Det vart hela 11 år i Bangkok innan återflytten till Sverige i Maj 2007. Thailand kommer vi tillbaks till. Tills dess kommer jag skriva om livet i Sverige. Allt har sin tid.

onsdag, mars 12, 2008

Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra?

Ett av programmen som sändes över kanal 24 Direkt idag var ett inspelat seminarium från Wellness mässan i Göteborg. Nils Simonson, Kirurg med hjärnan som specialitet och årets talare 2006, fångade min totala uppmärksamhet. Hans föredrag hette - Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra?

Sammanfattningsvis gick det ut på följande. Sverige är det land där folk äter bäst, motionerar mest och har bäst arbetsmiljö - ändå mår många människor väldigt dåligt. Nils Simonson vill få folk att förstå att det går att må bättre. Om man slutar jaga och istället landar i ett försök att vara lycklig och tacksam över det man har. Tex. menar han att en 40 minuters promenad har minst lika stor inverkan på depression som placebo effekten av medicinering, så mycket som 30%. Massor av viktiga ämnen som frigörs när vi motionerar, ämnen vi istället blir rekommenderade att inta som medicin. Han pratar också om Omega 3.

Omega 3 är något jag själv börjat få upp ögonen för och definitivt kommer att prova mycket snart. Omega 3 fick man i sig naturligt förr men inte längre. Boskap som levde fritt och inte föddes upp med kostersättningar (bla. raps) var en naturlig källa. Man skall därför vara selektiv med val av Omega 3 produkt eftersom många produkter är framställda just på i fångenskap uppfödda djur.

Detta med Omega 3 var extra intressant av ytterligare en anledning och det var att det fungerade väldigt bra mot att motverka reumatism och inflammationer. Min syster lider ju av Crohns sjukdom och kanske skulle överväga detta, om hon inte mot alla förmodan redan provat det. Nu har hon visserligen börjat tröttna ganska kraftigt på att jag lägger mig i hennes sjukdomsbild men jag skall göra ytterligare ett försök. Framför allt när vi pratar motion sparkar hon bakut. Nu menar hon att det är mitt fel att hon inte motionerar, för att jag tjatar så mycket. Halvt allvar, halvt skämt (hoppas jag).

Du kan säkert hitta en bandad version på SVT:s hemsida. Verkligen en tankeställare jag kan rekommendera.

Wiki: om Omega-3

Etiketter: , ,

lördag, oktober 13, 2007

Dominerar din höger- eller vänster hjärnhalva?

Håkan lade ut ett intressant personlighetstest på thailandsforumet i morse. Det var så intressant så jag gjorde en omröstning (poll) om just detta. Tyvärr hinner jag inte översätta testet men jag tror du fixar det ändå…

The Right Brain vs Left Brain test

... do you see the dancer turning clockwise or anti-clockwise? If clockwise, then you use more of the right side of the brain and vice versa.

Most of us would see the dancer turning anti-clockwise though you can try to focus and change the direction; see if you can do it.Prova nu att ändra riktning ett par gånger innan du skrollar ner och läser vidare. Obs! Detta är inget skämt!
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
LEFT BRAIN FUNCTIONS
uses logic
detail oriented
facts rule
words and language
present and past
math and science
can comprehend
DLP projectors
knowing
acknowledges
order/pattern perception
knows object name
reality based
forms strategies
practical
safe

RIGHT BRAIN FUNCTIONS
uses feeling
"big picture" oriented
imagination rules
symbols and images
present and future
philosophy & religion
high quality LCD projectors
can "get it" (i.e. meaning)
believes appreciates
spatial perception
knows object function
fantasy based
presents possibilities
impetuous
risk taking

Omröstningen hittar du på världens bästa forum om Thailand. Klicka här! Är du inte medlem kan du svara här på hur du ser henne dansa!

Etiketter: