Det vart hela 11 år i Bangkok innan återflytten till Sverige i Maj 2007. Thailand kommer vi tillbaks till. Tills dess kommer jag skriva om livet i Sverige. Allt har sin tid.

fredag, december 18, 2009

Emilys första korthusDet har ju varit en hel del om korthus de sista dagarna på årets julkalender. Josefine skulle vara hemma idag och jag tipsade om att försöka sig på att bygga ett eget korthus. Jag vet inte hur det gick riktigt men när jag kom hem fick jag höra om Emilys försök...

När hon inte fick på tredje våningen utan att det rasade, för tredje gången, vart hon så förbannad att hon började grina. (hon påminner om sin mor på den punkten) Hon ville verkligen visa mig när jag kom hem. Envisheten och viljan gillar jag mycket. Jag hoppas verkligen att hon lär sig kanalisera detta bättre än sin mamma.

De hade ju sett helt omöjliga korthus på julkalendern så jag kan ju förstå besvikelsen. Där byggde de broar, 15 våningshus, lutande tornet i pisa - you name it! Det går ju inte förstås! :) Superhjältejul är i övrigt SKITKUL!

Etiketter:

onsdag, oktober 14, 2009

Att det skall vara en sådan skillnad på siffror och bokstäver!?

Emily har svårt att lära sig alfabetet. Det bara går inte att komma ihåg alla bokstäver och samtidigt få dem i rätt ordning.

Våra telefonnummer memorerade hon medan jag gick på toaletten!

Etiketter:

lördag, oktober 10, 2009

Emily redo för eftermiddagsdiscoEtiketter:

onsdag, juni 03, 2009

Bästa presenten var nog balansbrädan till deras WiiJa jäklar, denna vart lika populär som jag hade hoppats på. Det såg till och med roligare och bättre ut än vad jag hade hoppats på. Med brädan ingick det ett spel med en massa blandade balansövningar som gå på lina, dansa rockring, yoga, skidåkning och massor mera.

Etiketter:

Grattis Emily på 7-årsdagen!Och efter sommaren börjar hon ettan min lilla brud. Tänk vad tiden går.

Grattis också till kusinen Micke i Östhammar och kompisen Stefan i Kina. Det är många som fyller den 3 juni!

Etiketter:

söndag, mars 08, 2009

Lekpalatset + Jag = Error

Jag skrev ju om vårt dystra äventyr hos Lekpalatset tidigare. Idag fick jag chansen att besöka dem igen. Nya lokaler och hela leksaker (än så länge).

Det var Emily som var bjuden på kalas där annars hade det nog aldrig hänt. Imponerad? Nä inte alls. De har använt lokaler på andra våningen av ett kontorskomplex. Troligtvis finns det än länk mellan ägarna av det huset och Lekpalatset. Eller bara vraklåg hyra.

Lokalen var ytterst olämpad för en lekpark av denna kaliber. 20 meter bred och 200 meter lång ungefär. Personalen fick springa livet ut sig för att serva alla kalas. Emily fick vänta 2 timmar innan hamburgarna kom in (läs: köttbulle i en fralla), jösses vad ungarna stampade.

Parkeringen utanför var definitivt inte konstruerad för något som detta. Den påminde mycket om hur det kan bli i Bangkok ibland när parkeringsvakten går på toaletten.

De hade duktigt mycket besökare tyckte jag. Fortfarande mycket ung personal men det borde väl vara ok om de kan sitt jobb och inte bara är där för att vara billiga. En sak som slog mig - vilken panik det skulle bli om det började brinna. Entrén skulle bli en riktig flaskhals. Det kanske fanns en nödutgång men den såg jag inte fast jag letade. Det måste finnas en länk till Järfälla kommun någonstans...

Jag skulle gärna göra vad de gör men i Sollentuna. Man lär sig väldigt mycket om vad man INTE skall göra genom att besöka Lekpalatset på Saldovägen i Järfälla.

Pengar gör de nog men det verkar också vara det enda av intresse.

Nä, jag och lekpalatset rockar inte!

Ps. Och nej, de hade ingen skylt om att jag var portföbjuden :) Jag vet att några av er säkert funderade över detta. Jag har ju dissat dem hårt, och de har ju kommenterat en hel del här på bloggen.

Etiketter: , ,

måndag, januari 05, 2009

Där rök den men oj vad seg den var tandstackaren
Hon har vickat och dragit i den lille stackaren länge nu men slutligen gav den vika. Det var världens gladaste tjej som tandlös sprang ut och visade upp sin skalp. En milstolpe helt klart.

Etiketter:

fredag, december 05, 2008

Min tand är lös, min tand är lös, min tand är lös...
Emily har verkligen gått och väntat på detta - den första lösa tanden. Nu är man ju inte i det läget själv att man hoppas att ens tänder skall ramla ut men visst förstår man hennes lycka :)

Etiketter:

tisdag, augusti 19, 2008

Ser jag fram mot första skoldagen eller?
Japp, så här sprudlande glad var vår lilla tjej när hon kom till skolan i morse. Första skoldagen. De senaste 2 veckorna har bara varit fritids. Nu kommer de stora barnen och nu blir det skola mer på riktigt.

Tyvärr missade vi att det var gruppfotografering klockan 09. Jag lämnade som vanligt vid 08 och detta gick mig helt förbi. Emily undrade varför bara hon saknade mamma och pappa....

Visst, det stod på kallelselappen vi fick i början av sommaren. Tyvärr sträcker sig mitt minne inte så långt men faan - jag brukar skriva in sådant i kalendern. Synd att de inte påminde mig i morse men det kan man knappast klandra dem för...

Inte bra.

Etiketter: ,

söndag, juni 08, 2008

Riggat och klart för Emilys kalas
Ja, Emily var lovad ett kalas med kompisarna på dagis. De är ganska många så vi filtrerade bort killarna. Grannungarna bjöds med de också. Helt plötsligt var det 18 ungar. Med andra ord - min och Plairs helg försvann.

Lördagen gick till att städa ur lokalen, montera bord, blåsa ballonger och duka. Söndagen var hektisk och man tackade sin lyckliga stjärna för att man hade fått arsler ur vagnen kvällen innan.

Vi bestämde oss för att prova den slitna samlingslokalen som finns i huset. Det används knappt - och inte helt utan anledning. 1,000 ballonger dolde det värsta. Oavsett - jag ångrar inte detta beslut en sekund. Städningen efter gick på 15 minuter.

Ps. Vår föreningar har en himla massa lokaler som inte används. Dels tvättar de flesta hemma verkar det som och ingen använder samlingslokalen. 3 tvättstugor och 3 samlingslokaler man borde göra något användbart av - kanske lägenheter. Ja, ja - först får nog arbetskraften bli lite billigare men sen jävlar.

Etiketter:

onsdag, maj 21, 2008

Kompis på middag
Idag var det ordnat för att Jessica skulle komma på besök. Jessica går i samma grupp som Emily på dagis. Plair hämtade båda direkt från dagis och sedan bar det av hem till oss. Efter en stund kom granntjejen Johanna med en annan dagiskompis Malin på besök. Jessica stannade över middag.

Sebastian gjorde vad han kunde för att förstöra deras lek.

Etiketter:

torsdag, maj 01, 2008

Nu cyklar Emily
Några snabba vändor med stödhjul växlades med några på springcykeln utan. Ganska snart cyklade hon rakt fram utan att stödhjulen gick i. Andra gången vi provade att cykla utan stödhjul cyklade hon i väg som om hon inte gjort annat. Hon visste att hon skulle fixa det - och det var skillnaden mot de andra försöken.

Etiketter:

lördag, april 19, 2008

Emily cyklar för första gången
Detta är inte helt sant förstås men tidigare har det mest varit en gammal 12 tummare i garaget där vi bodde i Bangkok. Cykel stod inte högst på önskelistan på den tiden - helt klart begränsad rolighet.

Idag fick vi tag på en bättre begagnad 17 tummare (100 kr) som vi skaffade stödhjul till (85 kr). Emily cyklade sedan hela eftermiddagen.

Nu skall vi se om vi kan hitta en till Josefine med. I år är ett bra år för dem båda att lära sig cykla på riktigt.

Ps. Josefine cyklade på cykeln hon med. Föstås.

Redigerat: Och dagen efter gick det så bra så att vi provade att ta bort stödhjulen. Hon provcyklade Sebastians springcykel och fattade hur man gjorde. Springcykel är en fantastiskt bra cykel att lära sig cykla på riktigt med. Länk här.

Etiketter: ,

torsdag, april 17, 2008

Då var det dags för kvartssamtal igen

Det gick fort men här är vi igen. Kvartssamtal alltså.

Vi lyckades klämma in alla 3 på samma eftermiddag så det vart lite löpande band men gick bra ändå. Inget nytt men man är alltid nyfiken på hur de beter sig på dagis. Att det är annorlunda än mot hemma har man ju räknat ut.

Alla 3 verkar omtyckta av både personal och kamrater. De slåss inte, är hjälpsamma, och oftast på glatt humör.

Emily är speciellt duktig i motoriken och att smälta in i klassen, läsa situationer liksom. Hon leker nästan uteslutande med tjejerna och där är hon populär. Och det gillar hon.

Josefine har kommit igång ordentligt med språket. Inget nytt men även på dagis har de noterat det. Hon fortsätter att gå motströms och gör en del abstrakta saker. Löser sina problem på eget vis liksom. Bästa kompisarna är Nicole, Jessica och Oskar.

Sebastian är nästan störst i sin grupp och det har nog stigit honom åt huvudet. Hemma kör han på som en ångvält. På dagis visar han respekt till sina kompisar och drar sig undan om det blir bråk. Han tycker inte alls om när det bli bråk och han tar gärna hand om de mindre barnen, speciellt om de inte gråter.

Nästa månad flyttas han upp i nästa årskull. Väl många ettåringar på ingång så detta sker i förtid. De är 5 stycken som flyttas. Antingen hamnar han hos Josefine eller i den andra mellangruppen. Efter sommaren går Josefine till den stora gruppen.

Barnen lär sig mycket på dagis och de verkar ha roligt där. Sällan bråk på morgonen. Allt utöver att detta fortsätter att flyta på är bonus.

Etiketter: , , ,

lördag, februari 09, 2008

Gösta är på besök
När dagiset var ute på promenad för en tid sedan hittade de en liten grävling i skogen. De adopterade honom och döpte honom till Gösta. Eftersom det blir hemskt tråkigt på dagiset över helgen när alla barnen är borta bestämdes det att de får turas om att ta hem honom över helger.

Den här helgen var det Emilys tur. Med Gösta kommer en väska med hans viktigaste prylar: mössa, halsduk, tandborste och en dagbok. Dagboken är det tänkt att vi skall skriva ned i vad han haft för sig hemma hos oss. Jättemånga sidor skrivna redan. Jag tänkte även skriva ut några bilder och limma in på sidan brevid.

Emily är verkligen mån om Gösta. Borstar hans tänder - låter honom leka med Sebastians "nalle" - gömmer undan honom när hon gör annat - tar med honom till Vi butiken - och förstås låter hon honom sova med henne i prinsesshuset.

Emily var så stolt över att Gösta var hos henne den här helgen. Hon har nog sett nästan varenda kompis ta hem honom sedan i somras - nu var det hennes tur. På Vi butiken träffade hon sin kompis Malin som direkt ville hälsa på Gösta.

I veckan är tanken att hon skall berätta för sina kompisar om vad de haft för sig - hon och Gösta. Det blir väl att trycka ut lite större bilder också. Sätta en ny trend liksom - nu får de andra det lite jobbigare :=)

Pedagogiskt och jättesmart tycker jag.

Etiketter: ,

lördag, januari 19, 2008

Kompis på besök!
Det de pratat om länge har äntligen hänt. Första kompisen från dagiset har kommit på besök. Då räknar vi inte Filip som bor vägg i vägg. Emilys kompis Malin var det som tittade förbi idag.

Jisses vilket drag det var på den ungen - 15 kilo energi!

Etiketter:

torsdag, januari 17, 2008

Snart dags för Emilys skolval

Nästa år är det dags för årskurs 0 för Emily. Detta kan man antingen köra på sin egen förskola eller på skolan man tänker börja i vad tiden lider. Emily börjar få en hel del post i ämnet - Tänk att hon har blivit så stor min lilla tjej. Vi vet förstås vart vi tänker försöka sätta henne. Minns inte om jag redan ställt mig i kö där, kanske dags att dubbelkolla. Närmst är bäst känns det som. Rotsunda Skolor är det som gäller för oss.

Idag fick vi ett erbjudande från Sollentuna International School som ligger på Bygatan nära Sollentuna Centrum. Det lockar med mer engelskspråkig undervisning. Men oj vilken resväg. Tyvärr har jag hört att det inte är något vidare där, en massa problem bara – så vi avvaktar nog med den.

Etiketter: ,

lördag, december 15, 2007

En ganska så kall Decemberdag

Lämnande och hämtade Emily på sitt sjunde kalas så här långt i eftermiddags. Josefine och Sebastian väntar fortfarande på sina första. Har de kalas och bjuder på dagis måste de bjuda alla. Bra tycker jag. Jösses vilken börda detta kan bli, både ekonomiskt och tidsmässigt. Nu behöver man ju inte gå på alla, men ändå. 15 barn i var grupp gör 45 potentiella kalas.

Prinsesskalas var det och hon var som på förra helgens maskerad, en Thailändsk prinsessa. Phung skickade med kostymer till alla 3 i förra veckan när John kom på besök.

Det var egentligen kylan jag skulle skriva om. Det är ett par minus nu. Tyvärr ingen snö. Vi var ute och filmade en sväng och fingrarna höll på att frysa sönder. Det vart en promenad i grannskapet för en film vi skall skicka till Plairs familj i SoiDao. Vi hälsade på hos syrran, mamma, och brorsan. Vi gick förbi dagiset. Och vi besökta alla lekplatser utom en. Den vi skippade låg nere vid sjön, de andra de frös för mycket för att orka ta sig dit. Synd, det kunde varit pricken över i :et.

Etiketter: ,

onsdag, juni 20, 2007

Första besöket hos Emilys dagmamma

Vi mötte upp Maria, som Emilys dagmamma heter, på en lekplats i närheten. Det var första gången Emily träffade henne. Plair och jag mötte henne redan igår. Det har varit många turer med Emilys skola men nu fick vi alltså den dagmamma vi inte skulle ha förrän i november, redan i augusti. Inskolning i samma veva som Sebastian och Josefine, men de skall ju gå på dagis. Jag är övertygad om att alla alternativen erbjuder för- och nackdelar, och att man bör försöka känna efter vad som är bäst för ens barn, om man har valmöjligheten. Det kan man inte säga att vi hade så mycket av. Emily fick en plats på skolan i deras 0:a, det skulle vara 5 femåringar och 26 sexåringar. Hon skulle alltså börja ett år tidigare. Över detta valde vi dagmamman.

Maria som hon heter är en del av en större grupp som jobbar tillsammans, delar upp barnen och har strukturerade aktiviteter. Påminner mycket om dagis bara det att grupperna är mindre och åldrarna är blandade. Samt att det drivs i egna hemmet. Tydligen fungerar inte alla dagmammor på samma sätt, vissa vill bara vara hemma av vad jag förstår. Maria kommer på rekommendationer från flera, min bror bland andra. Det var ju min bror och hans flickvän som satte oss i kontakt med henne (kusinen Lin går ju redan där, och verkar inte tagit skada).

Emily vart lite förvånad över att hennes nya skola var ute i det fria. De nya kompisarna tog hand om henne (och om Josefine också för den delen) på direkten. De var jättenyfikna på Lins kusin som kan prata ett främmande språk. Som ni kommer se på filmen var det mycket ungar, och även Sebastian var med. Lekparken är den större av de vi har i vår yttersta närhet. Barnen gillar den mycket.

Obs! För er som är i Thailand. Berätta gärna om ni kan se filmen eller inte. Jag vet inte om Photobucket också är censurerat av den odemokratisk tillsatta regeringen.

Etiketter: , ,

söndag, juni 03, 2007

Oj vilket kalas!

Lägenheten var fylld till bristningsgränsen. 10 småbarn och 15 vuxna. Eftersom alla kom samtidigt, ungefär klockan 15.00, höjdes temperaturen med nästan 5 grader ögonblickligen. Det är man ju inte bortskämd med i Bangkok, att folk kommer på uttalad tid, varken thailändarna eller utlänningarna. Tro mig för detta, trafiken är bara en ursäkt. Alla vet om den och den överraskar ingen.

Jag tror man blir lat och seg i värmen.

Oj vad med saker de fick. Oj vad rörigt det är i deras rum. Barnen hade jättekul förstås, och dog så snart sista gästen hade lämnat, ca 19.00.

Länk till bilder här!

Etiketter: , ,

fredag, maj 25, 2007

Emily och Josefine sover hos kusinerna

Ikväll sover Emily och Josefine hos sina kusiner Amanda och Wendela. Detta är bara ett stenkast bort, så skiter det sig så är det inte hela världen.

Kvällen till ära lånade vi deras kök och matsal för att bjuda på middag. Vi har fortfarande lite rörigt hemma i lägenheten så detta kändes enklare. Vi lämnade dem vid 22.00 och tjejerna var så glada, stolta och förväntansfulla. Sebastian är väll den som tycker minst om upplägget, nu har han ju ingen att bråka med.

Det är mycket de kan göra på egen hand nu för tiden. Nästan varje dag springer de ner till lekparken alla 3. Åker rutschkana och leker i sandlådan. De är borta ett par timmar även om de hälsar på ett par gånger för att pinka och äta. Man märker att de växer av detta ökade ansvar. Porten är jättetung men Emily har kommit på knepet.

Men oj, vi måste lära dem skaka av sig sanden innan de kommer hem. Dammsugaren går varm.

Det är mycket frihet i Sverige för dem, frihet de aldrig haft. Och nu skall de sova borta för första gången. Spännande.

Etiketter: , ,

onsdag, maj 02, 2007

Emily först och sedan Josefine

På något vis känns det bra att Emily och Josefine kom just i den ordningen de gjorde.

Emily har det mycket lättare i skolan och det hade nog varit jobbigt att ha haft henne flåsandes i nacken (som en lillasyster), än tvärtom som det nu är. Jag har läst (och tror på) att i syskonskaran känner man inte alls samma hot från syskonen av det andra könet, så vad Sebastian har för sig där bakom det skall hon alltså kunna hantera mycket bättre. Samtidigt tror jag Josefine, mer än Emily, behöver en nära förebildatt se upp till, även om båda har gott att lära från varandra.

Min uppfattning är att många Thailändare uppfattar Josefine som ouppfostrad. Hon är bångstyrig och gör inte vad folk säger åt henne. Hon är också hemskt envis när hon väl fått för sig något, hyss eller annat. Jag tror det finns massor av Thailänska svar på Josefine men att Thailändska föräldrar förtrycker dessa beteenden. Det är ju här så viktigt att vara som alla andra. Glada och artiga på utsidan, och sig själva långt inne i själen enbart. Det konstiga är att efter en tid så verkar Thailändare (som lärare och andra som tvingas träffa Josefine ofta) lära sig att tycka om henne, och hennes olikheter?

Emily är annorlunda, hon fogar sig i ledet. Hon föredrar att veta vad som gäller, och att följa de reglerna. I Thailand är detta ett önskat beteende. Inte någon nackdel i Sverige heller. Massor av svenskar är på detta vis, men i Thailand saknar man nog lite mer den bångstyrige typen av medborgare, den som inte fogar sig utan vidare. De som vi har så gott om i Sverige.

Sebastian är lite knepigare att klura ut. Visst, han både liknar och påminner mer om Emily, men han verkar växa upp i sin egen värld, bli ytterligare en karaktär.

I vilket fall, det finns en tydlig skillnad mellan Emily och Sebastian, mot Josefine, och det är språket. Josefine har varit ganska sen med alla hennes modersmål. De andra 2 har haft ganska lätt för sig, och gjort mycket av det lilla de fått (svenskan). Josefine brås nog på mig här också. På detta verkar hon vara en drömmare och ganska impulsiv. Hmm. Vart kommer denna gen från?

Eller?

Kanske det är så enkelt som att det är ordningen i syskonskaran som skapar individen...

Etiketter: , , ,

tisdag, maj 01, 2007

Emilys första klädkollektion

Emily gjorde denna utsmyckning (julgrans glitter)helt själv. Jag är lite imponerad av det faktiskt. Tänk vad de får lära sig i skolan de Thailändska barnen. Det gäller att förbereda barnen för vad som är viktigt, här i dubbelmoralens mecka.

I vilket fall gillar hon verkligen detta med kläder, prylar ock smink. Hon kan sitta timtals och pyssla med dataspel som gör just detta, klär och sminkar flickor. Vem vet, kanske vi har en liten designer här.

Allt sedan barnen fick en låda med utklädningskläder av sina kusiner har de varit helt galna i att klä ut sig. Det har varit mina kläder, Plairs kläder, och som sagt var, saker. Det enda jag inte tyckt varit alltför spännande är när Sebastian haltat på Plairs högklackade iklädd en klänning.

Etiketter:

onsdag, januari 24, 2007

Och så var det det här med vitaminer och mineraler

Det var väll inte bara jag som trodde att jag skulle fylla bloggen med kostinformation när jag började skriva om detta för en dryg månad sedan. Så vart det inte. Det har varit väldigt tungt att ta åt oss både resultat och råd från håraranalyserna vi gjorde. För att göra det kort, det är en ganska komplex historia som det ändå ligger sanning i. Hur mycket, det vet vi inte.

Vi tror givetvis inte att detta är nyckeln till evigt liv men vi tror att analyserna är ordentligt utförda av en av de mer pålitliga laboratorierna i branschen. Desto mer jag tänker på det desto mer ser jag det som att resultaten föreslår oss dieter som förhoppningsvis kan få oss att må bättre.

Jag har aldrig trott på att köpa en kartong multiplex plusXX och att allt sedan är frid och fröjd. Efter att ha läst en hel del, vetenskapliga som alternativa, webbsidor i ämnet råder det inget tvivel om att allt hänger ihop. Det är till och med dem överens om. Tvivlet är huruvida resultaten från en håraranalys är tillförlitliga tillräckligt för att ställa diagnoser. Så vitt jag förstår är det ingen som säjer att detta är A och O. Utan snarare att det är ytterligare ett verktyg. Man kan undra varför man inte använder detta som ytterligare ett diagnosunderlag för läkarna? Med den stress de har idag tror jag att det inte skulle vara fel om de kunde få några tips på eventuella avvikelser att följa upp på.

Vi klarar inte av att lägga om Emilys kost speciellt bra så nu har jag varit nere på apoteket och införskaffat Zink och Manganese i tablettform. Emilys Zinknivå var mer eller mindre obefintlig, och man menade att Zink var väldigt viktigt för tillväxten. Emily är ju väldigt liten för sin ålder. Jag känner att jag inte kan chansa på denna.

Jag återkommer om min rekommenderade diet men eftersom den föreslår att jag skall undvika alkohol vet jag inte om jag kan tro på den :)


Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: ,

tisdag, januari 09, 2007

Svar av doktorn i USA

Labbet i USA som är ansvarig för håranalyserna har nu reflekterat över det något alarmerande resultatet av Emilys zinkvärden. Det verkar som om det finns goda chanser att vi kan korrigera detta genom att lägga om Emilys diet. Svaret är från ägaren av detta labb till min vän som har agenturen för Skandinavien.


I have reviewed the lab results on your friends and you are absolutely correct regarding Emily. Her reduced growth and development can certainly be associated with zinc deficiency. As you noted from her test results the zinc is very low at only 4 mg%. Not only that, but the Zn/Cu ratio is only 2. This would be considered a marked Zn deficiency and I think is contributing to her problem. I would also expect a good response with supplementation especially since she is still so young. I have seen such patterns before in much younger children and some a little older than Emily. They have all responded very well with weight gain and growth. Many of their other health conditions such as seizures improved as well.

Let me know if I can be of any further help. I do not see that any changes are needed in the supplements at this time, but the parents should pay particular attention to her diet. / Dr XXX


Det kan ju mycket väl vara en genetisk läggning för att inte absorbera zink som vi andra. Mamma är ganska kort hon med. Helt klart har de vissa andra likheter så varför inte också detta? Nu gäller det att lägga om kosten samt läsa på ordentligt om detta. Om 3 månader skall vi sedan se om vi fått upp värdena. Jag hoppas detta kan göras med blodprov här i Bangkok.

Jag vill påminna om att hon ligger i botten av normalkurvan, och har alltid gjort. Värre än så är det inte. Kan vi lägga på en 5cm bara genom att lägga om kosten över 15 år är det ju värt det. Vad har vi att förlora.

Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: ,

fredag, december 29, 2006

Lilla söta Emily

Hon är ingen stor tjej vår lilla Emmy och har aldrig varit. Sedan födseln har hon legat på botten av normalkurvan. Kompisarna i skolan är nästan huvudet större. Hon börjar bli vaksam på detta och har ett väldigt stort behov av att vara stor åtminstone hemma. Nu skiljer det inte mer än ett par centimetrar ner till Josefine. Josefine är ingen långstånk hon heller, det ska gudarna veta. 16 månader skiljer det mellan dem och snart är de lika långa (korta).

Ibland undrar jag om det är något fel på maten hon äter? Det enda jag vet är att hon inte bara äter potatismos och ris, utan allt annat man säjer att man måste äta för att växa. Sebastian är väll den som äter sämst, men växer mest. Konstigt.

Emily är en glad tjej som tycker det är kul att gå till skolan, även om den är ganska strikt. Detta med disseplin verkar inte bekomma henne speciellt mycket, snare välkomnas. Hon gillar att veta vad som är rätt så hon kan göra på det viset. Hon tycker inte heller om att man tillrättavisar henne. Hon kan lära sig av andras misstag och ta ett gott råd när det kommer, samma gäller hennes bror, men knappast hennes lillesyster.

I Juni fyller hon 5 och det finns risk för att Josefine har växt förbi henne tills dess. Jag tror inte hon kommer ta det speciellt bra.

Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: ,