Det vart hela 11 år i Bangkok innan återflytten till Sverige i Maj 2007. Thailand kommer vi tillbaks till. Tills dess kommer jag skriva om livet i Sverige. Allt har sin tid.

torsdag, juli 31, 2008

HBOT - Syrgasbehandling i tryckkammare för barn med autism

Min svägerska berättade nyligen att hon riktat sin chef till ett par inlägg om hår och mineralanalys på min blogg. Detta var i Oktober förra året, bakgrunden var att deras son var diagnoserad med autism och att de var nyfikna på en mineralanalys och eventuella kosttillskott. De gjorde en håranalys och proverna visade att deras grabb hade stora mängder kvicksilver och järn i kroppen.

Många bäckar små och de hade ytterligare en tråd att nysta i. Inget de ångrar.

Som jag förstått det driver man ut dessa tungmetaller bäst med hjälp av HBOT behandling. Visst kan man driva ut dem med diet också men ibland vill man så fort som bara möjligt. HBOT (hyperbaric oxygen therapy) är en syrgasbehandling i tryckkammare som man också använder för barn med autism. Ännu ej en godkänd behandling i Sverige. Familjen har sedan en tid gjort 60 behandlingar på plats i Turkiet. Deras son har gjort sanslösa framsteg. Kolla filmen!

Filmen de spelade in inkluderar före och efter deras HBOT behandling. För er som vill läsa mer finns det också en engagerande blogg skriven av hans föräldrar. De har verkligen försökt finna reda på allt. Där summerar de sina erfarenheter, rekommenderar läsvärt, samt svarar på frågor.

Sådana här saker gör mig så jävla glad.

Etiketter: ,

lördag, mars 15, 2008

Omega-3, nu kör vi!

Jag surfade runt en hel del efter information om olika leverantörer av Omega-3 kapslar men vart inte klok på det store utbudet. Marknaden verkar vara ganska oreglerad och i mina ögon är det osannolikt att alla hämtar sin fisk olja från djupaste Antarktis. Vem fuskar?

De flesta skulle jag tro. Skulle tro många handlar från samma källa och nöjer sig med grossistens lovord, som nöjer sig med fiskarnas lovord. De får leverans av samma kapslar, packar om den och fixar flashiga etiketter är min gissning.

Jag valde att handla ett välkänt märke, Cederroth, även om jag var mest sugen på, av en för mig okänd leverantör av kosttillskott, Artic Omega-3 med cool förpackning. 180 kapslar för under hundralappen. Av Cederoth fick jag ungefär hälften för samma pengar. Kändes tryggare trotts allt.

Av det lilla jag förstått så är skillnaden som natt och dag på Omega-3 framställt av högkvalitativt fiskfett mot det man utvinner från fiskodlingar.

Artic Omega-3 rekommenderar 2-4 tabletter om dagen medan Cederroth baserar det på ditt befintliga intag av fet fisk vilket känns logiskt. 3 om dagen blir det för oss vuxna och 1 för barnen. Hur gör du?

Ps. Jag skall dessutom dra ner på mitt fiskintag på jobb lunchen. Odlad fisk är inte alls så nyttigt som jag trott. Dessutom innehåller de ganska mycket miljögifter i jämförelse.

Ps2. Nu ser jag Omega-3 som ett stort komplement till ett hälsosamt liv, inte en ersättning. Motion, måttligt alkoholintag, och hälsosam kost, fortsätter att vara viktigt. Jag hoppas att Omega-3 kan hjälpa mig att få ut mer ur det andra.

Ps3. Håranalysen knyter ihop påsen. Fasen att jag inte hade massor av pengar, då skulle jag köpa in mig i vännens företag. Deras analyser är förtklassiga. De borde bli mer synliga på nätet innan det är för sent. Branschen är het.

Etiketter: , ,

tisdag, mars 04, 2008

Förbättra kosten - lättare sagt än gjort

Jag blir alltid så seg på eftermiddagen. Tror inte bara att det beror på att jag tränar på lunchen utan också på vad jag slänger i mig till lunch. Säkert en kombination men oavsett verkar det omöjligt att vara pigg på eftermiddagarna. Tänk om jag kunde finna nyckeln till detta - då jäklar.

Detta är intressant!

En av milstolparna i mitt livsprojekt är att äta bättre. Inte bara äta bra utan äta mer av sådant som är bra för mig och mindre av det som inte är bra. Jag har ju fått en viss instruktion från håranalysen men har varit dålig att följa den.

Jag undviker vita produkter så mycket jag kan. Byt alltså ut vitt bröd, ris och pasta till fullkornsvarianter. Långsamma kolhydrater är bättre för oss slöa moderna människor. Snabba kolhydrater hinner knappt bli energi innan vi får sockerkickar och i slutändan några extrakilo. Stort sötsug? Dra ner på snabba kolhydrater så skall du se att det bli bättre. Ät frukt!

Nu tänkte jag gå till nästa steg och detta steg är jag inte säker på faktiskt. Tydligen skall man undvika att blanda kolhydrater och proteiner om möjligt. Man skall alltså använda alternativ kost att späda ut med, grönsaker, frukt, bönor, mm. Värt att testa.

Ps. Alkohol innehåller ganska mycket kolhydrater, snabba sådana också. Tyvärr.

Ps2. Jag skall åter ta en titt på det personliga kostråd jag fick i sammband med håranalysen (vävnads och mineral analys) jag gjorde förra året.

Etiketter: ,

måndag, september 17, 2007

Crohns sjukdom

Min syster lider av en sjukdom som heter Chrons sjukdom. En sådan där sjukdom som man har men som kanske inte alltid syns utåt. Den slår till i perioder, för min syster ca 2 ggr om året. Den smittar av sig och inflammerar närområde. Smärtan kan vara enorm. Och den håller i sig länge. Sjukdomen karaktär är av det slag att man inte gärna äter smärtstillande utan inväntar ett eventuellt tillfriskande. Idag var jag med henne till akuten (på hennes lunchrast!!) för en kortisonspruta och så har det tydligen slutat de senaste gångerna. 3 veckor tog det att ta sig dit denna gång. Utifrån sett tycker jag smärtan påminner om tandvärk.

Vart vill jag komma med detta då. Dels vill jag förmedla ny kunskap dels vill jag lägga fokus på detta redan nu. Till hennes födelsedag ordnade jag, via min gode vän trollkarlen från Göteborg, med en håranalys. Länk till Nutri-Tech här. Vi var tvungna att vänta och låta lite fräscht hår växa ut eftersom det nyligen var färgat. Färg innehåller ju tungmetaller och vi ville få ett så rättvisande prov som möjligt. Av samma anledning använde vi en sax av kirurgstål och inte av plåt eller plast. De är känslig apparatur nu för tiden. De mäter mikroskopiska nivåer.

Nu har vi äntligen tagit provet och skickat det för analys. Man vet att låga nivåer av selen är vanligt bland ungefär 40% av de som drabbats av denna sjukdom. Selen ökar kroppens formation av antikroppar och kan därför rubba personens immunförsvar. Man har noterat förbättrat tillstånd vid selen terapi. Selen påträffas vanligtvis i livsmedel som öljäst, kelp, vitlök, ägg, svamp, råris och fullkornsprodukter. Jag vet inte om man skall hoppas på låga selen nivåer men onekligen känns det så.

Crohns sjukdom är en inflammatorisk sjukdom som kan drabba mag-tarmkanalen vart som. Den räknas till gruppen inflammatorisk. Slutet av tunntarmen och delar av hela tjocktarmen är oftast drabbad. Inflammationen sträcker sig över samtliga tarmvägglager. Buksmärta, viktminskning och diarré är vanligt. Oftast är bara delar av tarmen drabbad med tydliga gränser mellan friska och sjuka regioner. Crohns sjukdom kan vara kopplad till ledinflammation och ögoninflammation. Min syster har stora problem med höftleden, om jag fått det rätt.

Sjukdomen är kronisk och går i skov (perioder). Sjukdomens orsak är okänd och misstänks vara orsak av dels miljöfaktorer och ett medfödd genetisk känslighet där syskon ligger mest i riskzonen. Normalt visar sig sjukdomen vid mellan 15 och 30 års ålder och den är lika vanlig bland båda könen. Smärtan i tarmarna påminner om kramper. Det finns ett fåtal fall då personer blivit friska.

Japanska forskare har visat på att de som drabbats ofta tiden för diagnos hade ett högre än normalt intag av socker, fett, fisk, och skaldjur. Detta komplimenteras av en Israelisk studie som visar på samma sak men i kombination med minskade intag av vatten, frukt, magnesium, potasium och vitamin C.

Frågan är nu vad en eventuell diet kan göra för min systers hälsa men kostråd och rekommendationer kommer ges. Jag tror benhårt på att vi blir vad vi äter och hoppas innerligen att det kan fungera här med. Framför allt är jag nyfiken på resultatet av analysen, om det finns några avvikelser utöver det normala.

Etiketter: ,