt.

Andra bloggar om: , , ,

Etiketter: ,

måndag, december 04, 2006

En lugn härlig Måndagskväll!

Jag hade inte tänkt skriva något idag, även om jag hade samlat på mig lite material över helgen (filmer, bilder, etc,.). Orkar inte helt enkelt. Jag tror jag börjar bli lite allergisk mot datorn. Inte bra alls eftersom tanken är att jag skall börja jobba på egen hand nu, från just den. Jag skall försöka få ut detta i morgon.

I vilket fall, Josefine var så rolig alldeles nyss så jag var tvungen att skriva ner det. Hon har fått kläm på pumpen man blåser upp de uppblåsbara leksakerna med. Hon såg helt färdig ut efter hon hon kom ut med den sista hon blåst upp: - Nöai cha dai (nu är jag trött så jag går åt, ungefär), sa hon med ett trött leende och mycket stolt över sig själv. I skrivandes stund hör jag hur hon kör vidare med pumpen. Flås och mer flås.

Sebastian är alltid rolig. Han gillar att peka på bilderna i sagoböckerna vi har. Han börjar bli ganska duktig, även på svenska pekningar. Han pekar på vargen och säjer: Maa (hund). Jag säjer: - Varg. Sebastian säjer Maa igen, och jag varg. Så fortsätter det tills han SKRIKER Maa och jag ger efter och säjer vovve, då ger han efter och går vidare till nästa bild. Det är ganska kul det där med vargen, det är alltid samma historia.

För en gångs skulle somnade Emily först, helt utslagen. Hon var lite gnällig hela kvällen, lite varm också tror jag. Antagligen en förkylning på gång men det hör ju vintern till.

I morgon är det kungens födelsedag och vi har inte bestämt hur vi skall fira den ännu.

Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: , ,