Det vart hela 11 år i Bangkok innan återflytten till Sverige i Maj 2007. Thailand kommer vi tillbaks till. Tills dess kommer jag skriva om livet i Sverige. Allt har sin tid.

onsdag, januari 06, 2010

Nu jävlar är det kallt, riktigt kallt!

Alldeles för vackert väder för att stanna inne, kylan till trots. Jag och Elvis trampade iväg på tu man hand. Barnen slapp eftersom det var ner mot minus 24 grader (faktisk kyla).

Gott om kläder i många lager men ändå vart det ordentligt kallt på de delar som var oskyddade, som kind, näsa, panna och ögon. Kan inte minnas sådan kyla?

En frisk promenad alltså! Vi vandrade på Norrvikssjön i riktning mot Bollstanäs. Med solen i ryggen och någon sekundmeter vind i ansiktet kändes det ungefär 10 grader kallare än när vi vände och gick i andra riktningen. Kan inte förstå varför det tagit tills nu innan man börjat rapportera den faktiska kylan? I USA har man ju gjort det i årtionden...

Tja, börjat rapportera... Nu pratar vi om nätet och Googles väder, och inte om svenska TVbolag. Bu för dem!

Etiketter: ,

måndag, november 30, 2009

Experterna i WHO styr världens massvaccinering samtidigt som de samarbetar och får betalt av läkemedelsföretag

Som motvikt till allt snack om att vaccinet är ofarligt och absolut nödvändigt, och att allt annat bara är snack vill jag länka till Zara Öborgs blogg om friska barn. Hon har summerat en del artiklar i ämnet, nedan har du 2 från Svenska Dagbladet.

SvD skriver följande:
Rader med experter hjälper WHO att hantera hotet från svininfluensan. Men flera av rådgivarna har kopplingar till läkemedels industrin, visar SvD:s granskning. Kommittén som ger råd om själva pandemin är hemlig

Tre av Sages femton medlemmar har kontakter med läkemedelsindustrin. Bland annat har de fått pengar och stöd av de ledande vaccinföretagen.

Två oberoende externa experter på Sages möten i Genève har av den danska tidningen Information avslöjats ha fått rådgivarpengar från läkemedelsföretag (se grafik under artikeln).

I Ad Hoc-kommittén sitter också som oberoende expert en professor och världsledande virusforskare som fått kritik i tidskriften Science för att han äger två bioteknikföretag som jobbar med influensavaccin.

Läs hela artikeln via denna länk:
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3866171.svd

Ang uppgraderingen till en pandemi, som så länge har ifrågasatts, så finns även det att läsa i dagens SvD.

SvD skriver följande:
WHO:s beslut att uppgradera svininfluensan till pandemi 11 juni 2009 har historiska dimensioner. Det berör i princip varenda människa i världen och det skapar miljardvinster till vaccinindustrin. WHO:s hemlighetsmakeri, som SvD avslöjar idag, är därför omöjligt att förstå.

18 hemliga män och kvinnor ger råd i dolda möten och en enda person, WHO:s generaldirektör Margaret Chan, bestämmer om den största samlade internationella folkhälsopolitiska satsningen någonsin: massvaccinering mot svininfluensan. Aldrig tidigare har ländernas hälsovårdsmyndigheter, läkemedelsverk, regeringar och människor mobiliserats mot en enda sjukdom till enorma kostnader, aldrig tidigare har vaccinindustrin kunnat tjäna så mycket pengar.

Läs hela artikeln via följande länk:
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3866173.svd

Är bollen i rullning nu?

Ja inte vart det lättare efter detta...

Ps. är du också orolig, visa ditt missnöje genom att gå med i FB gruppen - Årets tistel till landstinget och vårdguiden för den usla hanteringen av vaccinet.

Etiketter:

lördag, november 28, 2009

Bara cola light och ändå fet?Ja detta var lite skoj, snubben köpte 8 cola light och det var allt han hade i vagnen. Undrar om han kände sig som en hälsomänniska? Undrar om det inte vore smart att vänja sig av med sötsuget istället? Om man vill bli smalare alltså.

Visst, inte så mycket kalorier i light produkter det skall erkännas men... sockersuget, sockersuget mina vänner - det är det som är boven.

En cola light här, en snickers där...

Etiketter:

onsdag, november 25, 2009

Snacka om att gå bort mig

Jag trotsade spöregnet och gav mig ut på en joggingtur kring kontoret nu på lunchen. Duktigt tycker ni. Det skulle alltså bli en längre sväng och ingen intervall.

Tog ett yttre varv...

Skulle jag inte ha gjort...

1 timme och 15 minuter senare var jag tillbaka. Ungefär 45 minuter senare än planerat.

Vad hände?

Tja...

En plats passerade jag tex 3 gånger, en annan 2...

Den jag passerade 2 gånger passerade jag dessutom från olika håll...

När jag började få krampkänningar i baksidan av låret och åter passerade en plats jag passerat ett par km tidigare funderade jag på om jag bara skulle sätta mig ner och gråta. Just då vart det en utmaning att hitta rätt...

Det är faan snårigare att springa i Djursholm än att köra bil på Östermalm. Nästa gång tar jag med mig mobiltelefonen så jag kan mappa in mig om jag kommer vilse igen.

Och tänk vad små saker kan göra en lycklig. Strax efter sista felspringningen tar jag av åt "fel" håll, det hållet det bara inte kunde vara åt - och vet ni vad, jag är då bara stenkast från kontoret. Lyckligt slut alltså.

Etiketter:

torsdag, oktober 29, 2009

Vet du hur mycket Thailändare gillar att äta mat?

De äter även när de sover så mycket gillar de att käka!

Eller, det kanske bara är frugan?

Åtminstone 3 skrovmåltider per natt intar hon. Luftmåltider kan man kalla dem eftersom inget hamnar i munnen - bara tänder som tuggar och gnisslar, och svalg som sväljer!

Nu låter det värre en vanligt - detta får vi göra något åt! Snart har hon inga tänder kvar...

Etiketter:

onsdag, oktober 14, 2009

Sådär ja - då har vi skaffat vår första Wake-up lampa
Åkte förbi SIBA en sväng i förhoppningen om att hitta en hyfsad Wake-Up lampa till ett bra pris. De jag sett fram till nu har legat på mellan 900-1,555 kr. Alla har haft ungefär samma funktioner, samma kräm, men kanske sett lite olika ut designmässigt, och kanske även varit av skiftande kvalitet.

300 lux minimum var viktigt eftersom gränsen för att replikera dagsljus något sådär går ungefär där. Också viktigt att glödlampan gick att byta.

Jag hittade en lampa som bara kostade 499 kronor och som hade allt de dyrare hade och lite till. DMTECH Wake me Up! Visst den är lite smäckig men provar denna ett tag.

En funktion som jag önskat men ännu inte kunnat finna är att kunna spela in egna ljud och USB ingång för att spela annan inspelad media. Nu med facit på handen skulle jag kanske kunnat önskat mig även högtalarutgång.

Det blir nog lättare nästa gång. Lampan vi har kan lätt ärvas av barnen.

Planerna att använda denna lampa även som ljusterapi la jag ner för länge sedan. För det letar jag efter en skrivbordsvariant. Dessa lampor är asdyra fortfarande och man verkar inte kunna köpa enbart glödlamporna/lysrören och bara sätta in dem i vilken armatur som helst?

Jag kommer tillbaks och skriver mer när jag provat detta ordentligt!

Edit: FM radion har inget minne så det skall till att ha tur om den skall fungera smidigt vid uppvaknande. Dessutom kunde man inte ställa in hur lång tid den skulle ta på sig för att nå full styrka, det är 3 minuter som gäller. Snacka om soluppgång!

Edit2: Jätteskönt att vakna till ljuset och helt ok att det kom fort. Ljudet var lika irriterande som vilken alarmklocka som helst dock så det har jag nu dragit ner till 20% - fungerar inte det stänger jag av det värre är det inte. Hittade samma lampa på en annan SIBA butik för bara 299 kronor idag. Skall försöka ta mig iväg och klaga någon dag...

Etiketter: , ,

måndag, oktober 12, 2009

Barnens tandsköterska kan verkligen reta skiten ur migVisst, hon menar väl men det irriterar att alltid bli ifrågasatt!

- Hur ofta borstar han sina tänder, och vem hjälper honom? Han är för liten för att borsta själv det vet ni va?
- Hur mycket godis äter han, hur mycket cola dricker han? Hur ofta? Socker är inte bra för tänderna (nej inte bara för tänderna vill jag svara då).

Samma frågor varje gång på varje barn så det blir typ 4 ggr om året man hör detta! Kan hon inte titta på tänderna först - innan hon dömer ut mig?

Jag biter mig i läppen för att inte låta sarkastisk eftersom jag vet att det är bättre de frågar alla hela tiden, än få sällan.

Ps. Erkänner att vi blivit bättre på att sköta barnens tänder av allt tjat. De små skall inte borsta själv alls. Emily borstar själv på morgonen med hjälp på kvällen. Det är motoriken som gör det svårt att få till det riktigt bra tydligen.

Ps2. Visste du att 25 cl cola motsvarar 10 sockerbitar? Och värre - det samma gäller för fruktjuicer och Oboy! Läs mer här! Hm aj då!

Etiketter: ,

fredag, september 25, 2009

Man blir vad man äter - eller?

Man blir inte en stekare bara för att man käkar en bunt sedlar, inte heller blir man friskare av att äta vaccin. Man blir heller inte smal av att äta flaggstänger.

Tänk på det du!

Spelar det då någon roll vad man äter? Kanske, kanske inte..

En sak är dock säker.

Kalorier in > Kalorier ut = Äter MER än man tränar = Tjock
Kalorier in < Kalorier ut = Äter MINDRE än man tränar = Går sönder eller tappar kilon


Modellen är (och hur svår är den?)

(Energi in - Energi ut) = 0 = Balanserad Kost


Och hur hänger allt ihop kanske du undrar?

3God Sömn x 2Balanserad Kost x Motion = Nirvana


Givetvis bryter man ner detta i delmål. Tyvärr blir det inte enklare av det.

God Sömn = Balanserad Kost / Motion


Bit i den du!

Etiketter:

söndag, maj 24, 2009

Från kvällstrött till kvällspigg - resan fortsätter

Det var länge sedan jag var så här pigg på kvällarna kan jag säga. Igår vart det ytterligare en flashback. Minns när jag var hälften så gammal att jag ofta låg helt klarvaken och väntade på att sömnen skulle infinna sig.

De senaste 10 åren i alla fall har jag ju alltid gått och lagt mig ganska sömndrucken, oavsett tid. Att somna har inte varit problemet, utan djupsömnen.

Jag började faktiskt tvivla på hur det egentligen var då, förr i tiden?

Jag hade en sjukt produktiv dag (faktiskt, hela veckan var kanon) men 01.00 igår satt jag fortfarande klarvaken. Gick och lade mig ändå men att räkna får var fruktlöst. Då hände det igen, hjärnan började leka på egen hand. Den här gången var det inte en amorteringsplan utan lösningar på några kodrelaterade problem jag har med några webbsidor just nu. (det har varit både skönt och inte att slippa detta)

Jag gick upp och tog en kopp te och en melatonin (för att hålla en eventuell sömn)klockan 02.20, surfade lite, och provade sömnen igen. Gick sådär.

Det hjälpte ju förstås inte till att Sebastian drömde krig eller något liknande. I MIN SÄNG. Snurrade som en propeller, grät, skrek, och pratade vart om vartannat.

Inga barn i sängen, så får det bli, IGEN....

I övrigt är jag ju helnöjd hur jag lyckats rubba min sopiga sömn. Det här kan bara bli bättre. Brukar säga, - Man skulle vart 15 år yngre med alla dessa ideer. Tills nu kommer man hem från jobbet och bara dör. Dock. Just nu känns det som man är 15 år yngre. Hinner med jättemycket släpande saker.

Inget att skylla på längre alltså :)

Etiketter: ,

söndag, maj 17, 2009

Jag svettas ovanligt lite när jag tränar, det är skumt

Antar att det har med min ämnesomsättningstyp att göra men ändå något som är lite underligt. Idag var jag ute och löpte på ganska bra i 1 timme utan att få en svettmarkering på t-tröjan. Ganska vanligt att det är så.

I Bangkok minns jag en 36 dagers dag när jag gick ca 2 km innan de första dropparna jobbade sig fram. Långärmad skjorta och jeans.

Jag vet dock att om jag börjar träna hårt och ofta kommer jag "lära" mig svettas. Så har det varit förut.

Så att jag inte dricker speciellt ofta är kanske inte så konstig, jag är nog ganska energisnål. Bara efter träning jag halsar vätska annars. Försöker dock dricka mer än vad jag gör - vatten alltså.

Etiketter:

Det gick grymt bra i skogen idag

Det var länge sedan det gick lätt att springa men idag gjorde det det. Sist fick jag ju stanna 4 gånger och vila samt hade knappt styrfart. Livrädd vart man. Nästan skönt när man insjuknade bara timmen efter.

Det har varit för mycket händelser för att detta skall vara en tillfällighet. Att det gick lätt idag alltså. Matchen med Sollentunas veteraner förra helgen kändes också riktigt bra. Framför allt fanns det explosivitet i kroppen, även om jag ofta kunnat löpa så har det där extra saknats. Jag har ju levt på explosivitet så man har ju inte mycket att falla tillbaka på när det saknas.

Fotboll ger mersmak nu.

Det skall bli en intressant sommar.

Etiketter: ,

lördag, maj 16, 2009

Jösses - nu sover jag som en tonnåring igen!

Det är alltid skönt att vakna pigg och utvilad. När man tonnårssover vaknar man ju med känslan av klubbad säl och det var ungefär vad som hände mig i morse. Gubbsover man är det istället tvärtom, lätt att komma upp men med känslan av att inte ha sovit.

Pigg och utvilad är fortfarande ett mål.

Nu har jag lyckats vandra över hela linjen med diverse metoder. Metoder som kan vara en tillfällighet att ha fungerat då på grund av andra händelser. Det ger dock mersmak att veta att allt är möjligt.

Jag började ju med melatonin för att styra upp min omöjliga sömncykel. Detta fungerade grymt bra. Synd bara att jag inte fixade det på egen hand. När den är uppstyrd kan man sluta. Jag har inte ätit det på 1 månad nu och fortsatte att sova bättre. Blir det problem tar jag upp det igen men kanske sänker dosen. Det gäller att tvinga kroppen att producera sitt egna och inte ge bara konstgjord andning.

Med bra sömn menar jag djupare och utan att vakna.

Det andra jag provade var ett mineraltillskott bestående av Magnesium, Kalcium och Zink. Det var Zinket jag var ute efter. I det centrala nervsystemet är zink betydelsefullt bl.a. för produktionen av melatonin. (Mer om detta på Nyfiken Vitals hemsida). I övrigt är mineraler att betrakta som kroppens tändstift. Vitaminer är en annan sak så det släpper jag på den här nivån.

I vilket fall; jag började med Zinktillskottet för ca 2 veckor sedan och fick omedelbar effekt där med. Sömnen vart definitivt bättre och nu gäller det bara att hitta min dos. Alla är ju olika så att samma dos skulle fungera på alla är ju skrattretande

Det sista jag provat är spikmattan. Köpte den igår. Den skall visst hjälpa dig att sova bättre samt en massa andra saker. Jag har skaffat den främst för mina ryggproblem och för avkoppling.

Jag provade den ganska mycket igår. Gick och la mig före 21 och sov som en nockad säl fram till 9 i morse. Här kan det dock vara mycket tillfälligheter.

Var ute i Torsdags och det blev inte så mycket sova. Var ganska trött i Fredags kväll. Oavsett så lyckades jag sova av mig hela denna trötthet i ett svep, en egenskap jag tappade för ca 8 år sedan. Gott tecken.

Och. Nu är solen här igen och den har definitivt sitt finger med i spelet. Det gäller att anpassa sina metoder efter årstiden och för att lyckas med det behöver man vara lyhörd på sin kropps signaler.

Glöm inte att allt hänger ihop!

Byggstenarna borde vara sömn, kost och motion. Slarva med en av dem och resultatet kommer förr eller senare, mentalt eller fysiskt.

Etiketter:

fredag, maj 15, 2009

Jag fick tips om att skaffa en spikmatta, en Shakti
Jag skaffade Shakti, den Indiska mattan. Man ligger inte bara på rygg utan i flera olika positioner lite beroende på vad man är ute efter. Fungerar väl ungefär som akupunktur skulle jag tro.

Tydligen skall den vara avslappnade och lösa upp knutar. Jag har ont i ryggen just nu och vissa dagar är man öppen för allt. Det var den återfunna barndomskamraten Anders som tipsade om den. Efter att ha läst om det på nätet och frågat runt lite var det givet att skaffa en. Endast 695 kr. Som hittat.

Jävlar vad ont det gjorde första minuterna. Efter 10 minuter var det dock grymt skönt och efter ytterligare 20 hade jag somnat om inte barnen röjt i rummet. Jag provade de andra positionerna men får nog träna lite först. Och oj vad ont det gjorde att ligga på magen...

Etiketter:

onsdag, april 29, 2009

Sömn och nattpiss

Jag tror inte jag kommer vinna Nobels insiktspris för detta men det är min slutsats och jag vill dela med mig av den.

Att sömn, kost, motion är grundpelarna för psykisk hälsa och välbefinnande det är jag säker på. För min del jobbar jag mest med sömnen. Tror det är den änden man måste börja med om man har de problemen. Kost och motion påverkar givetvis din sömn så lösningen får inte bli statisk.

Sedan Emily föddes sover jag inget vidare. När jag flyttade till Sverige för 2 år sedan och fick en galen granne som skrek sig igenom nätterna eskalerade detta. Jag började sova MYCKET oroligt. Det behövdes inte mer än en mus på köksgolvet för att väcka mig. Sova ytligt kanske var ett bättre namn. Det känns som om jag inte får tillräckligt med djupsömn.

Farsan verkar sova på detta vis han med så detta är antagligen genetiskt. Vi var nog skapta för annat liv än det vi lever nu. Kanske en mer fysisk tillvaror än mental?

Min hjärna stänger sällan ner. Det finns alltid något att fundera över.

Sover jag BRA över 3-4 dagar mår jag MYCKET bättre. (tyvärr händer det alltför sällan) Framför allt går jag då inte runt och är astrött på eftermiddagarna, dessutom får jag saker gjorda även på kvällarna.

Hur vet man det då, att man sovit extra gott?

I mitt fall är det direkt kopplat till morgonpissandet. Min kropp stänger ner under djupsömn. Jag vaknar alltså inte pissnödig. Det är nog inte bara jag... En slutsats jag dragit nyligen.

Melatonin har hjälpt mig att styra upp min dygnsrytm det råder det inget tvivel om. När den väl är uppstyrd kan du sluta käka tabletterna. Det är ingen sömntablett så du blir inte dåsig. Jag skrev om mina Melatonin slutsatser för en tid sedan. Kan bara säga - har du sömnproblem, prova!

Innan man ger sig på medicinering är jag dock av den åsikten att man bör försöka på egen hand. Det är där omsorg över grundpelarna kommer in.

Etiketter:

söndag, mars 29, 2009

AOMs Dental Clinic
Det börjar bli lite tajt om tid så nu har Mak's fru tagit över som min tandläkare. Jag trodde visserligen att det skulle vara så från början men de hade valt att ta in specialister, typ dem som åker runt och jobbar på de finare sjukhusen.

De sätter sina egna priser och lämnar provision till klinikerna de jobbar på.

Idag gjorde jag bryggan. Jag fick en provisorisk insatt. Skulle tagit 2 timmar men tog 4. Hon bestämde sig för att göra så mycket hon kunde för att den riktiga bryggan skall passa så bra som möjligt redan från början. Det kanske var det som gjorde att det drog ut på tiden...

Det känns riktigt skumt med denna nya tandrad i munnen

Etiketter:

onsdag, februari 18, 2009

ADHD som jag inte fått det föklarat för mig tidigare

Läste en intressant artikel på Aftonbladet idag om en vuxen kvinna som berättade om sin bokstavsdiagnos, ADHD. Riktigt rörande att läsa och tankarna går genast till andra i min närhet.

Personligen tror jag väldigt många lever med detta men utan diagnoser, må det vara Autism, ADHD eller liknande men ändå klarar sig bra i samhället

Jag läste någon gång att psykopater var överrepresenterade bland chefer, att det skulle vara en viktig ingredient i chefskapet, eller rättare sagt i karriärsjakten. Det finns alltså både styrkor och svagheter med alla dessa tillstånd men det är ju jättejobbigt när man växer upp kan jag gissa. I vuxet tillstånd kanske man kan lära sig hantera det bättre... eller åtminstone dra fördelar av det. Artikelserien här: http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/article4381502.ab

Etiketter:

måndag, februari 16, 2009

Melatonin lindrade mina sömnproblem

Jag har egentligen aldrig haft några problem med att sova. Tror detta är något genetiskt jag fått med mig :) Däremot så hände något för ca 5-6 år sedan. Jag började sova lite ytligare och vaknade ofta.

När vi flyttade till Sverige för 2 år sedan hade vi oturen att få en senildement man i lägenheten under vår. Han låg och ylade på nätterna och sov på dagarna. Jag var ganska arg på hans kärring...

Han var riktigt jobbig. Det vanligast frasen var att han skrek efter sin fru: - Hallå! Hallå! Hallå!

Det var här allt eskalerade till out of controll.

Deras sovrum var under vårt. Ganska snart bytte jag till ungarnas rum. Det hördes ganska bra dit med och ni vet hur det är när man ligger och väntar på att det skall låta - det gör INTE saken bättre.

När vi flyttade för 6 månader sedan så fick vi tyst och fint. Tyvärr fortsatte jag att sova uselt. Pappa har samma problem så jag tänkte inte mycket mer på det. This is life typ!

Håkan påminde mig om något jag haft i bakhuvudet länge. Melatonin. Flera studier indikerar att melatonin kan mildra besvären av jetlag och sömnsvårigheter.

Melatonin är ett hormon som finns naturligt i kroppen. Mängden melatonin varierar under dygnet och påverkas av ljuset. Nivån ökar vid mörker och är som högst på natten. Hormonet har länge ansetts viktigt för att upprätthålla dygnsrytmen.


Jag hade inte så mycket att förlora och läste på mig allt om detta. Det säljs i hälsokostaffärer utomlands och gjorde det i Sverige tills för ca 3 år sedan. Inga kända bieffekter och inte heller beroendeframkallande.

Sagt och gjort så letade jag upp en nätbutik med bra pris och beställde. Efter 5 dagar hade jag en årsranson hemma för dryga 100 lappen.

Det tog 4-5 dagar innan jag började märka skillnad. Det här var för ca 2 månader sedan. Numer käkar jag dem bara om jag sover dåligt ett par nätter. Har inte tuggat dem på över en vecka nu. Har sovit som en stock ett par nätter nu.

Fördelen med att sova som en stock är att jag inte blir lika astrött på kvällarna. Kvällsmänniska kommer jag nog aldrig bli dock men det kan jag leva med.

Peppar peppar ta i trä..

Ps. För min del skiter jag i om det är placeboeffekten, och det borde du med göra om du har dessa problem...

Ps2. När jag tänker började mina sömnstörningar i samma veva som Emily kom till världen. Med andra ord kanske det finns hopp om att ställa allt till rätta.

Etiketter:

tisdag, januari 20, 2009

Sebastians tur att få vattkoppor

Han var ju inte vaccinerad så det var ju både väntat och bra. Överstökat plus att vi fått säkerställt att åtminstone Emilys vaccin bitit.

Detta påminner mig om att det börjar bli dags att kontakta BVC och synca alla vaccinatioer vi gjort i Thailand med vad som görs i Sverige.

Barnen har inte varit speciellt sjuka när de varit hemm så det har inte varit någon dans på rosor direkt. Mest på nätterna när de skall till att sova som det varit gnäll - kli under fotsulan, i rumpan, på snorren mm.. var ju inge kul.

Etiketter: ,

torsdag, januari 15, 2009

Tvångshandlingar och tvångstankar...

Sebastian har lite konstiga saker för sig ibland. Det är när man skall säga godnatt, hej då på morgonen, säga förlåt för något mm.. Han kan bli helt galen om det inte blir på hans vis - som ofta har en liknande procedur. Han är den minsta av våra 3 och detta har jag inte upplevt i närheten av med dem även om de kunnat bli ordentligt arga, ledsna, och besvikna över att inte få sin vilja igenom.

Lyhörd som man är reagerar man. Inte överreagerar skall tilläggas - nu är det under övervakning. Vi får se. Intressant läsning finns det så nu skall jag bli expert på området :)

Jag fick en länk från syrran efter vi pratat om detta. Hon gled in på det med sin dotter för ett gäng år sedan och förstod direkt vad jag kände var fel. Det finns förstås ett ord för detta och det är OCD (Obsessive Cumpulsive Disorder = tvångssyndrom). Det handlar kortfattat om tvångshandlingar och tvångstankar av olika grader. Inte svårt att gissa vilken familjegren detta kommer från om man tar detta citat från webbsidan ovan:

Ritualer kan handla om upprepade beteenden (exempelvis handtvätt eller upprepade kontroller av kranar, lampor, spis, kaffebryggare etc innan man går ut).


Nu när man funderar på det kan det ju förklara en del andra saker :)

Tydligen är detta inget de märker av på dagis. Kanske han håller det för sig själv där? Kanske de har för mycket med sitt för att notera.

Kanske det inte finns något att notera.

Detta håller vi ett öga på...

Ps. Om familjegrenar - undrar om inte mina föräldrars förfäder var släkt på någon nivå - ibland har jag bara så jäkla svårt att avgöra vart jag fått mina nycker från.

Etiketter: ,

måndag, januari 05, 2009

Idag blir det till att köpa skridskor
Egentligen undrar man ju vart alla människor kommer från, vilken sten de krypt fram under från liksom. Men jösses vad sugen man blir på att köpa skridskor.

Tog en vända ner på byn men helt utan lycka. Nu är ju frågan - kommer det fortsätta vara kallt?

Etiketter: , ,

torsdag, december 04, 2008

Sjukt vad snabbt man kan bli sjuk!?

Strax innan det dagliga träningspasset på lunchen kände jag mig hur stark och motiverad som helst. Efter det bara dalade det. Ont i halsen, ont i ögonen, megatrött mm. Tog med mig datorn hem även om jag nog trodde jag skulle jag skulle vara ok dagen efter. På kvällen vart det bara värre.

Med en insjuknande Emily var det inte så mycket att bråka om. Hemma blir det resten av veckan. Fördelen med att vara riktigt sjuk är ju den att man inte ens orkar fundera på vad missar på kontoret. Sjuk på riktigt typ.

Synd. Jag som precis börjat sova bättre. Provköpte Melatonin här om veckan och det verkar fungera. Vart tvungen att importera eftersom Melatonin numer är receptbelagt i Sverige. Bättre sömn trodde jag skulle vara = bättre immunförsvar men icke sa nicke. Inte den här gången. Har också skaffat tillskott av D vitaminer för hela familjen - för nu är det mörkt på riktigt.

Etiketter:

söndag, september 07, 2008

Idag tänkte jag att vi skulle plocka nypon

Tydligen behöver man inte rensa dem innan man torkar den. Skall man bara koka soppa på dem kan man torka dem hela. När det är dags att göra soppa kokar man dem och passerar i en sil. Fröna stannar snällt kvar i silen.Igen hänvisar jag till den eminenta sajten Alternativ för mer information. Ett forum med massor av aktiva medlemmar. Har du en fråga lär du snart få svar. Länk till nypondiskussionen här.

Man verkar dock vilja göra nyponpulver. Jag antar att det är för att spara utrymme och snabb tillagning. Detta lär ju kräva rensning av nyponen. Frågan är då - vad tänker man använda nyponpulvret till om inte till soppa?

Av nypon kan man tillreda te, marmelad, soppa, puré, vin, likör, sylt - och klipulver. Nypon är ett av våra allra C-vitamin- rikaste bär. Att nypon anses förebygga depressioner har med dess höga magnesiumhalt att göra. Mer fakta om nypon och andra bär och växter på Ortblomman.

Etiketter: ,

lördag, september 06, 2008

Plocka och rensa rönnbär!Idag bytte vi vår planlösa lördagspromenad mot en mer meningsful. Vi plockade nämligen rönnbär. Rönnbär som vi rensade hemma hos farmor. Nu har vi fryst in bären och nästa helg skall vi koka dem. Innan dess får vi lov att åka till IKEA för att införskaffa syltburkar.

Tror inte någon annan än jag kommer äta bären men får hålla tummarna för att jag har fel. Detta blir något att spetsa havregrynsgröten med.

Nästa nypon.

Det finns mycket ätbart i vår närhet som man har nollkoll på. Kunskapen verkar falla i glömska. Jag hittade ett intressant forum i ämnet, Alternativ, och där fanns bland annat olika recept på tillagning av frukt och bär. Mer ren fakta om rönnbär här. Undrar om det finns någon bok i ämnet?

Jag är ju helt såld på iden att i vår närhet finns det föda som är anpassade för oss som bor här. Föda som är anpassade för att leva i ett nordligt och föränderligt klimat. Detta är ju teorin bakom detta med mineralanalysen. Att befolkningen påverkas av sin jords frukter och inte bara av politik och kultur.

Etiketter: ,

fredag, september 05, 2008

Det är ruggigt mycket rönnbär i år

Jag funderar på om man skulle kunna göra något av dem. Helst vill jag förpacka dem bara ifall att man får för sig att göra lite sylt eller något. Rönnbärssylt har jag nog aldrig ätit men gelé Det är gott till vilt.

Jag har länge funderat på att surfa lite om rönnbär och ikväll vart det av. Jag visste redan att det var ruggigt rikt på C vitaminer. Riktigt nyttigt alltså. Borde man börja plocka dem kanske?

Tyvärr innehåller alla recept 100 kg socker så jag undrar vad summan av kardemumman bli i fråga om nyttighet...

I alla fall lärde jag mig att mycket rönn betyder att det blir en kall vinter.

Vi får väl hoppas på det.

Etiketter: ,

torsdag, juli 31, 2008

HBOT - Syrgasbehandling i tryckkammare för barn med autism

Min svägerska berättade nyligen att hon riktat sin chef till ett par inlägg om hår och mineralanalys på min blogg. Detta var i Oktober förra året, bakgrunden var att deras son var diagnoserad med autism och att de var nyfikna på en mineralanalys och eventuella kosttillskott. De gjorde en håranalys och proverna visade att deras grabb hade stora mängder kvicksilver och järn i kroppen.

Många bäckar små och de hade ytterligare en tråd att nysta i. Inget de ångrar.

Som jag förstått det driver man ut dessa tungmetaller bäst med hjälp av HBOT behandling. Visst kan man driva ut dem med diet också men ibland vill man så fort som bara möjligt. HBOT (hyperbaric oxygen therapy) är en syrgasbehandling i tryckkammare som man också använder för barn med autism. Ännu ej en godkänd behandling i Sverige. Familjen har sedan en tid gjort 60 behandlingar på plats i Turkiet. Deras son har gjort sanslösa framsteg. Kolla filmen!

Filmen de spelade in inkluderar före och efter deras HBOT behandling. För er som vill läsa mer finns det också en engagerande blogg skriven av hans föräldrar. De har verkligen försökt finna reda på allt. Där summerar de sina erfarenheter, rekommenderar läsvärt, samt svarar på frågor.

Sådana här saker gör mig så jävla glad.

Etiketter: ,

fredag, juli 11, 2008

Semester

Sådär ja, då var vi framme. 2 veckors semester. Inga större planer bara ta det som det kommer. Kanske en stuga någonstans, ganska säkert några tältnätter.

Lustigt. När jag väl är framme vid den efterlängtade ledigheten känns det som om halva nöjet redan är över. Ganska ofta är det så - jag planera utflykter bara för att nå dem och tycka att de inte längre är nödvändiga.

Dags att bromsa och leva i nuet. Har kollat in Mindfullness, en modern form av meditation som handlar om att sluta grubbla på det som varit och det som komma skall och istället fokusera på här och nu. Avslappningsövningarna handlar alltså om att blankställa - vilket är förstås är lättare sagt att gjort. Speciellt för oss som behöver det.

Etiketter: , ,

onsdag, juli 09, 2008

Nu har gubben börjat tjattra igen

Tänk att så lite kan göra så mycket. 3-4 ljudlösa nätter räcker. Man kommer ikapp med sömnen, börjar tro att hälsoliver gett resultat bara för att kvällen efter höra gubbdjävens röst eka i betongen igen. Nu vet man att han kommer köra några nätter.

Måste snabbt bestämma mig för att byta säng när det händer. Igår bytte jag inte förrän vid 03, alldeles för sent.

Ytterligar en Zombiedag att lägga till raden.

Etiketter: ,

onsdag, juni 18, 2008

Gubben på våningen under håller på ta kål på mig

Lösningen är inte att byta sovrum.

Jag vet inte vad det är med honom men han är gammal och sjuk och låter som faan på nätterna. Han diskuterar högljutt med sig själv nätterna igenom.

- Men hallå! är den vanligaste frasen.

Detta sker inte varje natt men det går i perioder - veckovis liksom. Han ligger i rummet under vårt sovrum oturligt nog. Hans röst är dov och driver genom väggarna. Barnen verkar inte störas. Inte frugan heller för den delen. Bara jag.

Jag vaknar flera gånger per natt och ligger ibland vaken timmar. Dels är det irriterande, dels blir jag skitförbannad. Än har jag inte hoppat på golvet men det ligger inte långt borta.

Just nu är jag så trött.

Ironiskt nog är detta samma människor som klagade på oss dagen efter vi flyttat in. Tror visserligen de hade störts mer av själva in flytten som skedde innan vi kom än av oss.

Jag får känslan av att tanten låter gubben vara vaken på nätterna för att det passar henne - kanske hon jobbar på dagarna och föredrar att han sover då, eller tvärtom - att hon vill att han skall vara vaken på nätterna och sova när hon är vaken. Kanske det var just den rytmen som vi störde när vi kom hem - det vart helt plötsligt svårare att behålla hans sömn dagtid efter det.

Hon lär definitivt inte sova i hans rum för hennes röst hör jag aldrig.

Trött!

Etiketter: , ,

lördag, maj 24, 2008

Fästingbussen på besök
Det har varit allmänt känt länge att man kan bli allvarligt sjuk av fästingbett. Nu känns det mer påtagligt. Jag vet ej om det dykt upp någon ny smitta eller om borrelia har fått en boost, eller om vi helt enkelt bara är lurade - igen.

Fästingbussen som besöker COOP forum här i Sollentuna på Lördagar vacinerar mot TBE, en fästingburen viussjukdom som orsakar hjärnhinneinflammation. Tyärr går det inte att vaccinera mot borrelia så detta gäller enbart TBE, eller Fästingburen virusencefalit som det heter.

TBE är en virusinfektion som sprids genom fästingbett. Ger huvudvärk, feber, värk i kroppen, trötthet samt förlamning i sällsynta fall. Personer som regelbundet vistas i fästingrika områden bör överväga vaccination. Vaccinationen ger över 90 % skyddseffekt. Man brukar räkna med att man redan efter 1 dos har 70 % skydd och efter 2 doser 80 % skydd. Efter genomförd grundvaccination tas första påfyllnadsdos efter 3 år och nästa efter ytterligare 5 år.

Det kommer bli en utmaning att hålla denna vaccinering levande. Nästa vaccination skall tas inom 3 veckor, sedan blir det knepigt. Skall man tro på landstinget är dessutom denna vaccination totalt onödig om man inte bor i riskområden.

300 kr för vuxna och 250 kronor för barn blir ju en slant.

Etiketter:

lördag, april 19, 2008

Och där emellan var det fasta...

De hade nog bättre koll på sakerna förr i tiden än vad man tror.

Har funderat på att prova tarmsköljning när jag kommer till Thailand nästa gång. Inte en sådan man gör hemma utan en sådan där med slangar och pumpar och nyttiga saker i vätskan. Detta kostar skjortan i väst så jag tänkte avvakta tills i höst, men läsa på mig tills dess.

I mitt sökande om information från personer man känner till som provat detta dök jag på Mårten som tipsade om en länk i detta ämne. Egentligen handlar det mest om fastan, och om att den fortfarande borde ingå i vår diet. Anledningen till att jag fick länken var den att fastan skall inledas med en tarmsköljning, även om hemmagjord. Länken har du här.

Själklart sickan - det fattar man ju när man läst på - klart att dessa verktyg skall kombineras för bästa resultat. Vi får se hur det blir men en låga har tänds.

Etiketter:

söndag, april 06, 2008

Jösses vilken svacka jag haft - rena hälsobakslaget

I morgon är det dags för första träningspasset på nästan 4 veckor. Fy faan - alldeles för lång tid för att det skall gå lätt att komma ikapp igen. Det blir blod, svett och tårar - bara att bita ihop liksom.

Boby Pump pass redan på Tisdag - inget jag ser fram mot, att nästan gå rakt in i det men så får det bli. Uppvärmning imorgon så att säga.

4 veckors sjukdom vart det nästan. Upp och ner som en jojo. 10 dagar av dessa var jag hemma - och då var jag sjuk på riktigt. Den andra tiden har jag bara varit för sjuk för att träna. Vågar inte fresta på nu på gamla dagar. Ungarna har varit sjuka de med - det går i vågor för dem med. Trötta, hängiga, och sover mer.

Annars har det känts som om hälsokuren börjat sparka in. Omega 3 och grönt te istället för kaffe bör enkom kunna ligga bakom den känslan jag nu känner. Lite mindre ADHD kickar så att säga. Kaffet låg nog bakom det mesta.

Det intressanta är att jag kunnat jobba jäkligt bra sent in på eftermiddagarna de senaste 2 veckorna. Jag brukar annars sega till strax efter lunch. Dagarna har varit jämnare och längre, inte så jäkla hypade på morgnarna som det brukar vara.

Det kan också bero på att jag inte tränat på luncherna. Jag lär snart bli varse om vilket. Hade jag inte vilat från träningen hade jag inte fått veta vad som gjort vad. Att börja med Omega 3 samtidigt som det gröna teet kanske inte var optimalt - men vafaan. Det optimala måste vara att prova en sakt i taget, det borde bli mindre som att famla i mörkret.

Ps. Undvik raffinerat socker och snabba kolhydrater - speciellt om du är en hypad människa. Det ger snabba och korta förhöjningar av blodsockret till ingen nytta. Upp som en sol och ner som en pannkaka liksom. Dessutom, tränar du inte omvandlas det till fett på pisskvart.

Etiketter: ,

onsdag, april 02, 2008

Eftermiddag och 15 grader. Nice Nice Fågelbajs

Och en dålig ursäkt för en kall öl i solen tillsammans med grannen, men så vart det. Sverige är fantastiskt så snart temperaturen går över 15 grader så är det bara. Det har legat över 7 grader ett par dagar nu. Jag tror inte jag pratat lika mycket med grannarna på hela vintern som de sista 2 dagarna.

Fy skäms på oss!

Som sagt var, nyckeln till lycka i Sverige är att acceptera vintern och gilla den. Att gå runt och hata den blir inget bättre av.

Jag lär jobba hela sommaren och dra till Thailand sent i höst. Det var kanon att jobba på sommaren, lugnare, trevligare, samt att man ändå hade massor av timmar för fritid varje kväll efter jobbet. Konstigt - men man kan undra vart de timmarna tar vägen på vintern. Låt oss hitta dem.

Ps. Fick en nice skatteåterbäring. Inte oväntat men likväl.. nice.

Ps2. Min jävla tand som jag tänkte fixa i Thailand i höst börjar bråka. Hoppas att det är tillfälligt. Annars = Typiskt.

Etiketter: , , ,

fredag, mars 28, 2008

Sova är man ju ganska bra på ZZZzzZZzzzz

Hur många mer än mig är både morgon- och kvällströtta?

Även om jag ofta inte kan sova längre än till 8.00 är jag ändå väldigt trött när denna tidpunkt infaller. Att det är just 8.00 beror mycket på barnen och de vaknarutinerna vi haft under en längre tid nu.

Tror mig för detta... 5 sekunder innan min väckarklocka ringer vaknar jag... nästan alltid. Det sjuka är att det spelar ingen roll om jag flyttar tiden för väckning tidigare jag vaknar ändå 5 sekunder innan det ringer??

Nu snoozar jag gärna - något jag måste sluta med. Det gör mig till en Zombie lagom tills det är dags att stiga upp på riktigt.

Och kvällarna ja. 20.00 är jag tillräckligt trött för att somna. Detta gäller även om jag sov 10-11 timmar dygnen innan. Kvällstrött har jag alltid varit men detta är till extremen. Visst kan saker pigga upp, en bra film, ett par öl, en bra bok, bygga något på datorn, jobba lite mm. Men trams tv (såpa, idol, robinson) - när jag går inte igång på sånt.

Förhoppningsvis skall min hälsokur göra lite jobb i denna avdelning. Än så länge tror jag inte jag känner något, men å andra sidan är jag inte helt frisk ännu.

Etiketter: , ,

måndag, mars 24, 2008

Grönt Tee och antioxidanter

Jag fick ett tips om att ersätta mina hundra dagliga koppar kaffe med grönt te. Det lät helbra tyckte - jag tills jag fick reda på att även te innehåller koffein.

Dricker du inte redan grönt te är det troligen det livsmedel som du kan börja äta som kan förbättra din hälsa mest. Grönt te slutar man inte att dricka.


Nu har jag hunnit läsa på om grönt te och det visar sig att det är så nyttigt som alla säger - no shit!

Grönt te kommer från samma planta som te men bladen dödas snabbt vilket bevarar fler högvärdiga näringsämnen. Grönt te är kraftigt antioxiderande och skyddar mot en lång rad olika sjukdomar så som bl.a. flera cancersjukdomar. Grönt te ökar metabolismen och kan underlätta viktnedgång och öka uthålligheten. Antioxideringen motverkar koffein - grönt te innehåller små mängder koffein. Här är ett tips på en hemsida som beskriver de olika tesorterna ur hälsoaspekt - Te och grönt te

Jag har fortfarande inte lyckats klura ut om det skilnad om man använder påste men det känns som en bagatell i sammanhanget. Nu jäklar skall det drickas grönt te.

Etiketter:

söndag, mars 23, 2008

Och inte faan blir jag frisk, vad är det som händer?

Klart man går och väntar och känner efter om Omega-3 kuren skall börja kicka in. Erkände jag inte det skulle jag fara med osanning. Tror benhårt på detta så det blir nog dubbel effekt, innehållet i tabletten plus placeboeffekten.

Jag vart sjuk ett par dagar innan jag startade kuren och är fortfarande sjuk. Nästan 10 dagar nu. Svårt att känna något positivt alls. Däremot har en av hudförändingarna jag hade i ansiktet börjat suddas ut - det skall bli intressant att se om det består. Det var ju en av egenskaperna av Omega-3.

Inte första gången jag är sjuk mer än ett par dagar sedan hemflytten. Jag skulle tro att jag under dessa 10 månader Sverige varit sjuk mer än vad jag var under de 11 åren i Bangkok. En annan kompis som är på väg mot Sverige kommenterade på just detta för ett par veckor sedan:
– jösses vad folk är sjuka i Sverige!?

Det kanske ligger något i det, kanske vi är sjukare i Sverige. Vad skulle det i så fall bero på tro?

Ofullständig kost skulle jag tro. Medicin ordineras ofta istället för motion och kostråd. Konstgjord andning i mina ögon.

Konspiratorisk lagd som jag är tror jag förstås på högre makter. Storindustrin har pengar att tjäna på sjuka människor. Jösses vad med skattemedel och andra redan skattade pengar som går rakt tillbaks till läkemedelsindustrin, eller dem som äger dem.

Det bästa med hälsoutvecklingen vi ser idag är att den nästan får noll mothugg från läkemedelsindustrin. Det känns som om den äntligen blivit försedd med munkavel.

Kanske vi kan bli friskare och lyckligare på egen hand, jag tror det...

Etiketter: ,

torsdag, mars 20, 2008

Alkoholist javisst!

Jag har länge tänkt skriva om alkohol och alkoholism men aldrig lyckats få ut något vettigt. I morse läste jag en artikel på Aftonbladet skriven av Marcus Birro som jag vill dela med mig av. Kanske jag slutligen kommer igång med något eget - nu när jag brutit isen?

Alkoholism är en demokratisk sjukdom. Den tar ingen hänsyn till klass, kön, ålder eller yrke. Den är som kärleken: blind.

Den skär rakt igenom allt. Däremot kan den döljas bättre eller sämre beroende på var den slår till. Det är en bergfast fördom att ett fyllo får skylla sig själv. Ingenting kunde vara mer felaktigt. Alla har sin egen personliga botten. Alkisen på parkbänken är egentligen en riktig överlevare. De flesta dör långt innan de hamnar på någon parkbänk.


Alkoholism är ett sådant fult ord, varför kunde det inte heta något som - glad i glaset, eller nåt? Skulle det då inte bli lättare att acceptera att man kanske dricker lite för mycket och/eller lite för ofta. En bra utgångspunkt för förändring liksom.

Dåliga ursäkter för att få dricka alkohol finns många:

- Men gud, man kan inte äta god mat utan ett gott vin!

- Min barndomskamrats polare är i stan, jag bara måste visa dem stan!

- Fick en utskällning av chefen, måste kyla ner mig.

- Fancy bar har nyöppning.

- Lisas syster fyller år.

- Vi lämnade offert idag, måste firas.

- Jag har ju semester.

bla. bla. bla.

Det det handlar om är ju att tarmen suger efter alkoholen.

Fredag och Lördag och helst måttligt - thats it. Det borde kunna räcka tycker man. Sunt leverne och ett föredöme för våra ungdomar.

Lev som man lär liksom. Yippie!!

Fixar man inte detta har man problem och bör fundera på att söka annan hjälp än den från flaskan. Detta skall inte och får inte vara fult att erkänna en överkonsumtion, och det är vad Marcus artikel handlar om.

Vad tycker du själv?

Statens hälsoinstitut presenterar intressant och oroväckande statistik, länk här!
Wiki är alltid intressant: Alkoholism

Etiketter: ,

tisdag, mars 18, 2008

Skaffade ju en DN prenumeration nyligen men...

det blir inte att jag läser så mycket som jag hade tänkt mig. En helbra tidning men jag verkar inte få tid till den. Tanken var att gå upp en timme tidigare och få en mjukare start på dagen.

Internet är ju som att få en hästspark i arslet att starta dagen med. I alla fall för mig - jag går sedan på rulle fram tills efter lunch ungefär. Skulle gärna bromsa lite och dra ut på det hela - har en känsla av att det skulle gå snabbare att landa då.

Naturligtvis kommer jag inte upp på morgonen för att leva efter mina råd!?

Förhoppningsvis skall mitt i övrigt hälsosamma(re) liv ändra på detta. Omega-3 har jag stora förhoppningar på eftersom jag visar vissa indikationer på att jag har brist på det... eller så är det bara önsketänkande.

Oavsett - fungerar det skiter jag i vilket!

Omega-3 funktioner:

Psykiska tecken på brist av Omega 3 kan vara humörsvängningar, depressioner, koncentrationssvårigheter och inlärningssvårigheter. Yttre tecken kan vara torr hud och hårbotten, mjäll, eksem, och pigmentförändringar i bland annat ansikte (mörka fläckar).

Omega-3-fettsyrornas effekt på hälsan är idag väl underbyggd i en lång rad vetenskapliga studier. Ett stort antal studier har gjorts på specifika sjukdomar med jämförelsegrupper.

Hjärnan/ögonen - regelbundet intag av Omega-3-fettsyror skyddar mot bland annat blodproppar, ögonsjukdomar (som gula fläcken-sjukan) och senil demens.

Blod/kärl - genom att sänka blodfetthalterna skyddar Omega-3-fettsyror mot bland annat åderförkalkning och hjärtinfarkt. Dessutom sägs den kunna justera en ojämn hjärtrytm.

Leder - minskar symptomen (stelhet, smärta) hos personer med reumatisk artrit.

Hud - Omega-3-fettsyror ger skydd mot huden åt exempelvis personer med pigmentförändringar, torr hud/hårbotten och mjäll. Symptom hos olika former av eksem och hos psoriasis sägs även minskas av regelbundet intag av dessa fettsyror.

Välbefinnande - genom att reglera signalsubstanser och hormonnivåer kan Omega-3-fettsyror kan vid regelbunden användning lindra och förebygga nedstämdhet och humörsvängningar.

Barn/ungdomar - Tillskott av omega-3-fettsyror har visat sig kunna lindra inlärningssvårigheter, dyslexi, koncentrationssvårigheter och ADHD.

Källa: Wiki

Etiketter: ,

Det är lättare sagt än gjort att...

leva hälsosamt utan att varken gå till över- eller underdrift.

Drog ju ner på kaffet förra veckan. Drack te istället för kaffe. Sedan vart jag sjuk och utsattes för frugans ständigt kokande bryggare - drack mycket kaffe.

Sedan fick jag reda på att vanligt te inte är något vidare substitut till kaffe. Nu måste jag alltså dricka vatten tills jag kommit över ett mer magiskt te. Jag menar... om det nu finns te som är nyttigt - varför då inte dricka det istället!?

Jobbade igår men är hemma idag igen. Drack bara vatten då. Nu dricker jag kaffe igen. Jag har goda förhoppningar om att jag kommer få till detta åtminstone 5 dagar i veckan. I övrigt dricker jag på tok för lite vatten men det är en annan femma.

Andra enkla åtgärder som fungerat en tid för mig - som jag vill rekommendera. Till lunch - välj mörkt bröd och drick vatten. Ersätt en del av kolhydraterna med grönsaker. Kött eller fisk lär kvitta eftersom det säkert är låga näringsvärden i båda (uppfödda produkter utan naturligt Omega-3).

Spara gottandet till helgen - livet blir både nyttigare och godare.

Etiketter: ,

lördag, mars 15, 2008

Omega-3, nu kör vi!

Jag surfade runt en hel del efter information om olika leverantörer av Omega-3 kapslar men vart inte klok på det store utbudet. Marknaden verkar vara ganska oreglerad och i mina ögon är det osannolikt att alla hämtar sin fisk olja från djupaste Antarktis. Vem fuskar?

De flesta skulle jag tro. Skulle tro många handlar från samma källa och nöjer sig med grossistens lovord, som nöjer sig med fiskarnas lovord. De får leverans av samma kapslar, packar om den och fixar flashiga etiketter är min gissning.

Jag valde att handla ett välkänt märke, Cederroth, även om jag var mest sugen på, av en för mig okänd leverantör av kosttillskott, Artic Omega-3 med cool förpackning. 180 kapslar för under hundralappen. Av Cederoth fick jag ungefär hälften för samma pengar. Kändes tryggare trotts allt.

Av det lilla jag förstått så är skillnaden som natt och dag på Omega-3 framställt av högkvalitativt fiskfett mot det man utvinner från fiskodlingar.

Artic Omega-3 rekommenderar 2-4 tabletter om dagen medan Cederroth baserar det på ditt befintliga intag av fet fisk vilket känns logiskt. 3 om dagen blir det för oss vuxna och 1 för barnen. Hur gör du?

Ps. Jag skall dessutom dra ner på mitt fiskintag på jobb lunchen. Odlad fisk är inte alls så nyttigt som jag trott. Dessutom innehåller de ganska mycket miljögifter i jämförelse.

Ps2. Nu ser jag Omega-3 som ett stort komplement till ett hälsosamt liv, inte en ersättning. Motion, måttligt alkoholintag, och hälsosam kost, fortsätter att vara viktigt. Jag hoppas att Omega-3 kan hjälpa mig att få ut mer ur det andra.

Ps3. Håranalysen knyter ihop påsen. Fasen att jag inte hade massor av pengar, då skulle jag köpa in mig i vännens företag. Deras analyser är förtklassiga. De borde bli mer synliga på nätet innan det är för sent. Branschen är het.

Etiketter: , ,

torsdag, mars 13, 2008

Den varmaste vintern på hundratals år - var det rätt tid att flytta tillbaks?

Först kan man ju tycka det. Speciellt som det gångna året i Thailand var varmare än normalt. Tyvärr är det ju som så att snön behövs för att ge oss det ljus vi behöver under den mörka årstiden. Så egentligen var det nog fel år.

Tydligen är vi ljuskänsligare än vad vi tror.

Vi sitter på kontoret i tunn belysning. Så tunn belysning att kroppen tror att det börjar bli kväll och dags att bli lite sömnig. Sedan kommer vi hem, och samma ljus fortsätter. På det har vi dragit i oss hundra koppar kaffe under dagen.

Dagljuset vi får in genom fönstren är ca 400 lux, utomhus är det ca 50,000 lux en genomsnittlig dag när solen står på topp. Den mest grådaskiga ovädersdagen har vi ca 5 lux. Månljuset ger ca 1 lux.

Det finns lampor som ger ett högt luxvärde till idag överkomliga priser. Pratade med en taxi chaufför i staterna som bodde i en källare där han körde lampor med högt luxvärde över allt. Han hade testat det mot sina depressioner och det hade fungerat för honom. Det spelar ju ingen roll faktiskt, om det var en placeboeffekt.

Jag vet faktiskt inte vad som krävs för att få in dagsbehovet men har en känsla av att vi tar in mycket av det vi behöver genom ögonen (borde kanske låta det vara osagt). I så fall skulle det ju räcka med en riktad kontorslampa. Man kan ju i så fall också tycka att bildskärmar skulle kunna dra fördel av att ha ett högt luxvärde.

Det blir förstås extra viktigt att ta sig ut för en lunchpromenad under vinterhalvåret.

Wiki om Dagsljus

Etiketter: , ,

onsdag, mars 12, 2008

Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra?

Ett av programmen som sändes över kanal 24 Direkt idag var ett inspelat seminarium från Wellness mässan i Göteborg. Nils Simonson, Kirurg med hjärnan som specialitet och årets talare 2006, fångade min totala uppmärksamhet. Hans föredrag hette - Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra?

Sammanfattningsvis gick det ut på följande. Sverige är det land där folk äter bäst, motionerar mest och har bäst arbetsmiljö - ändå mår många människor väldigt dåligt. Nils Simonson vill få folk att förstå att det går att må bättre. Om man slutar jaga och istället landar i ett försök att vara lycklig och tacksam över det man har. Tex. menar han att en 40 minuters promenad har minst lika stor inverkan på depression som placebo effekten av medicinering, så mycket som 30%. Massor av viktiga ämnen som frigörs när vi motionerar, ämnen vi istället blir rekommenderade att inta som medicin. Han pratar också om Omega 3.

Omega 3 är något jag själv börjat få upp ögonen för och definitivt kommer att prova mycket snart. Omega 3 fick man i sig naturligt förr men inte längre. Boskap som levde fritt och inte föddes upp med kostersättningar (bla. raps) var en naturlig källa. Man skall därför vara selektiv med val av Omega 3 produkt eftersom många produkter är framställda just på i fångenskap uppfödda djur.

Detta med Omega 3 var extra intressant av ytterligare en anledning och det var att det fungerade väldigt bra mot att motverka reumatism och inflammationer. Min syster lider ju av Crohns sjukdom och kanske skulle överväga detta, om hon inte mot alla förmodan redan provat det. Nu har hon visserligen börjat tröttna ganska kraftigt på att jag lägger mig i hennes sjukdomsbild men jag skall göra ytterligare ett försök. Framför allt när vi pratar motion sparkar hon bakut. Nu menar hon att det är mitt fel att hon inte motionerar, för att jag tjatar så mycket. Halvt allvar, halvt skämt (hoppas jag).

Du kan säkert hitta en bandad version på SVT:s hemsida. Verkligen en tankeställare jag kan rekommendera.

Wiki: om Omega-3

Etiketter: , ,

måndag, mars 10, 2008

Hur jävla hälsosamt kan man leva utan att det blir töntigt?

Jag har ju inga problem med att bita ihop och prova nya grejer om jag tror det kan vara värt det. Jag är inte heller den första som kastar in handuken om jag har fel så nu blir det nog lite ändringar framöver.

Det senaste är att dra ner på kaffedrickandet. Har försökt länge men det fungerar inte. Det verkar som om för mig så är det på eller av med det mesta. Allt eller inget liksom.

Idag har det blivit bara te. Det finns ganska många sorter att välja på här på jobbet. Ett klockrent substitut, kanske jag lägger av med kaffe permanent.

Vad vill jag med detta då? Just nu spinner det på ganska så mycket. Kommer lätt upp i varv och har svårare och svårare att landa (inga sömnproblem, är kvällstrött). Kaffe som är upp-piggande lär ju knappast hjälpa min situation. meditationen har jag ju inte lyckats komma igång med igen, kaffet känns lättare.

Så, om jag nu skall dricka te, kanske man skulle hitta ett extra nyttigt ett? På kontoret i Bangkok hade tjejerna alltid en påse med torkade blad och blommor, kinesiskt te kallade de det. Kanske som kamomill te. I vilket fall ser det inte ut som te som vi är vana vid det. Någon?

Ps. Jag har redan dragit ner på alkoholen till sjukt låga nivåer. Hade glömt borthur gott öl smakade när man inte hade druckit det på länge. Mums.

Etiketter: ,

tisdag, mars 04, 2008

Förbättra kosten - lättare sagt än gjort

Jag blir alltid så seg på eftermiddagen. Tror inte bara att det beror på att jag tränar på lunchen utan också på vad jag slänger i mig till lunch. Säkert en kombination men oavsett verkar det omöjligt att vara pigg på eftermiddagarna. Tänk om jag kunde finna nyckeln till detta - då jäklar.

Detta är intressant!

En av milstolparna i mitt livsprojekt är att äta bättre. Inte bara äta bra utan äta mer av sådant som är bra för mig och mindre av det som inte är bra. Jag har ju fått en viss instruktion från håranalysen men har varit dålig att följa den.

Jag undviker vita produkter så mycket jag kan. Byt alltså ut vitt bröd, ris och pasta till fullkornsvarianter. Långsamma kolhydrater är bättre för oss slöa moderna människor. Snabba kolhydrater hinner knappt bli energi innan vi får sockerkickar och i slutändan några extrakilo. Stort sötsug? Dra ner på snabba kolhydrater så skall du se att det bli bättre. Ät frukt!

Nu tänkte jag gå till nästa steg och detta steg är jag inte säker på faktiskt. Tydligen skall man undvika att blanda kolhydrater och proteiner om möjligt. Man skall alltså använda alternativ kost att späda ut med, grönsaker, frukt, bönor, mm. Värt att testa.

Ps. Alkohol innehåller ganska mycket kolhydrater, snabba sådana också. Tyvärr.

Ps2. Jag skall åter ta en titt på det personliga kostråd jag fick i sammband med håranalysen (vävnads och mineral analys) jag gjorde förra året.

Etiketter: ,

onsdag, februari 20, 2008

Perspektiv på tillvaron

En kille på kontoret säckade precis ihop i ett epilepsianfall. Tydligen andra gången det händer här. Ambulansen kom förstås snabbt.

Vi var fler som stod lite handfallna men som tur var så var det någon som hade koll. För en tid sedan hade vi en kurs i hjärt och lungräddning och det var inte bara jag som missade den. Fick mig en tankeställare nu.

Visserligen är jag BARA 40 år gammal men visst ökar sannolikheten för att jag kommer befinna mig i en grupp där denna kunskap kan komma att efterfrågas.

På vår våning borde det vara ett krav att kunna hantera epilepsianfall från och med nu. Killen har nu haft 2 anfall och att man inte kan utesluta att det blir fler - vart finns medicinen, vad gör man, vart ringer man, frågorna kan bli många.

Killen skriver jag - för han var inte äldre än 40. Kanske bara 35. Tur för honom att han bor i Sverige kan jag tro. Men det vet han säkert redan.

Man är bra lyckligt lottad trots allt. Mycket skit i världen ändå kan man gnälla för trivialiteter som - varför blir det inte mer pengar över, varför får jag inte drömjobbet, varför kan jag inte resa mer...

Man får lite perspektiv på tillvaron när något sådant här händer.

Etiketter: ,

tisdag, februari 12, 2008

Body Pump - Workout för män!

Det har varit en hel del sjukdom och andra dåliga ursäkter men nu var det alltså dags igen. Det vart ett ganska långt uppehåll fram till förra veckan - och det kändes efteråt. Andra passet efter omstarten körde jag innan lunch idag.

Sjukt bra träning måste jag säga. Lätta vikter, många set, många repetitioner. För er som inte känner till träningsformen är det som ett gympapass (aerobics) men utan dans och rytmik, och med vikter.

1 timme kör de och man är helt färdig efteråt. Träningsvärken är garanterad i 4 dagar om du kör för första gången och tror du är Stålmannen. Kör du som man skall - strikt och med lätta vikter - känns det grymt skönt i hela kroppen i dagar efteråt.

Body Pump var det alltså - prova det!

Etiketter: ,

måndag, januari 14, 2008

Hur är det med urinblåsan?

Egentligen är jag ju en förvirrad grabb i yngre tonåren, instängd i en 42 årings kropp. Och tyvärr blir det svårare och svårare att förneka detta, att kroppen går mot 43 alltså.

Ett par förändringar beträffande mig själv som jag noterat de senaste 4-5 åren är bland annat att jag måste upp och pissa strax innan klockan ringer på morgonen. OAVSETT om jag drack något innan jag gick och la mig eller inte. Urinblåsan verkar vara helt utan stuns. Stukar mig när jag kliver ur sängen, och inte som förr, enbart efter en brutal engelsmans glidtackling. Ett lätt utdraget ledband tar + 4 månader att läka istället för 3 veckor (om det ens läker). Dricker jag kaffe på sena eftermiddagen blir det stört omöjligt att sova den natten, även om jag samtidigt är jättetrött. Dåligt med sömn ett par nätter tar flera dygn att hämta tillbaks. Ett par öl för mycket, och kanske några glas vin på det 2 dagar i rad och ångesten sitter i till onsdag. Som tur var är känslan bekant och man biter ihop, härdar ut, och väntar in sig själv.

Bara en tidsfråga innan jag får köpa mitt första viagrapack… Nä, så långt skall det väl inte behöva gå!

Sedan har vi det här med sömnen. Helt plötsligt börjar det bli helt hopplöst att sova längre än till 07.00 - från att ha varit en sjusovare utan dess like!? Tro nu inte att jag vaknar pigg - nej du, så jäkla trött är jag, men kan inte somna om. Inget bra alls med det som jag kan se det.

Vad jag vill komma till är att det nu börjar spela stor roll hur man lever. Det betalar sig verkligen att tänka vad man stoppar i sig – för den största sanningen är nog att man blir vad man stoppar i sig. Jag har skrivit en hel del om kost kontra vävnadsanalyser (håranalys) och även om jag inte tjatar på om det tror jag benhårt på det. Detta är framtiden. Och det är fortfarande i sin linda.

Och du – urinblåsan kan man fixa till. Låt mig bli försökskanin.

Etiketter: ,

torsdag, november 01, 2007

Och björnen går i ide

Man känner riktigt hur kroppen stänger ner för vintern. Mer och mer för var dag som går. Som med träden som tappar sina löv och konserverar sig, som med björnen som går i ide, varför skulle vi stå opåverkade?

Jag tror vi påverkas mycket av att se hur naturen ställer om. Lite grand i bakgrunden utan att man tänker på det. Visst är ljuset en faktor men långtifrån så dominant som folk vill göra gällande. Vintern är på ingång, inte depressionen.

Så njut av detta istället. Gå ner i varv men håll dig på mattan. Håll systemet rullande och kasta absolut inte in handduken om du nu har den läggningen. Vad som händer hör naturen till. Inget nytt fenomen.

Folk som mig, med låg ämnesomsättning, skall vara extra försiktiga. Vi har ju lätt att gå ner på tomgång som det är (gäller inte mig just nu kanske) och kan falla djupt. Håll igång ämnesomsättningen. Dra ner på socker och annat onyttigt. Ät mer proteiner. Motionera.

För snabba ämnesomsättare kommer nog en nödvändig landning. Stanna till. Kolla läget. Sätt nya mål. Skaffa en stabilare bas. Det kan vara nyttigt att inte bara se till sina styrkor.

Den största lögnen är nog bristen på dagsljus.

Livet är fullt av möjligheter, och nu är en.

Etiketter: ,

onsdag, oktober 17, 2007

Svensk behöver omedelbar blodtransfusion i Bangkok

URGENT!

Piyavate HOSPITAL NEEDS BLOOD
FOR SWEDISH PATIENT

during THURSDAY MORNING, 18 October


Blood type: AB Rh Negative

Hospital: Piyavate Hospital
Contact person: Ms Juraiwan (Nurse Coordinator)
mobile: 081-820 5875

If You have the right blood type, and can give blood
on THURSDAY MORNING,
please CONTACT Ms Juraiwan (Nurse Coordinator) directly,

or

Call EURO-CENTER’s contact persons (Peter, Tiina, Roman)
on 02-696 3626-7 (08-20 hours); mobile: 081-658 8379.

Etiketter:

måndag, september 17, 2007

Crohns sjukdom

Min syster lider av en sjukdom som heter Chrons sjukdom. En sådan där sjukdom som man har men som kanske inte alltid syns utåt. Den slår till i perioder, för min syster ca 2 ggr om året. Den smittar av sig och inflammerar närområde. Smärtan kan vara enorm. Och den håller i sig länge. Sjukdomen karaktär är av det slag att man inte gärna äter smärtstillande utan inväntar ett eventuellt tillfriskande. Idag var jag med henne till akuten (på hennes lunchrast!!) för en kortisonspruta och så har det tydligen slutat de senaste gångerna. 3 veckor tog det att ta sig dit denna gång. Utifrån sett tycker jag smärtan påminner om tandvärk.

Vart vill jag komma med detta då. Dels vill jag förmedla ny kunskap dels vill jag lägga fokus på detta redan nu. Till hennes födelsedag ordnade jag, via min gode vän trollkarlen från Göteborg, med en håranalys. Länk till Nutri-Tech här. Vi var tvungna att vänta och låta lite fräscht hår växa ut eftersom det nyligen var färgat. Färg innehåller ju tungmetaller och vi ville få ett så rättvisande prov som möjligt. Av samma anledning använde vi en sax av kirurgstål och inte av plåt eller plast. De är känslig apparatur nu för tiden. De mäter mikroskopiska nivåer.

Nu har vi äntligen tagit provet och skickat det för analys. Man vet att låga nivåer av selen är vanligt bland ungefär 40% av de som drabbats av denna sjukdom. Selen ökar kroppens formation av antikroppar och kan därför rubba personens immunförsvar. Man har noterat förbättrat tillstånd vid selen terapi. Selen påträffas vanligtvis i livsmedel som öljäst, kelp, vitlök, ägg, svamp, råris och fullkornsprodukter. Jag vet inte om man skall hoppas på låga selen nivåer men onekligen känns det så.

Crohns sjukdom är en inflammatorisk sjukdom som kan drabba mag-tarmkanalen vart som. Den räknas till gruppen inflammatorisk. Slutet av tunntarmen och delar av hela tjocktarmen är oftast drabbad. Inflammationen sträcker sig över samtliga tarmvägglager. Buksmärta, viktminskning och diarré är vanligt. Oftast är bara delar av tarmen drabbad med tydliga gränser mellan friska och sjuka regioner. Crohns sjukdom kan vara kopplad till ledinflammation och ögoninflammation. Min syster har stora problem med höftleden, om jag fått det rätt.

Sjukdomen är kronisk och går i skov (perioder). Sjukdomens orsak är okänd och misstänks vara orsak av dels miljöfaktorer och ett medfödd genetisk känslighet där syskon ligger mest i riskzonen. Normalt visar sig sjukdomen vid mellan 15 och 30 års ålder och den är lika vanlig bland båda könen. Smärtan i tarmarna påminner om kramper. Det finns ett fåtal fall då personer blivit friska.

Japanska forskare har visat på att de som drabbats ofta tiden för diagnos hade ett högre än normalt intag av socker, fett, fisk, och skaldjur. Detta komplimenteras av en Israelisk studie som visar på samma sak men i kombination med minskade intag av vatten, frukt, magnesium, potasium och vitamin C.

Frågan är nu vad en eventuell diet kan göra för min systers hälsa men kostråd och rekommendationer kommer ges. Jag tror benhårt på att vi blir vad vi äter och hoppas innerligen att det kan fungera här med. Framför allt är jag nyfiken på resultatet av analysen, om det finns några avvikelser utöver det normala.

Etiketter: ,

måndag, augusti 27, 2007

Ashtanga Vinyasa Yoga - Nu så!

Ser man på! Varje torsdag mellan 11:30 till 12:30 går det en Yoga klass nere i företagets gymnastiksal. Uppstarten efter sommaren var förra torsdagen och den missade jag förstås. Nu har lag lagt in detta i min kalender så nu kommer det plinga fint en stund innan. Detta skall bli en regelbunden syssla.

Jag ser mycket fram mot detta och har funderat över det länge. Tyvärr vart det aldrig av i Thailand även om det fanns olika typer av kurser nästan över allt. För min del passar det bra att hinna med kropp och själ på arbetstid. Inte riktigt arbetstid skall ju erkännas, utan snarare del av lunchen. Går jag lite för de andra hinner jag med lite av båda delarna, träna och luncha.

Perfekt för oss som har fullt upp hemma men ändå har ett motionsbehov att fylla.

Yoga känns meningslöst att ens testa på egen hand. Däremot har jag provat att meditera efter instruktioner, på egen hand. Tycker det fungerade men tror Yoga är mer min grej, lite mer aktivitet liksom.

Någon som har provat?

Här kan du läsa mer om Ashtanga Vinyasa Yoga

Etiketter:

onsdag, juli 04, 2007

Om ni längtar till Thailand har jag ett förslag

Jag har tänkt skriva om det ett par gånger men eftersom mina tankar ofta är flyktiga - och många, kan de också vara lite svårfångade.

Vi har en liten slinga här där åtminstone jag tar ett varv lite då och då. Sällan man möter någon i spåret dock. Faktum är att jag kan inte minnas att jag mött någon alls där. Anders som bor på andra sidan springer visst där han också. Fast jag börjar undra.

Det är alltså ett skogområde med en liten slinga. Tydligt är att slingan måste byggts av djur från början. Av och till är det omöjligt att avgöra vilket spår man skall följa. För att göra ett långt varv har jag försökt hålla utkant. Skogsområdet är ganska litet så man är inte speciellt rädd för att springa tokgalet. Väldigt ofta har jag då hamnat utanför området.

Det är en myriad av stigar där några blivit mer upptrampade än andra. Folk kliver på och av lite här och där verkar det som. Jag hade nästan lyckats springa ett helt varv på en bredare stig och tänkte att det här måste jag ju skriva om. 6 rundor innan jag lyckas springa varvet utan att ta en genväg som leder bort. Rekord. Men icke sa Nicke, visst hamnade jag åter igen utanför.

Nästa gång.

Det är inte bara slingan som är en utmaning utan även själva underlaget. Det är väldigt mycket rötter och stenar att hålla reda på också. Regnar det så kryllar det dessutom av sniglar och iglar. Det är väll kombinationen som gör det så svårt att hålla sig på ”rätt” väg. För mycket brus liksom.

Och egentligen - vilken är den rätta vägen? Det här påminner mer och mer om skillnaden mellan Thailand och Sverige. Jag har alltså hittat en liten anarkidunge, en liten oas mitt i verkligheten.

- Array goday

Välkommen att stilla suget.

Ps. Nu börjar jag få upp flåset. Hälsena och knä känns bättre för vart pass.

Etiketter: ,

lördag, juni 16, 2007

Hälsan kommer först

Kom äntligen ut för ett litet löppass. Bara det tredje sedan jag kom hem. Fy skäms på mig.

I vilket fall så kändes det oförskämt bra. Kan jag ha sprungit en 4 km kanske? Nästa gång skall jag ge mig ut på huvudspåret där det är mer kuperat. Fungerar det utan att hälsena eller knä bråkar blir det att börja trycka på ordentligt. Underligt är det att jag är mest osäker över knäet. Platsen där de tog reservdelen, framsidan av patellan, känns ganska rostig. Sedan skall jag sälla mig till väntelistan för Sollentunas veteranlag. Jag kommer inte otränad och trasig, aldrig. Vet fortfarande inte om de spelar på grus eller gräs. Grusdojjorna ligger på båten (samma som konstgräs).

Efter joggingturen vart det ett mineralbad. Handlade på rekommendationer ett badsalt som har ursprung från Döda havet. Tydligen gott om nyttiga mineraler som man tar upp genom huden. Dead Sea Spa Magik heter märket. Mineraler är ju själva tändvätskan i kroppen och något man inte tar upp hur som helst, och framför allt inte omedelbart. Nötter är en annan god källa, speciellt för magnesium. Känner mig tveksam på hur det skall fungera, tror jag var för sparsam med saltet. En liten burk för 160 kr känns i överkant. I vilket fall vart det avkopplande 30 minuter.

Nja, kanske de sista 10 när Josefine och Sebastian hoppade i inte var lika avkopplande, men nog så trevliga…

Etiketter: ,

torsdag, juni 14, 2007

Ljusterapi fungerar det?

Helt snurrigt var det, det står klart. Har aldrig hört om något liknande. Kanske jag som drar förhastade slutsatser men läs min historia…

Fotoautomaten vi skulle använda för bilden till id kortet var helt seg och på det massor av överklistrade skyltar som gav olika direktiv. Svårt att veta vilken som gällde. I vilket fall, den tog 4 bilder med långa, långa mellanrum. Så långa att frugan vart tagen på sängen och att blixten överrumplade henne gång på gång. En bild var med helt öppna ögon (överöppna snarare), och de andra 3 med nästan sovande ögon. Hade hon kommit ut med en hopprullad sedel hade jag misstänkt annat. I vilket fall vi valde ”kola” bilden.

Ungefär efter att vi lämnat banken händer det.

Hon börjar vackla, må illa och få huvudvärk. Detta fortsätter i flera timmar. Hemma kräks hon.

Skumt!

Det enda jag kan tänka mig är att det har något med blixtrarna att göra. Säkerligen i kombination med stress men jag tror ändå de fanns med i spelet. Jag minns när Josefine var nyfödd, då låg hon under ljusterapi. De varnade oss för att långa stunder titta in i ljuset där hon låg, att man fick huvudvärk av det. Vi fick huvudvärk.

I vilket fall, jag undrar vad som hände?

Etiketter: ,

fredag, juni 01, 2007

Sicken vekling man blivit

Plair skrattar och undrar om jag är allergisk mot Sverige.

Jag har ju varit sjuk i 2 omgångar och faktiskt en ganska stor del av tiden vi varit hemma. Samtidigt har jag ju dessa torra händer, som visserligen blir bättre, men visst är torra. Ena fingret fick sig ett insektsbett precis innan hemresan och det spökar också. En annan sak som hände just innan jag vart sjuk senast, och innan jag gick på penicillinet, var att jag fick en massa utslag på bröstet. Jag tror mamma skojade när hon sa att det nog var pga värmen under täcket, när man inte använder aircon. Hennes andra teori var att det skulle vara en inflammation i hårsäckarna (inget hår på bröstet, inte ännu). Utslagen ligger precis där en glest behårad bringa skulle legat. Det ser ut som små små loppbett ungefär, nästan som finnar.

De kliar utav helvete och jag kliar tillbaka.

Är det så här att bli gammal eller jag som har otur, eller är jag rent utav som så att jag verkligen är allergisk mot Sverige?

Etiketter:

torsdag, maj 31, 2007

10 dagars kur antibiotika, suck

Ett telefonsamtal till husläkaren och receptet gick ut i cyberrymden, redo att plockas upp var som. Jäkligt skönt att slippa åka till en vårdcentral.

Igår vart det alltså en sväng till Apoteket i Upplands Väsby. Vi bor i utkanten av Sollentuna och det centrumet ligger avsevärt tillgängligare. Jag kom inte över någon bil förrän vi 17:30 och var lite orolig för om jag skulle hinna, rusningstrafik och allt. Det skulle jag inte oroat mig för.

Jag var hemma igen 17.55

Kanske bättre om Plair kan gå i skola i Upplands Väsby?

Det vart som väntat en 10 dagars kur, och inte den 3 dagars som jag vant mig vid under tiden i Thailand.

Efter 2 dagar på penicillin smittar jag inte längre, efter 3 dagar bör jag må betydligt bättre. Grillningen på Lördag och kalaset på Söndag är säkrat, men tyvärr måste jag ställa in Carabao konserten. Som tur var kan man leva som vanligt så snart man mår fint.

En sak är säker, hade jag gått på thailändsk penicillin hade jag varit frisk efter 24 timmar, antagligen på gott och ont.

Etiketter: ,

onsdag, maj 30, 2007

Det lokala apoteket, på min gata i stan

Trodde att jag växt ifrån det men blir nu osäker. Har under alla mina år i Sverige haft problem med halsflussliknande sjukdomar. I Thailand har jag insjuknat kanske 1-2 gånger (14 år) med dessa symptom. Insjuknade förstås nyligen i något liknande. Kan det vara som så att värmen har hållit mig fri från denna sjukdom, eller är det bara en tillfällighet?

Nu när jag VERKLIGEN behöver vara frisk, är jag sjuk…

Carabao i morgon kväll ligger helt klart i farozonen, och som det ser ut nu är det avskrivet.

Fotboll och grill på Lördag, och Emily och Sebastians kalas på Söndag, borde vara lugnt. Är det inte bättre imorgon får jag ta mig ner till vårdcentralen för ett antibiotika recept. Annat var det i Bangkok. Ner till apoteket, köpa en påse gott och blandat, och bli frisk över dagen, nästan gratis.

Just det, i Thailand är det också tryck i grejorna!

Man skulle handlat med sig lite mediciner från Thailand, speciellt antibiotika. Om inte annat, skönt att slippa gå till läkaren när man är ordentligt sjuk. Som jag minns det från Sverige tog det väll en 3 dagar innan åtminstone antibiotikan kickade in på allvar. Jobbigt som tusan. Måste försöka få tag på min gamle apotekare i Bangkok. Hon var vänlig och hjälper nog till att skicka lite har jag en känsla av.

Jag minns en händelse från Bangkok och studietiden. En annan kompis hade samma problem och vart ordentligt sjuk. Faktum var att han hade resor värre problem med sina halsmandlar än vad jag hade.

Hans thai på den tiden var avsevärt mycket sämre än vad han själv tyckte, och det kunde ibland skapa lustiga missförstånd. Däremot var han en jäkel på att gissa vad personerna försökte säga. Den här gången gissade han fel. Hans dåvarande flickvän ringde upp oss och bad oss komma till sjukhuset där S just vaknade från en operation. S berättade att doktorn bara hade skrapat lite på hans tonsiller. Han hade varit nedsövd och det hade gått ganska smidigt lät han meddela.

Nu var det dock på det viset att doktorn hade tagit opererat bort hans halsmandlar helt…

Etiketter: ,

fredag, maj 25, 2007

Järvafältet och Bögs gård

Järvafältet och bögs gård har vi också hunnit med och det redan förra veckan. Det var min svägerska Ingela som tog med oss på en tur, tillsammans med sina 2 barn (våras kusiner). En vacker dag, en skön promenad och en underbar natur. Sveriges natur är nog nära på oslagbar. Du finner lite fler bilder på denna länk.

Etiketter: ,

torsdag, maj 24, 2007

Vilken underbar vårdag!

Bortsätt från att frugan fått djupa självsprickor i hälen har det varit en mycket vacker dag. Den bästa hitintills. Ungefär 18 grader vilket också måste vara bra nära den ultimata temperaturen. Kanske 20 grader vore det perfekta. Inte för varmt, och inte för kallt.

Frugans självsprickor skall vi nog kunna få bukt med. En fet hudkräm skall nog göra sugen.

Etiketter:

tisdag, maj 22, 2007

Svenska folksjukdomar

Ett par åkommor vi redan börjat bekanta oss med är rinnande näsor och torra läppar. Lypsyl och näsduk heter botet eftersom åkomman verkar kronisk för årstiden.

Jag har också ganska känsliga ögon och får lätt spänningar i dem. Jag oroar mig ganska mycket för detta. I Thailand känner jag ALDRIG av det, i Sverige ofta. Måste vara fukten. Vissa ögondroppar har fungerat bra så jag får testa vidare.

På senare år har jag fått problem med något eksemliknande på delar av händer. Läkaren i Bangkok sa att det troligtvis var tryckskador från gymmet, en annan att jag skulle smörja in mig med mjukgörande 100 ggr om dagen. I vilket fall, det blir INTE bättre i Sverige. Nu gäller det att smörja in sig ofta. Faktum var att efter en månad i Sverige förra gången var det borta, hoppas det händer igen.

En annan lustig sak är detta med vätska och uttorkning. Jag blir mer törstig i Sverige än i Thailand. Jag undrar nu om huden tar upp fukt? Vilket skulle vara den enda rimliga förklaring till denna erfarenhet. Kan lägga till att jag svettas VÄLLDIGT sparsamt även i hög värme.

Jäklar vad tyst det är. Mediterar man i Sverige lär man bli tokig. Det skall däremot bli skönt att snöra på sig löparskorna igen. Kanske man kan börja lira med Sollentunas veteranlag, det vore kul. Flera av killarna från min mer aktiva tid lirar tydligen där idag. Kallt, grus, och stela ben lockar inte.

Etiketter: , ,

tisdag, april 24, 2007

Värmerekord i Thailand!

Jag har aldrig någonsin upplevt en sådan värme som den jag upplever nu. Jag skriver inte hetta, utan värme. INGEN är i solen (utom kanske desperata turister) utan alla gömmer sig så långt in i grottan som möjligt. Det slås värmerekord i åtminstone Bangkok och de norra delarna av landet. I Lampang har man uppmätt 42 grader och på massvis av andra platser har man noterat temperaturer på mellan 37-40 grader. Det måste vara någon magisk tröskel där när värmen passerar kroppsvärmen med råge. Jag mår verkligen som piss av detta och då är jag nog endå en av de mer värmetåliga.

Frugan gnäller, jag gnäller, kompisarna gnäller. Det är så varmt så man blir sjuk, eller åtminstone känner sig sjuk. Är du i Thailand på semester och läser detta – var oerhört försiktig med vad du stoppar i munnen för någon vecka framöver.

Temperaturen är 4-6 grader över förra året samma tid. Man har förutspått att värmen skall peaka runt 25-26 april, därefter skall ett Kinesiskt regnväder komma på besök, ett välkommet besök. Jag håller tummarna för att de thailändska meteorologerna åtminstone har vädergudarna på sin sida.

Som köldknäppen 98 (tror jag det var) kommer nog även värmen skörda sina offer. Detta är ingen dag att vara bakfull, och det vet gudarna redan!

The Nation skriver om detta fenomen, klicka här och kom dit!

Etiketter: , ,

fredag, april 20, 2007

Zink och koppar balansen

Jag fick en liten privatlektion i biokemi i går. Lektionen gällde balansen mellan zink och koppar och kom från vännen som driver håranalysservice i Sverige.

I det korta. Höga nivåer av zink och man blir aggressiv, för lite och man tappar handlingskraften. Mycket koppar och man blir emotionell, lite och man blir likgiltig. För mycket av den ena och man dräper det andra. I harmoni fungerar dessa som bäst, lite som yin och yang alltså. Koppar och zink är alltså både antagonister till varandra och verkar i synergi.

När män fullpumpade av anabola begår våldsbrott av den grövre sorten kan man ana ett överskott av Zink. Steroiderna bygger upp zinkdepåerna, och om nivån redan är hög kan man bara gissa följderna. Samtidigt sänker man kopparnivån, och våldsmannen känner därmed noll empati för sina blivande offer.

För människor som lever i ångest enabart för att andra far illa kan man troligtvis se det omvända förhållandet.

Höga mängder av koppar hittas dessutom ofta hos människor med personlighetsklyvning (Schizofreni). Känner du någon Dr Jekyl och Mr Hide? Be dem kolla upp koppar/zink balansen.

Ta blodbadet på universitetet i USA som exempel. Killen mådde inte bra förstås. Jag fick förklarat för mig varför hans beteende (folkskygg, inbunden, mm), i kombination med trolig personlighetsklyvning, tyder på höga koppar nivåer i kombination med annat (som jag måste få återkomma om).

Dumt att skriva den här paragrafen eftersom jag inte är tillräckligt insatt, men tycker den är så intressant i sammanhanget så jag gör det ändå. Kanske väcker det någon nyfiken att lära sig mer, och då är hälften vunnet.

Blanda nu inte ihop biokemi med håranalys. Det är en sak att spåra ämnen i ditt hår ch en annan att studera ämnenas påverkan på dig.

Etiketter:

tisdag, april 17, 2007

Just det, det får jag inte glömma…

Axeln gör sig påmind så snart jag gör för mycket träningsuppehåll. Speciellt nu efter hård säng och konstiga kuddar ett par nätter hemma hos Plairs mor känner jag det tydligt. Nä, axeln måste tränas regelbundet annars tar mussmärtan över, det är nu bevisat.

De senaste 6 veckorna har det varit si och så med träningen. Detta av flera anledningar, men främst av tidsbrist. Kvällarna går ju bort helt och hållet och har gjort sedan Emily kom till.

Mina framsteg inom hälsokosten avstannade också. Det är svårt att skylla denna på åtkomsten av sockerfri soya mjölk men jag gör ett försök. Min ämnesomsättning är nog så hög den kan bli just nu. Aktiviteter, både mentala och fysiska snabbar ju på den. Så om jag någonsin kommer till ett läge då jag skall bromsa den hellre än att öka den, så är det nu. Sällan jag blir sugen på cola, frukt och andra grönsaker, men det är jag nu. Det kan ju vara en tillfällighet förstås, men sötma bromsar ämnesomsättningen (metabolismen).

Jag tror man skall stanna och lyssna noga på sin kropp och själ lite oftare. Det kan ju vara så att den har något att säga, någon av gångerna.

Etiketter: ,

tisdag, februari 06, 2007

Första dagen på resten av mitt liv

Dags att kasta sig ut i trafiken. Det bär av till Tesco/Lotus för lite hälsoinköp (om man kan lita på dem). På vägen stannar jag till på gymmet för lite löpning och styrketräning. Tidigare under dagen skaffade jag mig också en grundkurs i stillhetsmeditation, som jag precis lyssnat igenom instruktionerna till. Det verkar intressant och jag ser fram mota att bita i detta, kanske i morgon redan. Meditation har jag provat förut, och ser fram mot att prova det igen. Det känns som om jag har mer på fötterna denna gång, bättre kurs, och fler motiv. Ett bra sätt att komma ner i varv och fokusera på verkligheten.

Kosten, motionen, och meditationen i kombination känns som vägen att vandra.

Varför gör jag allt detta, och så HÅRT kanske du undrar?

Jag skall bli en bättre far till mina barn, svårare än så är det inte!

Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: ,

Ett nyttigt mellanmål rikt på proteiner

Jag sitter här och försöker komma fram till ett enkelt mellanmål, något som jag kan äta till frukost och mellan målen, och som samtidigt uppfyller de kostråd jag mottagit. Spannmål är tydligen ok som proteinkälla, dvs. om det inte är förädladat (mjöl). Jag skall tills jag vet mer om detta försöka koka ihop en havregrynsgröt, och blanda ner några ägg. Tydligen är det mycket kalcium i de flesta nötter så någon mussli vispar jag inte ner innan jag vet mer. Går den att göra på sojamjölk provar jag med det. Cashewnötter är tydligen bra för mig. Snacka om gröt!

I ärlighetens namn kan jag inte se hur havre skulle kunna vara så mycket bättre än ris så det får jag forska vidare i.

Det får bli fisk, fågel och biff till lunch och middag, och försöka att undvika att frossa i riset. Det bör inte vara några problem så länge jag inte äter soppor och grytor.

På detta drar jag ner på mejeriprodukter, frukt, kaffe och alkohol. Motion och meditation står även det på programmet. Vi får se vart jag står om en vecka.

Andra bloggar om: , , ,

Etiketter: ,

måndag, februari 05, 2007

Nya kostvanor från och med i morgon

I kort rekommenderas jag att äta mer proteinrik mat och oftare. Jag skall minska eller avstå från frukt och mejeriprodukter. Jag skall undvika vitamin D och kalcium. Alkohol är antagonist till viktiga mineraler som magnesium (energi) så jag skall äta mer nötter och dricka mindre öl.... hur svårt skall detta vara bara för att testa om det fungerar?


Idag äter jag sällan frukost. Det blir lunch i form av thai mat runt 13:00, och innan dess har jag i bästa fall fåt i mig ett par 3 koppar kaffe. Mer thaimat runt middagstid och kanske en stor öl eller två. Kan jag bättra på dessa vanor med 50% (vilket inte känns som mission impossible) skall det nog bli en kraftig förbättring. Jag tyckte själv det vart bättre när jag provade att dricka soya mjölk (proteinrikt) mer regelbundet. Nu smakar den ganska sött och innehåller antagligen mejeriprodukter så jag drog ner på den. Kanske provar igen, eller läser på mig om den.

Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: ,

En långsam ämnesomsättare typ 1, det är jag det

Som kompisen J brukar säga som oftast: - Den här gången känns det annorlunda..

Det är ganska många bitar för att puzzlet skall komma ihop. Utan alla bitar blir det ju aldrig fullkomligt. Alla har vi väll vårt eget lilla Nirvana i tankarna.

Kanske bättre att likna oss med en pyramid, det spelar ingen roll hur mycket du putsar på toppstenarna, förr eller senare börjar stenarna i botten falla sönder. Det är många saker att tänka på, och det är mycket som hänger samman. Samtidigt är vi alla olika. Man kan inte bara gå och köpa en multivitamin burk och en bok om hälsa och tro att man har hittat lösningen. Det gäller att ha tid att hitta sin egen väg, och det är den vägen jag skall försöka hitta.

Eftersom jag tror nyckeln är kosten så skall jag vara extra noggrann med dieten framöver. Förstå-sig-på:are delar in oss i snabba och långsamma ämnesomsättare, och fördelar under 8 undergrupper (typer). Från håraranalysen fick jag bekräftat att jag är en långsam ämnesomsättare och typ 1. Att jag var långsam det hade min terapeut redan gissat (kalla händer, kroppsbyggnad, lynne, mm) men typ 1 var nytt.

Fysiska kännetecken på denna grupp är:
• Trötthet
• Orthostatic hypotension (plötslig yrsel när man ställer sig upp)
• Låg kroppstemperatur
• Lågt blodtryck
• Päronformad kropp (höfter bredare än midja)
• Kalla händer och fötter

Kännetecken relaterade till Endokrina aktiviteter (det endokrina systemet förser en kemisk kontakt från hypofysen i hjärnan till alla organ som kontrollerar kroppens ämnesomsättning, tillväxt & utveckling, och fortplantning) för denna grupp är:
• Para-Sympathetic nervous system dominance (ökad blodtillförsel för matsmältningen)
• Tissue alkalinity (jag har fått eksem på gamla dagar)
• Pancreatic increased activity (matsmältning)
• Adrenal medullary insufficiency (adrenalin production)
• Parathyroid activity increased (reglerar kalciumnivåer så att nerv och muskel system skall fungera bättre)
• Thyroid activity decreased (Sköldkörteln, hormonet som produceras går direkt ut i blodet och påverkar ämnesomsättningen)
• Hypochlorhydria (extremt låga nivåer av hydrochloric syra i magsäcken)

Allt detta påverkar i sin tur, andra saker som i sin tur...

Jag tar gärna hjälp med översättning/förklaring av de endokrina diagnoserna, någon?

Jag skall komma tillbaks om detta när min egen bild klarnar. Visst känner jag igen mig i mycket men det är liiiiite mastigt att bita i, bara för att nämna förnamnet. Tydligt är att man behöver en egen coach, eller ett bra forum där man kan nå en, annars är man låst till att acceptera diagnosen.

I kort rekommenderas jag att äta mer proteinrik mat och oftare. Jag skall minska eller avstå från frukt och mejeriprodukter. Jag skall undvika vitamin D och kalcium. Alkohol är antagonist till viktiga mineraler som magnesium (energi) så jag skall äta mer nötter och dricka mindre öl.... hur svårt skall detta vara bara för att testa om det fungerar?

Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: ,

söndag, februari 04, 2007

Tur att man är gift med en bullmamma

Det har inte blivit mycket träning de sista 2 månaderna. Dels vart jag sjuk och dels tappade jag lite intresse när frugan tvärförbjöd mig att börja spela boll igen. Visst, jag kan ju gå bara för hälsan, men det hjälper till att ha lite kortsiktiga mål på vägen.

När jag inte förbrukar energi stänger jag också min införsel. Jag går inte upp i vikt som alla andra utan ner. Skulle det inte vara för att frugan jagade mig som en 2 åring runt lägenheten med en sked mat i högsta hugg, skulle det bara vara skinn och ben kvar av mig.

Jag fick en kommentar av brorsan igår, och frugan har väll sett det hon med.

Vad tror ni frugan säjer då (och denna gången har jag dubbelkollat, inga missförstånd)?

- Jag tror du behöver träffa grabbarna lite oftare. Varför börjar du inte spela boll igen?

Och så säjer de att vägen till mannens hjärta är via magen...

Jag fick nästan tårar i ögona...

Det är lite väl mycket som snurrar nu, och jag har svårt att inte ta jobbet med mig hem, även om det inte är nödvändigt. Att komma tillbaks till fotbollen är nog precis vad jag behöver, framför allt för det mentala.

WATCH OUT HERE I COME!

(även om inte hälsenan är läkt)

Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: ,

onsdag, januari 24, 2007

Och så var det det här med vitaminer och mineraler

Det var väll inte bara jag som trodde att jag skulle fylla bloggen med kostinformation när jag började skriva om detta för en dryg månad sedan. Så vart det inte. Det har varit väldigt tungt att ta åt oss både resultat och råd från håraranalyserna vi gjorde. För att göra det kort, det är en ganska komplex historia som det ändå ligger sanning i. Hur mycket, det vet vi inte.

Vi tror givetvis inte att detta är nyckeln till evigt liv men vi tror att analyserna är ordentligt utförda av en av de mer pålitliga laboratorierna i branschen. Desto mer jag tänker på det desto mer ser jag det som att resultaten föreslår oss dieter som förhoppningsvis kan få oss att må bättre.

Jag har aldrig trott på att köpa en kartong multiplex plusXX och att allt sedan är frid och fröjd. Efter att ha läst en hel del, vetenskapliga som alternativa, webbsidor i ämnet råder det inget tvivel om att allt hänger ihop. Det är till och med dem överens om. Tvivlet är huruvida resultaten från en håraranalys är tillförlitliga tillräckligt för att ställa diagnoser. Så vitt jag förstår är det ingen som säjer att detta är A och O. Utan snarare att det är ytterligare ett verktyg. Man kan undra varför man inte använder detta som ytterligare ett diagnosunderlag för läkarna? Med den stress de har idag tror jag att det inte skulle vara fel om de kunde få några tips på eventuella avvikelser att följa upp på.

Vi klarar inte av att lägga om Emilys kost speciellt bra så nu har jag varit nere på apoteket och införskaffat Zink och Manganese i tablettform. Emilys Zinknivå var mer eller mindre obefintlig, och man menade att Zink var väldigt viktigt för tillväxten. Emily är ju väldigt liten för sin ålder. Jag känner att jag inte kan chansa på denna.

Jag återkommer om min rekommenderade diet men eftersom den föreslår att jag skall undvika alkohol vet jag inte om jag kan tro på den :)


Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: ,

onsdag, januari 17, 2007

Det finns gott om tokiga faranger här!

Det verkar som om min position som tokig farang har överlåtits!

Jag åt lunch med Jensa uppe på Palm Street för en liten stund sedan. Efteråt och på väg ut till parkeringen, i gassande solsken, ser jag en farang komma joggandes. Jag tänkte att det där var allt en tokig stackare, ute och springa i denna hetta.

Ja, just det. Precis vad jag brukade göra innan kroppsdelarna började falla sönder. Jag skall nog hålla mig till löpbandet i framtiden. Det där såg inte friskt ut...

Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter:

onsdag, januari 10, 2007

Mer infomation om håranalysen

Företaget som gjorde våra håranalyser heter Nutritech Analysservice. De representerar Trace Elements Inc., (USA), i Skandinavien. Trace Elements Inc., är unika på det vis att de inte bara tittar på extremvärdena utan också på hur elementen hänger samman.

Du kan finna terapeuter som kan utföra provtagningen på Nutritech:s hemsida. Anafysen är deras enda representant som får utföra analyser på prover mottagna via post. Dock, provet får inte komma från utanför Skandinavien. Via min vän har jag kontaktat deras representant för Asien. Så snart jag får mer information lägger jag in det här.


Andra bloggar om: , , ,

Etiketter:

tisdag, januari 09, 2007

Om kosttillskott

Eftersom jag kommer skriva en del om mitt nya, mer hälsosamma, liv kan det vara på plats att förmedla lite information också till dig, som kanske måste plåga dig igenom texterna för att komma åt det du söker.

Här kommer en bra svensk länk om kosttillskott och alternativ medicin. Sajten heter ”Den självläkande människan” och handlar just om det, hur vi skall må bättre utan att springa på apoteket stup i kvart. Personen bakom sajten är Dr. Sanna Ehdin, fil. dr, immunolog och verksam som fri forskare, föreläsare och författare till sex böcker som sålt i över 500 000 exemplar och finns översatta till tio språk. Hon är kontroversiell, det råder det inga tvivel om. Det gillar jag. Hon ligger inte bakom våra håranalyser men är inne på samma linje. Klicka här för att komma till sajten!

Andra bloggar om: , , ,

Etiketter: