Det vart hela 11 år i Bangkok innan återflytten till Sverige i Maj 2007. Thailand kommer vi tillbaks till. Tills dess kommer jag skriva om livet i Sverige. Allt har sin tid.

fredag, november 09, 2007

Svenskan börjar bli otroligt bra!

Det går fort nu. Jag tänker på språk och barnen.

De börjar bli sjukt duktiga på svenska nu, allihopa. Inte bara förstår de det mesta man säger, de kan även uttrycka sig. Dryga 3 månader på dagis har gjort sitt. Morsan kommer bli chockad när hon kommer hem från Thailand nästa månad. Hon drog ju redan i slutet av Augusti om jag inte minns fel.

Emily och Sebastian har lättast för sig. Josefine är lite som mig, lite språkligt seg.

Men som sagt var, det går att lära gamla hundar att sitta så hon fixar nog detta som en plätt.

Ganska vanligt som jag förstår det, att flerspråkiga barn inte pratar speciellt bra ända fram mot 4-årsåldern. Josefine kan nog inkluderas i den gruppen. Jag är ju en realistisk förälder. Mig såg man inte på balkongen för att hissa flagga när barnen tveksamt klämde första ordet vid 3 månaders ålder, eller tog första ”staaaaplande” steget (?) vid 7 månader.

Det finns både för och nackdelar med att vara realistisk men det är inte vad jag tänkte skriva om idag.

Emily och Sebastian hade redan från första bekantskapen med andra språket, inga som helst problem att skilja på vilka ord som hörde till svenskan och vilka som hörde till thailändskan. Även om ordförrådet länge var begränsat. Josefine blandar och är i jämförelse otydligast. Sebastian är väl för sin ålder längst fram. Har inte svenskan gått förbi ännu så gör den det vilken dag. Emily pratar förstås överlägset mest och bäst.

Det blir mer och mer viktigt att fokusera på thailändskan, och det gör vi. Snart kanske till och med jag kan vara med och prata utan att det gör skada.

Dags att få arslet ur vagnen med den thailändska lekgruppen här i Stockholm.

Det samma gäller Plair också faktiskt, hon gör oerhörda framsteg. 3 timmar i skolan var dag och massor av hempluggande ger resultat. Så mycket pluggande så vi snart måste överväga att anställa ett hembiträde. Jag har som sagt var 10 timmarsdagar redan som det är (ville bara bespara dig en syrlig kommentar:). Igår fyllde hon i den 30 sidiga ansökan på arbetsförmedlingens hemsida helt på egen hand. Ok, några frågor var det, men inte många. I vilket fall, studier i all sin ära, vi behöver en inkomst till. Tror det är dags för henne att komma ut i arbetslivet och lära sig vidare.

Etiketter: ,

torsdag, september 13, 2007

LOS

Det tog mig många månaders Thaisurfande innan jag fick kläm på vad denna förkortning egentligen stod för. Med facit på hand inser jag att man inte behöver vara Einstein för att lista ut detta åtskilligt snabbare.

Förkortningar och dess innebörd har dock ALDRIG varit min starka sida. Jag behöver ha något mer helhet för att se sammanhanget. Min hjärna spar förkortningar som mönster snarare är text. Detta kan både vara en fördel och en nackdel. Faktum är det många av mina svagheter också är min styrkor. Det som fungerar bra på arbetsplatsen fungerar inte nödvändigtvis bra hemma, och vice versa.

En god vän, och erfaren Thailandsresenär, frågade mig detsamma alldeles nyligen.

- Vad betyder det där LOS som alla lägger till så frekvent i alla Thailandsforum?

Nu listade han visserligen ut det själv innan jag han svara men han var ändå nöjd med att få sin gissning bekräftad.

Land of Smiles

Hur var det för dig, klockrent eller?

Etiketter: , ,

onsdag, juli 04, 2007

Det är inte mycket engelska i Sverige

Det är rentutav ett helvete med allt jag måste hjälpa Plair med. Över allt där hon skall registreras måste jag hjälpa till. Skyltar, broschyrer och webbsidor är sällan på annat språk än svenska. Nu har jag anmält henne som arbetssökande på arbetsförmedlingen men för att vara aktiv där bör hon ju vara…. Aktiv….

Visst kommunicerar de på svenska med henne men över lag pratar svenskarna ovilligt engelska även om de flesta verkar bemästra språket. Tror de tycker det är lite pinsamt att prata det eftersom de tappar något av kontrollen. Det vill säga, tills de landar i Phuket med ett par öl i kroppen. Det är som med mig och thaispråket, och lao kaow i djungeln.

Samtidigt är ju detta ett sätt att tvinga invandrarna att lära sig språket, både det skriftliga och det muntliga. Nog har de en baktanke med allt detta. Utlänningar bör integreras.

I u-landet Thailand översätter de skyltar även ute i djupaste djungeln. De flesta webbsidor av intresse för en utlänning har en knapp för en engelsk version. De har nog en baktanke med allt detta. Utlänningar bör inte integreras.

Just nu får jag lite ångest över allt jag skall göra åt alla. Hoppas jag inte missar något.

Etiketter: , , ,

måndag, juli 02, 2007

Lekgruppen i Bangkok

Jag noterade just att Erika som tog över lekgruppen efter mig ordnat med en egen blogg för dem. Barngruppen i Thailand heter bloggen och ligger hos Blogger. Eller blogg, varför inte kalla den deras hemsida. Här kommer de skriva om var träff samt länka till fotoalbum. Detta skall bli jättekul eftersom det ger mina barn möjligheten att följa sina gamla kompisar i bilder. Vi kommer definitivt försöka hinna med en träff när vi kommer till Thailand nästa gång, när det nu blir. Till dess blir det via bloggen.

Jag hoppas innerligen att det dyker upp fler lekgrupper i Thailand över tiden, och att de försöker dra nytta av denna blogg. En sida det händer något på är ju något roligare att följa än det ombytta.

Själv har jag planer på att dra igång något liknande här i Stockholm. Vi är nog 7 barn redan tror jag. Personligen tror jag man skulle kunna gå ytterligare ett par steg här i Sverige eftersom jag har en känsla av initiativ av detta slag får gehör hos staten. Är du intresserad kan du ju lägga en kommentar här.

Etiketter: , , ,

torsdag, juni 28, 2007

Avslutning för SFI Sollentuna

2 veckor hann Plair med innan det efterlängtade lovet infann sig. 2 kvällar i veckan över 2 veckor. Ibland är livet grymt men när de drar igång i augusti igen då blir det andra bullar. Varje förmiddag på halvfart.

Idag var det avslutning och det var väldigt många som slutit upp. Det var alla klasser tillsammans. Få hade tagit med sig sina familjer, men jag var en av dem. Mat hade de lagat allihopa, inte bara min fru. En sann internationell atmosfär och mat jag aldrig tidigare sett. Första tanken när jag såg smörgåsbordet var att varför i helvete öppnar de inte en restaurant i sina lokaler och låter studenterna jobba extra. Det räcker ju att leverera maten, folk kan ju servera sig själva... Ja, ja.

Resten får ni via filmen.

Ps. Ni i Thailand, kan ni se filmerna numer (kör via photobucket numer)?

Etiketter: , , ,

torsdag, maj 31, 2007

Det går jättesnabbt med språket

Helt plötsligt låter det som om barnen leker på svenska, åtminstone ibland. Det är ju kul men vi får hoppas att det är ett nyhetens behag. Emily gillar att slå de andra på fingrarna, och det gör hon bäst och tydligast nu med språket.

Men tro mig på detta: Hos dem alla 3 är thailändskan superdominerande även om svenska ordförrådet har fördubblat sig, eller kanske tredubblat sig på denna korta tid.

Det blir nog ganska bra framöver om jag faktiskt börjar träna min thai på barnen. Jag fick ju med mig 2 nya språkkurser från Bangkok och kan nog köra dem parallellt med att prata med barnen och lära mig mer. Samtidigt gäller det att barnen fortsätter att gilla språket och de gör de nog om farsan pratar det också. Det blir ju som ett hemligt familjespråk liksom. Ja, det är det ju redan, men det kan bli bättre.

Rur att massor av våra disneyfilmer från Bangkok hade en thailändsk ljudfil, den kommer väl till använding nu. Tänk på det när ni åker till Thailand nästa gång, köp favoritfilmerna... Om ni har blandungar alltså.

Nu är förstås Plair svenska oerhört viktigt och har högsta högsta prioritet.

Men, när papegojan är borta kan kaninerna dansa på bordet… väll?

Etiketter:

söndag, maj 20, 2007

Du jag, sitta här, stop!

Otroligt hur mycket svenska det blivit bara på en vecka. Sebastian kör 5-6 svenska ord redan. Emily babblar på som bara den. Just nu sitter jag och frugan och garvar läppen av oss. Emily och Sebastian sitter och pratar svenska med varandra. På gott och ont tror jag de kommer prata svenska med varandra inom 3 månader.

- Kom hit
- Sitta här
- Nej
- Hahaha
- Hej då
- Vi har inte ut
- Jag har inte
- Hahaha

Grammatiken är inte så bra men helt sjukt vad de vill lära sig, och lär sig fort. Det är nog bara en fördel om jag börjar prata lite thai här hemma, med alla utom min fru förstås. Vi har ju en stor fördel i att alla 3 barnen redan pratar språket, annars tycker jag det är besynnerligt med oviljan från både vuxna och barn här i Sverige att ha ett andra hemspråk?

Mina barn tycker fortfarande det är hel coolt med ytterligare ett språk. Frågan är hur lång tid det tar innan även de vill glömma Thailändskan, och man får truga den på dem. I Sverige verkar det vara ganska ofint att skylta med att man är invandrare, i Thailand tvärtom.

Jag börjar tro att jag kanske kommer kunna förbättra min thai, trots allt. Ingen tvekan om att vi kommer få jobba hårt för att behålla Thailändska språket. Hur är det för er andra som har barn med en Thailändare i Sverige, snackar barnen språket?

Etiketter: ,