Det vart hela 11 år i Bangkok innan återflytten till Sverige i Maj 2007. Thailand kommer vi tillbaks till. Tills dess kommer jag skriva om livet i Sverige. Allt har sin tid.

tisdag, juli 15, 2008

Storfarfar på Sjöstedts sidan

Gun Sjöstedt, vart finns hon? Där finns det ju sysslingar att hämta.

Mammas fars fm mf ff mf farfar hette ANDERS RAGNVALDSSON. Han gick bort 1675 i Husby Oppunda (Nyköping). Mellansverige alltså. Tur det, på ARNS tid var det ju bara barbarer som bodde i norra Sverige :) Vi var nog Götar men kan ha varit Folkkungar, ganska så säkert var vi inte Svear, inte på morfars sida i alla fall.

Jag fick påhälsning här på bloggen för några dagar sedan av en för mig okänd brylling, Robert Risarp. En 27 åring från Linköping som dessutom släktforskat. Skulle tro han hittade mig över kusinen Jessicas blogg, hon heter ju i alla fall fortfarande Sjöstedt, denna grens släktnamn.

Själv har jag ju alltid känt mig som en Uddman. Men det är klart, oavsett vad jag fick för namn är det 4 personer som ligger i bakgrunden, alla med olika namn och anor. Och trädet breder ut sig. Följer man alla grenar känns det som om man borde bli rikstäckande.

Morfars pappa Axel växte alltså upp i en barnskara på 5. Axels enda syster, Signe, är Roberts förfader. Båda vilar på Skogskyrkogården där också farmor och farmor med släkt ligger. Axel levde och dog i Farsta precis som farmor och farfar.

Morfar hade en syster som hette Gun. Snurrigt, men detta var helt nytt för mig. Faktum är att för min del, bortsett från Axel (mammas farfar som jag träffat, har det varit ganska tyst från morfars sida.

Schysst att Robert dök upp. Skönt att slippa leta alla grenarna på egen hand. Släktforskning ligger för mig, inte nu kanske men definitivt sedan. På Uddman sidan har fafars kusin Ralph forskat lite. Kanske dags att knyta in oss på de träd som redan finns om inte annat...

Ps. Robert skickade mig alltså ett utdrag ur hans forskning på allt från mig till Per Andersson, den 13 generationen. Hör av dig om du vill åt det. Han var morfars fm mf ff mf mm far men tyvärr är det stopp där. Inte illa pinkat oavsett. Tur att han gick ner i vår gren och kikade. Man lär ha massor av bryllingar.

Nedan: Ingenjören Hubert Sjöstedt (morfar) som hellre hade blivit arkitekt. Troligtvis i sina bästa år. Det är inte så här jag minns honom, mina minnen ligger en 10 år framåt i tiden.

Etiketter:

fredag, mars 21, 2008

En liten stuga på landet - det vore tider det

Både far- och morföräldrar hade sommarstugor. Morfar byggde 2 på samma landplätt. Det var i Hallstavik. Farsans föräldrar hade sitt i Kungsängen bortom Lejondalssjön. Vi tillbringade mycket tid där som barn, syrran och jag.

Gemensamt. De sålde när det vart för jobbigt för dem.

Kungsängen - ja, för 40 år sedan var Kungsängen långt norr ut, speciellt för dem som bodde söder om Stockholm. Hallstavik lockar mig mer idag skall erkännas. Kunsängen skulle man snarare överväga för permanentboende.

Ingen av mina föräldrar hade intresse i detta med fritidshus. Konstigt.

Alla deras barn (5) önskar att de hade haft något.

Dels är det ju ett fantastiskt sätt att hålla ihop en familj - eller splittra kanske, vad vet jag... Dels en oas i dagens sönderstressade samhälle. Ett sätt att bryta vardagen liksom.

Blir det några pengar över på min sida kommer jag investera i ett vinterbonat fritidshus det står klart. Helst skulle jag flytta från storstan men det kommer inte hända - dels för att Plair redan tycker vi bor för långt från civilisationen, dels för att det nog inte är så troligt att man hittar jobb.

Fritidshus blir en kompromiss. Och det lär dröja.

Hur långt måste man söka sig? En bra bit antagligen men min gräns går ungefär vid 2.5 timmars restid. Man kommer en bit förbi Gävle på det. Norröver blir det garanterat.

Stötte på en kille för en tid sedan som sedan hjälpt till mycket med mjukvaran på forumet jag driver. En IT konsult som marknadsför sin hemort på fritiden. Japp, det finns fortfarande sådana, som hjälper till gratis.

Svågadalen var det alltså. Tog tillfället att pricka ut det på kartan i går. Det visade sig ligga en bit ovanför Bollnäs och Ljusnan. Vilket landskap! Fantastiskt att kunna arbeta från en sådan plats.

Tyvärr inte inom räckhåll för fritidshus.

Sökandet fortgår.

Etiketter: , ,

lördag, november 10, 2007

Mormors farmor, vad kallar man det?

Vi var hemma och fikade hos mormor nu på eftermiddagen. Tyvärr blir det alldeles för sällan men här var vi. Jag noterade ett nytt släktkort på väggen och vart lite nyfiken. Det visade sig föreställa hennes farmor, far, farbror och 2 fastrar. Kortet är gammalt. Mormor går mot 90, tror hon är ungefär 85 nu. Pigg tant men skallen på skaft. I vilket fall tillbaks till kortet.

Farmor på bilden hette Emmy och bör vara ca 35 år gammal här. Fadern, den unge herren till vänster, Axel, kan vara 13-14 år kanske. Fastrarna Lisa och Greta, och sedan farbrodern Gösta längst ner. Kul att mormor kom ihåg alla namnen. Farfar och farmor hette Janson. Mamma hennes gifte alltså in sig i familjen. Hon var född Gustavsson. Jösses, jag kommer inte ihåg hennes förnamn? Har träffat henne massor av gånger. Även hon höll sig vid liv länge. Jag var över 20 när hon gick bort.

Sin farfar träffade hon aldrig. Han föll ner från en byggnadsställning när han var 32. De byggde på norr mälarstrand på den tiden och han tappade fästet och föll handlöst från 3:e våningen. Inte så jättehögt men det räckte. Pappa Axel gick också en tidig död till mötes. Han dog även han i 30 årsåldern. Lungcancer.

Conny och mamma, läser ni detta. Fyll gärna på.

Man får passa på och fråga medan det finns någon att fråga. Synd att jag missade alla på pappas sida, och även morfars. Det blir svårt för mig att fylla luckor här så jag får nog sätta mig med mamma och pappa om detta. Intressant.

Släktforskning ligger nog nära mig. Även om det nog ligger MYCKET långt fram i tiden. Snacka om meningsfullt oavlönat tidsfördriv.

Etiketter: ,