Det vart hela 11 år i Bangkok innan återflytten till Sverige i Maj 2007. Thailand kommer vi tillbaks till. Tills dess kommer jag skriva om livet i Sverige. Allt har sin tid.

måndag, juni 01, 2009

Avslutning på dagis
För Josefine var det tack och hej leverpastej eftersom hon börjar 6-årsverksamheten nere på Trollholmens skola i Augusti. För Sebastian var det bara som vilken avslutning som helst bortsett från att det var högsommarvärme.

Efter alla sånger var det picknick på området. Massor av föräldrar, massor av syskon och någon enstaka farmor och farfar.

Etiketter: , ,

lördag, maj 03, 2008

Och så cyklar även Josefine
Efter en lång promenad (barnen cyklade) och mycket springande med cykeln utan pedaler gjorde Josefine ytterligare ett försök att cykla. Det gick bra men gick inte att kalla - nu kan hon cykla.

Vi tog en paus från cyklandet och begav oss ut i skogen med Anders och Mary. När vi kom ut till cyklarna ville Josefine ganska snart göra ett nytt försök. Det gick bra även om det tog nästan en kilometer innan hon fick kontroll på vinglandet. Tillräckligt med kontroll för att kalla det - Josefine kan cykla!

Det är den där springcykeln som ligger bakom allt. Jag menar, Josefine har inte cyklat många meter med stödhjul innan hon fixar att cykla utan. Emily är lite kaxig över att hon cyklar bättre men hon har inte betänkt att Josefine är mer än året yngre. Inte ännu.

Etiketter:

lördag, april 19, 2008

Emily cyklar för första gången
Detta är inte helt sant förstås men tidigare har det mest varit en gammal 12 tummare i garaget där vi bodde i Bangkok. Cykel stod inte högst på önskelistan på den tiden - helt klart begränsad rolighet.

Idag fick vi tag på en bättre begagnad 17 tummare (100 kr) som vi skaffade stödhjul till (85 kr). Emily cyklade sedan hela eftermiddagen.

Nu skall vi se om vi kan hitta en till Josefine med. I år är ett bra år för dem båda att lära sig cykla på riktigt.

Ps. Josefine cyklade på cykeln hon med. Föstås.

Redigerat: Och dagen efter gick det så bra så att vi provade att ta bort stödhjulen. Hon provcyklade Sebastians springcykel och fattade hur man gjorde. Springcykel är en fantastiskt bra cykel att lära sig cykla på riktigt med. Länk här.

Etiketter: ,

En bukett maskrosor
Nu är det massor med blommor, främst maskrosor. Josefine fick snabbt ihop en bukett. Våren är här även om solen går i moln och det går ner mot nollstrecket ibland. Nu börjar vi närma oss 10 grader, därefter är det kanon ju.

Ps. Skall försöka komma ihåg det tills i höst när temperaturen rasar ner mot 15...

Etiketter: ,

torsdag, april 17, 2008

Då var det dags för kvartssamtal igen

Det gick fort men här är vi igen. Kvartssamtal alltså.

Vi lyckades klämma in alla 3 på samma eftermiddag så det vart lite löpande band men gick bra ändå. Inget nytt men man är alltid nyfiken på hur de beter sig på dagis. Att det är annorlunda än mot hemma har man ju räknat ut.

Alla 3 verkar omtyckta av både personal och kamrater. De slåss inte, är hjälpsamma, och oftast på glatt humör.

Emily är speciellt duktig i motoriken och att smälta in i klassen, läsa situationer liksom. Hon leker nästan uteslutande med tjejerna och där är hon populär. Och det gillar hon.

Josefine har kommit igång ordentligt med språket. Inget nytt men även på dagis har de noterat det. Hon fortsätter att gå motströms och gör en del abstrakta saker. Löser sina problem på eget vis liksom. Bästa kompisarna är Nicole, Jessica och Oskar.

Sebastian är nästan störst i sin grupp och det har nog stigit honom åt huvudet. Hemma kör han på som en ångvält. På dagis visar han respekt till sina kompisar och drar sig undan om det blir bråk. Han tycker inte alls om när det bli bråk och han tar gärna hand om de mindre barnen, speciellt om de inte gråter.

Nästa månad flyttas han upp i nästa årskull. Väl många ettåringar på ingång så detta sker i förtid. De är 5 stycken som flyttas. Antingen hamnar han hos Josefine eller i den andra mellangruppen. Efter sommaren går Josefine till den stora gruppen.

Barnen lär sig mycket på dagis och de verkar ha roligt där. Sällan bråk på morgonen. Allt utöver att detta fortsätter att flyta på är bonus.

Etiketter: , , ,

lördag, april 05, 2008

Barnens Djungel - så här långt riktigt bra
Barnen var dem alla bjudna på Nicoles 5- års kalas på Barnens Djungel i Arlanda Stad. Ett mycket trevligt ställe som påminde mycket om Lekpalatset i Järfälla med skillnaden att det var hela hoppborgar, klätterställningar ala Bangkok, och en trevlig fikamiljö. Inte alls lika sterilt och anonymt som lekpalatset.

Nicole är en av Josefines allra bästa kompisar. En stor tjej, huvudet längre, 2 språklig (svenska och ryska), och med ordentligt drag under galoscherna. Tjejernas självutnämnda ledare känns det som. Mamma från Ryssland och Pappa från någon av de Afrikanska länderna (de är skilda så jag har inte träffat honom).

Lekpalatset ja - det vill man ju påminna om. Fy tusan vilken skräckupplevelse vi hade där för ett par månader sedan. Och för tusan för deras respons här på bloggen när jag la ut bilder på deras trasiga utrustning och obefintliga kvalitetssäkring. Här är en länk till det inlägget.

Ps. Noterade just att den artikeln klättrat till 6:e plats när man söker på "Lekpalatset" på Google. Inte illa. Fortsätt att länka till det inlägget så ligger det snart i toppen :) Google gillar ju länkar till inlägg så ös på nu!

Etiketter: ,

fredag, februari 29, 2008

Josefine på jobbet
Jag var helt säker på att hon skulle få dra ut sina framtänder så hennes dag var redan planerad - Hjälpa till att styra upp pappas avdelning på kontoret.

Nu vart tänderna kvar.

Hon smälte in perfekt och gjorde ett utmärkt jobb. Samtidigt hade pappa hennes världens bästa ursäkt för att smita tidigare.

Etiketter:

DomedagenFrågan idag var om Josefine skulle behöva dra ut båda framtänderna eller bara den ena - det vart ingen. Hon snubblade illa på dagis för en månad sedan och även om tänderna vuxit fast ordentligt börjar de bli missfärgade, speciellt den ena.
Tandläkaren sa att det var ok och om det var skada på de senare tänderna var den redan gjord eftersom de legat bakom sedan 1 års åldern.

Båda tänderna i behåll och istället för en ledsen tjej på pappas jobb vart det en glad!

Etiketter:

torsdag, januari 17, 2008

Josefines första bjudning

Det var en strålande lite flicka som stolt visade upp sin inbjudan till Williams kalas nästa helg. Emily har sprungit på 6 kalas över hösten. Josefine på noll.

Mot slutet var det inte kul längre.

Oj vad glad hon var - och stolt.

Inte att hon inte blir bjuden utan bara det att de helt enkelt inte haft några i hennes grupp. De får heller inte dela ut korten på dagis om de inte bjuder alla - det gillar jag.

Ps. Sebastian har skaffat sig en flickvän. Nicki heter hon. Jag skall kolla in henne i morgon när jag hämtar.

Etiketter: ,

söndag, december 02, 2007

Josefines kvartssamtal

Fröken ställde 4 frågor och bad Josefine peka på antingen en glad eller ledsen gubbe för att beskriva vad hon tyckte om dem.

Samling - Ledsen
Leka på gården - Glad
Äta mat - Ledsen
Leka inne - Glad

Intressant. Tror hon ogillar disciplin och ordning och reda, precis som sin far.

Sedan satte fröken Josefine framför en spegel och bad henne rita sig själv. Det vart en glad liten flicka och i flera färger (vilket måste vara ett gott tecken). Det lustiga här var ju att hon ritade ansikten liksom från fel håll (upp och ner) och sedan vred teckningen i sidledd för att rita överkroppen, och avslutade med att ställa teckningen rätt för rita armar och ben.

Något annorlunda tyckte fröken, och jag kunde bara instämma.

Överlag går hon ju sin egen väg. På gott och på ont. Tror nog att jag fått henne för mina synder :) Missförstå mig inte fel nu. Hon påminner om hur det var att vara liten och heta Nille. Ville väl men blev fel. Ständigt missförstådd.

Igår överaskade hon mig med att spela ett felfritt parti memory. Med felfritt menar jag att hon inte missade ett enda kort som hade visats tidigare. 16 kort var det så det var ju inte busenkelt. Jag vet inte varför jag blir förvånad när hon gör sådana saker med det indikerar nog på att jag inte är med tillräckligt mycket.

I övrigt tyckte fröken att Josefine var deras solstråle. Ofta med brett stort leende och aptit på livet. Hon är också jättepopulär bland de andra barnen men lite bångstyrig när det kommer till organiserade aktiviteter.

Ofta när jag hämtar barnen är hon redan inne på Sebastians avdelning. Hon är jätteduktig med de mindre barnen. Tar hand om dem som om de vore små dockor. Väldigt Thailändsk beteende på det planet. En bra egenskap tycker jag.

Språket går lite segt men hon lär sig mer och mer för var dag. Detta var egentligen enda punkten som vi kom överens om att följa upp på, och uppmuntra så mycket som möjligt. Oavsett så är det sjukt vad fort de lär sig, även om språken blandar sig för Josefine.

Etiketter:

torsdag, november 08, 2007

Barnens kompisar, en slump?

En kul grej på dagis som vi just fick reda på. Sebastians bästa kompis heter Joel. Egentligen är det mer som en lillebror, Joel är ju lite yngre. I vilket fall, Sebastian gillar att leka med honom. Det visar sig att Joel är bror till en av Josefines 2 bästa kompisar, Jessica. Hör och häpna nu.

Nicole heter den andra tjejen. Mamman östeurope och pappan måste vara neger. Nu har hon en ny man, en Italienare. Och tror ni inte han går i Plairs SFI klass!?

Lite kul med de 2 första barnen. Jag gillade deras mamma redan på inskolningen. Nu är alla barnen bästisar. Det kan ju inte vara en slump, eller?

Etiketter: , , ,

fredag, september 21, 2007

Lika som bär?

I alla fall på den här bilden, det tycker jag!

Jag har installerat google search igen och numer de har en ruta i marginalen som visar bilder ur min bildfolder. Ganska kul faktiskt. Man får flashbacks mest hela tiden. Idag var det en bild på Josefine och en kompis som nästan gjorde mig orolig. Vad lika de var! Speciellt käken och just på denna bild. Kompisen hennes heter Eneya och om det är hennes pappa eller jag som slarvat, det kan man fråga sig…

Etiketter: ,

torsdag, augusti 02, 2007

Grattis Josefine 4

Idag är Josefines födelsedag. Emily den 3/6 och Josefine den 2/8. Den andra och den tredje alltså.

Massor av hennes kompisar från Bangkok är i Sverige på semester. Sverige är ett långt land och bara 2 av dem kan komma på Söndag. Tyvärr ser det också ut som vi kommer missa att träffa flera av dem eftersom de är fastlimmade på Sveriges baksida. I och med att jag fick jobb försvann all tid att resa land och rike kring.

Stressade hem från jobbet för att ta med mig Emily för att handla en present vi kunde ge Josefine i morgon bitti. Den tredje och den andra alltså. Har du klurat ut vad som gick fel ännu?

Vi kör kalaset på Söndag så resten av paketen får hon då. Tänkte att hon skulle fått bara ett på födelsedagsmorgonen men icke sa Nicke.

Tur att hon var mäkta överraskad OCH stolt över att hon vart 4 idag, även om det hunnit bli kväll. Jag skäms…

Etiketter:

fredag, maj 25, 2007

Emily och Josefine sover hos kusinerna

Ikväll sover Emily och Josefine hos sina kusiner Amanda och Wendela. Detta är bara ett stenkast bort, så skiter det sig så är det inte hela världen.

Kvällen till ära lånade vi deras kök och matsal för att bjuda på middag. Vi har fortfarande lite rörigt hemma i lägenheten så detta kändes enklare. Vi lämnade dem vid 22.00 och tjejerna var så glada, stolta och förväntansfulla. Sebastian är väll den som tycker minst om upplägget, nu har han ju ingen att bråka med.

Det är mycket de kan göra på egen hand nu för tiden. Nästan varje dag springer de ner till lekparken alla 3. Åker rutschkana och leker i sandlådan. De är borta ett par timmar även om de hälsar på ett par gånger för att pinka och äta. Man märker att de växer av detta ökade ansvar. Porten är jättetung men Emily har kommit på knepet.

Men oj, vi måste lära dem skaka av sig sanden innan de kommer hem. Dammsugaren går varm.

Det är mycket frihet i Sverige för dem, frihet de aldrig haft. Och nu skall de sova borta för första gången. Spännande.

Etiketter: , ,

onsdag, maj 02, 2007

Emily först och sedan Josefine

På något vis känns det bra att Emily och Josefine kom just i den ordningen de gjorde.

Emily har det mycket lättare i skolan och det hade nog varit jobbigt att ha haft henne flåsandes i nacken (som en lillasyster), än tvärtom som det nu är. Jag har läst (och tror på) att i syskonskaran känner man inte alls samma hot från syskonen av det andra könet, så vad Sebastian har för sig där bakom det skall hon alltså kunna hantera mycket bättre. Samtidigt tror jag Josefine, mer än Emily, behöver en nära förebildatt se upp till, även om båda har gott att lära från varandra.

Min uppfattning är att många Thailändare uppfattar Josefine som ouppfostrad. Hon är bångstyrig och gör inte vad folk säger åt henne. Hon är också hemskt envis när hon väl fått för sig något, hyss eller annat. Jag tror det finns massor av Thailänska svar på Josefine men att Thailändska föräldrar förtrycker dessa beteenden. Det är ju här så viktigt att vara som alla andra. Glada och artiga på utsidan, och sig själva långt inne i själen enbart. Det konstiga är att efter en tid så verkar Thailändare (som lärare och andra som tvingas träffa Josefine ofta) lära sig att tycka om henne, och hennes olikheter?

Emily är annorlunda, hon fogar sig i ledet. Hon föredrar att veta vad som gäller, och att följa de reglerna. I Thailand är detta ett önskat beteende. Inte någon nackdel i Sverige heller. Massor av svenskar är på detta vis, men i Thailand saknar man nog lite mer den bångstyrige typen av medborgare, den som inte fogar sig utan vidare. De som vi har så gott om i Sverige.

Sebastian är lite knepigare att klura ut. Visst, han både liknar och påminner mer om Emily, men han verkar växa upp i sin egen värld, bli ytterligare en karaktär.

I vilket fall, det finns en tydlig skillnad mellan Emily och Sebastian, mot Josefine, och det är språket. Josefine har varit ganska sen med alla hennes modersmål. De andra 2 har haft ganska lätt för sig, och gjort mycket av det lilla de fått (svenskan). Josefine brås nog på mig här också. På detta verkar hon vara en drömmare och ganska impulsiv. Hmm. Vart kommer denna gen från?

Eller?

Kanske det är så enkelt som att det är ordningen i syskonskaran som skapar individen...

Etiketter: , , ,

måndag, april 16, 2007

Barn och flera språk

Jag har skrivit om flerspråkighet förr men tar upp det igen. Josefine som är mellantjejen har varit ganska sen med språket. Inget ovanligt med det men så har det varit. Emily var normal. Sebastian tidig (i jämförelse med sina syskon i alla fall). Jag tror Emily och Sebastian lär sig språk med ungefär samma förutsättningar, men att den unge herren fått extra skjuts av att ha syskon som pratar med honom kontinuerligt.

Det var Josefine jag skulle skriva om här. Det har slagit mig på sistone att hon pratar mycket mer och att man också förstår henne bättre. Vi pratar om en 3 veckors period där hon gjort fler framsteg än kanske hela sista året. Det handlar om båda språken. Helt plötsligt verkar pengen ha ramlat ner. Plair och jag tog upp ämnet i bilen på väg ner till Soidao, och det var faktiskt första gången vi diskuterade saken, och vi var skrämmande överens. Jösses vad duktig hon blivit! Hon fyller 4 år i Augusti så visst är det inte konstigt att hon kan prata, och visst kunde hon prata innan också, men hon har också haft stora problem att skilja språken åt, ofta har det bara blivit ett mumlande.

Nu tycker jag inte man skall jämföra sina barn varken men varandra eller andra för mycket, men visst är utvecklingen intressant att följa. Josefine är i mycket väldigt olik sina syskon och hennes beteende ganska annorlunda. I Josefins fall finns det risk för att hon brås på mig när det gäller språket (även om jag tycker jag fått bukt med det värsta).

Etiketter: , ,

onsdag, januari 31, 2007

Vad de kan de små Thailändska brudarna

Jag bestämde mig för att lämna tjejerna redan vid skolgrinden denna morgon. Jag skojade med Emily om att jag skulle lämna dem redan på parkeringen och hon tyckte det lät helspännande. Eftersom de då måste korsa vägen gick den bort, förstås.

Det var kul att följa dem med blicken när de stolta drog iväg. Josefine fick för sig att hon skulle tränga sig igenom staketet och gå i gången. Det var lite trångt men efter mycket om och men var både hon och ryggan igenom. När det var dags för dem att skilja sig åt lät Emily Josefine vandra iväg mot sitt rum medan hon väntade som jag brukar göra, på att Jossan skulle hitta rätt, och inte hitta något annat spännande på vägen.

Jag gillar verkligen att se Emily göra så. Det är något man kanske skall förvänta sig, men inte ta för givet.

När de hade försvunnit ur mitt synfält gick jag långsamt bort för att genom deras fönster, från avstånd, kontrollera att även läraren var där och att deras ankomst var noterad. Jossan studsade runt i klassrummet. Hennes kompisar måste trott att lilla blygisen blivit tokig.

Jag ser likheter med Josefine och hennes kusin Wendela och morbror Adam (min 18 år yngre lillebror). Jag kan inte sätta fingret på det men deras bångstyrighet är väldigt liknande. Jag vet att det är en god egenskap de sitter på allihopa, även om thailändarna har lite svårt för det beteendet.

Etiketter: , ,

onsdag, december 13, 2006

Om att natta barn efter en spökfilm

Som sagt var, anledningen till att jag packade upp datorn denna kväll var inte för att skriva om filmen, utan det var för att skriva om vad som hände efteråt.

I slutet av filmen försökte jag sätta på barnen blöjor och pyjamas utan att missa något. Det var spännande. Barnen märkte nog inte ens att de helt plötsligt var klädda för natten. Jag plockade ur skivan ur spelaren och stoppade prydligt tillbaks den i pärmen. Josefine börjar säja något med skärrad röst, en gång, två gånger, och hon är sig inte riktigt lik. Tredje gången hör jag vad hon säjer, och det med skärrad stämma.

- Nang phi,,,,,, bua!

Detta betyder fritt översatt att hon inte tycker värst mycket om spökfilmer längre, det är tråkigt rent utav. Jag och Plair fick oss ett gott skratt, även om situationen var allvarlig.

Jag tog med mig Josefine och Sebastian in i barnkammaren, bäddade ner dem, men lät lampan vara på. Josefine tittar på mig och med försiktig stämma undrar hon om spöken. På hennes språk berättar jag att det inte finns spöken. Att de bara finns på tv, att de inte är på riktig. Detta kan ha varit första gången Josefine hör mig prata Thai mer än ett par sekunder. Hon blir väldigt glad och lyser upp som en sol. Vad rolig du är pappa säjer hon! Vad du pratar kul!

Som sagt var, jag slår mig inte för bröstet för mitt thaispråk. Det var en tråring jag pratade med. En treåring som passerar mina språkkunskaper vilken dag som helst. I vilket fall så fick jag mig en tankeställare. Skall jag verkligen hålla igen med språket. Kanske det är rätt att försköka hålla ut, kanske inte.

Att småbarn inte skall titta på bra spökfilmer är en annan historia.

Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: ,

måndag, december 04, 2006

En lugn härlig Måndagskväll!

Jag hade inte tänkt skriva något idag, även om jag hade samlat på mig lite material över helgen (filmer, bilder, etc,.). Orkar inte helt enkelt. Jag tror jag börjar bli lite allergisk mot datorn. Inte bra alls eftersom tanken är att jag skall börja jobba på egen hand nu, från just den. Jag skall försöka få ut detta i morgon.

I vilket fall, Josefine var så rolig alldeles nyss så jag var tvungen att skriva ner det. Hon har fått kläm på pumpen man blåser upp de uppblåsbara leksakerna med. Hon såg helt färdig ut efter hon hon kom ut med den sista hon blåst upp: - Nöai cha dai (nu är jag trött så jag går åt, ungefär), sa hon med ett trött leende och mycket stolt över sig själv. I skrivandes stund hör jag hur hon kör vidare med pumpen. Flås och mer flås.

Sebastian är alltid rolig. Han gillar att peka på bilderna i sagoböckerna vi har. Han börjar bli ganska duktig, även på svenska pekningar. Han pekar på vargen och säjer: Maa (hund). Jag säjer: - Varg. Sebastian säjer Maa igen, och jag varg. Så fortsätter det tills han SKRIKER Maa och jag ger efter och säjer vovve, då ger han efter och går vidare till nästa bild. Det är ganska kul det där med vargen, det är alltid samma historia.

För en gångs skulle somnade Emily först, helt utslagen. Hon var lite gnällig hela kvällen, lite varm också tror jag. Antagligen en förkylning på gång men det hör ju vintern till.

I morgon är det kungens födelsedag och vi har inte bestämt hur vi skall fira den ännu.

Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: , ,

tisdag, november 14, 2006

Det är pappas dotter det!

När jag kom hem igår låg Josefine och slumrade i soffan. Klockan var 18:00 och hon var trött, hon hade nämligen missat att sova lunch i skolan. Vi hade glömt packa ner hennes gose-trasa. FÖR. Man kan inte vila på lunchen utan den. Så det så.

Klockan 19:30 sov hon fortfarande så vi beslöt att försöka få henne att sova hela natten. Och det gjorde hon ju förstås. Här har hon ju lite att brås på. Hon vaknade som en lite lärka klockan 6:30 och sjöng hela vägen till skolan. Väl där dubbel-konstaterade hon att goan var med. Och det var den.

Själv tillhörde jag länge skaran som utan problem klippte 12 timmars sömn. Bröderna var/är likadana. Jag misstänker att farsan sitter på sömngenen, för mamma kan jag inte minnas någonsin varit en sjusovare.

Priset tar dock kompisen Limbis från tonårstidens Norrviken. Efter den obligatoriska Fredagsfesten ringde man honom på Lördagen för att stämma av gårdagen. Fylla luckorna så att säja.

Vid 17:00 svarade hans mor: - Nej, Pär han sover fortfarande. Jag vill inte väcka honom, han verkar så trött. Ring senare.

Vid 20:00, innan man skulle på igen, provade man igen. Hans mor svarade, förstås: - Nej, oj, Pär är så trött. Kan du inte ringa imorgon igen?

Man brukade slutligen få liv i honom efter Lunch på Söndagen. Detta hände ofta. Limbis, mycket kan man säja om honom, men sova det kunde han.

Andra bloggar om: ,

Etiketter: , ,