Det vart hela 11 år i Bangkok innan återflytten till Sverige i Maj 2007. Thailand kommer vi tillbaks till. Tills dess kommer jag skriva om livet i Sverige. Allt har sin tid.

onsdag, december 12, 2007

Thailändsk politik, en parodi på vår?

Den största skillnaden mellan en thailändsk och svensk politiker måste nog vara att den svenska är mer lurad. Han tror på fullt allvar att vad han gör är i landets bästa intresse. Nästa stora skillnad måste vara partisympatierna, thailändaren vänder kappan efter vinden, inte svensken. Anledningen till detta är att svenskarna varken glömmer eller förlåter lika lätt, annars skulle det nog vara samma. Politikerna är sig själv närmst.

Oavsett så är det 1% av invånarna - BÅDA LÄNDERNA – som äger 90 % av tillgångarna. Detta är inget någon har för avsikt att ändra på i något av länderna. I Sverige är man bara lite duktigare på att dölja detta faktum.

Rött eller blått, de rikaste blir rikare. Våra skattepengar går ju rakt ner i deras fickor (ok, med vissa reservationer) oavsett. Att politikerna (stadsministern inkluderad) är marionetter råder det väl numer inget tvivel om – I NÅGOT AV LÄNDERNA.

Jag undrar hur mycket den svenska kungafamiljen har att säga till om, där bakom kulisserna, i jämförelse med sin thailändska motpart. Mer än vad vi tror tror jag.

I Sverige låter de oss välja mellan blått och rött.

Jösses vad frikostigt!!

Vilka är mest lurade, svenskarna eller thailändarna?

Beskådade en EU debatt i går förmiddag och det var häpnadsväckande att se alla dessa människor prata om nästan samma sak och ända vägra samarbeta. Det handlade mer om pekpinnar än framåtsträvande. Så är det med en arme proffspolitiker med MENSA kapacitet. Man kan bara följa regelverket. Ett regelverk som aldrig är 100%.

Flexibilitet och handlingskraft efterfrågas!

Är det bara jag som vill att vi skalla sluta trampa vatten!?

Etiketter:

fredag, september 28, 2007

Burma, missförstå mig inte fel nu

Jag är ju en sådan där människa som misstror många biståndsorganisationer. Ofta känns det som det är mer egenintresse än ett genuint intresse för den utsatte. Ofta högavlönade som lägger strategier långt från oroligheterna med hjälp av volontärer med äkta brinnande hjärtan. Folk med pengar vill skänka, folk med nätverk suger åt sig. Till resten av oss, - skänker vi bara pengar för att lätta våra axlar eller för att verkligen hjälpa? Har vi utvärderat mottagaren? Finns det bättre sätt att hjälpa än att skänka pengar? Köper vi oss fria från ansvar, är det det vi gör?

Helt klart är det bättre att ge sig ut på gatorna än att skänka pengar nu när Burma skall ”räddas”. Röda tröjor är nog bra men vore det inte bättre att bränna ner deras ambassad rakt av? Spöa skiten ut ambassadören kanske?

Vad är egentligen avsikten med denna demonstration?

Att få Burma att förstå att vi inte stödjer deras regim är väl huvudorsaken men ärligt talat tror jag de skrattar hela vägen till banken.

Personligen tror jag det huvudsakliga värdet här är att internationella ledare ser att vi bryr oss. Kanske de upptäcker att de kan fiska röster genom att hjälpa andra samtidigt som de hjälper sig själva. Frågan är bara om det är värt det. Minns hur mycket kritik Göra Person fick när han var på besök i Bangkok och öppet kritiserade Thailand vid tiden efter Tsunamin. Inget vidare tyckte high-so svenskarna på plats. Skitbra gjort tyckte jag!

Tänk om fler av världens ledare vågade göra vad Göran Person vågade, prata med hjärtat. Då tror jag världen skulle vara en bättre plats att leva på.

Fredrik Reinfeldt, nu är det din tur!

Till dess kan vi ju skänka en slant till ingen nytta!

Etiketter: ,

tisdag, september 25, 2007

Inte bara jag som misstror Gen Prem verkar det som

Ni som följt min blogg sedan kuppen vet ju vem jag tror låg bakom. Där har jag inte ändrat mig. Sedan flytten hem har jag varit dödstrött på thailändsk politik men efter att ha snubblat över en konspirationteori mot just denne General Prem Tinsulanonda på Malees blogg fick jag en nytändning. Hon länkade till 2 filmer som ligger ute på YouTube. Visserligen verkar de vara gjorda av Thaksin men det intressanta var hur väl de överstämde med mina egna teorier, att det var Gen Prem som låg bakom plotten.

Etiketter:

torsdag, september 13, 2007

Den 11 September 2001, vad gjorde du då?

Jag väntade några dagar med denna. Tänkte det kunde bli lite väl trångt ute i mediarymden om man körde det på rätt datum.

Jag är en människa med dåligt minne men minns denna bättre än igår. Vi satt ett gäng killar från Bangkok Vikings uppe på The Dubliner på Sukumwith Rd. Det var efter fotbollsträningen och vi tog en nattmacka och en törstsläckare.

En helt osann känsla när första planet drog in i WTC. Sen kom det andra, och allt det andra. En Amerikanare hade vi med oss. För honom var det helt OSANT. Han somnade nog inte så gott. Speciellt inte som han var i samma industri som många som satt i husen.

Vart var du?

Etiketter: , ,

tisdag, september 04, 2007

Thailand styrs fortfarande av en militärjunta

Och utan intresse för landet.

Och det är knappast en demokrati, frågan är om de någonsin varit det. Tror du inte på det kan du förklara varför man censurerar media kanaler utan att kontrollera dem?

Inbilla mig nu inte att Kungen tar illa upp när man driver med honom. Han föredrar action för Thailändarna än rövslickeri gentemot honom, och detta har han ju själv sagt vid upprepade tillfällen. Det handlar ju förstås om att höja kungen till skyarna, och kanske andra ledare med för den delen. Detta för att vagga in Thailändarna i någon slags inbillad illusion, för att sedan använda denna illusion för egna medel. Medel som inte nödvändigtvis håller Thailändarnas intressen högst utan snarare för dem som redan har.

Alla slickar rumpan på Gen Prem, det kungliga rådets ständiga ordförande. Mannen med den högsta makten i Thailand (sätt från mitt perspektiv). Det är ju den som håller i marionetten som bestämmer.

Läste precis på Guavas blogg att censuren i Thailand nu gått till att inkludera även bloggar. Verktyget Word Press är det som nu blivit nedsläckt på de flesta av Thailands IP:s. Förstås så ligger Guavas blogg på WP.

Typiskt Thailändskt sätt att angripa ett problem på. Idioter utan kunskap som tar beslut även deras underståtar antagligen tappar hakan av.

- You Tube är farligt, släck ner allt..
- Word Press bloggar är farliga, släck ner alla

Nätverket i Thailand är fortfarande så oerhört mycket viktigare än kunskap och därav inkompetenta ledare.

Vart skall detta sluta?

Ps. Tipsa svensk media om detta scoop!

Etiketter: ,

måndag, april 23, 2007

Ett ljud från ambassaden

Att jag väntar besked om min frus uppehållstillstånd kan väll knappast gått obemärkt förbi. Idag fick jag i alla fall ljud ut ur ambassaden, även om det inte var ett sådant ljud man ville höra.

Ambassaden skrev: Tyvärr är det helt tyst i ärendet och det oroar mig lite. Jag skall se om jag kan få någon reaktion från Migrationsverket genom att skicka ett mejl och be dom att påskynda det hela.

Jag vet att ambassaden var vänliga och skyndade detta mot Sverige, men där har det tydligen blivit stopp. Nu undrar man varför förstås. Något som saknas, något som är fel, eller rentutav avslag på gång? Nä, det blir till att slå en signal till Migrationsverket, hoppas de svarar.

Etiketter: ,

söndag, april 01, 2007

Plairs ansökan om uppehållstillstånd

Jag fick precis ett telefonsamtal från Ambassaden, de hade försökt ringa mig sedan slutet av förra veckan. Tydligen är det problem med Plairs ansökan. Inte med hennes ansökan egentligen, utan snarare med kvotan för Thailändare för 2007.

Redan 2006 minskade man kvotan, främst för alla problem med skenäktenskap, och nu har det visat sig att man låtit redan innehavare av uppehållstillstånd ta hem alltför många släktingar. Normalt brukar de bara stanna över semestern, men nu har de valt att stanna baserat på feltolkade lagar som gör detta möjligt. Kvotan är mer än överfull.

Hade det inte varit för att jag var arbetslös hade detta fortfarande inte varit några problem för oss, eftersom det var som jag gissat, att vi hamnat i gräddfilen. Suck!

Vi har inte fått det formella avslaget ännu men man ringde för att förvarna mig, eftersom man vet att jag funderar på att köpa biljett oavsett.

En annan tråkig information fick jag när ambassadtjänstemannen frågade mig varför vi inte hade uppgett att min fru hade varit gift tidigare (?), och bott i Tyskland (?) i över 3 år. Jag höll på att ramla av stolen. Inte för att det spelade in i vår ansökan sa han, men man skall vara uppriktig. Pinsamt värre när jag fick låtsas att jag kände till detta.

Det här var ju inget kul alls!

Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: , ,

Thailändsk censur, moral & etik

Guava släppte precis ett inlägg på sin blogg som du bara måste läsa. Det handlar om thailändsk censur, moral & etik, och om hur de trasslar in sig själva när de försöker vara kloka åt andra människor. I kort ett bevis på att man i en skyddad verkstad (thailändska politiker kommer ofta från en skyddad miljö) har en total nolluppfattning av verkligheten. Det senaste är att man vill radera bort thailändska ord som betyder något fult på engelska, eller franska, eller svenska, eller... Det här är ju bara ett i raden av nygamla idiotiska uttalanden, förhoppningsvis kommer detta att diskuteras även över thailändsk media. Sådant här kommer jag inte sakna.

Från Sverige kanske även jag kan tycka att det är charmigt att läsa om...

Du finner artikeln, censur in absurdum här!

Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: , , ,

fredag, mars 30, 2007

Tio år för kungaförolämpning

Klippt från SVD:
En schweizisk man har dömts till tio års fängelse för att berusad ha förolämpat Thailands kung genom att vandalisera hans porträtt.

Även om detta var fruktansvärt korkat gjort så står detta straff förstås inte i proportion till brott begånget. Utvisning på livstid hade troligtvis varit fullt tillräckligt, men även det kanske för hårt. Kanske man skulle stenat och våldtagit hans fru, så som man gör i andra utvecklingsländer?

Hur denna handling kan bestraffas i likhet med en människohandel, narkotikasmuggling, mord, mm, det övergår mitt förstånd. Men och andra sidan, det här är TIT (This Is Thailand). Här ler man, glömmer man, och går vidare.

Är Thailand en demokrati? Nej, Thailand är en militärdiktatur styrd av en militärjunta. Man påtvingar vördnad för kungen, sätter honom på en piedestal, och får folk att avguda honom. Man använder honom sedan som ett verktyg för egna medel. Inte ens Thailändarna får ogilla sin kung offentligt.

Den Thailändska kungen är en fantastisk människa och skulle aldrig utmäta detta straff på egen hand. Vad som än sägs om honom råder det i mina ögon inget tvivel om att han är en godhjärtad, men kanske sorgsen människa. Jag tror jag vet varför han är sorgsen.

Kungen säger ofta ”- jag är också en vanlig människa, jag gör också fel”.

Detta är förstås ingen kommentar det kungliga rådet, med General Prem i spetsen, uppskattar speciellt mycket. Eftersom de får jobba hårdare för att lyfta honom mot skyarna.

Detta diskuteras också på Thailandsforumet


Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: , , ,

onsdag, januari 24, 2007

Tänk om alla tyckte det var kul att jobba?

Jag sitter ju ett slags kontorslandskap för tillfället. Företaget jag delar med, eller sitter hos, är nu i avslutningsfasen av sitt stora projekt. Nu handlar det om att ”tuna” systemet, testa och bygga ut. Till sin hjälp har det nu tagit en svensk student från ett av de lokala Universiteten. Killen har som han säjer aldrig haft ett riktigt jobb utan bara olika typer av ”vanliga” sommarjobb.

Han tycker det är spännande att jobba med något som detta och det märks på hans sätt att attackera sin arbetsuppgift. Han undrar och frågar om saker han inte förstår eller inte håller med om. Han har förslag på hur man kan effektivisera sin egen arbetsuppgift. Han är blyg och försiktig vilket kommer att hjälpa honom om han väljer att bli kvar och jobba i Thailand efter han är klar med utbildningen, tror jag.

Hur ofta ser man ens en nyutexaminerad Thailändsk student engagera sig på detta vis?

Nu vill jag inte klanka ner på Thailändarna. De är bra på mycket och alla arbetsplatser behöver dem, om inte annat för att lätta uppstämningen. De är helt fantastiska på monotona arbetsuppgifter. De har inga större problem med att jobba, men kräver ordentligt med ledarskap för att man skall få ut det mesta av dem, är min erfarenhet. Vi svenskar är istället överlag mer självgående och plikttrogna. Därför krävs det också helt olika typer av ledarskap i dessa länder (även om de flesta initialt vägrar att acceptera detta).

Att just Svenskar har en stor kärlek till Thailand råder det inget tvivel om. Vare sig du har varit här i bara 3 timmar, eller 3 år; vare sig du kan sätta tummen på vad det är eller inte; så känner du en slags frid när du är här. Ungefär som vi sitter på varsin extrem av samma linje. Mitt förslag till Reinfeldt är: Byt 1 miljon Svenskar mot 5 miljoner Thailändare och vi har en vinn vinn situation för både länder, arbetsgivare och löntagare.

Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: ,

söndag, januari 14, 2007

Ett steg fram, två steg tillbaks!

Min mor var nere på immigration på Jomtien med en bekant. Han skulle förlänga sitt visum. När det på nästan en hel timme var samma nummer vid luckan, även om de såg personer komma och gå, fick de nog och gick fram på att titta på den sista mottagna brickan. Döm deras förvåning när det var nummer 34 och de själva satt på nummer 30!

Var de förvånade? Nä, egentligen inte, de hade ju sett hur det prasslades framme vid luckorna. De hade redan misstänkt mutor för att bli behandlad snabbare. Vad hände efter de påpekat detta tro? Det fattades förstås ett dokument och han fick rådet att ta sig tillbaks med det imorgon...

Det thailändska pensionärsväldet i ett nötskal. Den enda business denna generation kan hantera är ju korruption inom det de har monopol på. Där det inte finns konkurrens.

Jag tror Thailand är på väg tillbaks i tiden. Gamla fossiler som styr och nyligen ändrade lagar, lagar som de uppenbarligen kan tillämpa från fall till fall, under bordet, är oroande.

Vad kostar kaffet?

Andra bloggar om: , , , , ,

Etiketter:

lördag, januari 13, 2007

Äga hus och bo i Thailand?

Många är vi som drömmer om ett eget hus i Thailand. Många är de som redan förverkligat sina drömmar. En sak har vi gemensamt, vi undrar hur man löser ägandet rent tekniskt. Sedan undrar vi hur juridiskt bindande det egentligen är, ett lagligt undertecknat kontrakt. Vilka kan man lita på, och hur mycket?

Huset kan du äga men marken det står på är en annan femma. Du kan arrendera marken eller köpa den via ett företag, det finns för och nackdelar med båda alternativen. Det finns förstås en myriad av kombinationer om du är villig kliva in i gråzonen.

30+30 års arrende är ju inte längre sant, eller har kanske aldrig riktigt varit. Ägaren kan höja hyran eller rentav kanske sälja marken, eller på annat sätt låta dina ytterligare 30 år bli värdelösa. Det är att rekommendera att även om du arrenderar mark, att du har proportionerligt ägarintresse i moderbolaget. Seriösa aktörer erbjuder detta.

Tekniskt sett borde dock ägande via eget bolag vara det mest attraktiva. Nackdelen här är att du inte får äga mer än 49%, och alltså rent juridiskt kan bli satt på verandan medan någon annan säljer ditt hus. Detta händer i Thailand.

Du vill sitta på det fysiska ägarbeviset, som på thailändska heter Chanod. För att säkerställa majoritet, där man har minoritet, har man använt en egen Thailändsk kandidat som vågmästare. Detta har i dagarna blivit olagligt. I dagsläget måste det kunna bevisas att denna kandidat faktiskt har ett genuint ägarintresse i bolaget.

De övriga 51% arrangeras av din advokat. Det finns goda skäl att inte lyssna på alla hans råd, eller låta honom vara vågmästaren. Det finns gott om exempel på slemmiga advokater som sålt ut sina klienter. Fram tills nu har man kunnat ha oproportionerligt antal röster liknande (men ändå inte) det i Sverige A och B aktie systemet, detta är nu inte längre möjligt för utlänningar.

Nyligen har man gjort ändringar i lagen (Foreign Business Act) om utlänningars ägandeskap i thailändska företag. Detta är vad alla pratar om idag. Det är oklart om fastighetsbolag kommer falla under ”List 1” eller ”List 2”, av denna ändrade lag eftersom båda inkluderar segment vitala för landets säkerhet, kultur, och andra ”speciella” segment, eller ”List 3” som inkluderar segment där Thailändare anses inte vara konkurrenskraftiga. Vilken ”List” du hamnar under gör stor skillnad eftersom det avgör hur mycket av ditt bolag du lagligen kan kontrollera. Dock, detta är nu. Vi kan inte bortse från ytterligare justeringar.

”List 1” och ”List 2” förbjuder utlänningar att äga företag som köper eller säljer land, medan ”List 3” inkluderar byggföretag och tjänster, som leasing tex. Därav oklarheten.

Det är tydligt att Thailändska staten vill att utlänningar skall arrendera mark utan säkerhet. Vad vi behöver är en lag som skyddar husägaren från att släppa sitt hus till ett skambud, när intressekonflikt uppstår.

Man kan undra vad som egentligen ligger bakom denna lagändring.

Personligen tror jag de själva vill sätta tänderna i den lukrativa fastighetsmarknad skapad av den ökade turismen. Med kvalité, pris, och service har thailändska företag många gånger svårt att konkurrera och detta är ett sätt att skydda sina egna investeringar. Man kan knappast se det som att skydda den inhemska industrin eftersom land och fastigheter är något svårflyttade. Nu när ekonomin snurrar på är det många som vill ha mer. Politik i Thailand är svågerpolitik utan dess like.

Jag är inte i fastighetsbranschen, inte ännu i alla fall, och det finns folk som är avsevärt mer pålästa. Håller du inte med eller har ytterligare frågor kan du ställa dem till expertpanelen på ThailandsForum, klicka här för att komma dit! I övrigt kommer jag försöka uppdatera detta eftersom.

Etiketter: ,

torsdag, januari 04, 2007

Det går rykten om ytterligare en militärkupp!!

Inte så sannolikt kanske, men tillräckligt för att det kan vara läge att hålla ögonen på media. The Nation skriver om det i denna artikel.

Ryktena säjer att det är den sittande regeringen som vill stärka sin position. Ja, det blir jag ju inte förvånad över om de skulle önska. De förnekar detta med hela 1,000 %, så detta måste ju vara ett rykte... 100% hade ju räckt för att övertyga mig, men nu är det: - 10 ggr mer än vad du kan säja!

Är det inte dags att kliva ur sandlådan snart?

Etiketter:

Sanningen om bombdåden!

Jag gav en kommentar om detta på forumet i Tisdags, och tänkte föreviga den här. Låt säga att det mest troliga scenariot utspelar sig: att vi får aldrig reda på vem som låg bakom bombningarna, och att spekulationerna bara fortsätter.

Vem har då mest att vinna på det?

Vem hade mest bråttom att göra något?

Svar: Regeringen och regeringen. Kanske inte den absoluta toppen, men gott den sidan. Skulle TRT spela dem i händerna?

Istället för att tvingas rusta ner kan de nu fortsätta rusta upp (säkerhetskameror, special styrkor, mm..), och med det behålla makt och kontroll. Istället för att bli transparenta kan de fortsätta mörka.

I värsta fall behöver de inte nedrusta. Samtidigt får bort rampljuset från sin ledning som nyligen trampat i smeten. De kan även fördröja det planerade valet, detta med bombningarna och folkets säkerhet som ursäkt. De behöver mycket mer tid, och det kommer de försöka skaffa sig.

Motstådet är starkar än både vi och dem befarat. I detta skede är Thaksin den sista person de vill ha hit. Han kan lyfta motståndet till en annan nivå.

Tyvärr är det alldeles för mycket makt, pengar och prestige på spel, för att någon skulle bry sig om folket av Thailand.

Vad TRT skulle kunna vinna på detta är en gåta!? De tänker nog lite längre än näsan räcker tror jag. Regeringen är dock tillräckligt impulsiv och hierarkisk för att lyssna på en ensam mans råd, och handla blint. Det har de bevisat. Vi såg det med den plötsliga militärkuppen och med det nära på idiotiska försöket att tygla valutaspekulationen, för att nämna några.

Det TRT anhängarna ändå vinner på detta är att de får en bättra position vid förhandlingsborden. Varför? De vet ju vad som hände. Hellre bättre positioner än sanningen.

Nå Khun Prem, hur skall du ta dig ur denna snara?

Etiketter: ,

tisdag, januari 02, 2007

En intressant analys av tänkbara gärningsmän

Jag läste en intressant analys på The Nation denna morgon. Är du intresserad av vad som händer och varför, samt som mig, gillar konspirationsteorier – ja, då kommer du gilla detta!

Ett rykte som går är att juntan via sitt Council for National Security (CNS) vill reformera polismyndigheten. Det vill säja minska deras inflytande. En god ide om det inte vore från hållet förslaget kommer från.

Milisen i Syd har mestadels haft militärt utvalda mål, det var det inte denna gång, så nu skriver jag av dem för gott.

Kom eftermiddagsbombningarna kanske bara som ett varningsskott från någon som tyckte att midnattsattentaten var att gå för långt? Kan ni tänka er situationen om man inte hade utrymt de olika platserna.

Till analysen i The Nation, klicka här!

Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: ,

måndag, januari 01, 2007

Vem ligger bakom bombningarna?

Eftersom det är så många faktorer som spelar in, som man inte vet något om, är det svårt att göra annat än att gissa. Detta är nog min sista gissning, och den bygger på den teorin jag haft sedan militärkuppen. Att det inte behöver vara kungen som orkestrerat militärkuppen - utan snarare en annan person, en som representerar eller är, den ultimata makten. Ni som följt mig vet vem jag menar på.

General Sonthi är tillsatt för att tygla södra, och detta är ett strategiskt val, oavsett vem som ligger bakom hans tillträde. Av den anledningen avskriver jag den tråden, den om miliserna i söder. Jag kan inte se vad de skulle kunna vinna på detta.

Vad som återstår är männen med stora intressen i Thailändsk politik, maktens män, de med pengarna. De vi läser om dagligen i Thailändsk massmedia. Tveklöst finner vi dem på båda sidor av konflikten. Militärjuntan utreder flertalet korruptionsanklagelser mot TRT vänliga, samtidigt har de flyttat in sina egna in i statliga styrelser.

Pengarna börjar rinna åt andra hållet. Hur mycket som rinner och exakt vart är det många grupperingar som försöker styra. Som alltid går dessa grupperingar över gränserna. Thailändarna spelar gärna båda sidorna.

Det ligger nära till hands att tro att stora och viktiga ”loosers” ligger bakom detta. Oron för Thaksins återkomst, sett från militärjuntans sida, är en annan. Man kan skapa en orolig situation för att hålla honom borta. Oavsett vem som ligger bakom känner jag att det inte initieras från den omedelbara toppen, utan något längre ner i pyramiden. En fraktion som agerar i eget intresse.

Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: ,

söndag, december 31, 2006

Konspirationstankar från Bangkok

Jag kan inte låta bli att tro att muslimerna är oskyldiga till dessa bombningar. Visserligen smäller de av dem titt som tätt nere i södra men jag ser inte att de helt plötsligt skulle komma upp till Bangkok, även som hämd för Saddam (långsökt, ja, jag vet).

Army Commander-in-Chief Gen Sonthi Boonyaratglin, fick jag nyligen reda på, är muslim. Jag har svårt att tro att muslimerna skulle äventyra hans fortsatta karriär. Hur han kunde landa den positionen är en annan femma. Kanske Kungen har ett finger med i spelet ändå?

Vad återstår? Motståndsrörelsen och militärjuntan. Sonthi har precis blixtinkallat sina specialstyrkor, de som regeringen fick så mycket kritik för att ha skaffat sig. Antingen är detta en ursäkt för detta, eller så har vi et stundande inbördeskrig på intågande. Nej du gubben, det luktar konspiration här. Jag sover på detta och gissar vidare imorgon.

Vi håller oss hemma i kväll av flera anledningar; trötta barn, jag sjuk, och bomberna. Ytterligare ett gott nytt år från oss alla.

Fram tills imorgon diskuterar vi detta på Thailandsforum

Andra bloggar om: , , , , ,

Etiketter: ,

Bombattentat i Bangkok!!

För er som semestrar i Thailand, eller känner någon som gör det. Skicka dem ett SMS. Gör dem vaksamma på att vi haft 4 bombattentat i Bangkok över kvällen och ett dussin hot över det. Ett par av explosionerna har vi sett i Bangkoks tåg system (sky train). Ett köpcentra utryms medan jag skriver detta (sicom square). Allt detta har skett under förkvällen till nyåret. I går brann Thailands största textilmarknad (Bo Bae) nästan ner till grunden. TV stationerna går varma.

Det är nog ingen vidare ide att befinna sig i stora folksamlingar ikväll, tyvärr. Detta gäller turistorter och populära nattklubbar, likväl förannonserade platser för gemensam nedräkning. Detta är absolut INTE riktat enbart mot turismen utan snare mot den sittande regeringen. I vilket fall så är det politiskt, det är det ju alltid.

Man kan ju inte utesluta att det har med avrättningen av Saddam Hussein att göra. Motståndsrörelsen i södra Thailand är som bekant stark och skyr få medel. De är muslimer precis som Saddam (inget ont om muslimer nu utan detta är bara en spontan slutsats). Att resterande Thailand kan ses som allierade till USA är inget långskott!

Det kan också vara ett försök av den sittande regering att få lite arbetsfrid och fri sikt. Sedan har vi ju Thaksin supporterna också. Fast ikväll. Nä, men visst är politiker är baksluga rackare.

Jag får nog orsak att återkomma!

Andra bloggar om: , , , , ,

Etiketter: ,

söndag, december 17, 2006

Är bestickning ett brott i Thailand?

Jaha, då har man mutat en statstjänsteman igen. Jag tog en liten genväg på vägen till Lotus och självklart stod där en polisman med en röd lampa. Först fick jag hicka men kom strax till sans, vi är ju i Thailand. Här är inget olagligt, det bara kostar olika summor pengar, ju!

Han frågade efter körkort och om jag pratade Thai. I denna situation finns det INGEN farang som pratar Thai, om han vet att han begått ett fel. Han bad mig följa med till boxen. Nej tänkte jag, skall han ge mig en bot och tvinga mig att åka och betala den på stationen!? Nej!

De blev ju lite svårare att ha att göra med poliserna, under Thaksins tid.

Men, det är ju inte Thaksins tid längre, It's back to normal, ju!

Han pekade på bötesblocket och bad om 500 baht.

- Ok, ge mig en slip i så fall, sa jag. Då log han.

Då förstod jag.

- Ok, 200 får du sa jag. Ok sa han, utan att blinka.

Men tror du inte att jag bara hade en endaste liten fjuttig 100 bahts sedel!, och resten i större valörer. Att be om växel på en 500 hundring kändes lite väl magstarkt även för mig, så han fick som han ville till slut. För fasen vad onödigt.

Till slut kom jag hem med en gran ungefär 500 baht dyrare än planerat. Granen är nu utfäld och klädd. För att vara av plast måste jag säja att den är ganska tjusig. Barnen gillade den skarpt i alla fall.

Jag har precis lyckats koppla ihop datorerna via det trådlösa nätverket jag nyligen byggt hemma. Jag håller på att köra en mega backup av min bärbara dator. Räddad av gonggongen kanske för den har betett sig lite underligt på sistone. Med andra ord skall jag strax lägga upp både bilder och filmer från helgens aktiviteter.

Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: , ,

onsdag, december 13, 2006

Konflikten i Södra Thailand, plötsligt besök

Det gled in en kille bakvägen på kontoret. Han började snacka oavbrutet ganska omedelbart, ungefär som om han kände mig. Jag hade aldrig sett människan, men förstod att han antagligen skulle träffa kollegan som också sitter inhyrd här. Engelskan var inte så värst Thaiengelsk så jag vart lite fundersam. Kan det vara den Indiska programmeraren som kollegan använder sig av ibland, tänkte jag?

Det visade sig vara en försäkringsförsäljare som skulle överlämna en policy till en annan vän som hör hit, men numer sitter på en annan våning. Vännen hade naturligtvis glömt bort detta.

Välkommen till Thailand sa han till mig när jag berättade att jag var ny på kontoret. Han lös upp som en sol förstås! Nyanlända Faranger kan nog betraktas som ett lätt byte. Nyanländ, ja just det!

Jag försökte skicka upp människan till rätt våning, men han lyssnade inte riktigt på det örat utan började leda in samtalet på Sverige, och sedan min försäkring, så klart. Jag berättade att jag hade en redan, och att jag bodde här sedan 10 år tillbaks, var gift med en thai och hade många barn.

Han landade.

Vi gled snabbt in på samhällsfrågor. Jag såg min chans eftersom han pratade bra engelska och verkade ganska smart. Givetvis var vi snart inne på Södra Thailand och dess konflikter. Han hade en hel del intressanta synpunkter. Som alla andra menade han att konflikten var alldeles för gammal för att lätt kunna lösas. Redan när man är liten, menade han, får man lära sig (vare sig det är sant eller inte) att staten inte tar hand om sydborna, och att man bäst klarar sig själv. Man lär sig lösa konflikter på egen hand, tand för tand, utan att blanda in polisen. Just när vi började glida in på utbildningssystemet (jag är ganska nyfiken på religiösa friskolor) ringde kompisen och bad mig skicka upp mannen. Tyvärr han vi inte avsluta konversationen.

Kollegan är intresserad av en försäkring han med, så nästa gång mannen kommer förbi skall jag ta vidare där vi slutade. Vi har en hel del diskussioner om södra på forumet just nu, är du intresserad skall du överväga att droppa förbi. Forumet låg visst nere i natt, ledsen för det. Servern hade tydligen kikhosta.

Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: , ,

tisdag, december 12, 2006

Vad tror du om Thaksin och Juntan?

Thailandsforumet börjar ta fart nu. En ny medlem och ca 20 nya inlägg, per dag, är inte illa för ett frågeforum endast 3 veckor gammalt. Totalt har vi ca 400 inlägg, och ökar för var dag.

En sak som diskuteras livligt nu är den politiska situation som råder i Thailand:

- Hur blir det med styret i Thailand, kliver juntan av och ordnar nyval tills nästa år som utlovat?

- Kommer Thaksin tillbaks inom en snar framtid?

Ja, åsikterna är kluvna. Det har dykt upp en del intressant trådar på Thailandsforum, bla,. skriver signaturen Pelle om sitt skräckscenario:

Vad om privy council (kungliga rådgivarna) är tillsatta bara för att lobba in i kungahuset? Hela privy council är ju speckat med gamla militärer med blodiga händer.

Du kan läsa hela tråden genom att klicka här!

Häng med!

Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: , ,

tisdag, december 05, 2006

Ett stort grattis på 79-årsdagen Kungen!

Tyvärr är det alldeles för mycket folk som firar den Thailändska Kungen idag, så att ta sig in till de centrala regionerna i stan, och eventuellt få gratulera honom på tu man hand, är uteslutet för oss. Vi hedrar honom i våra hjärtan och i våra handlingar, det vet vi att han uppskattar mest.

Återigen levererade han ett knivskarpt tal, där han bland annat delade ut några smockor (i vanlig ordning). Framför allt handlade det om att äldre människor antingen kan bidra med sin långa erfarenhet, eller luta sig tillbaks och åtnjuta oförtjänt respekt. Vidare menade Konungen att vi måste arbeta tillsammans för att göra Thailand till en bättre plats för alla att leva i. Läs hela talet på denna länk!

På Emily och Josefines skola firade man konungen på sitt eget vis, med sång, lek, och tal.

Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter:

fredag, december 01, 2006

Nu blir jag så jävla förbannad

Ofta har jag tvivlat på att jag bor i ett civiliserat land och ofta har jag haft en hyfsad god anledning till mitt tvivel. Just nu undrar jag om vi bor i en civilisation eller ett stort Zoo?

Jag beklagade mig över kusinen Ohm Im tidigare, och hennes eländiga situation, här i bloggen. Jag hoppas budskapet gick igenom att det inte var någon unik situation den lilla flickan, hennes föräldrar, och gammelföräldrar gick igenom, utan att det var en högst ordinär situation. I detta land lägger man lock på sådant som är obekvämt, det som inte hörs, det finns inte. Ingen vill ju se det, så det är lätt att ”missa” det.

Varför ser man sällan människor med utvecklingsskador, och andra grövre handikapp, ute på gatorna? Vart är de? Eller, finns de inte i Thailand kanske? Jag undrar snarare: vart gör man av dessa människor? Låser in dem i skrubben?

Ja, det skulle inte förvåna mig. 65% av befolkning har ju aldrig fått lära sig att veta bättre.

Visst finns det barnhem. Men för alla?

Och i så fall: varför finns barnhemmen? Drivs de av människor som lever på att få bidrag för att driva dem, eller av folk som har ett genuint intresse i sitt beundransvärda kall? Hur mycket av en donerad hundralapp kommer barnet tillgodo? 10 kronor? Jag skall inte kliva över tröskeln här men just nu är jag arg och jag hoppas det märks.

Varför?

Det är så ”enkelt” som att vårt nya hembiträde berättade en hemsk sak för oss idag. Inte världens hemskaste men tillräckligt hemskt för att ge mig kalla kårar. Varför?

- detta är ju inte unikt för henne, utan händer överallt, men syns inte.

Hon jobbar hos oss 3 eftermiddagar i veckan, och ytterligare 5 förmiddagar hos TOT gör hon ungefär samma sak, fast storskaligt. Jag kan tänka att hon kanske har 6,000 Bath i månaden. Det kan man klara sig på, och kanske försörja ytterligare någon på, men kan vara väldigt svårt att få tid att också ta hand sin sonson. Vad göra? Den lilla pojkstackaren låses alltså in i lägenheten hela dagarna. Jag hoppas innerligen att han inte bor i en skrubb.

Givetvis kommer han att få vara med när hon kommer och städar hos oss framöver. Självklart! Tänk om det kunde vara självklart för alla. Tänk vad mycket så lite skulle kunna göra. Istället för att skänka en hundring kanske man skulle gnälla på Thailand, det kanske skulle göra mer nytta. Men oj, man får ju inte gnälla, jag glömde det.

Tänk på detta ni där hemma i det avlånga landet där det är ”jobbigt” när det blåser kallt, när ni inte har råd att handla märkeskläder till era barn, när ni serverar 3 mål mat om dagen. Tänk på det. Att, vad bra ni har det ändå!

Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter:

torsdag, november 23, 2006

Har du vänt kappan efter vinden?

Kompisen tipsade om en artikel i DI: "Nya regeringen chockhöjer arbetsgivaravgifterna"

Man skall inte svänga kappan efter vinden, tydligen...

Alla nyrika sossar som klev över blocket är lurade. Jag kan inte annat än att småle. Gott åt dem var min första spontana tanke.

Storkapitalet tar alltså tillbaks dessa pengar för att rabattera storföretagen istället. Direkt eller indirekt. Det låter som Thailand där medelklassen skall betala alla skatter.

Nu drabbas ju andra också. Detta lär ju inte blåsa ytterligare liv i den stagnerande ekonomin, snarare tvärtom. Vad är baktanken med detta kan man undra? Har det vänt redan kanske, och de drar åt handbromsen direkt, för att räddas vad som räddas kan?

I och för sig tycker jag att sossarna och moderaterna har drivit ganska liknande politik. Det kan vara bra att de särar på sig lite. Det har ju inte vart skillnader som natt och dag direkt.

Andra bloggar om: , , ,

Etiketter: ,