Det vart hela 11 år i Bangkok innan återflytten till Sverige i Maj 2007. Thailand kommer vi tillbaks till. Tills dess kommer jag skriva om livet i Sverige. Allt har sin tid.

fredag, februari 19, 2010

Nu är det skarpt läge i Thailand!

I samband med att högsta domstolen den 26/2 kommer med sin dom i målet mot Thaksin Shinawatra, gällande eventuell konfiskering av hans frysta tillgångar, väntas det oroligheter i Bangkokområdet. Det är hela 20 miljarder kronor som regeringen förväntas konfiskera. Det skall bli intressant att se om man gör en uppgörelse med Thaksin i det dolda (det mest troliga) eller om man helt enkelt tar hela kakan själv och med det skiter på Thaksin och hans anhängare. Tar de hela kakan själva lär det bli oroligt - pengarna kommer ju inte komma Thailand tillgodo.

Vad som är rätt eller fel? - Inget!

Detta diskuteras flitigt på många forum om Thailand, läs mer på Thailandsforum

Etiketter:

fredag, november 28, 2008

Adopterad från Thailand?

På Thailandsforum noterade jag för en tid sedan att vi hade en hel del adopterade Thailändare som besökare. Sedan började TV köra serien om hur man återförenade adopterade med deras föräldrar. Några av dessa utspelades i Thailand.

Sådant här rör mig ganska djupt. Jag är ju en ganska blödig person när det kommer kring. Till och med Bolibompa kan locka fram en tår lite då och då.

I alla fall. Vi startade igång en sektion för adopterade Thailändare på forumet och även om vi inte har jättemycket drag där dyker det upp några här och där som söker på nätet efter andra i liknande situationer, eller om Thailand överlag.

Alla minns väl Mikael som TV följde när han slutligen fick träffa sin mamma och syster. Nu dök Nicklas upp på forumet med en historia som TV nog önskat att de hade fått på film. Läs hans historia här. I kort så var han på semester på Koh Chang med sin flickvän när de träffade en tjej som jobbade där och greps av hans historia. Hon tog med dem till Bangkok och hon och hennes kompisar satte igång värsta jakten. Jakten tog dem till Ayuthaya. Resten få ni läsa vidare om i länken ovan. En härlig historia.

Vidare om detta med våra ambitioner med att bli en mötesplats för adopterade Thailändare. Tydligen har det funnits några andra försök men de verkar alla ha runnit ut i sanden. De är för få helt enkelt. Vi har försökt kontakta några vilande forum samt webbsidan för föreningen för adopterade Thailändare (FFAT) , men utan framgång.

Varför gör vi detta?

Dels känns det rätt i hjärtat, dels så är det människor som knyter ihop påsen - Svenskar som kan röra sig fritt i Thailand och på riktigt känna av wibbarna i kulturen. Ingen särbehandling där inte. Hoppas att några av dem kan ge oss andra lite mer insikt - en win win liksom.

Jag hoppas även att forumet skall ge dem kontakt med andra i samma situation. De borde åter organisera sig och gemensamt sätta våra och Thailändska myndigheter på sin spets. Flera av de adopterade på 70 talet var kidnappade och sitter på förfalskade dokument med små utsikter att hitta sina biologiska föräldrar.

Etiketter: , ,

onsdag, december 19, 2007

En sak jag saknar

En sak jag saknar mycket från Thailand är att spontant kunna gå ner hela familjen på den lokala restaurangen, käka och dricka det man vill och komma undan med en hundring. För hela familjen. Värmen supersaknar jag inte men ljuden, folk i rörelse, det saknar jag. Efter ett tag gör man det inte varje dag men det är skönt att kunna ta till när tråkigheten kryper på. Det blir ju vardag i Thailand med.

Etiketter:

fredag, november 16, 2007

Loy Khratong i Gävle

Vi hade ju planerat att resa lite i November men det verkar inte som om det vart så mycket. Nu dök det i alla fall upp en aktivitet i Gävle som vi tänkte åka till. Och inte vilken aktivitet som helst, utan självaste Loy Krathong! Det var Endo som postade det på Thailandsdforumet. Detta påminde mig om att vi nog måste bygga en kalender där.

Thaifesterna i Gävle verkar dra mycket folk, så det skall bli kul.

Du kan läsa mer om Loy Krathong på denna länk men i kort så är det en buddistiskt högtid och en tacksägelse för havs och flodgudarna.

På Söndagen planerar vi att svänga förbi Furuviks djurpark som jag har hört skall vara ganska trevlig. Med andra ord verkar det som om vi får något gjort denna månad i alla fall. Bra.

Häng med vet ja!

Etiketter: ,

fredag, september 21, 2007

Lika som bär?

I alla fall på den här bilden, det tycker jag!

Jag har installerat google search igen och numer de har en ruta i marginalen som visar bilder ur min bildfolder. Ganska kul faktiskt. Man får flashbacks mest hela tiden. Idag var det en bild på Josefine och en kompis som nästan gjorde mig orolig. Vad lika de var! Speciellt käken och just på denna bild. Kompisen hennes heter Eneya och om det är hennes pappa eller jag som slarvat, det kan man fråga sig…

Etiketter: ,

torsdag, september 20, 2007

Åk till Thailand och tjäna pengar

Varför inte?

Jag tänker själv göra det. Det finns massor av saker man kan passa på att göra när man är där som tillsammans kan spara en mindre förmögenhet. Man kanske inte kan göra tjäna pengar resan varje år men varför inte vart tredje?

Först och främst åk utan bagage. Handla väskor och kläder på plats. Börja med Thailands motsvarighet till COOP, Tesco / Lotus. De säljer massor av restpartier och där handlar du kläder till tillverkningspris. Långtifrån allt är bra men man kan hitta massor av riktigt balla saker. En t-shirt för 30 kr, shorts för 40 kr, jeans för 60 kr, skjortor för 50 kr och så går det på. 20 plagg per skalle gånger 80 kronor blir en del. Glöm inte köpa på dig ett par årsransoner av förbrukningsartiklar som tandborstar, rakblad, bindor, mm.

Lite klassigare kläder hittar ni på The Mall. Här ställer modehusen ut och du kan fynda. Massor att spara om du vill ha äkta med märke. Skjortor och byxor mellan 200-300 kronor. Massor av märkeskläder för alla åldrar så passa på att byt ut H&M prylarna. Här sparar du in ett par tusenlappar i ett kick.

Ser du dåligt? Perfekt, för då kan du börja tjäna riktiga pengar utan för mycket arbete. Du behöver både vanliga och solglasögon. 500-1,000 kr paret betalar du inklusive coola bågar. Dra till märkesshoppen så tjänar du ännu mer. Kanske behöver du kontaktlinser och i så fall betalar du ca 75 kr för 6 st månadslinser. Allra mest tjänar du på att göra en laser operation. 8,000 kronor för båda ögonen. Visserligen måste du följa upp på detta hemifrån men det kan nog löna sig ordentligt oavsett.

Tänderna då, hur har du det med dem då? Byt ut några. Gör en brygga eller 2 där du gjort nödlösningar. Gör dem vita med den senaste lasertekniken. Priset är ungefär 20% av det du betalar i Sverige. 20,000 kr per skalle bör man kunna spara ganska enkelt.

Andra skönhetsingrepp som lockar? Kanske jag har glömt något. Thailand har allt.

Ja just det. Det är ingen bra ide att skjuta upp allt till sista dagarna.

Etiketter: ,

torsdag, september 13, 2007

LOS

Det tog mig många månaders Thaisurfande innan jag fick kläm på vad denna förkortning egentligen stod för. Med facit på hand inser jag att man inte behöver vara Einstein för att lista ut detta åtskilligt snabbare.

Förkortningar och dess innebörd har dock ALDRIG varit min starka sida. Jag behöver ha något mer helhet för att se sammanhanget. Min hjärna spar förkortningar som mönster snarare är text. Detta kan både vara en fördel och en nackdel. Faktum är det många av mina svagheter också är min styrkor. Det som fungerar bra på arbetsplatsen fungerar inte nödvändigtvis bra hemma, och vice versa.

En god vän, och erfaren Thailandsresenär, frågade mig detsamma alldeles nyligen.

- Vad betyder det där LOS som alla lägger till så frekvent i alla Thailandsforum?

Nu listade han visserligen ut det själv innan jag han svara men han var ändå nöjd med att få sin gissning bekräftad.

Land of Smiles

Hur var det för dig, klockrent eller?

Etiketter: , ,

onsdag, september 12, 2007

Amerika invaderade Thailand

Om det är någon av er läsare som missat Johans blogg (alias Guava), måste jag rekommendera er att ta en titt. Johan skriver nu en serie om modern Thailändsk historia, och med fokus på Amerikas inblandning över åren. Just nu är han inne på del 4 så det finns mycket gott att läsa. Länk här.

Etiketter:

söndag, september 09, 2007

Vilja åka till Thailand eller inte vilja åka till Thailand

Det är frågan.

Känner fortfarande ingen större längtan tillbaka till Thailand. Visserligen vill jag alltid åka för att träffa kompisarna. På det viset finns det alltid en liten längtan till Bangkok i alla fall. Men 50,000 kronor, nja.

Det slog mig att jag kanske får en 2 månaders, eller kanske 3 månaders lucka från och med Juli nästa år. Det står också klart att jag både får semesterpengar plus kan få ut föräldrapenning. Föräldrapenningen känns det som om vi inte kommer hinna ta ut fullt i vilket fall, i alla fall inte för Emily. Just nu kör vi helger. Det blir lite pengar över mest hela tiden. Detta börjar få mig på resa-till-thailand-redan-nästa-år tankar.

Samtidigt är det frågan om jag kan vänta 2 år innan jag gör kronan jag inte han göra precis innan jag flyttade från Bangkok. Tror jag kommer få tandvärk snart. Samtidigt borde jag göra en brygga. Att göra detta i Sverige istället för Thailand kostar nästan bara det en Thailandsresa för hela familjen (biljetterna i alla fall). Många tankar små men de har börjat snurra.

Kanske man till och med kan bytlåna lägenhet och bil med någon som åker till Stockholm på semester.

Vi lär ju spendera större delen av tiden i Chantaburi men en lägenhet i Bangkok vore trevligt att ha tillgång till. Bil vore verkligen användbart. Jag lär ju vara tvungen att jobba lite också. Får säkert göra massor av avstickare till Bangkok.

Stackars mig...

Ja, ja, här sitter jag och drömmer….

Visst är det så, jag kanske inte alls får några månaders lucka nästa år. Vet inte vilket som är värsta scenariot men det känns inte som om jag väljer mellan pest och kolera direkt.

Etiketter: , ,

lördag, augusti 18, 2007

Thailändsk sommarfest på Värmdö bygdegård

Över Thailandsforumet fick jag i morse nys om den Thailändska sommarfesten som Wat Buhdarawa arrangerar årligen, och på eftermiddagen styrde vi åter kosan mot öster. Även fast vi körde med GPS var lite knepigt att hitta men till slut gjorde vi det. Dags att uppdatera kartboken.

När vi kom nära var det ingen tvekan, det var Thailändare överallt. Bara följa mehkongdoften. Den Thailändska festmusiken ekade mellan tall och gran. Karaoken gick för fullt och det dansades friskt. Precis som det skall vara när thai har fest. Är det något de är riktigt bra på, kanske världsmästare på till och med, så är det att ställa om till fest. Nästa gång kör jag nog inte.

Flera av Stockholms thairestauranter hade ställt dit egna mattält. Flertalet privatpersoner hade gjort samma sak. Det var en salig röra av olika maträtter och saker till salu. Och så var det munkarna förstås, och traditionella insamlingar till dem. Jag har alltid undrat hur de delat upp pengarna.

Nedan ett videoklipp med lite Thailändsk festpuls!

Etiketter: , ,

söndag, juli 29, 2007

Hallå, finns det någon stenbords-expert där ute!?

Johan som driver mäklarsajten iThailand.se skrev ett träffande inlägg på thailandsforumet i en diskussion som handlade om första resan till Thailand. Jag är bara tvungen att återge den här också :)

Ett gott råd är att inte lyssna på s.k. stenbords-experter (Thailand måste ha bland världens högsta kvot på stenbordisar, du kommer märka detta...)

Definition stenbordsexpert: Benämnd efter sin favorit omgivning vilket innebär ett stenbord utanför en supermarket. Mår bäst i flock med andra stenbordisar men gärna med en outsider att indoktrinera i sin vishet. Lätet ökar i takt med gruppens storlek. favorit dryck är det som säljs billigast på just den supermarket som de häckar utanför, måste dock vara alkoholhaltig, ofta Chang eller Archa men kan variera med olika promotions. Klädsel består av shorts (ofta med urinfläckar) och linne -kopior köpt nära favvo-supermarkan, urblekt. Flip-flopps. Ses ofta med sönderkliade mygg bett på benen. Ålder, oftast medelålders och uppåt men förekommer ibland från åldrar från 25-30 år. Språk särpräglas av svenska med kvarhängande dialekt och dålig eller oförståbar Engelska, ljudvolymen ökar med alkohol intag och flockens storlek. Det finns även tyska och Engelska stammar. Den svenska stammen kan identifieras av att de ibland bär träskor istället för flipp-flopps då lätet kan vara oidentifierbart efter många timmar på stenbordet. Ofta hockey frilla eller flint med överkammat, flottigt hår. Utger sej för att vara expert på allt ifrån visum, kvinnor, husköp, shopping, investeringar, byggnation, driva företag o.d. expertisen är en blandning av egna misslyckanden, expertkollegers misslyckanden samt egendiktad information och efter stenbordssessioner utrönad vetenskap. Expertisen är alltså centrerad runt det som inte är möjligt (eller det som stenisen tror sej vara omöjligt eller inte förstår). Stenisen delger sej mycket gärna av sin kunskap. Förekommer med stor övervikt runt de av charter turister populära sensations destinationer som NaNa, Bangla och walking street. Kan vid sällsynta tillfällen ses i förvirrat tillstånd kring de mer attraktiva turistmålen som China town etc. men då helt utan läte och ensam.

Om du beter dej väl, ser bra ut etc. kommer thai tjejerna bli mycket intresserade, men ett gott råd är att ta det lite försiktigare här en hemma. Det hånglas mindre på dansgolven här... det är ju också mindre tänkbart att du hittar din dröm tjej på en 2 veckor tur. Chansen att du hittar en pang brud i Sverige under två veckors intensivt raggande är väl heller inte så stor, du hade nog blivit sedd mer som desperat i båda länderna...
Var dej själv, chill out och som någon sa tidigare i denna tråden +ge gärna komplimanger, utanför det av Mona Salin förstörda Sverige tas det gladeligen emot utan att man blir beskyllt för sex trakasserier eller dylikt, termen som oftast används brukar vara gentleman.


Ganska kul, eller hur?

Etiketter: ,

måndag, juli 02, 2007

Lekgruppen i Bangkok

Jag noterade just att Erika som tog över lekgruppen efter mig ordnat med en egen blogg för dem. Barngruppen i Thailand heter bloggen och ligger hos Blogger. Eller blogg, varför inte kalla den deras hemsida. Här kommer de skriva om var träff samt länka till fotoalbum. Detta skall bli jättekul eftersom det ger mina barn möjligheten att följa sina gamla kompisar i bilder. Vi kommer definitivt försöka hinna med en träff när vi kommer till Thailand nästa gång, när det nu blir. Till dess blir det via bloggen.

Jag hoppas innerligen att det dyker upp fler lekgrupper i Thailand över tiden, och att de försöker dra nytta av denna blogg. En sida det händer något på är ju något roligare att följa än det ombytta.

Själv har jag planer på att dra igång något liknande här i Stockholm. Vi är nog 7 barn redan tror jag. Personligen tror jag man skulle kunna gå ytterligare ett par steg här i Sverige eftersom jag har en känsla av initiativ av detta slag får gehör hos staten. Är du intresserad kan du ju lägga en kommentar här.

Etiketter: , , ,

onsdag, juni 06, 2007

Står du i husbyggartankar?

Det gör i alla fall jag. Inte nu, men förr eller senare. Bortsett från att själva ägarskapet skall lösas måste ju huset också byggas. Mycket kan, och går, fel under byggnationen. Det gäller att vara med. En kille som heter Mange bygger just nu sitt egna hus i Udon. Han skriver också sin egen husbyggarblogg. Han är otroligt duktig med att uppdatera med bilder, tankeställningar, problemlösning mm. Eftersom Mange själv är i branschen, fast i Sverige, blir detta extra intressant.

Länken till hans blogg, MangeUdon, hittar ni här, god läsning.

Tyvärr har han inte öppnat upp för kommentarer, inte ännu. Men det kanske han gör om ni tjatar.

Etiketter:

onsdag, maj 30, 2007

Det lokala apoteket, på min gata i stan

Trodde att jag växt ifrån det men blir nu osäker. Har under alla mina år i Sverige haft problem med halsflussliknande sjukdomar. I Thailand har jag insjuknat kanske 1-2 gånger (14 år) med dessa symptom. Insjuknade förstås nyligen i något liknande. Kan det vara som så att värmen har hållit mig fri från denna sjukdom, eller är det bara en tillfällighet?

Nu när jag VERKLIGEN behöver vara frisk, är jag sjuk…

Carabao i morgon kväll ligger helt klart i farozonen, och som det ser ut nu är det avskrivet.

Fotboll och grill på Lördag, och Emily och Sebastians kalas på Söndag, borde vara lugnt. Är det inte bättre imorgon får jag ta mig ner till vårdcentralen för ett antibiotika recept. Annat var det i Bangkok. Ner till apoteket, köpa en påse gott och blandat, och bli frisk över dagen, nästan gratis.

Just det, i Thailand är det också tryck i grejorna!

Man skulle handlat med sig lite mediciner från Thailand, speciellt antibiotika. Om inte annat, skönt att slippa gå till läkaren när man är ordentligt sjuk. Som jag minns det från Sverige tog det väll en 3 dagar innan åtminstone antibiotikan kickade in på allvar. Jobbigt som tusan. Måste försöka få tag på min gamle apotekare i Bangkok. Hon var vänlig och hjälper nog till att skicka lite har jag en känsla av.

Jag minns en händelse från Bangkok och studietiden. En annan kompis hade samma problem och vart ordentligt sjuk. Faktum var att han hade resor värre problem med sina halsmandlar än vad jag hade.

Hans thai på den tiden var avsevärt mycket sämre än vad han själv tyckte, och det kunde ibland skapa lustiga missförstånd. Däremot var han en jäkel på att gissa vad personerna försökte säga. Den här gången gissade han fel. Hans dåvarande flickvän ringde upp oss och bad oss komma till sjukhuset där S just vaknade från en operation. S berättade att doktorn bara hade skrapat lite på hans tonsiller. Han hade varit nedsövd och det hade gått ganska smidigt lät han meddela.

Nu var det dock på det viset att doktorn hade tagit opererat bort hans halsmandlar helt…

Etiketter: ,

tisdag, maj 08, 2007

Hembiträde version 1.08 uppgraderar ytterligare

I lördags kväll checkade Johns hembiträde nästan ut för gott. Jag vet inte om det var det extrajobb som vår ditflytt gav eller något annat. Hon försvann sent på kvällen för att dagen efter ange en vän i nöd som orsak. Hon skulle komma tillbaks under Måndagen, men det gjorde hon inte. Hon hade tydligen missförstått direktiven, meddelade hon när hon slutligen dök upp.

Inne i hennes rum låg 2 böcker, en om hur man sminkar sig samt en nybörjarbok i engelska....

Nyligen kom hon från en veckas semester i sin hemby i Isaan. I Isaan har hon sin son, familj, släktingar och bekanta. Kan hända att hon där upptäckte att det enda sättet att bygga hus åt sina föräldrar (som de andra mer "framgångsrika" flickorna gjort) var att byta jobb. Jag kan tro det fanns många goda råd nu när hon bor så centralt och bra...

Hon kom tillbaks på Tisdagsmorgonen, men bara för att återigen försvinna på kvällen.

Antingen har hon en Thaipojkvän som hon måste ta hand om, eller så extraknäcker hon på barerna, det är min slutsats.

Om det är på detta vis eller inte kan vi låta vara osagt, men hon blir inte det första hembiträdet som uppgraderar till prosituerad om så skulle vara fallet.

Prostituerad är förstås ett alldeles för hårt ord eftersom det enda hon önskar är att träffa en farang som kan ta hand om henne. Vem som helst skulle jag tro. Glädjer det inte henne kommer det åtminstone glädja hennes föräldrar, vilket troligtsvis är gott nog.

Etiketter: ,

tisdag, april 24, 2007

Värmerekord i Thailand!

Jag har aldrig någonsin upplevt en sådan värme som den jag upplever nu. Jag skriver inte hetta, utan värme. INGEN är i solen (utom kanske desperata turister) utan alla gömmer sig så långt in i grottan som möjligt. Det slås värmerekord i åtminstone Bangkok och de norra delarna av landet. I Lampang har man uppmätt 42 grader och på massvis av andra platser har man noterat temperaturer på mellan 37-40 grader. Det måste vara någon magisk tröskel där när värmen passerar kroppsvärmen med råge. Jag mår verkligen som piss av detta och då är jag nog endå en av de mer värmetåliga.

Frugan gnäller, jag gnäller, kompisarna gnäller. Det är så varmt så man blir sjuk, eller åtminstone känner sig sjuk. Är du i Thailand på semester och läser detta – var oerhört försiktig med vad du stoppar i munnen för någon vecka framöver.

Temperaturen är 4-6 grader över förra året samma tid. Man har förutspått att värmen skall peaka runt 25-26 april, därefter skall ett Kinesiskt regnväder komma på besök, ett välkommet besök. Jag håller tummarna för att de thailändska meteorologerna åtminstone har vädergudarna på sin sida.

Som köldknäppen 98 (tror jag det var) kommer nog även värmen skörda sina offer. Detta är ingen dag att vara bakfull, och det vet gudarna redan!

The Nation skriver om detta fenomen, klicka här och kom dit!

Etiketter: , ,

torsdag, april 19, 2007

Ryssen i huset har trampat i det röda rummet

En trevlig man med en trevlig fru, eller ska man säja - en trevlig före detta fru. Det började med att Plair vart kompis med ryssens fru (en ryska) och slutade med att vi alla började umgås. Ryssen jobbar delvis med deras ambassad och delvis med egna projekt inom jordbruksindustrin. Frugan hans spenderar ca 3 månader om året i Ryssland, och då tar hon med sig deras lilla dotter förstås.

Jag måste säja att de verkade lyckliga tillsammans.

Problem var att Ryssen hade börjat få smak på det lokala och så fort som hans fru var borta började hans mia noi (älskarinna) springa i huset. Det gjorde inte mycket för att dölja det men alla visste, och alla pratade. Alla utom hans fru visste. Det slutade med att hon började misstänka något och att hon kom till Plair för råd. Plair berättade vad hon visste men bevisen var inte övertygande. Hon ville inte tro på vad hon fick höra, förstås.

Jag tror de bröt upp i somras. Men det var framför allt för att han ville vara kvar i Thailand men inte hon.

I morse skrattades det i korridoren.

Städerskan kom upp med den senaste historian. Parkeringsvakten hade sent igår natt ertappat Ryssen och hans mia noi när hon i hans bil släckte hans lustar…

Etiketter:

måndag, april 16, 2007

Nu är Songkran över, för denna gång

Det är en varm morgon här i Soidao och vi håller på att packa ihop oss för hemfärd. Taxin är framkörd :) Vi åker åtminstone dagen innan de flesta så det borde vara hyfsat lugnt i trafiken. Det finns nog fortfarande en del fyllskallar ute på vägarna, folk som irrat bort sig både till fots, och på hjul, som vi skall försöka undvika att krocka med. Vi får också hålla ögonen i väggrenen.

Besöket vid templet igår var mycket lyckat. Jättetrevlig stämning och lagom med vatten. Jag spelade in åtminstone 3 kortfilmer som jag tänker försöka tanka upp på nätet, kanske redan ikväll. Jag måste hitta någon annan portal än den i Thailand censurerade YouTube. (Undrar om fler än jag tänker på detta vis? Troligtvis)

Jag fick inte ut detta inlägg innan vi åkte och lägger därför till lite här. Det var ovanligt mycket trafik på vägen hem, speciellt på motorvägen mellan Chonburi och Bangkok. Det var inte bara vi som hoppade över sista dagen det var tydligt. I Bangkok och i området där jag bor var det massor av vattenkrig, mer än vad jag kan minnas förr. Slutar folk åka hem eller har jag låst in mig för länge?
I övrigt kantades hemresan av mycket vattenlek. Det var nog ingen bra dag att åka hem med facit på handen.

Etiketter: ,

Hönsfot eller havregrynsgröt?

Frågar du mina barn får du ett annorlunda svar det kan jag lova. De föredrar mat de känner till, mat de inte ser sin mor rygga för. I detta inkluderas larver, skalbaggar, hönsfötter, gräshoppor, groda och padda (vi hade en utsökt padda i förrgår) och andra i våra (era framför allt) ögon kanske udda maträtter. Vad jag med säkerhet vet är att många av dessa insekter åtminstone innehåller mycket näring och därmed är nyttiga.

Jag undrar vilka svenska maträtter vi (ni) glömt av? Thailändare som kommer till Sverige förstår jag frossar i blåmusslor och mört (om de kommer åt dem), sådant jag trodde var oätligt. Den svenska mat foran skall utforskas det kan jag lova. Finns det inga svenska recept kvar får vi väll tillreda dem på Thailändskt vis.

Blir ni bjudna på middag hos Uddman i framtiden, håll andan :) !

Etiketter: , ,

lördag, april 14, 2007

Morgonstund har guld i mund

Nä, kanske inte idag, även om förutsättningarna finns. Munkarna på templet inte för långt borta kör böner över högtalarna. Det låter ganska fridfullt men hade nog varit bättre utan ljudanläggning, eller en riktig. I vilket fall tycker jag det låter avsevärt mer fridfullt än de böner de skickar ut från moskéerna.

Bättre delen av idag blir ryggläge i hängmattan, precis som igår. Lyssna lite på historien om Arn. Jan Guillou har överträffat sig själv här. Böckerna om Hamilton var bra men detta är en annan division.

I eftermiddag går vi upp till templet för att göra vårt mest seriösa Songkran, eftersom det är det sista på länge. Samtidigt vill vi att barnen skall få minnen från ett riktigt. Jag kan gott tajma in Songkran när jag kommer till Thailand på semester framöver. Alla kommer ju hem över festligheterna så man får verkligen chansen att träffa på alla.


Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: ,

fredag, april 13, 2007

Nyligen ankommna till Soidao och årets Songkran firande

Faktiskt första gången jag tydligt kan se skärmen när jag sitter på svärmors inbyggda veranda. Jag vet inte om jag provat alla skrymslen där men i den hörnan där jag sitter nu är det helbra. Det kan ju också ha med ljuset att göra förstås. Troligtvis en kombination.

Vi kom ner runt middagstid igår. Vägarna var lugna. Bangkok var helt öde även om det var en vanlig arbetsdag. Trodde jag var smart som drog dagen innan. Massor var smartare, de sjukskrev sig och drog antagligen helgen innan.

Däremot vet jag med all säkerhet att det kommer bli kaos på vägen tillbaks. Mycket gott kan man säga om Thailändarna men att kalla dem logistikens fader eller just in time (JIT) konceptets mästare skulle låta mer som ett skämt än ett påstående.

Visst, de anammar ju JIT mest hela tiden. De vet när projektet skall vara klart och startar upp för att lämna in det i dödens timme. Man lämnar ingen tid för att lösa problem som dyker upp, eller för att lägga nypåkommet värde till projektet. Vore det inte för att man ofta är fler deltagare i dessa projekt kanske det skulle kunna gå, ibland. (Detta kan mycket väl vara ett Asiatiskt u-landsproblem mer än ett Thailändskt, men jag har inte mycket erfarenhet utanför Thailand tyvärr. Kineserna är snabbare och effektivare men möter inte deadlines de heller.)

Och snart skall vi tillbaks till jobbet efter Songkran. Alla på en gång. Alla för att anlända Bangkok JIT för arbetets plikter. Har du inte egen bil kan detta bli problematiskt. Det finns begränsat med bussar, begränsat med chaufförer, och begränsat med platser i övrigt. Samma sak varje år. Massor av arbetare kommer ett par dagar för sent och med en i Thailändarnas ögon, den bästa ursäkten.

- Mai me rot mä! (no have buss).

Man missar bussen och åker hem till byn och super av sig den värsta bakfyllan. Kanske skiter man sedan i det jobbet och letar nytt. Det finns ju massor av jobb där lönen är urdålig. Lön och eventuell bonus har man ju fått precis innan Songkran så….

Sabai, sabai…

Ps. Mycket bra fart på Internet denna gång. Ds.


Andra bloggar om: , ,

Etiketter: ,

lördag, april 07, 2007

Songkran, vad är det vi firar egentligen?

Eller den Thailänska vattenfestivalen som många kallar det, är i kort det Thailändska nyårsfirandet. Man hoppas på att om man är generös med vatten själv, att regnet skall komma. Under Songkran badas även Buddhafigurer rituellt. Per skrev om detta i sin reseblogg nyligen, Fotavtryck i Asien. Jag rekommenderar ett besök om du vill veta mer.

Nu undrar jag, vad skall du göra över Songkran? Vi har 2 trådar på Thailandsforumet som diskuterar detta.
Firar du i Sverige följer du denna länk.
Firar du i Thailand följer du denna länk.

Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: ,

söndag, april 01, 2007

Thailändsk censur, moral & etik

Guava släppte precis ett inlägg på sin blogg som du bara måste läsa. Det handlar om thailändsk censur, moral & etik, och om hur de trasslar in sig själva när de försöker vara kloka åt andra människor. I kort ett bevis på att man i en skyddad verkstad (thailändska politiker kommer ofta från en skyddad miljö) har en total nolluppfattning av verkligheten. Det senaste är att man vill radera bort thailändska ord som betyder något fult på engelska, eller franska, eller svenska, eller... Det här är ju bara ett i raden av nygamla idiotiska uttalanden, förhoppningsvis kommer detta att diskuteras även över thailändsk media. Sådant här kommer jag inte sakna.

Från Sverige kanske även jag kan tycka att det är charmigt att läsa om...

Du finner artikeln, censur in absurdum här!

Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: , , ,

lördag, mars 31, 2007

Kulturkrock!?

Frugan och jag diskuterade framtiden i förrgår. Plair undrade hur det skall bli med barnens respekt för människor och andra saker efter att vi flyttat mot Sverige. Hon undrade om skolan lär barnen detta?

Jag tror inte det svarade jag, jag tror att det är något man som förälder får ansvara över själv. Att lära sitt barn att respektera andra, och att visa vett och etikett. Med tanke på att så många föräldrar jobbar så mycket i Sverige, och inte hinner tillbringa så mycket tid med sina barn (av vad jag förstått) kanske det vore en ide för den svenska skolan, att uppfostra våra barn, eller kanske inte.

Ett exempel min fru tog upp var att man inte skall kliva på böcker, att det är mycket fult, och att man får lära sig det i den Thailändska skolan. Mitt svar var att det nog inte var något man brydde sig om i Sverige, om man klev på böcker eller andra saker. Snarare att man skall vårda all sina tillbehör.

Jag menade på att de flesta svenskar antagligen skulle hålla med mig om att det är mycket värre att rita på väggarna (som våra barn gör) än att kliva på böcker. Här var vi väldigt oense. Jag vill ju kunna sälja prylarna när vi är klara med dem, slippa måla om när man flyttar mm. Thailogik är något jag aldrig förstått mig på, och antagligen aldrig kommer göra.

För tillfället håller vi på att sudda på väggarna, rengör möbler, och annat som nog barnen främst gått åt på för hårt. Jag tror knappas man kan skylla bara på barnen, utan vi skall snarare titta på oss själva.

Hur var det nu? Barn gör som man gör, inte som man säger…

Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: ,

fredag, mars 30, 2007

Vem flyttar rätt?

Hittade av en slump på Bloggen Jobisen som skrivs av en kille som just sålt allt han har och flyttat till Bangkok. En kontrast till min egen situation kan man säga. Ganska kul att läsa om hans eld och lågor för sitt nya land.

Det var ju så man en gång kände själv. Jag tror visserligen Thailand har ändrats mycket sedan jag kom hit, men det är nog mer jag som är mätt.

Andra bloggar om: , ,

Etiketter: ,

Tio år för kungaförolämpning

Klippt från SVD:
En schweizisk man har dömts till tio års fängelse för att berusad ha förolämpat Thailands kung genom att vandalisera hans porträtt.

Även om detta var fruktansvärt korkat gjort så står detta straff förstås inte i proportion till brott begånget. Utvisning på livstid hade troligtvis varit fullt tillräckligt, men även det kanske för hårt. Kanske man skulle stenat och våldtagit hans fru, så som man gör i andra utvecklingsländer?

Hur denna handling kan bestraffas i likhet med en människohandel, narkotikasmuggling, mord, mm, det övergår mitt förstånd. Men och andra sidan, det här är TIT (This Is Thailand). Här ler man, glömmer man, och går vidare.

Är Thailand en demokrati? Nej, Thailand är en militärdiktatur styrd av en militärjunta. Man påtvingar vördnad för kungen, sätter honom på en piedestal, och får folk att avguda honom. Man använder honom sedan som ett verktyg för egna medel. Inte ens Thailändarna får ogilla sin kung offentligt.

Den Thailändska kungen är en fantastisk människa och skulle aldrig utmäta detta straff på egen hand. Vad som än sägs om honom råder det i mina ögon inget tvivel om att han är en godhjärtad, men kanske sorgsen människa. Jag tror jag vet varför han är sorgsen.

Kungen säger ofta ”- jag är också en vanlig människa, jag gör också fel”.

Detta är förstås ingen kommentar det kungliga rådet, med General Prem i spetsen, uppskattar speciellt mycket. Eftersom de får jobba hårdare för att lyfta honom mot skyarna.

Detta diskuteras också på Thailandsforumet


Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: , , ,

onsdag, mars 14, 2007

En sak jag kommer sakna mycket från Thailand är..

Och troligtvis kommer jag bli påmind nästan varje dag…

Tankarna börjar samlas, den värsta ångesten efter spritfesten i Lördags har lagt sig. Dumma trevliga tonårsfylla.

Bitarna börjar falla på plats likaså humöret.

Jag skulle verkligen vilja ha ett datum att jobba mot, och om allt går väl vid vår ansökan imorgon skall jag rikta in mig på mitten av maj. Kan jag få flygbiljetter bokade så tror jag livet blir lättare efter det. Enligt Ambassaden kan jag stressa ner: ”- det löser sig”, får jag höra från dem. Jag håller tummarna.

Jag har tänkt en del på vad jag kommer sakna som mest från Thailand och efter lite överslag så råder det inget tvivel. Att 345 dagar om året kliva in och ur duschen utan att få köldskador är oslagbart för en frussen stackare som mig.

Jag har skrivit om det förr men tyckte det kunde vara värt att nämna igen.

Tro nu inte att jag börjar få kalla fötter...

Andra bloggar om: , , , , ,

Etiketter: , ,

torsdag, september 14, 2006

Mer om gratis Internet TV - SopCast

Nu har jag pulat lite med det här programmet som man behöver för att titta på streamad TV över Internet. Notera att man verkar kunna får en hyfsad bild som inte hackar på runt 150-300 kb/s. Detta är för mig ofattbart! De flesta spelare verkar spela samma streams. Jag valde SopCast och har nu installerat det. Jag behövde installera en plug-in för Mozilla Firefox och den hittade jag på deras forum. Det är oklart hur man hittar en programtablå men Myp2p verkar ha något användbart.

Kanalen som SopCast presenterar är bara öppen i samband med sändning, någon dag före, och någon dag efter. Man kan nog räkna med de stora matcherna men verkar inte kunna få det bekräftat innan matchdag, eller kanske rent utav vid matchstart.

På SopCast:s webbsida väljer man ”channel-live” för att söka kanaler som kan tänkas visa det man är sugen på. Kanalen som sänder svensk sport heter ”swe_sport” och man kan hitta den under flera grupper. Sök på ”swe_sport” eller AIK, om det är vad man är ute efter. När det börjar dra ihop sig skall du se att det ploppar upp trevliga resultat.

SWE_Sport verkar streama framför allt Canal+ och TV4:s visningar. Visas det du vill se där har du goda chanser.

Om någon har mer input här så är det mycket välkommet. Har du några frågor är det bara att skjuta. Jag skall uppdatera detta inlägg vid behov.

Etiketter: ,