Det vart hela 11 år i Bangkok innan återflytten till Sverige i Maj 2007. Thailand kommer vi tillbaks till. Tills dess kommer jag skriva om livet i Sverige. Allt har sin tid.

söndag, december 28, 2008

Norrvikssjön frusen igen
Ännu har det inte gett sig ut för att åka skridskor men det är nog en tidsfråga. Är det inte vackert så säg.

Etiketter:

söndag, december 14, 2008

Årets julgran ser ut så här
Jättesnygg eller hur?

Tänkte ha en riktig gran med det vart en silvergran i år igen. De är så jäkla snygga så man lätt kan förväxla dem med den bästa av plastgranar. Plair trodde jag skämtade när jag skulle till att fylla på vatten i foten.

Sparsamt dekorerad även om den inte är riktigt färdig. Vi handlade ytterligare kulor men de hade glömt att lägga i snören i förpackningen. Det blir inget glitter - vet inte varför men jag har tröttnat på det.

God jul!

Etiketter:

lördag, oktober 18, 2008

En riktigt härlig höstpromenad
Det har inte blivit så många promenader på sistone. Dels tappade ungarna intresset, dels var det sjukdommar, dels flytten.

Idag var det därför extra skönt att komma ut igen.


Etiketter:

söndag, oktober 12, 2008

En vacker dag att flyttaEtiketter:

söndag, oktober 05, 2008

Regnrusk hör till årstidenEtiketter:

tisdag, september 30, 2008

Första frostenEtiketter:

Nu är det ingen som tror på brittsommar längre


Jösses vad vackert det är. Naturen är nu som en liten bebis som tar nya steg var dag.

Etiketter:

tisdag, september 23, 2008

Nu kommer nog första frosten snartEtiketter:

söndag, september 14, 2008

Rödare och Rödare för var dag
Ja nu råder det ju inget tvivel längre - hösten är över oss!

Etiketter:

tisdag, september 02, 2008

Nu byter vi årstid
... från sommar till höst!

Etiketter:

fredag, juli 11, 2008

Semester

Sådär ja, då var vi framme. 2 veckors semester. Inga större planer bara ta det som det kommer. Kanske en stuga någonstans, ganska säkert några tältnätter.

Lustigt. När jag väl är framme vid den efterlängtade ledigheten känns det som om halva nöjet redan är över. Ganska ofta är det så - jag planera utflykter bara för att nå dem och tycka att de inte längre är nödvändiga.

Dags att bromsa och leva i nuet. Har kollat in Mindfullness, en modern form av meditation som handlar om att sluta grubbla på det som varit och det som komma skall och istället fokusera på här och nu. Avslappningsövningarna handlar alltså om att blankställa - vilket är förstås är lättare sagt att gjort. Speciellt för oss som behöver det.

Etiketter: , ,

söndag, maj 11, 2008

Nu är det ganska varmt
Det var ett fantastiskt väder idag. Det började att trampa på redan i Torsdags och hela helgen vart värmebölja. Tror det mätte 25.5 grader över dagen. Tack vare fina brisar gick det att uthärda. Maj?

Det blir säkert ytterligare ett rekordår - fast åt andra hållet än förra året.

Slår min profetia in blir det för varmt.

Etiketter: ,

söndag, april 20, 2008

Inget tvivel - Nu är vi mitt i våren
Efter att ha tagit bilden packade vi oss ut på gården jag och barnen. Ordagrant vart vi utslängda av Plair som var i färd med en storstädning. Vi skulle bara vara ivägen och avvek utan bråk.

Nere på gården i solen är det helt underbart. I skrivandes stund åtnjuter jag alltså ett stabilt trådlöst Internet från parkbänken nere vid lekplatsen.

Det här vädret är det inte mycket som slår. Jag skulle tro det är ca 20 grader i solen. Fortfarande ca 10 i skuggan så brisarna som kommer med jämna mellanrum är uppfriskande, och välkomna.

Nice som faan!

Mina tankar är med dem som tvingas åka till Thailand från nu och fram till September - Inte avundsjuk...

Ps. Jag var lite orolig för skärmen, att det skulle vara svårt att se något men efter att ha dragit på fullt skärmljus vart det acceptabelt. Inget man jobbar en hel dag i men helt ok. Skall tänka på de när jag skaffar nästa dator, att ha en riktigt bra utomhusskärm. Den skall ju fungera bra i nästa episod av mitt liv. Under palmträd i Thailand...

Etiketter: , ,

lördag, april 19, 2008

En bukett maskrosor
Nu är det massor med blommor, främst maskrosor. Josefine fick snabbt ihop en bukett. Våren är här även om solen går i moln och det går ner mot nollstrecket ibland. Nu börjar vi närma oss 10 grader, därefter är det kanon ju.

Ps. Skall försöka komma ihåg det tills i höst när temperaturen rasar ner mot 15...

Etiketter: ,

tisdag, mars 18, 2008

Får det lov att vara lite mer snö kanske?

I går gick man och tittade efter de första tussilagona, och idag är det snö igen.

Vid lunch var dock det mesta bortsmält (inte för att man blev förvånad)

Och sedan efter vi hämtat barnen på dagis vid 16 tiden började det snö för fullt igen. Barnen stannade kvar ute och började fånga handflatestora snöflingor.

Det är visserligen bara Mars men ändå - jösses vad det svänger.

Etiketter:

torsdag, mars 13, 2008

Den varmaste vintern på hundratals år - var det rätt tid att flytta tillbaks?

Först kan man ju tycka det. Speciellt som det gångna året i Thailand var varmare än normalt. Tyvärr är det ju som så att snön behövs för att ge oss det ljus vi behöver under den mörka årstiden. Så egentligen var det nog fel år.

Tydligen är vi ljuskänsligare än vad vi tror.

Vi sitter på kontoret i tunn belysning. Så tunn belysning att kroppen tror att det börjar bli kväll och dags att bli lite sömnig. Sedan kommer vi hem, och samma ljus fortsätter. På det har vi dragit i oss hundra koppar kaffe under dagen.

Dagljuset vi får in genom fönstren är ca 400 lux, utomhus är det ca 50,000 lux en genomsnittlig dag när solen står på topp. Den mest grådaskiga ovädersdagen har vi ca 5 lux. Månljuset ger ca 1 lux.

Det finns lampor som ger ett högt luxvärde till idag överkomliga priser. Pratade med en taxi chaufför i staterna som bodde i en källare där han körde lampor med högt luxvärde över allt. Han hade testat det mot sina depressioner och det hade fungerat för honom. Det spelar ju ingen roll faktiskt, om det var en placeboeffekt.

Jag vet faktiskt inte vad som krävs för att få in dagsbehovet men har en känsla av att vi tar in mycket av det vi behöver genom ögonen (borde kanske låta det vara osagt). I så fall skulle det ju räcka med en riktad kontorslampa. Man kan ju i så fall också tycka att bildskärmar skulle kunna dra fördel av att ha ett högt luxvärde.

Det blir förstås extra viktigt att ta sig ut för en lunchpromenad under vinterhalvåret.

Wiki om Dagsljus

Etiketter: , ,

söndag, mars 02, 2008

Skogsmullar på äventyr

Svårt att tro att det är den 2:a Mars. Vi tog en sväng ut i skogen jag och barnen. Inte nog med att det knoppar, det blommar också. I skogen rann en liten bäck.

Etiketter: ,

söndag, februari 03, 2008

Fortfarande snöEtiketter:

lördag, februari 02, 2008

Och så snöar det igenEtiketter:

fredag, januari 25, 2008

Saint Paul, Minnesota - here I come!

Tidgt på Söndag morgon åker jag till vårt USA kontor för en veckas utbyte. Jag har aldrig varit i USA så det ser jag fram mot. Tyvärr har de klimat som i nordliga Norden. Temperaturen kommer pendla mellan 10-18 MINUS.

Om inte vintern kommer till Nille får Nille komma till vintern.

Saint Paul är staden som tillsammans med Minneapolis kallas för Twin Cities. Jag skall handla en iPod och jag skall träffa Stålmannen, det är det enda som står på min måstelista.

Det blir väl ingen semester - men snart har jag varit i Staterna i alla fall.

Ps. Fick precis ett sms från Niklas som tillbringar helgen på Koh Samed. Kvällning, paraplygrogg, barnen med maiden, liggandes på en matta nedanför Silver Sand. Ingen slump utan bra timing om jag känner honom rätt.

Ps2. Och så kom ytterligare ett SMS. FÖRSTÅS. Denna från John som befinner sig på Spa i Hua Hin med familjen.

Etiketter: ,

tisdag, januari 22, 2008

Och så snöar det igen
och förstås kom det som en överraskning för många!?

.. även fast det är mitten av Januari blir det trafikkaos när det börjar snöa... För att dagen efter återgå till normal rytm.

- Hallå taikon!

- Det blir halt när det snöar! Ta avstånd till bilen framför dig!

- Ja just det, glömde det...

Etiketter: ,

söndag, januari 20, 2008

Snacka om vinter - inte
Du kanske undrar om jag blivit helt kocko-bäng-bäng eftersom jag fortsätter klistra in den här bilden tagen från vår balkong?

Eller att jag kanske blivit senilare än vanligt?

Nej då. Jag skapar en serie årstidsbilder. Hittar du den här bilden i något inlägg där länken "årstider" inte finns - hojta till så jag kan justera det.

Etiketter:

torsdag, januari 03, 2008

Snö - På riktigt
Så här såg det ut i morse när jag drog till jobbet. Det fortsatte sedan att snöa. För en stund sedan passerade de första plogbilarna förbi mitt fönster. 7-8 cm har vi nog fått nu. Temperaturen ca -1 grad så det är tveksamt om vi får behålla snön.

Pulkaåkning planerad till kvällen. Kul om det inte vore för att jag känner mig febrig. - Faan att jag körde ett grymtingpass på gymmet igår!

Peppar peppar...

Etiketter:

tisdag, januari 01, 2008

Kanske det blir läge för lite pulkaåkning idagEtiketter:

måndag, december 31, 2007

Då snöar vi in det nya året!


Gott nytt år!

Etiketter: ,

söndag, december 30, 2007

Det regnar, och regnar
... och fotsätter att regna.

Vilket slut på året. Vilken första vinter på 15 år.

I vilket fall, det går att ha det bra ändå. Igår var vi bortbjudna på middag till en bloggbekanting, Tabberaset. En oerhörd trevlig tillställning med som väntat fantastisk mat. Ytterligare en familj var på besök. Härliga människor hela bunten. Jag skall inte skriva mer om detta utan låta er gå in på Görans (ja, det är så han heter på riktigt) blogg och läsa resten, samt beskåda den vackra och goda måltiden.

Göran berättade att han antagligen skall träffa en annan bloggbekant snart, nämligen Malee på Phuket. En resa till Thailand och lite småjobb över några veckor. Bara att gratulera.

Bedrövligt att jag missade Malee i somras, men det låter som om vi kan bli ett härligt gäng som samlas nästa sommar...

Niiiiiice!

Etiketter: ,

måndag, december 24, 2007

Allt det vita, bortaEtiketter:

onsdag, december 19, 2007

Vår julgran
Är den inte jättefin! Den kom ju lite på sniskan vår gran men det får ni leva med. Det summerar om inte annat mig. Jag ställer mig alltid på tvären.

Som straff visade det sig att julgransfoten var för small. Den kommer välta. Bara en tidsfråga. Tack för kaffet.

God Jul på er alla!

Etiketter:

Frusen frost är vackert, eller hur?
Så här ser det ut när jag går till jobbet på mornarna (klockan 08.00). Lite småmörkt men snart vänder det.

Det har ju varit ett par grader kallt en gäng dagar i rad nu. Det känns som om kylan är här för att stanna - över julen åtminstone. Även om det inte längre snöar blir det faktiskt ganska vitt bara av frosten, eller vad det är. Den lilla fukten som finns verkar dras åt ting. Blir ganska fint faktiskt.

Fortsätter det bara att vara kallt blir det nog en vacker jul även utan snö!

Etiketter:

lördag, december 08, 2007

Längta hela året efter 3 usla månader, är det vettigt?

Det största misstaget vi svenskar gör är att leva för sommarmånaderna. Vädret är ju inte vad det brukade. Varken i Sverige eller någon annanstans. Sommaren haglar bort, vintern smälter bort. De dåliga vintrarna lurar oss att gå i mental dvala.

Vi hoppas och längtar efter nästa sommar, och så kommer den inte. Regnar den bort så spyr vi på den. Trots allt är det väl som så att även en dålig sommardag är bättre än genomsnittlig höstdag.

Nog för att senhösten är en mörk och kanske en trist årstid men hopplös är den ju inte.

Nä, fixa vädret, fixa livet.

Etiketter:

måndag, november 12, 2007

Där ser man, snön smälte bort

Trist för barnen men de verkar inte ta det så hårt. Tar mest dagen som den kommer. I vilket fall. Den lilla snön vi hade regnade bort idag. Fortsätter det att regna, och blir lite kallare slår det kanske om till snö igen.

Känns som en Stockholmsvinter i ett nötskal.

Etiketter:

lördag, november 10, 2007

Då kom det lite snö, lite mer på riktigt

Självklart var det direkt ner i overallen utan att ta av sig pyjamasen. En löptur upp till syrran för att hämta lite leksaker. Sedan lite rally i deras lilla sluttning. Det räckte väl. Lite mer snö så är det en perfekt nybörjarbacke. Gräset bromsade en del när det kom fram. Det vart tungt att dra dem åt båda hållen. 1 minusgrad nu på kvällen så vem vet vad som är på G för morgondagen.

På hemvägen släpade Josefine fötterna. Provsmakade ”isglass” hela vägen hem. Plair kom sedan på de utmärkta iden att ta med sig en flaska med thailändsk glasssmaksättning när man går ut på vinterpromenader. Ni som vart i Thailand vet vad jag menar. De kör typ godissirap rakt över en mugg med ”snö”. Tydligen går det bra utan med, speciellt när det finns i överflöd.

De gillar att bo i landet av glass!

Etiketter:

torsdag, november 01, 2007

Och björnen går i ide

Man känner riktigt hur kroppen stänger ner för vintern. Mer och mer för var dag som går. Som med träden som tappar sina löv och konserverar sig, som med björnen som går i ide, varför skulle vi stå opåverkade?

Jag tror vi påverkas mycket av att se hur naturen ställer om. Lite grand i bakgrunden utan att man tänker på det. Visst är ljuset en faktor men långtifrån så dominant som folk vill göra gällande. Vintern är på ingång, inte depressionen.

Så njut av detta istället. Gå ner i varv men håll dig på mattan. Håll systemet rullande och kasta absolut inte in handduken om du nu har den läggningen. Vad som händer hör naturen till. Inget nytt fenomen.

Folk som mig, med låg ämnesomsättning, skall vara extra försiktiga. Vi har ju lätt att gå ner på tomgång som det är (gäller inte mig just nu kanske) och kan falla djupt. Håll igång ämnesomsättningen. Dra ner på socker och annat onyttigt. Ät mer proteiner. Motionera.

För snabba ämnesomsättare kommer nog en nödvändig landning. Stanna till. Kolla läget. Sätt nya mål. Skaffa en stabilare bas. Det kan vara nyttigt att inte bara se till sina styrkor.

Den största lögnen är nog bristen på dagsljus.

Livet är fullt av möjligheter, och nu är en.

Etiketter: ,

söndag, oktober 28, 2007

Nu är det dags för november utmaningen!

Hade en diskussion på jobbet i förra veckan om just november. Tydligt är att för de flesta är november till februari typ gå i dvala och bli över med. Känner mer och mer att detta är ett mönster som måste brytas. Lätt för mig att säga kanske men varför skulle det egentligen vara lättare för mig.

Kanske för att jag har tittat på lådan utifrån?

Hej hopp ekorrhjul!

Nä, det är väl nu man skall ta semester och må bra, nu när man behöver det som mest. Bra förslag tyckte någon, men dyrt med flyg ju. ???

Vad är det för fel på skärgården?

En öppen brasa och höststormar med sina nära och kära. Är de inte det vi behöver mer av just när det blåser snålt?

Semester på sommaren känns ganska onödigt tycker jag. I alla fall om man stannar kvar i Sverige. Sverige är ju hur bra som helst på sommaren i vilket fall så varför lägga bränna allt krut då? Själv jobbade jag hela sommaren nästan. Tycker det är ganska så mycket mer av dagarna kvar när man kommer hem från jobbet på sommaren än vad det är nu. Ungarna är ute och leker mer. Man måste inte bada varje dag och måste man det så går det oavsett.

Nä du, det är nu på hösten man behöver kvalitet i sin tillvaro. Bryt mönstret.

Etiketter: ,

onsdag, oktober 24, 2007

2.5 grader på morgonen

Det är faktiskt kallare än vad det låter!

Det påminner mig också om att jag MÅSTE handla handskar, jacka och en kupévärmare mycket snart. Det börjar ju bli lite småkallt på mornarna.

En varm jacka har jag dock redan fått av svågern men den är så varm så tar man på sig den i varmare väder än – 10 grader då är man nog rökt.

Förra helgen var den sista jaga-begagnade-kläder helgen för sässongen. Trodde vi ja! Myrorna som vi skulle besöka hade inte alls öppet på Söndagar. Vi provar igen denna helg. Sjukt annars vad mycket pengar vi sparat på att köpa begagnat. Vi har ju byggt upp helt nya garderober. Denna gång tänkte jag hitta lite till mig (jackor, kanske skor)..

Det var nog en liten miss att handla så mycket som vi gjorde på blocket. Visserligen handlade vi mest märkeskläder där men så jäkla heta var de nog inte. Klädbytardagarna var mycket bättre. Där kunde man handla skor för 20 kr, jacka för 40 kr osv.,. Snygga grejor också.

Och barnen är små.

Det är väl för dem vi handlar, inte för oss. I mina ögon är de de vackraste som finns vare sig märke eller färg på jackan. Kanske att jag har missat något, kanske det är en stående skönhetstävling som pågår? Jag börjar faktiskt misstänka att barnens kläder är en del av statusprylar folk samlar på sig. Ett sätt att skilja sig från mängden kanske. Trist karusell bara, när de flesta tänker likadant. Och så snurrar ekorrhjulet vidare...

Nä, satsa pengarna på bra mat, resor, och nöjen istället!

Så fula behöver inte begagnade kläder vara.

Etiketter: ,

måndag, oktober 15, 2007

Det börjar bli mörkt, och tidigt

Och det håller i sig. När klockan ringde i morse var det fortfarande mörkt. Klockan var visserligen bara 07.00 men ändå. Mörkt var det. Kommer man sedan inte hem förrän 18.00 så är det redan mörkt. Vad jag försöker säga är att det är ganska mörkt nu.

Tokigt för barnen bara eftersom de inte springer ut på samma sätt som när det var ljust. Visserligen verkar de ha fullt upp här hemma men ändå.

Vad gör man i mörkret då?

Jo man fixar sig igenom det. Det vänder ju snart.

Barnen fick precis en liten låda skickad från Hans (Olof och Nils pappa) innehållandes en massa nya barnfilmer inklusive thaital. De sitter som limmade framför tv: n. Vi gör undantag med tv reglerna om det pratas thai. Hans är en av papporna som var med från början med barngruppen. Han jobbar på mina tjejers förra skola, Udomsuksa, i Bangkok. Något genant när det smög fram att han läst på min blogg. Jag hade ju skrivit ganska mycket om hans skola. De Internationella lärarna hade tydligen haft ganska så kul åt den. Jag skrev väl om det som de levde i.

Själv börjar jag känna att det börjar rycka i fixarådrorna. Vi vet ju inte om det är en hallucination eller inte förrän motsats är bevisat men idag har jag skrivit en annorlunda shoppinglista. Vi behöver köpa ganska så mycket saker. Varma lampor som lyser upp vintermörkret. Hallmatta som tar gruset. Och kanske kanske även en soffa. Det känns som om soffan bromsar mycket. Svårt att köpa vardagsrumsmatta och gardiner, lampor, bord innan man har soffan eller hur? Gör jag tvärtom blir det ju risk för att det blir stört omöjligt att hitta en soffa som passar in.

Jag har letat på blocket. Tänkte att det fanns mycket att spara här. Det känns som om jag letat färdigt där.

Jag letar efter typ en MIO Hollywood XL. IKEA Karlstad och Kramfors kan kanske gå. Färg mörkgrå eller mörkbrun.

Etiketter:

söndag, oktober 14, 2007

Vinterförvaring av bil ordnad

Det låg ju på mig att ordna vinterförvaring till mammas lilla röda leksak. Hennes Mazda Miata 86: a. Egentligen borde hon sälja den men eftersom hon inte hittar någon köpare som vill betala vad hon vill ha så får vi köra den in och ut ur diverse lador tills vidare. Tanken var att jag skulle kört upp den till Dalarna men av en slump fick jag en plats i en lada här i närheten. På samma plats som svågern ställt upp sin båt. Lite dyrare men ganska så mycket närmre. Phuu!

30 minuter totalt istället för ca 6 timmar känns liiite smidigare.

Japp, nu står den där. Nytvättad och under presening. Hoppas mamma hittar den när det är dags bara.

Etiketter: ,

torsdag, oktober 11, 2007

Frost, frost och frost

Det var kallt i morse. Kallt och frost.

Gräsmattan utanför var täckt av is. Jag hoppades innerligen att familjen skulle hinna iväg innan det smält bort.

Och det gjorde de. Plair var helt lyrisk över de frusna växterna och istäckta bilarna. När jag kom hem var det samma historia med barnen.

Den lilla skogsstigen på vägen till dagis hade varit nära på helt vit. Blad, gräs, och grenar hade varit frosttäckta.

Det regnar nu på kvällen så Emily har stora har stora förhoppningar för morgondagen. Jag tror dock inte det kommer snöa inatt, men det kommer inte dröja länge till innan de får se sin första flinga komma seglande. Som Plair sa redan igår kväll, - temperaturen sjunker för varje dag, hur kallt kan det bli?

Ha ha ha, ja, lite kallare än så här svarade jag!

Etiketter:

onsdag, oktober 10, 2007

Helvete, nu annonserar de om snö

Och det är bara början av oktober!?

Och jag som har en bil att köra upp för vinterförvaring i Dalarna. Inte bra. Denna bil är det halaste monster som finns.

Bara att hålla tummarna för att hyresvärden kommer hem i det snaraste, och då han gör det drar jag som en avlöning!

Barnen längtar dock otroligt efter snön. Emily tjatar om och om igen, - först kommer regnet, sedan kommer snön…

Verkar som om det inte blir så, utan bara en massa snö på en gång. Jag ser fram mot att väcka dem till den första snötäckta morgonen i deras liv. Vilken känsla.

Jag var uppe på COOP i förra veckan, hittade ett STORT värmeelement för bara 175 kronor. En timer till den och jag har myspysvarmt badrum varje morgon fram tills nästa sommar.

Etiketter:

torsdag, oktober 04, 2007

Vintertid eller sommartid, detta gör mig galen

Den 28 oktober blir det alltså vintertid. Då ställer man tillbaka klockan, tillbaka utemöblerna, tillbaka utegrillen mm.

Vintertid eller sommartid kan man väl hålla reda på men vad som är värre är ju tidsskillnaden mellan Sverige och andra länder. Mellan Thailand och Sverige skiljer det antingen 5 eller 6 timmar. Detta kan ju vara skillnad på att väcka eller inte väcka en människa. Samtidigt är det väl inte bara jag som jobbar på ett internationell företag och behöver ringa andra kontor. Jag blir helt förvirrad på om jag vinner eller förlorar tid beroende på när, och vilket håll jag ringer åt.

Kan man inte bara sluta med detta? Det skulle bli lättare och bättre för alla!

Varför i helvete vill man ha ljusare på morgonen på bekostnad av kolsvart kväll och mörk eftermiddag? Kan någon förklara det för mig. Det vore väl bättre om det var ljusare lite längre? För min del spelar det nästan ingen roll men för barn spelar det större roll. De skulle ju kunna leka utomhus längre.

I vilket fall, nu börjar dygnen påminna om Thailand, det de har året runt. Solen ner runt 19.00 och upp runt 06.00. Mörkt ganska så mycket faktiskt. Rätt så många månader har vi ganska så mycket ljusare här i Sverige än i Thailand. Det är knappast bristen på ljus folk blir deprimerade av här utan snarare av leda…

Etiketter: ,

torsdag, september 20, 2007

Hur kallt är det?

Det är under 10 grader mest varje dag. Även om det är fint väder är det ju kallt. Man behöver jacka och helst skor. 2 ggr senaste veckan har jag kommit på Sebastian med att ha tagit av sig skorna nere vid lekplatsen. Killen har inte hunnit lära sig vad kyla är det står klart. Hoppas han lär sig innan snön kommer.

Etiketter: ,

söndag, september 09, 2007

Årets utmaning måste vara November

I alla fall om man skall lyssna på alla svenskar. Kallt, blåsigt, slaskigt, mörkt och tråkigt.
Jättemörkt! Visst minns jag November. Och jag minns den för just dessa saker.

Årets, eller kanske livets, utmaning, bör väll vara att GILLA November?
Om man lyckades lära sig längta efter den månaden måste väl ändå hälften vara vunnet?

Detta år är knappast någon utmaning för oss. Vi ser fram mot alla nya väder som är under 30 grader, till och med November. Nyhetens behag antar jag.

Vår utmaning börjar antagligen nästa höst.

Men vi tjuvstartartar ändå. Vi skall lära oss gilla November mer redan i år.

Taktik?

Vet ej faktiskt men funderar på att resa bort över en eller 2 helger, kanske en Ålandstripp, kanske till en äventyrspark. Bjuda hem vänner mer än vanligt. Planera in det redan nu så man samtidigt kan se fram mot det. Överdrivet mycket levande ljus. Att hamna framför TV: n med en Bag In Box skall man nog verkligen försöka undvika, speciellt i November. Det är nog viktigt att vara utomhus mycket även om det kanske inte lockar.

Varför allt detta besvär då?

Jag tror inte vinterdepressioner orsakas av mörkret. Jag tror det orsakas av leda. Livet är för kort för att gå i ide över vintern. Man skall försöka leva lika mycket varje dag året runt.

Jag får väl bli testpilot.

Etiketter: ,

måndag, september 03, 2007

Det regnar, och här sitter jag…

Solen lös i morse. Det var inte varmt, men heller inte kallt. Jag lät bli jackan och huttrade ut till bilen. Tänk att jag inte lär mig.

Detta skulle jag inte gjort förstås!

Jag skall snart gå hem. Det är grått ute, och regnar. Jag har 100 meter till parkeringsplatsen. Det ser verkligen ut som iskall regn.

Hösten är nog på väg!

Etiketter:

onsdag, augusti 29, 2007

Kylan kryper på!

Synen som mötte mig när jag kom från jobbet var lite lustig men inte helt oväntad.

Just när alla hoppades på en brittsommar så slog kylan till. 2 dagar har det varit en bit under 15 graders strecket och den närmsta prognosen ger oss temperaturer ned mot 5-8 grader, om jag inte fått det om bakfoten. Det är så kallt så att eventuellt högtryck nog skulle få mycket svårt att bryta igenom. Nu får vi nog ställa in oss på vinter.

Barnen längtar väldigt mycket efter snön även om de förstår att det måste bli kallare först!

Etiketter: ,

onsdag, augusti 08, 2007

Sommaren verkar vara på väg, slutligen

I Svenskarnas ögon har det varit ett fantastiskt väder sedan i lördags eftermiddag och ända fram till lunch idag. I mina ögon var det fantastiskt i lördags förmiddag och nu på eftermiddagen, efter regnet slutade. Otroligt hur man anpassar liver efter vädret. Systern min passar genast på att flexa arbetstiderna för att ta till vara på eftermiddagssolen. Fikarasterna blir längre, och människorna gladare.

Jag tro inte de sover lika bra dock så frågan är hur länge de är glada.

I går natt var det väldigt varmt. Ungefär som värmeböljan som kommer över oss några dagar i maj. Man sover inget vidare när det är FÖR varmt tycker jag. Detta i kombination med näs-sparkar mitt i natten är inget vidare. Alla barnen sover i vårt rum nu när familjen Andersson är på besök.

I vilket fall tänker jag ofta på kylan, den som komma skall. Jag är en frusen kille (men det visste ni redan). Badrummet som jag var inne på tidigare måste fixas till. Dörren måste tätas (det drar fruktansvärt med kalluft) och vi måste få in en varmluftsfläkt med timer INNAN hösten kommer. Det kan ju också vara lägligt att bygga en ordentlig förvaringshylla för handdukar samt fylla upp den. En extrakrok för kläderna som skall på INNAN dörren öppnas kan nog också det vara en bra ide.

Även nu på sommaren är det ett helvete när man för sent upptäcker avsaknaden av handdukar...

Etiketter: ,

torsdag, augusti 02, 2007

En vanlig dag i ett ovanlig liv

Inte mycket att skriva men gör det ändå!

Mest vardag var dag…

Känner stressen redan innan helgen - om att den inte kommer att räcka till. Mycket lämnas till helgen att fixa. Nu skall vi dessutom ställa till med kalas.

I Thailand spridde man ut mycket, och lade ut på andra det man kunde. Det var ingen större skillnad på dagarna, alla var ganska lika bra (eller dåliga). 3 veckors semester störde inte så mycket. Spred ofta ut dem över året och tog långhelger här och där.

6 veckor var faktiskt inte lika nödvändigt där som här. Man levde ju var dag liksom. Förstår inte varför man skall gå och vänta på semestern som ligger hela 1 år framåt, det är ju deprimerande i sig. Kanske man skulle må bättre utan semester, om man tvingades att leva i nuet. Vad vet jag. 3 veckor var ok i Thailand i alla fall. Nästa sommar känns så långt bort…

Tro nu inte att jag är deprimerad, utan jag är fundersam. Måste ju lista ut hur vi skall lösa detta. Vinterdepressioner beror nog mindre på mörkret än vad man tror. Tror snarare längtan till sommaren är boven.

Och vardagsstressen förstås.

Etiketter:

torsdag, juni 28, 2007

Sebastian lär sig blåsa såpbubblor!

Filmen får tala för sig själv men det var en härlig sommardag när lille Sebastian blåste sina första ”riktiga” bubblor och nästan förstod hur det gick till.

Etiketter: ,

lördag, juni 23, 2007

Midsommarafton på Rotsunda Gård

Midsommarafton på Rotsunda Gård

Midsommarstången är ursprungligen en fallossymbol för fruktsamheten, och kom troligen till Sverige från Tyskland på 1300-talet eller 1400-talet. Den kallas även majstång, vilket kommer av det åldriga ordet 'maja' som betyder löva. Midsommar firas sedan urminnes tider. Ursprungligen var midsommarsolståndet på Norra halvklotet den första dagen på årets tredje kvartal, (i gamla tiders solkalendrar). Övriga högtidsdagar var nyåret vid vårdagjämningen, halvåret höstdagjämningen, det sista kvartalet midvintersolståndet och de däremellan liggande åttondelarna, (Mårtensgås osv).

Helt klart var Rotsunda Gård en annorlunda tillställning mot Hersby, som de annars brukar besöka. Hersby är mer tradition och historia, och det saknade jag. Detta var mer familjärt och inte alls lika mycket folk. Problemet med Hersby är ju att det oftast är knölfullt inte för att det på något vis är dåligt.

Allt som behövdes för ett gott firande fanns här (eller hemma i kylen). Inte så konstigt kanske att det var mer familjärt då det var arrangerat av en av de lokala förskolorna. Deras personal, och äkta hälft var lekledare och det kan nog bli riktigt bra med tiden. Vi får bara hoppas att de andra förskolorna i området sluter upp, och inte ställer sig på tvären. I vilket fall, det är farmor och plastfarmor som dansar med Emily och Josefine runt stången.

Efter firandet var det bara ett stenkast hem till min mor där vi skulle ha vårt privata firande. Vi 5, och mamma och pappa med sina respektive. Trevligt.

Nu är det dagen efter och vi skall gå för att äta resterna. Mums.

Etiketter: , ,

torsdag, juni 21, 2007

Lättöl är fasen godare än 7,2: er, eller?

Fyllde på med lite öl inför midsommar bara för att inför smygstarten nu i kväll upptäcka att jag köpt 7,2 :er av misstag. Jag tycker inte de är goda alls. Kom i kontakt med dem första gången på Ålandsfärjan i tonåren, det enda det handlade om då var ju så mycket alkohol som möjligt för pengar. Inte ens då smakade de. Har för mig att vi la tandkräm under näsan för att kunna dricka dem (det dödar smaken, och vi skulle ju dricka många).

Är det någon som tycker om dem?

Hoppas att de blandar med folköl…, bättre än vad juice blandar med filmjölk… Annars finns det risk för att det kommer pratas sagor om mig för en lång tid framöver.

Glad midsommar på er alla!

Etiketter:

söndag, juni 17, 2007

Sommar, sommar, sommar…

Minns ni den gamla slagdängan?

Mmmmm…..

I like!

Ingen svensk sommar utan den.

Satt just och tittade i min kalender. OCH. Det är trevlig läsning. Kompisarna från Bangkok börjar flyga in för Sverigesemester redan nästa vecka. I sista veckan av Juli räknar jag till hela 7 kompisar med fötterna i fäderneslandet på en och samma gång. En av killar jobbar ju numer i Kina. Jag kallar han Thailandspolare ändå, eftersom det var där vi träffades. Numer var kanske ett dåligt ordval eftersom han varit i Kina i över 5 år. Inte så troligt att man får chansen att möta dem på en och samma gång med att jag träffar dem alla är nog ganska troligt. En eller ett par gånger.

Midsommarfirande verkar luta åt Rotsunda gårds eget detta år. Alltså inte Hersby som har varit familjens tradition sedan länge. Hersby är trevligt men kanske lite väl mycket folk på en och samma begränsade utrymme. Vad vill man ha på midsommar?

Midsommarstång och dans på lokal. Sill och nubbe intar man ju hemma.

Sillen och nubben finns ju på avsevärt närmre avstånd om vi firar i Rotsunda. Det är väll det avgörande antar jag…

Etiketter: ,

fredag, juni 08, 2007

Sveriges sol vs. Thailands sol

Inte mycket att orda mot. Sveriges sol bränner så in i skogen. Eftersom det är ganska torr luft här blir det en annorlunda hetta mot den i Thailand. Det behövs inte lika mycket för att bli på gränsen till olidligt, och där är vi snart tycker jag. Tur är det att temperaturen växlar mer mellan dag och natt än i Thailand. Kvällarna är sköööööna. Personligen tycker jag det är en värre hetta här men det är nog en vanesak. Pratade med en bekant nyligen som menade att Bangkok påminde mer om ett växthus de gånger han hade varit på besök. Visst men….

Jag antar att den fuktiga luften i kombination med vind, kyler. Som Lager påpekade i ett tidigare inlägg, fukten andas vi också in och kompenserar för vätskeförlust. Fukt är bra, men gud så klibbigt det blir.

Ingen tvekan dock om att man nästan blir lika snabbt brun i solen i den svenska sommarsolen som i den thailändska genomsnittssolen. Det ser jag ju åtminstone på mina solstrålesvampar som får skarpa markeringar och mörkt skinn på nolltid. Så även idag.

Själv håller jag mig i skuggan så mycket jag kan. Synd att det är solläge på balkongen. Eftersom solen alltid ligger i låg vinkel får man den ju alltid rakt i ögonen, istället för på jässan där håret skyddar. I Sverige behöver man solglasögon mer.

I avsaknad av aircon börjar sova bli en utmaning. Inte förrän framåt 05.00 börjar det bli svalt och skönt. Betänk då att värmen kommer tillbaks innan 08.00. Lägg på det att det redan känns som om det är ljust dygnet runt. Dags att ta ur filten ur påslakanet tror jag minsann. Tur att man numer är van att sova med bara lakan eller även helt utan. Minns det var en plåga de första åren i Thailand, att vänja av sig med tjockt mysigt täcke.

Det är visserligen tyst, men inte knäpptyst. Sebastian vaknar fortfarande på natten. I vilket fall, jag sover bättre här i Sverige. Vi sover alla bättre här i Sverige.

Glad sommar. Glöm inte att smörja in era barn, och även er själva.

Etiketter:

tisdag, juni 05, 2007

Ahh vilken underbar sommardag!

Idag var den helt klart mesta sommardagen så här långt. Dagen till ära tog vi en promenad utmed Norrvisksjöns södra del. Vi hann med ett par 3 lekparker samt passera en eventuell framtida skola. En lite mysig skola med sjöutsikt, årskurs 4 till 9. På min tid solade vi också på rasterna men nu för tiden har de tagit det lite längre, tjejerna låg i bikini på skolans baksida (det borde synas på en av bilderna). Plair har inte kommenterat detta ännu, men det kommer nog snart. Om inte annat kommer det nästa gång hon pratar med en Thailändare. Hon borde vara chockad.

Det var otroligt skönt, varmt i solen, skönt i skuggan, torrt i luften, grönt i markerna och klarblå himmel. Bilderna får tala för sig själva.

Ps. Klistrade in några bilder från födelsedagsfesten när jag ändå var på G

Etiketter: , ,

måndag, maj 14, 2007

Snurrigt värre!

Sitter och surfar lite medan jag väntar på att middagen skall bli klar. Känner mig lite seg. Noterade precis att klockan börjar gå mot 21.00!?

Sjukt vad ljuset kan bedra en…

Etiketter: ,